Slovenija

Množično na Planico

Planica, 20. 03. 2006 09.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Planico je obiskalo skupaj skoraj 57.000 gledalcev. Policisti so imeli največ dela z agresivnimi in opitimi obiskovalci.

Andreas Kuttel z oboževalcema
Andreas Kuttel z oboževalcema FOTO: Reuters
Promet je v vseh treh dneh planiškega spektakla potekal tekoče, z občasnimi zastoji, predvsem na relaciji Rateče – Planica. Večina voznikov je sicer upoštevala navodila policije in organizatorjev.

Finale svetovnega pokala v smučarskih poletih minuli konec tedna v Planici si je po podatkih PU Kranj ogledalo skupaj 56.700 obiskovalcev, največ v soboto, 18. marca, ko si je prireditev ogledalo 24.700 gledalcev. Z vidika varnosti je prireditev minila brez večjih posebnosti, nekaj težav so imeli policisti le po sobotni tekmi.

Alkohol, pretepi in tatvine

V soboto so si skoke ogledale predvsem organizirane skupine obiskovalcev, ki so pripotovale v Planico iz različnih delov Slovenije z avtobusi. Večina obiskovalcev je s seboj prinesla alkoholne pijače, s katerimi si je tešila žejo med tekmovanjem. V času samega tekmovanja z njimi ni bilo težav, izjema so bili le tisti obiskovalci, ki so se že med tekmovanjem tako opili, da so potrebovali zdravniško pomoč. Po koncu prve tekme finala svetovnega pokala oziroma ob odhodu obiskovalcev pa so se skupine začele mešati med seboj, pripadniki posameznih skupin pa so se tudi prepirali in pretepali.

Gledalci pod skakalnico
Gledalci pod skakalnico FOTO: POP TV

Veliko obiskovalcev je nadaljevalo s popivanjem v okoliških gostinskih lokalih, v katerih so nadaljevali tudi prepire in pretepe. Pesti so zapele tudi med parkiranimi avtobusi na samem prireditvenem prostoru in na cesti proti mejnemu prehodu Rateče, na kateri so bili avtobusi parkirani po popolnitvi prostorov v Planici. V vseh pretepih hujših poškodb ni bilo, policisti pa so morali večkrat intervenirati.

V 13 primerih kršitev bodo zoper vse kršitelje podali obdolžilne predloge, dva izmed njih pa so pridržali do streznitve. Ob teh kršitvah javnega reda in miru so kranjski policisti obravnavali tudi sedem kaznivih dejanj, predvsem poškodovanja tujih stvari in tatvine denarnic. Tudi slednje potrjuje ugotovitev, da ne le, da so bili obiskovalci opiti, temveč so bili tudi agresivni, česar v preteklosti policisti niso opažali.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.