Slovenija

Čez tri tedne zdravniška stavka

Ljubljana, 28. 03. 2008 09.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Fides je za 18. april napovedal stavko. Vladna stran bo skušala z novimi pogajanji stavko preprečiti.

Minister upa, da do stavke ne bo prišlo.
Minister upa, da do stavke ne bo prišlo. FOTO: Kanal A
V poslanski skupini LDS so prepričani, da napoved zdravniške stavke kaže na nesposobnost vlade, še posebej ministra za javno upravo Gregorja Viranta. Ministru očitajo, da v vsem tem času ni uspel ustrezno odgovoriti na potrebe zdravnikov in zobozdravnikov in opozarjajo, da novi plačni politiki nasprotujejo zdravniki, policisti, sodniki, šolniki, državni tožilci in pazniki.

Glavni odbor sindikata Fidesa je za 18. april napovedal stavko, ki bo trajala do izpolnitve stavkovnih zahtev. Delo zdravnikov bo v tem času omejeno na zakonski minimum, so soglasno sklenili na današnji izredni skupščini Sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides.

Stavka bo preklicana če bo posebni tarifni del kolektivne pogodbe z zdravniki in zobozdravniki sklenjen do 17. aprila in bo vladna pogajalska skupina ponudila zadostna jamstva za to, da se bo novi plačilni sistem v javnem sektorju uporabljal od 1. maja dalje.

Pogajanja se bodo nadaljevala še z nekoliko pospešeno dinamiko, na vladni strani pa bomo storili vse, da Fides od stavke odstopi. Gregor Virant

Na napoved bele stavke se je že odzval minister za javno upravo Gregor Virant, ki pravi, da napoved stavke ni nepričakovana, saj sta vladna in sindikalna stran še precej daleč narazen. Virant je dodal, da bo vlada storila vse, da do stavke ne bi prišlo, vendar poudarja, da vlada ne more pristati na tolikšno povišanje zdravniških plač, ki bi ogrozilo pravice bolnikov iz obveznega zdravstvenega zavarovanja, da bi se torej višje plače zdravnikov izplačale na račun pravic bolnikov.

Pri pogajanjih je treba iz obeh strani stopiti kakšen korak bližje kompromisu in na vsaki strani nekaj dobiti in žrtvovati. Zofija Mazej Kukovič

Ministrica za zdravje Zofija Mazej Kukovič se zaveda problematike plač zdravnikov in medicinskega osebja in se tudi strinja, da so njihove plače glede na naravo dela neprimerne, a s stavko se ne strinja. Če pa je do njene napovedi že prišlo, verjame, da je na obeh straneh dovolj razumnih ljudi. Kot je dejala, verjame v dogovor in odpoved stavke.

Načeti živci zdravnikov

"Tega dne si nismo želeli, še manj si želimo dne, ko se bo začela stavka. A ko nam izbijejo iz rok najmočnejše orodje, to so argumenti, imamo edino ustavno pravico, da pokažemo zobe," je po izglasovanju stavke poudaril predsednik Fidesa Konrad Kuštrin.

Konrad Kuštrin
Konrad Kuštrin FOTO: Tomaž Ungar

Dodal je, da "smo se o tem samoupravnem sporazumu o plačah pogajali tako dolgo, da so resno načeti naši živci. To kaže tudi njihovo neodgovornost do državljanov. Če smo to zdržali, bomo zdržali še marsikaj. Smo v situaciji, v katero smo bili pahnjeni in to je zadnji čas, da kaj naredimo. Nismo sami izbrali časa predsedovanja EU in predvolilnega časa za tako potezo. V to smo bili pahnjeni. To je zadnji čas, ki ga moramo izkoristiti," je konferenco zaključil Kuštrin.

"Ne more se čez zdravniške hrbte in hrbte bolnikov reševati celoten javni sistem. Odgovornost vlade za ureditev sistema je v tem trenutku kritična. Če ne bo ukrepala, se bodo zdravniki odločali sami. Vlada mora vedeti, da ni dobro, če bolnika zdravi utrujen in nezadovoljen zdravnik," pa je opozorila članica glavnega odbora Fidesa Gordana Živčec Kalan.

"Vladi bomo dali dovolj časa, da bo prisluhnila našim zahtevam," je poudaril predsednik sindikata Kuštrin. Poudaril je, da ne želijo spraviti v stisko bolnikov, ki z njihovimi pogajanji z vlado nimajo nič.

Konrad Kuštrin
Konrad Kuštrin FOTO: Tomaž Ungar

Kuštrin je opozoril, da bodo morali s svojimi zahtevami nadaljevati tudi ko dosežejo dogovor o plačah. Da se določijo tudi kadrovski in časovni normativi. Tako se bo namreč končno pokazalo, da je zdravnikov premalo in da delajo hitro, je še dejal Kuštrin.

'Sramotno nizke plače'

Glavna opozorila sindikalnih zastopnikov iz slovenskih zdravstvenih ustanov na današnji izredni konferenci zdravniškega sindikata Fides so se nanašala na po njihovih besedah "sramotno nizke plače" ter na hudo preobremenjenost. Številni govorci so izpostavili primerjavo med obremenitvami in plačami zdravnika ter visokošolskega učitelja.

"Najnižja plača zdravnika specialista je 7,5 evra na uro, najvišja pa 10,5 evra na uro. Strojevodja ima višjo plačo od zdravnika specialista," je v svojem nastopu opozoril sindikalni zastopnik Fidesa v Splošni bolnišnici Maribor Boris Rižnar.

"Operativnih zdravnikov v Sloveniji je 4500, manjka pa jih 2000. Matematika torej pravi, da nam je treba plače dvigniti za 100 odstotkov, ne za 30, glede na to, da opravimo za 100 odstotkov več dela. Če v javnem sektorju take plače niso možne, potem je treba iti izven javnega sektorja in delati za javni sektor," je še dejal.

Ekonomski položaj zdravnikov je nevzdržen, menijo v Fidesu.
Ekonomski položaj zdravnikov je nevzdržen, menijo v Fidesu. FOTO: POP TV

Predsednica odbora za zobozdravstvo pri Zdravniški zbornici Slovenije Sabina Markoli je dejala, da je v zdravstvu sredstev dovolj, le razporejena so nepravilno. Prejšnji predsednik uprave Vzajemne je imel šestkrat večjo plačo kot zdravnik, a kdo opravlja bolj odgovorno delo, se je vprašala Markolijeva in ob tem izpostavila, da "med 100 najbogatejšimi Slovenci ni ne zdravnika ne zobozdravnika".

Opozorila je na dobičke, ki jih kujejo zdravstvene zavarovalnice. Po njenih besedah so na eni strani zavarovalnice z dobičkom, na drugi strani pa premalo plačani izvajalci zdravstvenih storitev in uporabniki, ki morajo čakati na storitve.

Sindikalni zastopnik v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana Božidar Visočnik je dejal, da so kolegi v UKC "zgroženi nad pogajanji v javnem sektorju, ker se stvari nikamor ne premikajo. Zdravniki smo potrpežljivi, si pustimo veliko nalagati. A prišel je čas, da naredimo temu konec. Kolegi v UKC so enotni, da je stavka edina možnost. To je skrajni ukrep, ki si ga ne želijo, a jih je vlada prisilila v to s svojo neaktivnostjo". Razmerje 1:3 med zdravniško plačo in povprečno plačo je po mnenju Visočnika minimum, kar lahko zahtevajo.

Dimitrij Kuhelj, prav tako iz UKC Ljubljana, pa je opozoril, da zdravniki iz UKC že odhajajo v tujino, v zasebništvo in na delovna mesta, kjer ne dežurajo, "ker ne morejo več".

"In potem imamo visokošolskega učitelja, ki dobi mojo mesečno plačo za devet ur in pol dela tedensko. Želimo le pošteno plačilo za svoje delo. Imamo le še dostojanstvo in ne bomo barantali. Zahtevamo tri povprečne plače in nič drugega," je bil odločen Kuhelj.

Zdravniki se bodo odločili, ali bodo stavkali.
Zdravniki se bodo odločili, ali bodo stavkali. FOTO: POP TV

Sindikalna zastopnica iz Splošne bolnišnice Brežice Nataša Požar je predvsem opozorila na vedno večji odliv slovenskih zdravnikov v tujino, ker tukajšnjih pritiskov ne zdržijo več. Izpostavila, da je v Veliki Britaniji veliko zanimanje za slovenske zdravnike in da že mnogi razmišljajo o selitvi.

Član Fidesove pogajalske skupine, specialist kirurg iz Splošne bolnišnice Izola Gregor Ravnik pa je nezadovoljstvo zdravnikov s plačami ponazoril s svojo. Kot je navedel, je za februar prejel plačo 2254 evrov. V tem mesecu je skupaj opravil 305 delovnih ur, poleg rednih ur še dežurstva. Povprečna plača v mesecu februarju pa je znašala 1400 evrov za 164 delovnih ur, kolikor jih je bilo v tem mesecu. "Če greš gledat delovne ure, sta povprečna plača in in moja plača enaki."

KOMENTARJI (92)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ana@imp.si
13. 04. 2008 12.44
TI... je plačni odrezek mladega zdravnika. Vlada trdi, da so plačani 1800 EUR bruto. FIDES pravi, 1300 EUR bruto. Resnica: 988 EUR BRUTO!!!!
juventus
11. 04. 2008 10.24
Glede čakalnih vrst so potemtakem usak dan v štrajku ! ! !
Martin Rožej
31. 03. 2008 12.09
Po mojem mnenju bi morali denar, ki ga imajo zavarovalnice kot dobiček nameniti za same bolnike, da bi tako zmanjašli čakalne vrste v neki meri pa tudi zdravnikom kot dodatek k plačam. Najbolje za nas bi pa bilo če bi zavarovalnice ukinili, saj potem ne bi več direktorji na stolčkih služili mastne denarce na račun zavarovancev. Zdravstvo bi se nato financiralo s strani same države oz. ministrstva za zdravje. Lahko bi ljudje plačali zdravstvo seveda tudi povsem sami. Denar namenjem zavarovalnicam bi se zbiral na ministrstvu in nato bi to bilo zadolženo za denar za zdravje ljudi. Tako ne bi zavarovalnice služile milijone in si gradile nevemkakšne steklene palača in izplačevale nagrade ipd.
Globin
29. 03. 2008 21.31
3/4 kliničnega ma tut dr. spredaj... Marsikdo po dva... In govori se o teh plačah, ne privatnih šušmarjih na periferiji... Sicer pa... Moj zadnji komentar tukaj. Nimam živcev zato - žal mi je da sem se sploh spuščal na ta nivo. Sej bi vam želel veliko zdravja - samo očitno ga mate dovolj - če bo pa kaj narobe je pa wikipedia... Pa vso srečo... P.S. Nisem dr., sem študent in preko študenta obrnem večje denarje kot večina zdravnikov - tudi moja urna postavka je večja kot specialistova v KCju... hm... Kje je tu zdaj pravica? Pa znanje ki je potrebno za moj "poklic" (kljub temu da ga ima malo ljudi) ni niti kanček tega kar je zahtevano za zdravnike... Toliko o meni, preden se me spet osebno napade. Ne podpiram stavke, podpiram višje plače - predvsem stimulativno - dobro delaš, dobro ješ... Samo da pa njihove plače praktično padajo v zadnjih 8 letih (ja, glede na povprečno je to res) je pa tudi žalostno.
samoj@mail386.com
29. 03. 2008 19.53
Primerjava med visokosolskimi ucitelji in zdravniki: Visokosolski ucitelji imajo doktorat. To je tisti dr. pred imenom (ne pa za imenom - to ni isto!).
samoj@mail386.com
29. 03. 2008 19.49
Primerjava med visokosolskimi ucitelji in zdravniki: Visokosolski ucitelj ima doktorat (to je tisti d. spredaj ne zadaj)!
blackmagic@siol.net
29. 03. 2008 17.33
DNAp... počasi razumeš v čem je bistvo. Poglej si rezultate glasovanja o podpori javnosti na prvi strani 24ur. Vaša stavka v javnosti nima podpore. Razlog? Mislim, da je v tem, da se obnašate kot majhni otroci, ki ne morejo ničesar ponudit in lahko samo zahtevajo od staršev. V kolikor bi bili pri sebi pripravljeni za to kar zahtevate tudi kaj spremenit in ponudit in to tako, da bi se kje poznalo (ne samo na papirju), potem bi bila podpora in upravičenost drugačna. Glede šmeka na pediatrični kliniki in ZZZS-ju :) - ja kdo pa vodi te zadeve? Kaj so po poklicu ljudje, ki vodijo pediatrično kliniko in ZZZS? Zdravniki vendar - sami si režete kruh za plače in mečete denar v granitne obloge, itd ... Sami kažete na lastno nezrelost - žal.
Globin
29. 03. 2008 16.10
sicer pa tut butasto od mene da prosti dan zabijam tule... Prav res...Bolje da sm tiho:)
Globin
29. 03. 2008 16.09
blackmagic: missing the point... Lažje je človeku it, ki nič nima, drugim je pa treba ocenit cost/benifit - in zaenkrat je cost zame prevelik... Pravim ti da je kar se strokovnosti in zaželenosti tiče it v tujino, pri večini naših zdravnikov ni težav... Po pravici, meni je prav lepo pri nas - pustmo politiko itd. - lepo mi je kar se tiče okolja, ljudi (razen, očitno, redkih izjem) itn... Samo izgovor, pa pejte, sej vas nočeje ne drži ravno...Je pa dejstvo, da bodo nizke plače prisilile ljudi da gredo na tuje ali ap privat - v javnih bolnišnicah bodo pa ostali ravno tisti ki jih ne marate - in bomo vsi veseli, ne;) Pa kakšen osiromašen proračun - denarja je več kot dovolj! Samo birokratom in grebatorjem na vrhu bi moral nekdo stopi na prste - denarja niti slučajno ni premalo, samo delat ne znajo z njim... Denarja za plače ni, za marmor na ZZZSju, fancy schmancy nepotrebno "fasado" na pediatrični tut.
blackmagic@siol.net
29. 03. 2008 15.45
ojejejej nisem vedel, da delajo zunaj samo samski ....
Globin
29. 03. 2008 15.38
Ti direkto povem kaj mene zadržuje, samo to da imam tukaj komplet familijo in čisto nič drugega. Sicer pa, sej Avstrija je blizu... Pa ne zaradi denarja, samo zaradi odnosa... Tonček, si za akcijo:p
blackmagic@siol.net
29. 03. 2008 14.56
vidim, same "strokovne" odgovore. He pravite, da imate delo zunaj, da vas vasbijo, čakajo, malodane prosijo - ja kaj počnete tukaj - POJDITE. Kaj vas zadržuje? stavka? to, da morate še malo pomolzti državo? Zaradi tega vam ni potrebno biti tukaj - vsi bomo bolj mirni. Ljudstvo in država zato, ker: - ne bo stavk, - ne bo groženj, - ne bo dodatnih stroškov v že tako osiromašenem proračunu, - ne bo potrebno zaradi tega zviševati prispevnih stopenj za zavarovanje, - ne bo potrebno zmanjševati pravic uporabnikom (pacientom), Zdravniki pa zato, ker: - ne bo se vam potrebno več stalno prepirati z državo za "drobiž" kot pravite, - imeli boste svoji "časti" (o sposobnostih ne bom govoril) plačano delo, - ne bo vam potrebno se stalno pogajati in prepirati kdo ima več - dobili boste to kar vam ponujajo "povsod", - in kot izborženi na področju zdravlja ljudi veste, da je mir pogoj za uspešno življenje posameznika - torej boste lahko umirjeno delali in veliko bolj uspešni kot sedaj, ko svoje sposobnosti "kurite" za stavke in temu podobne zdrahe. Kaj se bo zgodilo? NIKAMOR NE BOSTE ŠLI, ker se drugje NE cedita med in mleko - sicer bi že čakali v vrsti pred tistimi vrati. Tujina sprejema tudi zdravnike - ampak samo takšne, ki so sposobno dokazat več kot tisti, ki jih že imajo. In slovenski zdravniki - ki mi tu odgovarjajo, da niso na repu strokovnosti ... seveda lahko trkajo na tista vrata a večinoma neuspešno. Razlog zakaj tu zganjat zgago pa je tu še eden. V tujini te lahko tudi sprejmejo in ne vprašajo po tvojih sposobnostih - a ti povejo, da odgovarjaš za svoje delo. Nesposobnim v Sloveniji seveda ni potrebno odgovarjati za njihovo delo. V tujini bi večina (tistih, ki se tu ženejo za stavko) namesto, da bi se preganjali za višje plače, se preganjala po sodiščih zaradi svojih nesposobnosti. V Sloveniji tega NI. Zakaj? Enostavno - ker so lobiji med seboj povezani in roka roko umije. Torej če zdravnik naredi napako in ga prizadeti toži - kaj se pri nas zgodi? Sodišče ne more soditi "o medicinski stroki" in zato potrebuje izvedenca o tem kaj je zdravnik storil narobe in kaj ne - in kdo je izvedenec? Ja kdo le - drug zdravnik. In izid? Zdravnik nikdar ne naredi napake. Rešeno. Ko boste imeli jajca se temu izpostavit in prenehat s "strokovnimi" skrivalnicami, si lahko nalijemo čistega vina. Do takrat pa se lahko greste samo še stavkovno folkloro.
vetlan
29. 03. 2008 14.37
Zobozdravstvo je pa sploh živi kriminal. Seveda morajo imeti zdravniki in marsikdo večje plače, ampak zaenkrat jo le redki zaslužijo.
vetlan
29. 03. 2008 14.33
DNApolimeraza, ne nakladaj. Enkrat je nas bilo samo 8 pa smo čakali 6-7 ur. Za babico na postelji sem mislila, da se bo kar na hodniku poslovila od tega sveta. Ko sem si odrezala prst (nisem se urezala, ampak odrezala) sem čakala uro in pol (bilo je nas samo 5), dokler mi ni postalo slabo od izgube krvi in sem sla od zadaj. Kaj misliš sem tam zagledala ? Kako zdravnik sedi in pripoveduje vice med. sestram. Pa takih zgodbic lahko naštejem kar nekaj, ne govorim že o strokovnosti in neumnih diagnozih.
Tonček Balonček
29. 03. 2008 13.14
Če se ljudem pač zdi, da zdravniki preveč zaslužijo, pa zanje pač uzakonimo študij po bolonjskem procesu, tri leta ali celo na GEA collegu! Če so tamkajšnji "diplomanti" dobri za svetovalce predsednikov vlade, bodo pa menda tudi takšni zravilci dobri za ostale državljane, pa še plače jim bomo lahko zmanšali. Potem bodo najbolj izobražene diplomirane medicinske sestre, da novi produkt našega izobraževalnega sistema. Prav kmalu pričakujemo prve magistrice in doktorice medicinske nege ter seveda s supernovo univerzo, kjer se bodo izobražavali ti prepotrebni kadri, pač po zgledu Jambrekove nesojene univerze za evropske pravne študije!
cokolada_@email.si
29. 03. 2008 12.56
Mislim, da si zdravniki in zobozdravniki zaslužjo večjo plačo po toliko letih študija in truda, da bi nekaj dosegli in s tem pomagali ljudem. Ni pošteno, da imajo plačo v višini kot jo imajo prodajalke po tri letni končani srednji šoli, tako da kar naj stavkajo!
Globin
29. 03. 2008 12.32
@Tonček Balonček: Končno nekaj razuma na teh straneh:) Čeprav, sej nima smisla, ko si ljudje nekaj zabijejo v glavo imajo po njihovo prav in nič jih ne more prepričati v nasprotno. Če pravijo da na urgenci spijo/te, potem imajo pa ja že prav:p Ko pa prideš tja pa 60 ljudi v vrsti, 50 zato ker jih boli glava - ok, mate pravico bit tam, samo ne pol jamrat zakaj je gužva - ZATO je gužva (in zato ker ZZZS ne plčaa več pregledov)...
Tonček Balonček
29. 03. 2008 11.59
Ampak kaj tako komplicirate s temi zdravniki, zakaj ne bi zrna od plev ločeali tudi drugje, med učitelčji, policisti, državnimi uradniki itd., a v drugih branžah pa vsi delajo enako. Tu govorimo o osnovnih plačah, ne o dodatkih in stimulacijah. Pa tudi operira se kar z enimi podatki. Kuštrin ima itak s.p.! Tudi politiki iamjo plače relativno majhne, da s e s tistimi zneski pač hvalijo kako so skromni, nikoli pa ne omenjajo drugih plačanih virov. Mislite, da bo kdo minister za 3000 EUR ali kaj? Zdravniki ne izsiljujejo pred volitvami, ker Kuštrin ni rdečkar, ampak je zdaj pač zaradi baze prisiljen nekaj zahtevati. Vladni so mogoče želežničarji oz. strojevodje, zdajso tiho kot angelčki! Očitno Slovencem ni škoda denarja za vojake, novih univerz, za plačevanje športnikov v državnih službah, za ne vem kaj še vse, eš mehanikovo delo na avtu se jim zdi več vredno kot zdravnikovo, ti naj bi delali kar iz ljubezni do človeka in plačo nekega višjega uradnika?? Še v komunizmu so zdravnike cenili, zdaj imajo zdravniki ež devet let enake plače, dežurna ura specialista se plačuje po tarifi kakšnega varnostnika v nočnem klubu. To je sramota za državo in v globalu kaže, koliko so pacienti pripravljeni odšteti za svoje zdravljenje. Ko dobi pri kozmetičarki ali amserju v roke raćun za 50 ali 100 EUR pa niti ne trene z očesom! Sicer jim pa plače lahko tudi znižajo, če so tako zanič! Blackmagic, če delavka v Muri dobi 380 EUR plače, je pa zato sejnina za člane sveta Zavoda za pokojnisko in invalidsko zavarovanje 400 EUR, kar je še zemraj veliko več kot dežurstvo v bolnišnici. Je pa seveda narobe, da je tarifa za anesteziste in travmatologe enaka kot za npr. okuliste in dermatologe, ki jihzmed dežurstvi budijo enkrat na deset let, mogoče trikrat v vsej delovni dobi! Koliko pa stane najem varnostnika za 24 ur? Menda ga ne dobiš za 100 EUR, tistega debeelga, obritega, v črni obleki in s sončnimi očali? 380 EUR je zelo relativnih! Urna tarifa za dežurstvo specialista, zaposlenega, je med 8-9 EUR netto, to je celo več kot je ovrednoteno delo prek študentskega servisa, bravo!!!
230
29. 03. 2008 11.03
Najprej naj, kot pravi pregovor ločijo zrna od plev. Če in ko jim bo to uspelo, bo tudi denarja za dobre zdravnike dovolj, saj je naše zdravstvo dokaj črno belo. Lahko naletiš na odličnega zdravnika, lahko pa imaš smolo in dobiš zgolj človeka, ki ima pred priimkom dr. med.. Delno je nevarnost, da nam predvsem dobri zdravniki pobegnejo na tuje, kjer imajo verjetno dosti boljše plače, nimajo pa samoplačniških ambulant, oziroma vsaj ne v takšnem smislu kot pri nas, ko so te ambulante lahko nekakšna vstopnica za zdravljenje v bolnici mimo lepega dela čakalne vrste. V teh ambulantah pa se obrne kar lepa vsota denarja, zato ni pričakovati, da bodo kar po večini odšli.Dokler bo zdravnikov premalo, pa bodo to stisko države izkoriščali, saj če bi imeli konkurenco na trgu si tega ne bi mogli privoščiti! Vsekakor pa bi bilo higienično, če bi predstavili koliko zdravniki dejansko prejmejo izplačila, ker menim, da nas "pitajo" zgolj z nekimi izhodiščnimi plačami tako kot pri učiteljih in še marsikomu, marsikje pa je potem odločilen faktor s katerim se to pomnoži!
vetlan
29. 03. 2008 09.32
vitostar Zakaj pa ruski zdravniki ? Misliš za izkoriščevanje ? So veliko več vredni kot zdravniki tukaj. Tam že minimalna plača večja kot tukaj. Malo bere. Kmalu bomo mi hodili tja služiti denar.