Slovenija

MNZ: Pripravljeni na schengen

Ljubljana, 12. 09. 2006 13.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Slovenija je na vstop v schengensko območje dobro pripravljena, čeprav je širitev prestavljena za nedoločen čas.

Kdaj se bo schengensko območje širili, še ni znano
Kdaj se bo schengensko območje širili, še ni znano FOTO: POP TV


Slovenija je na vstop v schengensko območje dobro pripravljena, se je na ponedeljkovo napoved Evropske komisije, da za širitev schengenskega območja na nove članice EU, med njimi Slovenijo, pripravlja novo časovnico, odzvalo ministrstvo za notranje zadeve. Več informacij bodo na ministrstvu javnosti lahko sporočili potem, ko bo komisija predstavila novo časovnico.

Na ministrstvu ob tem poudarjajo, da od letošnjega februarja v Sloveniji potekajo schengenske evalvacije. Za Slovenijo so bila že sprejeta poročila za področja policijskega sodelovanja, varstva podatkov in nadzora morskih meja, poročilo za kopenske meje pa bo ta mesec obravnavala in sprejela pristojna delovna skupina Sveta EU, ki bo opravila tudi prvo obravnavo poročila za zračne meje, so še sporočili z ministrstva.

Novo časovnico naj bi Bruselj članicam povezave predstavil na neformalnem zasedanju notranjih ministrov v Tampereju konec septembra oziroma uradno na oktobrskem rednem zasedanju v Luksemburgu.

Težko sprejmemo zamudo

Slovenija zelo težko sprejme razloge za zamudo pri vzpostavitvi schengenskega informacijskega sistema druge generacije (SIS II), je v pismu, ki ga je poslal evropskemu poslancu, odgovornemu za pripravo poročila o SIS II, Carlosu Coelhu, zapisal poslanec v Evropskem parlamentu Mihael Brejc (EPP/SDS).

Slovenija izpolnjuje pogoje za vstop v schengensko območje, je prepričan Brejc.
Slovenija izpolnjuje pogoje za vstop v schengensko območje, je prepričan Brejc. FOTO: Dare Čekeliš

Slovenija je v priprave na schengensko območje vložila veliko napora in izpolnjuje vse pogoje za vstop, zdaj pa se soočamo z zamudami pri za oktobra 2007 načrtovanem vstopu v schengensko območje zaradi nezadostnih prizadevanj institucij EU, je v pismu opozoril Brejc, ki ocenjuje, da bi moral Evropski parlament "zavzeti trdno pozicijo" glede tega vprašanja.

Evropska komisija je napovedala, da za širitev schengenskega območja na nove članice EU, med njimi Slovenijo, pripravlja novo časovnico. SIS II, ki je nujen pogoj za veliko širitev območja, namreč ne bo operativen do aprila prihodnje leto, kar je skrajni rok, ki bi še omogočil vstop novink v schengen oktobra prihodnje leto.Tovrstno ravnanje Evropske komisije zmanjšuje verodostojnost evropskih institucij in posledično njihovo vrednost v očeh javnosti, še posebej v novih državah članicah, je v pismu še zapisal Brejc.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.