Slovenija

Mirovniki za živi ščit v Irak

Ljubljana, 21. 01. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Da bi poskušali ustaviti vojno v Iraku, bo v začetku februarja tja odpotoval mednarodni konvoj aktivistov, mirovnikov in angažiranih novinarjev, med katerimi bodo tudi Slovenci.

Vojna diktatorje ustvarja, odstranjuje pa nedolžne civiliste. Zalivska vojna ni rešila Iraka pred Sadamom Huseinom in tudi nova napovedana naftna vojna ga ne bo, je zapisano v sporočilu.

S svojimi telesi oziroma živim ščitom, kot so organizatorji poimenovali akcijo, bodo skušali preprečiti vojno, je danes v sporočilu, ki ga je naslovila na uradno politiko, medije, nevladne organizacije, javnost in podjetja, zapisala sociologinja Marta Gregorčič.

Akcijo Živi ščit organizira Ken Nichols O'Keffe, marinec v zalivski vojni 1991, danes pa aktivni mirovnik, ki poskuša preprečiti ponovno humanitarno in globalno katastrofo. Akcija teče znotraj Universal Kinship Society (www.uksociety.org). V okviru akcije v Sloveniji zbirajo tehnično opremo za vzpostavitev neodvisnega informacijskega centra v Iraku, poleg tega pa še zdravila in sanitetni material za pomoč Iračanom v primeru napada. Materiale zbirajo v Pekarni (Ob železnici 6, Maribor) in v Kiberpipi (Kersnikova 6, Ljubljana) do vključno 31. januarja 2003, ko jih bodo z mirovniškim konvojem odpeljali v Irak. Tam je sicer že nekaj sto aktivistov Živega ščita, še več pa jih tja odhaja.

Protesti proti napadu na Irak se stopnjujejo
Protesti proti napadu na Irak se stopnjujejo FOTO: Reuters

Aktivisti in aktivistke v Sloveniji so na javnost, podjetja, uradno politiko, medije in nevladne organizacije naslovili tudi prošnjo za denarno pomoč, saj sodelovanje v konvoju predstavlja resno finančno breme - okoli 500 evrov po osebi. Glede na časovno nepredvidljivost vrnitve je naša finančna negotovost še toliko večja, je zapisala Gregorčičeva. Prispevke za udeleženke in udeležence iz Slovenije bo zbiralo društvo Humanitas, nakazati pa jih je mogoče tudi neposredno organizatorjem akcije Živi ščit.