Slovenija

'Mnenje računskega sodišča strokovno neutemeljeno'

Ljubljana, 27. 09. 2009 17.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V SDS trdijo, da je mnenje računskega sodišča po reviziji proračuna za lansko leto politično motivirano in strokovno neutemeljeno, kot že leto poprej.

Evri
Evri FOTO: Reuters

V SDS so se odzvali na revizijo proračuna za leto 2008, pri čemer so prepričani, da je računsko sodišče ponovilo politično motivirano in strokovno neutemeljeno mnenje iz leta 2007. Pri tem mislijo na mnenje sodišča, da so odhodki v bilanci prihodkov in odhodkov izkazani prenizko, ker med tekočimi transferji niso izkazana izplačila sredstev upravičencem za vlaganja v javno telekomunikacijsko omrežje.

Da je mnenje računskega sodišča zmotno, so na razpravi na seji parlamentarnega odbora za finance ob sprejemanju zaključnega računa 2007 potrdili tudi strokovnjaki ministrstva za finance, navajajo v SDS.

V stranki izpostavljajo, da je po določbah zakona o vračanju vlaganj v javno telekomunikacijsko omrežje država za vračilo vlaganj v javno telekomunikacijsko omrežje na Slovensko odškodninsko družbo (Sod) s posebno pogodbo neodplačno prenesla 653.548 delnic družbe Telekom Slovenije.

"V zakonu je določeno, da to obveznost v imenu in ne za račun države opravi Sod. Ne v zakonu in ne v pogodbi med državo in Sodom ni nikjer določeno, da lahko Sod to izkazuje kot dano posojilo državi. Zato ne v zakonu in ne v pogodbi ni pravne podlage, ki je v tem primeru po slovenskih računovodskih standardih temeljna knjigovodska listina, za takšno izkazovanje poslovnih dogodkov, kot bi po mnenju računskega sodišča morala biti," so še zapisali v SDS.

'Netočno in zavajajoče'

Zavračajo tudi očitek računskega sodišča, da je bila kupnina od prodaje kapitalske naložbe države v Slovenski industriji jekla (Sij) porabljena za dokapitalizacijo Nove Ljubljanske banke. Tudi trditev računskega sodišča, da je bila dokapitalizacija Nove Kreditne banke Maribor opravljena brez vladne odločitve, je po navedbah SDS netočna in zavajajoča. Kot pišejo, je bilo samo vplačilo sredstev države za dokapitalizacijo banke "zgolj tehnična operacija oz. operacija plačilnega prometa, za kar ni potreben ponovni sklep vlade".

Napačna je tudi trditev računskega sodišča, da je družba DSU za državo izvajala komisijske posle brez sklenjene pogodbe, poleg tega pa ni bila preverjena niti pravilnost glede višine stroškov, ki si jih je za izvajanje komisijskih poslov zaračunala DSU, trdijo v SDS.

V zvezi z očitki računskega sodišča glede sklepa vlade o konverziji terjatev do DSU iz kupnine od prodaje delnic Sija v stvarni vložek države v DSU pojasnjujejo, da vložek v kapital družbe, ki je v 100-odstotnem lastništvu države, v vsakem primeru ostaja njeno premoženje.

Glede ugotovitve računskega sodišča, da država v proračunu za leto 2008 ni zagotovila zavarovanja izdanih državnih poroštev, poudarjajo, da je v primeru Družbe za avtoceste v Republiki Sloveniji (Dars) zavarovanje brezpredmetno, ker družba nima svojega premoženja. "Avtoceste so državno premoženje, ne pa premoženje Darsa," poudarjajo v SDS. Za državno poroštvo Slovenskim železnicam pa v SDS pojasnjujejo, da je konvencija, ki je bila sprejeta v državnem zboru, zakonu enakovredna pravna podlaga za sklenitev poroštva.

SDS v sporočilu za javnost predsednika računskega sodišča Igorja Šoltesa sprašuje, "kje je bilo računsko sodišče takrat, ko je nekdanji finančni minister in trenutni minister za razvoj Mitja Gaspari proračunsko leto na prihodkovni strani podaljšal za en mesec".

KOMENTARJI (29)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

JanezNovakJohn
28. 09. 2009 09.32
Del krize je pripisati napakam iz preteklosti. Metanje ogromne količine denarja ob nakupu Patrij, Rolandov, izraelskih havbic,Pilatusov, poljske bolnišnice. Nato sledijo kiksi kot so Janševe prepoceni vinjete, za volilne potrebe, izgradnja avtocest z domačim kapitalom, ki ga bi lahko uporabili za razvoj. Neizgradnja železnice Koper Divača. Nato način privatizacije družbenih firm in nastajanje tajkunov. Rušenje vsega kar je bilo socialistično (socialno) ne glede da je bilo dobro, dobro. Naprimer zdravstvo. Ob osamosvojitvi je bila storjena REVOLUCIJA. Potrebna bi pa bila analiza stanja in EVOLUCIJA. Sam sistem je dovolil le kratkoročno dopadna dejanja za potrebe volitev, ne pa dolgoročno vizijo Slovenije, ki bi ji maral celotna politična elita slediti vseh 20 let in še naprej. No sedaj pa lahko začnemo pregledovati takratne akterje in ob naslednjih volitvah razmisliti ali ta "intelekt" še sme vladati.
SherlockH
28. 09. 2009 09.18
Zakaj se imenuje sodišče, če pa nima nobenih pravih pooblastil? Podobno kot tisti potrošni Kos, ki lovi le nesvoje. Kvečjemu so to kakšna revizijsko društva v domeni poltik-klikov levice ter visoko potrošnjo. Vsekakor uradi, ki bi jih ob ukinitvi ne pogrešili.
porka.malorka
28. 09. 2009 08.07
pajtlerblanka Ne nakladaj poglej si zadolženost leta 2004 in potem leta 2008. Pa ti bo vse jasno
Buena Vita
28. 09. 2009 07.18
PREJŠNJA VLADA JE ZAPUSTILA POLN RAČUN;,493 OOO OOO €,TA DENAR JE BIL NA BANKI ,IN NBEN GASPARI NE PAHOR GA NE MORE ZBRISAT NAJ TELEBAJSA SEDAJ RAZKRIJETA KOLIKO IMATA NA DRŽAVNEM RAČUNO LUKNJO KI ZEVA V VESOLJE
Buena Vita
28. 09. 2009 07.14
NAJ ŠOLTES SEDAJ IZDA BILANCO,TO KI IMA ŽE PRED MESECI DVE MILIJARDI DEBELO LUKNJO,SEDAJ JE VERJETNO TA LUKNJA ŽE DVE IN POL MILIJARDI, JESEN,JE TREBA POKRITI LETNO MIROVANJE IZPLAČIL ,BO TA ZNESEK KREPKO ČEZ TRI MILIJARDE KOGA BODO SEDAJ ZAVAJALI,EVROPA JE ŽE POSLALA OPOZORILNE DEPEŠE--PAHOR JIH PA SKRIVA,, POJDITE NA STRAN EVROPE,PARLAMENT SAMO MOČNO STOLICO POD RIT,KER TAKO MALČEK SLABŠO SESUJETE ,
laufer
27. 09. 2009 22.35
Vsi vemo, da je Janša izsilil bilanco svojega vladanja! Sedaj je bilanca države pravilna, ker jo delajo strokovnjaki in ne politiki!
RADO62
27. 09. 2009 22.29
mega.fido27.09.2009, 22:24 ... Neskončno veliko... Torej, po komunistično... heh
nash.fido
27. 09. 2009 22.24
Samo koliko časa te je sploh ta Šoltes na tej funkciji. Se pa bi morala biti kaka menjava, ne.
RADO62
27. 09. 2009 22.12
"Mitja Gaspari proračunsko leto na prihodkovni strani podaljšal za en mesec".... To pove vse o verodostojnosti komunističnega podleža Šoltesa.... heh
M-teorija
27. 09. 2009 22.11
MR.TRLJA 27.09.2009, 20:5 Se strinjam. Če samo povzamem:"Prepričan sem, da bodo analitiki kmalu potrdili, da je bil padec gospodarske ravni v Sloveniji tako drastičen predvsem zato, ker je bila prejšna rast nenaravna in brez realnega pokritja." odlomek Samo Hribar Miliča" iz zadnje sobotne priloge.
MR.TRLJA
27. 09. 2009 20.57
Naj ze enkrat za vselej naredi kakšna ugledna medarodna revizijska hiša revizijo, koliko je prejšna vlada zapustila, v kakšnem stanju je pustila barko, in koliko izgube, minusa, zadolevanja je potem ta nova super uspešna vlada pridelala od leta 2008, seveda brez računovodskih trikov in malverzacij, ne pa nekaj klobasati in se zanašati na prirejene finančne izkaze ra;unskega sodi[;a. V Sloveniji se v kriznem času kaže, da je etika v finančnem sektorju in računskem sodišču RS povezana z uporabo računovodskih metod vrednotenja, ki lahko prikažejo večji dobiček ali višjo izgubo, z osupljivimi pritiski na revizorje, z nepreglednostjo poslovanja družbe in nerazkritji tveganj. Neetično je zaradi menedžerskega prestiža stomilijonske (lombardne kredite) zneske denarnih tokov podjetij zapraviti za navzkrižno prevzemanje, kot to počnejo znotraj vodstva LDS in yes mreženja. Zdaj pa jih (tajkune seveda) zagovarjajo poslanci, kot da bi bili njihovi privatni odvetniki v parlamentu. Pa kaj je to nori svet, narobe svet, svet postavljen na glavo. Zdej pa [e sodnikom izpla;ajte 100.000.000, 00 evrov, kar je zakuhal Zalar in Roblekova, potem pa zaprite to dravno stacuno, ker ne bo vec kje kej ukrasti, drava bo pa na psu LP
titovka
27. 09. 2009 20.53
UDBOMAFIJA ZOPET JEZI JANCO!!!!!!
zulj001
27. 09. 2009 20.28
Neverjetno, eni so še kar pri partizanih in domobrancih,nič čudnega ,da ne moremo naprej !
FrancRozman
27. 09. 2009 20.05
Hudo je, ko živiš v državi v kateri tudi bilance lahko vsak razlaga po svoje. Ko vidiš, da niti številke niso trdne in so raztegljive kot kondom, spoznaš, da živiš v banana republiki.
bukefal
27. 09. 2009 19.53
Pa še to, Tonček, potem bo pa dovolj. Da ne boš mislil, da govoriš s kakim klerikalcem, ki ne morejo videti rdeče barve. Morda boš razočaran, vendar mi je cerkev povsem tuja. Sem pa po svojih močeh sodeloval v osamosvojitveni vojni in takrat prispeval tudi drobec k temu, da smo danes svobodni. In to mi je največja vrednota. Kljub temu, da sem tudi sin dvakratnega interniranca in kasnejšega partizana, pa sem do komunističnega režima, ki nam je vladal toliko desetletij nadvse kritičen. To je bil čas totalitarizma, ki je naredil mnogo gorja, življenje pa je upočasnil za mnoga leta nazaj. In to ni le moja ugotovitev, temveč splošno prepričanje demokratičnih ljudi v Evropi!!!
bukefal
27. 09. 2009 19.36
Tonček, razčistiva nekaj. Kor ti tudi jaz obsojam vsakega človeka, ki se je udinjal sovražniku in napadalcu Slovenije. Bilo jih je veliko v drugi svetovni vojni in tudi v času našega osamosvajanja. Vse po vrsti obsojam. Nisi pa odgovoril na tisti del mojega pisanja, ki govori o enem od ideologov današnje samostojne Slovenije, ki pri osamosvajanju nima dosti skupnega s svojim očetom. Ne govoriš tudi o tebi bližjih, ki so se takrat poskrili, če že niso kolaborirali z JLA. Pa še nekaj. Šoltesa ne diskreditiram zato, ker je Kardeljev vnuk. Le to, da bi lahko nepristransko presojal o tako občutljivih stvareh, močno dvomim!!!
Tonček Balonček
27. 09. 2009 19.32
bukefal, Rupel je glavo nosil na pladju, Peterle (Čebelar) pa v torbi, seevda ni ničesar videl! Ta gradnja nekih junaških herojev je totralno smešna, pa sajs mo bili takrat priča dogodkom, celo streesljali smo se in dokodki so pač preblizu, da bi s ešli zdaj povzdigovanja in tvorbe nekih junakov! Pa kdo je kam stopil boječe, Drnovšek je bil celo perdsednik perdsedstva SFRJ in je iz New Yorka priletel direkno v Ljubljano na razglasitev samostojen države, pravzaprav na zasedanje parlamenta. Čebelar je bil vedno ziheraš in je delal le sebi v dobro, to počne še danes. V Jugi je več ali manj eskiviral zakonodajo, ždel v neki državni službici na Zavodu za planiranje ter vlekel porodniške ter bolniške, med vojno je družino poslčal v Avstrijo, kaj dosti tvegal seveda ni bil nikakršen junak, ampak oportunist! Pučnik je bil itak bivši komunist, po razpadu druge družine v Nemčiji (seveda so bile krive tudi okoliščine v zvezi njegovim sporom s Partijo) se je vrnil nazaj (otroci iz zakona z Nemko še slovensko niso znali govoriti) in pač poskušal, kar s eje dalo še storiti, bil pa ej seveda zelo zafrustrirn, le kdo ne bi bil, zavozil je karierno in intimno, Kašne junak je Bavčar in iz kakšnega testa je ta veliki mož, vidimo zadnaj leta, na njegov patriotizem in domoljubje se požvižgam!! Pa kaj anj počnem v neki samostojni in "neodvisni" državi, če mi jo ti borci do golega oskubijo, naj živim od zastave , grba in vesleja nad kaznovanjem izdajalcev, PIranskega zaliva in medalj ter himne??!!
Tonček Balonček
27. 09. 2009 19.22
Bukefal, to ni še nič, takrat smo bili še v Jugoslaviji, ljubljanski škof je pa kar z italjansko zastavo mahal italjanski vojski, ko je vkorakala v Ljubljano in pel slavo Mussolinijo in kraljevini Italiji, pa takrat pri nas ni bilo ne duha ne sluha o kašnem komunističnem nasilju in OF-u, le Tigrovi teroristi so enkaj šarili po trstu, ampak so večino fašisti že polovili, pozaprli, nekaj so jih pa tudi pobili, kot s espodobi za resno državo v boju proti teroristom. Sicer je bil pa Andrejev oče med drugim tudi ravnatelj, verski obsedenec (če je bil res, je seveda vprašanje!). Večkrat na dan se je udeleževal cerkvenih obredov in vse učence, ki jih ob nedeljah ni videl v cerkvi pri maši, je kaznoval z ukorom. Če te več kot trikrat ni bilo k maši si letel iz šole!¨Anreejev stari oče pa sploh delal s takratno policijo okupirane Ljubljane (v začetku z Lahi, potem s Švabi) in v navezi s svojim sinom, ki je bil učitelj in je učence zasliševal o tem “za koga so doma”… Da ne bo pomote, Andrej bBajuk ni kriv zato, konec vojne je bil star eno leto, hočem le poevdati, da ni kulturno Šoltesa diskreditirati zaradi sdorodstvenih vezi s Kardeljem! NMaj zdaj slavimo ali blatimo Janševea dva otroka, to je popolnoma amoralno, nekulturno in deplasirano, nevredno objave kjerkoli!
tamiflu
27. 09. 2009 19.18
vedno sem bil prepričan, da je matematika znanstvena veda, ampak, izgleda da sem bil v krepki politični zmoti
bukefal
27. 09. 2009 18.59
Pred toliko leti pa je bilo čudno še nekaj, Patronček. Kdo od rdeče garde je takrat stal v prvih bojnih črtah. Pri tem ne mislim samo na obrambo domovine z orožjem, temveč tudi pri vodenju odpora. Kje so bili takrat Pahor, Golobič, Potrč, Semulič, Beblerca, Školč, Anderlič in še mnogi drugi. Le Kučko in Drnovšek sta boječe pristopila k Pučniku, Janši, Bavčarju, Peterletu, ... in še to takrat, ko so bile stvari že postavljene na pravo mesto!!!