Slovenija

'Mladi so videli, da njihova ideja življenja ni, da izgorijo in da je služba vse'

Ljubljana, 25. 10. 2024 06.00 | Posodobljeno pred 2 urama

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Luka Černe, 24UR ZVEČER, M.V.
Komentarji
8

Delavce za kar 2000 novih delovnih mest so podjetja na kariernem sejmu iskala med več kot 15 tisoč udeleženci. V Sloveniji - tudi ob rekordno nizki brezposelnosti - najbolj primanjkuje pekov, zidarjev, mesarjev, kovinarjev in ostalih deficitarnih poklicev, medtem pa na trg dela vstopa generacija Z, torej mladi med 18 in 28 letom, ki ima po nekaterih raziskavah drugačne prioritete kot generacije pred njimi, nekateri kadrovniki pa opažajo, da jim primanjkuje močne delovne etike, imajo težave pri komunikaciji in na splošno niso pripravljeni na zahteve delovnega mesta. Kako torej podjetja najdejo nove zaposlene in zakaj generacija Z ni najbolj priljubljena med delodajalci, nam je povedala Nika Rakonjac, vodja strateškega marketinga na Styria digital marketplaces.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Nika Rakonjac o zaposlovanju mladih
    05:20
    Iz 24UR ZVEČER: Nika Rakonjac o zaposlovanju mladih
  • Iz 24UR ZVEČER: Karierni sejem
    03:35
    Iz 24UR ZVEČER: Karierni sejem

"Podjetja morajo precej delati na tem, kako se predstavijo. Graditi kulturo, lastno znamko in to dobro in učinkovito skomunicirati navzven. Predstaviti se, vključevati. Pomembno je, da povedo, kakšne so vrednote, kako so prilagodljivi, ker si tudi mladi tega želijo," je povedala Nika Rakonjac.

Za večino mladih denar ni tako pomemben, ugotavlja vse več raziskav in anket. Kako si pri Styrii razlagajo ta premik? "Starejše generacije so imele drug vrednotni sistem. Služba je bila velik pomemben del in še vedno je. Ampak mladi so videli, da njihova ideja življenja ni, da izgorijo in da je služba vse, kar je v življenju. Oni si postavljajo jasne meje, znajo dobro komunicirati in se bodo prilagodili do mere, ko jim to še bo sprejemljivo," odgovarja.

Mlade generacije na trg prinašajo svežino, nadaljuje in meni, da je na daljši rok odgovor v balansu enega in drugega način. "Ekstremi ne pripeljejo v nič dobrega. Sožitje bo prineslo uspehe za naprej."

Mladi od podjetij tudi pričakujejo veliko. "Izkazalo se je, da je spoštovanje tisto, ki je na trgu dela kandidatom najbolj pomembno. Na drugem mestu so dobri medosebni odnosi na delovnem mestu in dobro razmerje med delom in prostim časom. Podjetja, ki bodo znala odgovoriti na te potrebe, bodo bolj uspešna."

Eden izmed najbolj plačanih poklicev je trenutno kontrolor letenja. Kateri pa je najbolj iskan? "Veliko se še vedno iščejo deficitarni poklici, v povpraševanju so gostinski delavci, proizvodni delavci, vozniki. V iskanju med visokokvalificiranimi pa so IT, elektroinženirji, strojni inženirji in inženirji mehatronike."

Drugo leto sicer prihajajo spremembe, napovedana so odpuščanja, vendar Nika Rakonjac meni, da bo delovnih mest dovolj, tudi za tiste, ki jih bodo začasno izgubili. "Glede na trenutno stanje bazena kadrov je pomanjkanje profilov prav tam, kjer so napovedana odpuščanja. To pomeni, da bodo lahko našli zaposlitev, ker je povpraševanje po njih veliko. V splošnem pa se Slovenci znajo prilagajati," ne zaključila.

  • ULTRA 1
  • ULTRA 2
  • ULTRA 3
  • ULTRA 4
  • ULTRA 5
  • ULTRA 6
  • ULTRA 7
  • ULTRA 8

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Anion6anion
25. 10. 2024 08.21
Mladi bi danes bili doma, se zabavali in prejemali najmanj 2 Jurja plače . To je njihov ideal " delovnega razmerja".
Fery Zaka
25. 10. 2024 08.20
Seveda za mlade delo in denar nista pomembna. Je pa pomembno, da cele dneve jokajo na internetu in v medijih, da si ne morejo kupiti/najeti stanovanj, kupovati luksuznih avtov, luksuznih dobrin... In je tudi pomembno, da za to kriviš druge in pričakuješ, da ti bodo drugi to omogočili. Medtem ko doma na kavču, s telefonom v roki, razmišljaš, kako je vrednotni sistem zgrešen.
Sventevith
25. 10. 2024 08.17
Mladi imajo vsekakor prav, pa čeprav niso pri pravi :)))) suženjskega dela za življenje brez prihodnosti, nihče noče. Boste pa hlapce uvozili, kako pa bomo drugače? :)))
slovenka62
25. 10. 2024 08.17
Ta generacija je lena kao pametna in res nedelavna.Vsi bi delali samo dopoldan vikendi fraj kup enih pogojev postavljajo ker mislijo da so bog i batina.Verjamem da se jih delodajalci otepajo ker z njimi ni nič.Preverjeno.Samo na telefonu bi bili.
natmat
25. 10. 2024 08.17
+1
Večina staršev preveč zavija svoje otroke v vato...potuha pa ni smernica za življenje...
mama_lojzka
25. 10. 2024 08.16
Sem bil na sejmu. Vsako podjetje pri katerem sem vprasal, ce iscejo strojne inzenirje je bil odgovor isti. Trenutno ne. Tako da ne vem od kje vam informacije, da se isce prav te.
Infiltrator
25. 10. 2024 08.14
+1
Prav je tako ,se vedno naša oblast ni dojela ,da bo treba tehničnem poklicem ,dvigniti plače, drugače bomo se naprej brez vsega ,ali pa naj uvažajo bangladesce ,da bodo vse naredili narobe ....
misterbin
25. 10. 2024 08.12
+3
Delal sem že ko je bila Jugoslavija in po tem ta druga Švica in nikoli nišče ni govoril o neki izgorelosti .Sedaj pa iskalci dela pubeci postavljajo pogoje kaj in kako bi delali in koliko bi imeli prosto .