Slovenija

Mize čez šest tednov?

Ljubljana, 24. 05. 2006 09.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Če ministrstvo sprejme ponudbo, lahko trzinska družba operacijske mize dobavi in zmontira v roku šestih tednov.

Zapletov okoli razpisa z operacijskimi mizami imamo počasi dovolj, so pojasnili v družbi Medicoengineering
Zapletov okoli razpisa z operacijskimi mizami imamo počasi dovolj, so pojasnili v družbi Medicoengineering FOTO: POP TV

Trzinska družba Medicoengineering, ena od štirih družb, ki so sodelovale na zadnjem razveljavljenem razpisu za nabavo 18 operacijskih miz za pet slovenskih bolnišnic, je na ministra za zdravje Andreja Bručana naslovila ponudbo za donacijo.

Zapletov okoli razpisa z operacijskimi mizami imajo dovolj, so pojasnili iz omenjene družbe, zato so pripravljeni mize, ki jih država prek javnega razpis skuša nabaviti že od časa mandata prejšnjega zdravstvenega ministra Dušana Kebra, podariti. Poudarjajo, da so mize, ki jih ponujajo v donacijo, nove in nerabljene.

Dobavljeno in zmontirano v šestih tednih

Po oceni trzinske družbe bi lahko - če se v četrtek uspejo dogovoriti z ministrstvom - na primer na Onkološkem inštitutu, kjer je potrebno izvesti še druga gradbena dela, nove operacijske dvorane začeli uporabljati že čez dva meseca.

Kot so podrobneje pojasnili v trzinski družbi, njihova ponudba predvideva, da bi operacijske mize dobavili vnaprej, sredstva za njihovo plačilo pa naj se zbere skozi donacije slovenskih podjetij. Če ministrstvo njihovo ponudbo sprejme, lahko mize dobavijo in zmontirajo v roku šestih tednov, je zagotovil predstavnik družbe Igor Zabret.

K projektu zbiranja donacij želijo pritegniti društvo Europa Donna, ki bi po njihovem prepričanju lahko zagotovilo, da bo zbiranje sredstev potekalo transparentno. V primeru pa, da z donacijami ne bi zbrali dovolj sredstev za kritje celotne vrednosti operacijskih miz, bodo v Medicoengineeringu breme prevzeli sami, je zagotovil Zabret.

Ponudba družbe Medicoengineering je v tem trenutku verjetno najhitrejša pot za hitro montažo operacijskih miz, meni minister za zdravje Andrej Bručan, vendar pa to ni dolgoročna rešitev problemov javnega naročanja v zdravstvu.
Ponudba družbe Medicoengineering je v tem trenutku verjetno najhitrejša pot za hitro montažo operacijskih miz, meni minister za zdravje Andrej Bručan, vendar pa to ni dolgoročna rešitev problemov javnega naročanja v zdravstvu. FOTO: POP TV
Svoje povabilo za prispevanje za plačilo operacijskih miz v Medicoengineeringu utemeljujejo z možnostjo uveljavljanja davčne olajšave, ki jih za donacije predvideva zakon o davku od dohodkov pravnih oseb. Svetovalec družbe Florjan Zorin je pojasnil, da bodo vsem tistim družbam, ki bi želele pristopiti k temu projektu, svetovali, da bi lahko čim bolje izkoristili možnosti, ki jih ponuja davčna zakonodaja v tem primeru.

Tržna vrednost 18 operacijskih miz proizvajalca Marquet Alphamaquet in Maquet Betastar, dveh sistemov za prelaganje pacienta ter instalacija ene dekontaminacijske mize znaša okoli 500 milijonov tolarjev. Donacija je velik finančni zalogaj, zato so k sodelovanju povabili tudi druga podjetja, ki so v sodelovanje že pristala, zagotavljajo v družbi.

To je trenutno najbolj humano in moralno dejanje v Sloveniji, menijo v družbi Medicoengineering. Na podlagi njihove ponudbe za donacijo so jih na razgovor že povabili na ministrstvu za zdravje, kjer naj bi se o ponudbi podrobneje pogovorili v četrtek.

'To je najhitrejši način'

Življenjska doba operacijske mize je ob rednem vzdrževanju vsaj 10 let, ocenjuje Zvonimir Rudolf. Redna vzdrževanja pa lahko opravlja le ustrezno usposobljeno osebje, za kar je v Sloveniji certificiran le Medicoengineering. Cena storitev vzdrževanja katere koli medicinske opreme se sicer po oceni Rudolfa na letni ravni giblje med pet in 10 odstotki nabavne vrednosti opreme.


Jeseni bi že lahko operirali v novem operacijskem bloku, glede ponudbe družbe Medicoengineering ocenjuje generalni direktor Onkološkega inštituta Zvonimir Rudolf. Dobava operacijskih miz in vzporedno zbiranje donacij od slovenskih družb je po njegovem prepričanju najhitrejši način, da končno pridejo do operacijskih miz.

'Prišlo je do presenetljivo pozitivnega razpleta'

Predsednik Janez Drnovšek je v odzivu na ponudbo družbe Medicoengineering izrazil veselje, da je prišo do "presenetljivo pozitivnega razpleta". Našla se je rešitev in ta primer kaže, da se stvari lahko premaknejo in razrešijo, je dejal Drnovšek.

Spomnil je, da je tudi sam pozval k rešitvi problematike, povezane z dobavo operacijskih miz za pet bolnišnic, med njimi za Onkološki inštitut. Po njegovih besedah pa so tudi mediji odigrali zelo pozitivno vlogo. Postalo je jasno, da tako ne gre več naprej, je še dejal predsednik.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (18)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Vegos
25. 05. 2006 20.47
Zoran, takole je. Dandanes je pač tržni delež in kapital, profit, itd, vse to je več pomembno od človeškega življenja. Kolateralna škoda, ne? Jaz pa pravim - naj izvedejo donacijo, pol milijarde ni za moderni model trga ravno nek grozno velik denar, potem naj pa utihnejo tako eni kot drugi. Ampak spet, to je tipično slovensko, vsak bo rekel da je pol milijarde vredna donacija z nečim "podmazana"...razen seveda tisti, ki to donacijo dobi. In vsekakor se mi zdi to čisto v redu rešitev glede na to kakšno sramotno stanje je nastalo zaradi tega ker je pač "denar sveta vladar". Mogoče vladar sveta, ne bi pa smel biti vladar ljudi.
doberman@mail386.com
25. 05. 2006 08.04
Tukaj gre predvsem apel državi, ki je nesposobna določiti pravila igre, v tem primeru spisati dober zakon o javnih naročilih. Poteza podjetja je hvalevredna, vendar kot so že nekateri tukaj omenili, iskanje luken v zakonu je zgleda dober biznis.
zoran.artnak@hotmail.com
24. 05. 2006 22.29
Vegos prav malo me zanima katera firma je zadaj ali je to Molier ali Medicoinženiring ali pa en tretji. Dejstvo je če je ministrstvo za zdravstvo namenilo denar za nakup miz, mora biti zakonodaja napisana tako, da se to lahko izvede., ne pa da se gremo slepe miši. Za vsakega bolnika, ki je umrl ali umira v tej državi je kriva vlada in nesposobni ljudje. Ni kriv ne molier ne medicoinženiring, ker vsak se bori za svoj delež na trgu, kajti v svetu vladajo načela tržnega gospodarstva. Mogoče bom res tudi jaz med tistimi, ki bom čakal pet let na operacijo ali več.Samo s to razliko, da si bom najel odvetnika in tožil državo na evropskem sodišču, ker mi krati moje pravice. Prva sodba, zaradi predolgih čakalnih dob je že uspela, mislim, da v Angliji. Ni hudič da ne bi tudi pri nas. Mogoče pa se bodo takrat naši politiki zganili in spremenili zakonodajo. Upam da štekaš kaj ti želim povedati. Vem, da je žalostno ker se trguje na račun življenj, samo danes je denar sveta vladar in mi navadni ljudje smo in bomo dobri le ko bodo zopet volitve, seveda če bomo med živimi.
Vegos
24. 05. 2006 20.55
Dragi Zoran, srčno upam da naslednjič ko boš šel k zdravniku, da ti bo rekel da boš čakal na operacijo vsaj pol leta, ker pač nimajo kje operirati...mislim, halo? Boš rekel pa da Mollier NE dela tako, in da Mollier NE poskuša samo služiti preko razpisov? Boš rekel, da je tu komu mar za tiste ki mize POTREBUJEJO!? Mislim, kakšna tragedija da si ne bodo gospod Šumak mogli še enega avta in ene jadrnike kupit, kakšen zločin, kakšna korupcija! Mislim, halo?
zoran.artnak@hotmail.com
24. 05. 2006 20.47
Ljuje berem vaše članke in ugotavljam kako lahko vas človek pelje scat. Kdo vam bo danes podaril 500 miljonov??? Je pa predlog Medicoinženiringa lep zgled kako prevarati zakon o javnih naročilih. Medicoinženiring nabavi mize, ki jih bo dobil itak plačane od donatorjev(slovenskih podjetij). Se pravi zakaj bi se mučil na javnih naročilih in jih dobil plačane od države, če bi že bil slučajno izbran. Upam, da vam je vse jasno in kje tiči prevara, ki ni kazenska je pa luknja v zakonu o javnih naročilih. Če bomo vsi začeli tako delati potem bo država postala skorumpirana in bodo spet služili samo tisti, ki imajomočne z veze. Zato nikar ne ploskajte medicoinžiniringu, ker bo nekaj podari,ker tega ne bo storil on temveč sllovenska podjetjal, lahko mu zaploskate le zato, ker je nakazal na lukjo v zakonu in bodo te mize mogoče le končno na razpolago za potrebe hudo bolnih. Tako gre to v naši državi. Luknje na cesti, luknje v zakonu in luknje v proračunu. Mogoče bi bili radi Švica, smo pa bolj Švicarski sir z luknjami.
nadja
24. 05. 2006 20.31
zoran...mislm da je glavno da mize bojo...če bodo res. Vse ostalo je pri tej tematiki res nepomembno.
zoran.artnak@hotmail.com
24. 05. 2006 20.26
+1
Hehehe Medicoenženiring komu vi pesek v oči. Prek javnega razpisa ne uspete in potem kao veliki darovalci na račun slovenskih podjetij, ki bi vam plačali mize naredite velik biznis. Vsi skupaj ste eni navadni lopovi, ki vas je treba zapret. Vlada pa naj že enkrat naredi zakon o javnih naročilih kot je treba, če pa tega ne zna jih je treba pa v rit nabrcat in nagnat, Joj kje mi živimo, ni čudno da nam nekateri očitajo da smo banana republika.
inkognito@email.si
24. 05. 2006 14.55
ironično. taki uh in ah glede teh miz, zdaj pa jih bodo podarili pa ne ga srat haha
l33t
24. 05. 2006 14.37
ata
24. 05. 2006 13.57
Teh miz po mojem ne bodo vzeli, ker tu ne bo miljonskih provizij... he he he
anzi_mahackala
24. 05. 2006 13.52
lepo so jim dal v nos. podaril so jim zej se lahk pocutijo ponižane. cestitke :)
nadja
24. 05. 2006 12.51
Nima veze...važn da so mize. Vse ostalo je nepomembno. Čestitam podjetju za gesto, pa naj bo samopromocija ali pa čista dobrota. Važn da so mize.
dobaluka@hotmail.com
24. 05. 2006 12.19
Bravo. Več takih potrebujemo na svetu. Tudi če je za tem kaka kuhinja. Mize bojo najhitreje tam kjer morajo biti. To podjetje bi oprostil davka za 2 leti!!!
Vegos
24. 05. 2006 12.04
Brca v rit vsem, ki mislijo da lahko na račun ljudi služijo na javnih razpisih. In your face, Šumak! Logično da gre po vsej verjetnosti tud tu za kako kuhinjo v ozadju, ampak hej...dokler bodo zaradi tega na boljšrem vsi...
semmy
24. 05. 2006 12.03
Želim si, da bi tisti, ki zavirajo nakup teh miz, prišli enkrat v položaj, da bi oni potrebovali nujno operacijo in bi morali čakat, tako kot navadni smrtniki. Mislim, da bi mize bile takoj kupljene. Sram naj jih bo, da se tako igrajo s človeškimi življenji. Družbi Medicoengineering pa kapo dol.
mirc@email.si
24. 05. 2006 10.59
već takih firm! celjsko firmo pa bi država lahko pomagala ukiniti!
jungle@email.si
24. 05. 2006 10.40
to je zelo lepa gesta darovalcev, upam da bo minister v to pristal, čeprav bo tudi tokrat nekdo zaslužu, mize pa potrebujemo kot vodo......
jsmazarot@email.si
24. 05. 2006 10.33
Še so dobri ljudje na tem svetu, čeprav jim bodo sedaj vsi govorili, da delajo le zase in za svoj namen in da se hočejo le postaviti pred drugimi.