Slovenija

Mladina in telefoni: Prave posledice šele prihajajo

Ljubljana, 03. 09. 2023 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Miha Kranjc
Komentarji
250

Številne študije kažejo, da bodo mladi zaradi občutnega povečanja rabe zaslonov v času epidemije negativne učinke in posledice v polnem razmahu šele začeli doživljati. Unesco poziva h globalni prepovedi pametnih telefonov v šolah, raba zaslonov pa nezadržno narašča. Ali otrok res mora dobiti telefon, ker ga imajo tudi vrstniki?

Janja Schweiger Nemanič, pediatrinja
Janja Schweiger Nemanič, pediatrinja FOTO: M.K.

Pediatrinja Janja Schweiger Nemanič ugotavlja, da nam je nov način komunikacije  ukradel otroški smeh, pogovore in pravljice. "Težave so že pri predšolskih otrocih. Na sistematskih pregledih pri risanju risbic, zlasti pri otrocih, ki so veliko pred zasloni, opažamo, da slabše rišejo. Imajo slabšo koncentracijo, tudi gibalne sposobnosti so slabše. Na to opozarjajo tudi učitelji. Otrokom je čedalje težje ostati zbran med šolsko uro."

Neizpodbitni dokazi kažejo, da uporaba sodobne tehnologije ni le koristna, temveč ima tudi izjemno škodljive posledice. Če ste med tistimi, ki menijo, da se negativni učinki pojavijo le ob prekomerno rabi tehnologije, vas pri Centru za humano tehnologijo opozarjajo, da se motite. "Redna uporaba škoduje duševnemu zdravju." 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Družbeni mediji in zasvojenost

TikTok, Facebook, Instagram in druga krepijo določene negativne vzorce tako, da sprožijo sproščanje dopamina, kemikalije v možganih, zaradi katere se uporabniki počutijo dobro. "Nenehne novosti in neskončno pomikanje po vsebini ustvarjata zasvojen cikel osveževanja, podobno kot bi odvisnik od iger na srečo igral na igralnem avtomatu. Nepredvidljivost skupaj s potrebo po vedno novem potrjevanju vas prisili, da se vedno znova vračate," pravijo pri Centru za humane tehnologije.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Vsebine, ki jih konzumirajo uporabniki, se v možganih utrjujejo in za seboj puščajo številne težave, kaže študija. Pogosta posledica je nizka samopodoba. Dekleta zaradi sledenja vplivnicam postanejo manj zadovoljna s svojimi obrazi, pri fantih pa so raziskave pokazale povečano telesno tesnobo.

Upad pozornosti so dokazali tudi z meritvami magnetne resonance glave. "Pri uporabnikih Facebooka se razvijejo slabša pozornost, impulzivnost in možganski vzorci, podobni ADHD (motnje pozornosti s hiperaktivnostjo)." 

Tehnologijo predstavijo starši

Čeprav smernice kažejo, da se otroci do drugega leta starosti sploh ne bi smeli srečati z zasloni, se čedalje pogosteje telefoni znajdejo v rokah malčkov.

"V času, ko sem dežurala v ambulanti, mi je neka mamica dejala, da njen otrok še ne govori in ne hodi, da pa že zna zakleniti zaslon. Takrat sem ji dejala, da je skrajni čas, da mu zaslon vzame. Ljudje smo žal narejeni tako, da se odzovemo šele, ko vidimo neko težavo, a bi morali ukrepati veliko prej. Še posebej otrokom do drugega leta starosti ne bi smeli pustiti zaslonov,"  dodaja pediatrinja. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Vse težje pa je in bo tudi to prakso prekiniti tudi odraslim. V Centru za humane tehnologije so izpostavili proces, ki vodi v spiralo upada pozornosti in nezbranosti.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

"Tehnologija nas prehiteva. Tako odrasli kot mladostniki nismo zreli, nismo kos vsej tehnologiji. Zdravniki ozaveščamo starše in otroke tako rekoč na vsakem koraku," dodaja Janja Schweiger Nemanič. "Kot pediatrinja sem na sistematskih pregledih takoj opazila porast telesne teže, ker so bili otroci manj dejavni. Pri dečkih je prevladala debelost, pri dekletih pa depresija, tesnoba. Edini njihov prijatelj je bil zaslon."

Unesco: Telefoni ne sodijo v šolo

Unesco je v svojem poročilu Global Education Monitor za leto 2023 opozoril pred prekomerno ali neprimerno uporabo tehnologije pri učencih v razredu in doma. Izsledki poročila o globalnem izobraževanju kažejo na nujnost prepovedi mobilnih telefonov v šolah. Te povezujejo z zmanjšano izobraževalno uspešnostjo in slabšo čustveno stabilnostjo otrok.

Opozarjajo tudi na študije, ki namigujejo na učinkovitost digitalnih orodij v razredih. "Velik del dokazov so financirala zasebna izobraževalna podjetja, ki so poskušala prodati digitalne učne izdelke. Njihov vse večji vpliv na izobraževalno politiko po vsem svetu je razlog za zaskrbljenost," so zapisali.

Zasvojenost z internetom
Zasvojenost z internetom FOTO: Dreamstime

"Pandemija covida in z njo povezan tako imenovan 'lockdown' sta naredila svoje. V trenutku so otroci in mladostniki prišli na relacijo jaz in zaslon. Tudi njim je bilo težko, a šole so izbrale tak način komuniciranja. Ker pa je trajalo toliko časa, je težko ponovno stopiti korak nazaj. Prave težave šele prihajajo. Smo šele na začetku vala negativnih posledic," dodaja šolska zdravnica Schweiger Nemaničeva.

KOMENTARJI (250)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zdravilozavse
04. 09. 2023 16.43
+0
No ja,saj ta prispevek mi je nekako vseč,predvsem,ko pravijo,da tehnologijo predstavljajo starši!Le zakaj?Zato,ker ni del učnega procesa,namesto,da bi jih o tehnologiji učili v šolah,pridejo otroci v šolo in učijo o tehnologiji učitelje,predvsem starejšo generacijo.Pediatre nekako razumem,da zagovarjajo svoj ceh saj jim zmanjkuje besed,govorijo le še o preveč gledanja v ekrane in o predebelih otrocih namesto,da bi se posvečali ozaveščanju o raznih novih boleznih.In žal gospodje in gospe pediatri,tehnika in tehnologija se hitreje razvija kot zdravstvo,malo pomislite koliko ste v službi (ambulantah) delali na računalniku se pred nekaj leti?Skoraj nič!In marsikaj tudi zdravnikom pride prav na spletu!Res je ta generacija otrok ne pleza po drevesih,se ne valja po zemlji in blatu,bo pa glede na to kako se družba razvija imela druge pomembne veščine in jih ni treba zato zavirati,ker sami niste imeli te možnosti.
periot22
04. 09. 2023 15.33
+5
Tole je enako kot reklame vsakodnevno nakladanje o zdravi prehrani po TV pa vsakih par minut oglas o sladkarijah!
periot22
04. 09. 2023 15.31
+4
Samo prazno nakladanje naredite pa itak nič,a je tako hudo prepovedati telefone v šoli!
flojdi
04. 09. 2023 15.17
Mladi me ne zanimajo(več ...?!)..ali ..kako Vse to Novo Deluje na nas ..taStare.a bomo sskripnili" Prej ali Pozneje
flojdi
04. 09. 2023 15.24
-1
..so pa bili lepi ..minuli mi časi..ko ni bilo vrtca..pa varstva v šoli po šoli.plezanje po drevesih..izdelovanje mlinčkov iz lesa./prvega stacionarca" se spominjam predvsem po tem , ko so se tamali klicali s prjatli iz štuka nižje(račun bil je Velik)./sicer pa prijatelja spoznaš le iz oči v oči.mislim.se motim?
Kuku456
04. 09. 2023 12.28
+4
Eno samo ujckanje in idiotizem kaj bodo te generacije delale čez 30 let..
avgust.
03. 09. 2023 21.32
+13
V šolah telefoni nikoli niso imeli kaj iskat. Mladina se praktično ne zna več pogovarjati niti izražati čustev. To počnejo samo še preko sporočil in z emoji. Baje so jih v Franciji prepovedali.
nestabilen
04. 09. 2023 14.35
+2
Ni baje,je kar res.V Trnovski(LJ) osnovni soli ima vsaka klop polnilec za telefon.LOL.
Vladimir Bog
03. 09. 2023 21.14
+5
Najprej jih lansirajo med družbo, da skoraj po hrano ne moreš brez, zdaj pa se isti pametnjakoviči zgražajo. Odkar so na voljo pametne naprave, kot družba samo tonemo. Otroku daš napravo in imaš ves dan mir, nič lažjega. In nihče te ne bo niti obsojal. Američani poleg dodajo še protialergijsko tabletko Benadryl, da ne bo izpuščajev po zamrznjenih rakcih. V Pakistanu, Afganistanu, Indiji pa v gazo zavijejo zdrobljene makove glavice in jih dajo otrokom pod jezik. Učinek je enak. Ampak eno je obsojanja in zgražanja vredno, drugo je normalno. Nihče ne potrebuje naše pozornosti bolj kot ta mala nagajiva bitja, ki se po prihodu iz šole najraje zaprejo v svojo sobo.
minnaema@yahoo.com
03. 09. 2023 20.57
+3
& še to PAMETNI TELEFONI niso za prvošolčke-temveč navadni telefonu, ki imajo funkcijo sprejemanje klicev, oddajanje klicev in svetilka na Gsm in takšna oblika telefonsa Gsm je NUCNA in uporabna ,da se v tem temu življenja starši sporazumevanjo z otroci ali obratno po takšnem navadnem Gsm, ki je tudi veliko cenejši od tistega PAMETNEGA Gsm !
flojdi
04. 09. 2023 15.27
.čudi me , da smo eni komot preziveli brez kakrsnegakoli tulifona.(pa tajamski so ..ocitno..tudi Znali
minnaema@yahoo.com
03. 09. 2023 20.48
-4
& velike države trdijo, da TEHNOLOGIJO današnjega časa je potrebno naučiti že prvošolčke kajti tudi Ghat GPT AGI napreduje ...... z izjemno hitrostjo in potrebno se je izpopolnjevati od mladih nog naprej, pa če to hoče kdo slišati ali NE tako je
flojdi
04. 09. 2023 15.32
.sam en elehtrični drog se podere..pa boste marskeri mutasti" za kak dan..ali dva
druga Švica
03. 09. 2023 20.42
+2
Pantomima nima nobene povezave z tem problemom.
Mili97787
04. 09. 2023 11.34
-1
TOP MOJSTER
03. 09. 2023 20.29
+8
Pa tiktok očiti pa tiktok mamice pa cool fotri, pa po tv samo strašenje in panika, ko pa tega ni, so pa chip turške limonade......in to otroci gledajo, mediji imajo za takšno stanje veliko krivdo seveda odgovornosti pa nobene....
summer90
03. 09. 2023 20.23
+1
Oči imate samoi ene!!!
Betuul
03. 09. 2023 19.59
+1
Pediatrinja Janja nima nobenega računalnika ali mobija ! Vsi bi želeli tako delovno mesto!
Betuul
03. 09. 2023 19.25
-1
Lopata je isto kot pametni telefon ! Poneumlja in vpliva dolgoročno na um!
Kazimir Plemeniti
03. 09. 2023 19.19
+11
Ne moreš verjeti, forsirajo digitalizacijo na polno...potem se pa zgražajo, ker ljudje visijo na telefonih🤷‍♂️. Obrnjen svet🤮
Kazimir Plemeniti
03. 09. 2023 19.20
+0
Sicer je pa res, da je včasih bolje viseti na telefonu, kot pa poslušati nebuloze ljudi okoli sebe🤷‍♂️.
Blue Thunderstorm
03. 09. 2023 19.14
+7
Saj pravijo digitalizacija, zdaj imate, kaj stokate?
Betuul
03. 09. 2023 19.11
+4
Kovid je ena izmed apokaliptičnih katastrof ! Innnnn a unicef in druge visoki kongresi delujejo brez računalnikov in pametnih telefonov ali kako! No zdaj vasaj vemo zakaj je toliko neumnih na 🌎!
Blue Thunderstorm
03. 09. 2023 19.15
+2
Betuul
03. 09. 2023 19.22
Vsi smo narejeni biblijsko in preroško; ampak tale unesco je pa od sile! Vse na svetu bi spreminjal; samo en jim je trn v peti!
Victoria13
03. 09. 2023 18.39
+2
Kaj je Covid kriv? Zdaj imaj
Victoria13
03. 09. 2023 18.39
+5
waga7
03. 09. 2023 17.47
-5
Časi se spreminjajo in mi z njimi !!! Sicer latinski pregovor. Naj se še pediatri.
mungus
03. 09. 2023 17.43
+16
pa saj ne gre samo za okvaro vida....folku in ne sam mladim je ta "pametni" telefon že ja čist na čist skisal mozak...narod je že čist zblojen...