Slovenija

Na pot z avtobusom: nelogična doplačila, boj za mesto, zavrnjene spletne vozovnice ...

Ljubljana, 15. 09. 2024 13.20 | Posodobljeno pred 3 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Anja Kralj
Komentarji
40

Prekomerni avtomobilski promet ostaja eden ključnih razvojnih izzivov Slovenije, opozarjajo na pristojnem ministrstvu. Ob prihajajočem tednu mobilnosti zato pozivajo k redkejši uporabi avtomobilov. A potnik, ki ni navajen na slovenski javni promet, bi bil morda, če se odloči, da se bo po državi za spremembo za vikend zapeljal z avtobusom, kljub močno subvencionirani ceni vozovnic nekoliko presenečen. Doplačilo za postajne storitve, boj za mesto na avtobusu, (ne)veljavne vozovnice, kupljene na spletu ...

Na enega zadnjih poletnih vikendov se odzovemo zelenim pozivom in se z avtobusom trajnostno odpravimo v enega največjih slovenskih turističnih biserov Bohinj. Na poti pa se soočimo s kar nekaj izzivi in nevšečnostmi. Prva nas čaka že ob nakupu vozovnice. 

Avtobus na Bledu
Avtobus na Bledu FOTO: Shutterstock

Da bi skrajšali jutranje čakanje v vrsti na avtobusni postaji Ljubljana in se izognili plačilu postajne storitve, vozovnice kupimo preko spleta. Te je treba, da bi bile veljavne, natisniti na papir. Presenečeni ugotovimo, da smo kljub nakupu na spletu in lastnemu papirju vseeno plačali postajno storitev v višini 60 centov in to za vsako smer posebej. Pri tem velja spomniti, da avtobusna postaja, ki zaračunava postajno storitev, ne omogoča nakupa vozovnice s kartico in ne nudi stranišča za potnike.

Na vprašanje, zakaj mora potnik dodatno plačati postajno storitev za vsako vozovnico in to tudi, če gre za nakup preko spleta, na AP Ljubljana odgovarjajo: "Dodatek v višini 0,60 EUR ob nakupu vozovnice na avtobusni postaji v Ljubljani je samostojen prodajni produkt avtobusne postaje in je namenjen pokrivanju stroškov zbiranja in posredovanja informacij o JPP vsem zainteresiranim deležnikom. Ta znesek je vezan na posamezno vozovnico." Na vprašanje, zakaj potnik, če se želi temu izogniti, ne more vozovnice kupiti pri vozniku, odgovarjajo: "Kjer so prodajna mesta avtobusnih postaj v Sloveniji odprta, je zaradi varnosti prevoza potnikov onemogočen nakup vozovnic pri vozniku pred odhodom. Gre za to, da je na avtobusnih postajah večje število potnikov, ki bi obremenjevali voznika pred samim prevozom, čeprav mora biti njegova edina naloga vmesni počitek in vožnja, prav tako se tako zmanjša možnost zamud pri odhodu."

Na Družbo za upravljanje javnega potniškega prometa DUJPP smo se obrnili z vprašanjem, ali je to v luči zelene mobilnosti, spodbudno za uporabnika. Kot odgovarjajo, imajo vozovnice, ki jih prodajajo prodajna mesta po Sloveniji, poenoteno ceno: "Prodajnih mest je veliko, tako na avtobusnih postajah kot železniških postajah. Avtobusna postaja Ljubljana dodatno zaračunava postajne storitve na podlagi njihovega poslovnega modela, na kar nimamo vpliva. Smo jih opozorili, toda to je lahko bilo tudi vse. Ima pa potnik vedno možnost kupiti vozovnico na kakšnem drugem prodajnem mestu ali kartomatu. Na železniški postaji v Ljubljani (nasproti avtobusne postaje) takšnih storitev ne zaračunavajo."

"Glede tega sem kritičen. Kakršna koli argumentacija  že stoji za tem, to gotovo ne vpliva dobro na uporabniško izkušnjo in na večjo uporabo javnega potniškega prometa. Predvsem zato, ker ta storitev ni  nič boljša, ker je postala dražja. Potniki namreč ne občutimo, da bi se storitev kakor koli izboljšala,"  o praksi avtobusne postaja Ljubljana meni Marko Peterlin z Inštituta za politike prostora. Kot pravi Špela Berlot Veselko iz CIPRE Slovenija, je upravljalec avtobusne postaje Ljubljana res zasebnik, ki seveda ima stroške z izdajo vozovnic, zato s pravnega vidika s tem ni nič narobe. "Vendar to ne sme biti razlog, da dodatne stroške nosi potnik. Potnik ne sme biti ta, ki na koncu plača več, ker odnosi med državo in zasebnikom niso urejeni," je kritična. 

Voznik zavrnil natisnjeno vozovnico, kupljeno preko spleta, na postaji ostalo precej potnikov 

Presenečenj pa še ni konec, naslednje sledi že ob vstopu na avtobus družbe Arriva, ko voznik postrani pogleda natisnjeno vozovnico, češ da bi jo morali zamenjati za natisnjeno vozovnico na postaji, kar sicer ne drži, saj na vozovnici izrecno piše, da jo mora voznik sprejeti, a nas na avtobus vseeno spusti. Drugačna zgodba je v obratni smeri, ko voznik natisnjene vozovnice ne želi sprejeti, zato moramo kupiti novo vozovnico. 

Še dobro, da smo za vstopno postajo izbrali prvo postajo Ukanc, saj voznik na naslednji postaji Ribčev laz že šteje, koliko potnikov do prestolnice še lahko sprejme. Kar nekaj potnikov presenečenih ostane na postaji, voznik pa jim pojasni, da morajo počakati naslednji avtobus, ki z začetne postaje krene približno čez eno uro. Na Avtobusni postaja Ljubljana nam zaposleni vrne denar za drugič kupljeno vozovnico s pojasnilom, da bi voznik moral sprejeti natisnjeno vozovnico. To potrdijo tudi v družbi Arriva, kjer se za to opravičijo in zagotovijo, da bodo voznike še enkrat poučili o tem, da morajo natisnjene vozovnice sprejeti. 

Sicer udobno vožnjo, ki je za vikende močno subvencionirana od države, do gorenjskega bisera je tako spremljalo kar nekaj nevšečnosti, ki bi koga verjetno odvrnile od tega, da se naslednjič znova odloči za javni prevoz. A država, kot zatrjuje, si prizadeva za čim več potnikov na javnih prevoznih sredstvih. 

Zastoji na cestah
Zastoji na cestah FOTO: Aljoša Kravanja

Prekomeren avtomobilski promet ostaja eden ključnih razvojnih izzivov Slovenije

Ministrstvo za okolje, podnebje in energijo tako poziva, naj bo v prihajajočem evropskem tednu mobilnosti avto vsaj en dan doma. Kot pravijo, čeprav se prebivalci Slovenije čedalje bolj zavedamo problema naraščajočega prometa in njegovih posledic za okolje in zdravje, je splošna ozaveščenost še vedno na razmeroma nizki ravni – prekomeren avtomobilski promet ostaja eden ključnih razvojnih izzivov Slovenije. 

Že 23. leto zapored tako med 16. in 22. septembrom obeležujemo Evropski teden mobilnosti – ETM. V vsaj tretjini slovenskih občin bodo letos za vseh sedem dni ETM zaprti ulice, trgi in parkirišča. Te prostore bodo v občinah avtomobili odstopili otroški igri, kolesarjenju, pešačenju, poležavanju ob branju knjige, kolesarskim servisom, delavnicam, kulturnim dogodkom in podobno. S tem dejanjem opozarjajo na urejanje javnih prostorov za vse uporabnike – predvsem na račun prostora, ki ga danes zasedajo avtomobili, sporočajo z ministrstva. 

Podatki Agencije za okolje kažejo, da je ocenjena vrednost zunanjih stroškov prometa v Sloveniji v letu 2021 znašala približno 4,6 odstotka bruto domačega proizvoda – kar 99 odstotkov teh stroškov pa je povzročil cestni promet. Tretjina stroškov je povezanih s prometnimi nesrečami, petina stroškov z zastoji, dodatnih 18 odstotkov s podnebnimi spremembami, 15 odstotkov z onesnaženjem zraka, ter sedem odstotkov s škodo na habitatih in šest odstotkov s hrupom.

Čeprav v zadnjih letih število umrlih rahlo pada, so prometne nesreče v preteklem desetletju v povprečju zahtevale nesprejemljivih 110 življenj na leto. V Sloveniji so gospodinjstva v letu 2021 porabila za osebno mobilnost kar 17 odstotkov svojih sredstev, le manjši delež tega (nekaj več kot 0,5 odstotka) pa je bil namenjen javnemu prevozu, so spomnili na ministrstvu. 

"Prebivalke in prebivalce Slovenije vabim, da se vabilu Evropskega tedna mobilnosti odzovejo v karseda velikem številu, da sodelujejo v aktivnostih občin in da vsaj nekaj dni avtomobil pustijo doma," vabi minister Bojan Kumer.

KOMENTARJI (40)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Grma53
16. 09. 2024 12.08
-1
Je že v redu, da AP Ljubljana kasira. Saj tudi RTV Ljubljana kasira za prazen nič. Pa tudi davke plačujemo za prazen nič. Lahko pa plešemo brezplačno.
SDS_je_poden
16. 09. 2024 14.37
+2
Lej, med Jufkino strahovlado, smo plačevali davke za kriptoshupke, ki so rihtali maske, za respiratorje, za vodni top.... ni da ni...
zdravkob
16. 09. 2024 11.29
+0
Noro. Zapirali bodo trge in parkirišča?! Pa to ni normalno. In minister se prilizuje "prebivalke in prebivalce". Joj, slina do tal. A javni promet pa v razsulu. Teh dodatnih 60 centov pa je treba prijavit tržni inšpekciji. Tu kasirajo nekaj kar ni storitev! Tako so v "mimo vrste" zaračunavali "plačilo v gotovini" 90 centov!
zdravkob
16. 09. 2024 11.29
+1
oz. "osebni dvig", ne plačilo v gotovini.
periot22
15. 09. 2024 21.40
+4
Ljudje hodimo v mesto po opravke ne na sprehod, javni prevoz je zanič brez avtomobila si odrezan od sveta pa kaj bi vi sploh radi vklopite možgane če jih sploh imate!
mackon08
15. 09. 2024 19.41
+6
Ne mi prosim od javnega prometa, ker to je evropska sramota.
ivan z Doba
15. 09. 2024 16.16
+6
V 21.stoletju ne morejo urediti spletne prodaje s postajno?! Ne ga srat! Vsak mulček, ki vsaj malo obvlada comp vam naredi program!
katalizatorček
15. 09. 2024 16.41
+3
S programom ni nič narobe,sami ga zavirajo,danes je redkokaj narobe,sami blokirajo in počnejo kar jim paše.
luna.3
15. 09. 2024 16.05
+1
Presnet, turisti nič ne gledajo prerivanje potnikov, se kar lepo prerivajo s tistimi ogromnimi nahrbtniki, jih videvamo vsak dan in to ne le enkrat na dan. Večina je kar malce nesramnih, se resnično prerivajo, tako, da čakajo naslednji avtobus domačini, pa ne tisti z upokojenskimi karticami. Teh je bilo v letošnji sezoni izredno malo, saj so prav na vseh postajališčih v glavnem prevladovali tujci. Saj ni čudno, postali smo ful "požrešni", iz vsake luknje nastane apartma, umaknejo se tudi iz lastnih spalnic, ne bo dolgo, ko bomo kritizirali tudi komunalno ureditev, saj tako nakopičene nesnage verjetno ne bo zmogla. Slej ko prej so bo tudi na tem področju "zabasalo". Tako kot so letos storili v drugih državah, se bomo tudi mi morali vprašati, kakšno kvoto turistov sploh zmoremo, ne samo finančno, za kar se "grebejo" nekateri posamezni sobodajalci.
jekras
15. 09. 2024 15.47
+10
Se vozim z avtom vsak dan iz Sežane v Ljubljano, in to sam žal. Bi šel takoj z vlakom, če ne bi vlak vozil dve uri tistih 80km. Prej dajte zrihtat to, potem pa se bomo pogovarjali o teden mobilnosti.
BeGood
15. 09. 2024 15.12
+17
Z javnimi prevozi je prijetno potovati, a ne v teh časih. Zamude povsod in iz dneva v dan, a na železniških postajah te o kasnejših odhodih ali prihodih vsaj obvestijo preko zvočnikov, medtem ko npr. na avtobusni postaji Ljubljana stojiš ko bud.la in čakaš, lahko tudi uro, kot je moja izkušnja, nikjer nobenih klopi za sedet, prav tako ne sence. Izpostavila bi še, da ni enotnega voznega reda, ki bi te na enem mestu seznanil z voznim redom vseh avtobusnih prevoznikov, skratka smo daleč za luno. Ministrica za infrastrukturo bi morala že zdavnaj odstopiti, ker nujno potrebujemo nekoga, ki napravi red ne samo v javnem prevozu, ampak tudi na cestah.
Morskadeklica123
15. 09. 2024 16.07
+8
Bravo, čista resnica AP Ljubljana, nobenih obvestil, nered, avtobusi stojijo na napačnih številkah, potniki pa neobveščeni, ko pa vprašaš na informacijah, pa nimajo pojma!
Janez23
15. 09. 2024 15.09
+5
Namesto, da država razmetava denar za neumne subvencije in brezplačne vožnje za upokojence, tudi za tiste, ki imajo po 2 tisoč pokojnine, naj raje omogoči zasebnikom, da si kupijo avtobuse in postanejo konkurenca Arivi in Nomagu.
PREDSIGNAL69
15. 09. 2024 18.02
+1
Ne razumeš, da tiči problem v zasebniku, ki upravlja AP Ljubljana.
NeXadileC
15. 09. 2024 14.35
+8
Ali je kod drugod po EU večji kaos v avtobusnem prometu, kot pri nas?
Groucho Marx
15. 09. 2024 14.24
+7
Pod golobnjakom ne funkcionira nič.... ni to nobeno presenečenje.
ivan z Doba
15. 09. 2024 16.14
-1
Ćelavi je 3x imel možnost urediti probleme v državi! Pa jih je samo še povečal. Od diktature do kreditov ....
Important notice
15. 09. 2024 14.22
+17
En navaden prevoz z avtobusom so zakomplicirali do onemoglosti.... Včasih si vstopil na avtobus, kupil karto (ali pri okencu na postaji) in si se peljal. Če si dobil sedež si sedel, drugače si stal. Za zagotavljanje prevoza večim potnikom, so vozili "krpani". Je to danes tako težko???
Important notice
15. 09. 2024 14.24
+18
Aja: pa avtobusi so vozili na pol ure - ob prometnih špicah pa še kakšen dodatni. Če bi tako vozili danes, potem ne bi bilo potrebe po treh avtomobilih v enem gospodinjstvu.
proofreader
15. 09. 2024 14.19
+16
Vozniki Flixbusa so povedali, da ima Zokijeva Ljubljana najbolj neugledno avtobusno postajo v Evropi.
presnet
15. 09. 2024 14.31
+13
Se strinjam z njimi, ampak ne samo v Evropi.
sosed5
15. 09. 2024 14.18
+19
Tu se vidi, kaj so birokrati. Napisat na papir in bo?!. Pa kaj ste normalni. Se kdo od vas vozi s primesnimi avtobusi??. Ze sedaj ne prides na avtobus, ce se ne guzvas 100 na uro, da ne bom kaj druga uporabil. In ja, sedaj naj se ostali pustijo avte doma in na avtobus!?, ja kateri avtobus? Kateri??!, ker bos iz primestja v mesto prisel v treh urah, ce bos imel sreco in mocne komolce. Ja pri birokratih je to vse fajn, v praksi pa si takoj pri dveh ali treh neupravicenih urah v soli, ali pa vdaris plavega. Ja, to pa je realnost ze sedaj, ne pa v tednu mobilnosti, birokrati!!
proofreader
15. 09. 2024 14.17
+26
Na Brdu smo videli, kako so koalicijske ministre pripeljali vsakega s svojim avtom in so jim vozniki držali dežnike do vhoda. Toliko o zelenem prehodu, največji prevari Golobovih.
Gutenberg
15. 09. 2024 15.30
+5
Ja lahko bi prišli z arivo za 9 € po glavi.
presnet
15. 09. 2024 14.16
+13
Sramota, da turisti gledajo prerivanje potnikov v obmorskih mestih in nato na koncu čakajo naslednji bus, ki pride čez par ur in še to samo do Ljubljane. To je turizem? Kaj takega nikjer v Evropi še nismo doživeli, ne na vlakih ne na busih in ne metrojih. Ukinite subvencije, ker se dela kaos in kreg, naj se vozijo šolarji in delavski narod v miru.
proofreader
15. 09. 2024 14.15
+10
Javni prevoz je sicer glavna usmeritev trenutne vlade, za katero so pri Jenullu celo dvigovali loparčke.
Banion
15. 09. 2024 14.14
+5
avtobusna postaja v ljubljani je sramota za mesto in državo, kako si sploh dovolijo zaračunavati še neko storitev ki je ni. Moja izkušnja s SŽ je prijetno presenečanje. Skupina kolesarjev se je odločila da damo kolesa na vlak do postaje od koder pelje lepa kolesarska pot. Izredno odzvni so bili na SŽ kjer so nam pojasnili postopek rezervacije, vstopali smo na vmesni postaji ne na končni, prijazno osebje, sprevodniki na vlaku in prijetna vožnja. Na povratku nas je v vagonu kjer so kolesa presenetil napis rezervirano za...Škoda je le da imajo ob nedeljah veliko manj vlakov, to velja tudi za avtobuse in tu se začno težave. Imel sem namen iti z vlakom čez vikend v koper, v petek bi šlo brez težav a povratek v nedlejo je možen popoldne, kajti s kopalnim vlakom ob 8h iz Kopra sem v Celju šele okrog 1h zjutraj. Tudi popldanski te pripelje v Celje ob 7 h in nimam veze naprej.
proofreader
15. 09. 2024 14.14
+7
Izkaže se, da pod Golobom niti ena stvar ne deluje in gre država samo navzdol. Golob pa itak nima časa, da bi kaj uredil, ker je doma zaseden.
Important notice
15. 09. 2024 14.41
+5
proofreader
15. 09. 2024 14.05
+13
Vsem je jasno, da Alenka ni sposobna za ministrico.
Medo1964
15. 09. 2024 14.10
+3