Slovenija

Mirovniki pozivajo k zavrnitvi ZDA

Ljubljana, 28. 02. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Zveza mirovnih društev, skupin in posameznikov je na slovensko vlado naslovila javno pismo, v katerem jo poziva, naj zavrne prošnjo ZDA za prehod ameriških vojakov in vojaške opreme preko slovenskega ozemlja.

protest proti vojni v Iraku
protest proti vojni v Iraku FOTO: Dare Čekeliš

Kot opozarja zveza, je orožje namenjeno v Turčijo in bo predvidoma uporabljeno ob morebitnem vojaškem napadu na Irak. Podpora napadu na Irak in omogočanje vojnih aktivnosti pa je dejanje podpore politiki vojne, kar pa je v nasprotju s slovensko ustavo, so v pismu zapisali v zvezi. Pri tem so se sklicevali na 124. člen slovenske ustave, kjer je zapisano: "Pri zagotavljanju varnosti izhaja država predvsem iz mirovne politike ter kulture miru in nenasilja."

V Zvezi mirovnih društev menijo, da bi privolitev v prehod ameriškega orožja pomenila podporo prizadevanjem ZDA, da za vsako ceno napadejo Irak, kar bi bil tudi znak, da Slovenija podpira vojaški napad brez odobritve Varnostnega Sveta Združenih narodov. "Po vilniuški izjavi bi slovenska vlada s tem ponovno dokazala, da sprejema vlogo ponižnega služabnika ZDA in v ključnih trenutkih ne vidi dlje od lastnih interesov in osebnega prestiža," menijo v Zvezi mirovnih društev.

Zveza mirovnih društev zato vlado poziva, da se spomni slovenske ustave in ameriškemu orožju na slovenskem ozemlju prijazno in mirno reče "NE, HVALA", saj bi s tem dejanjem prispevala k svetovnemu miru mnogo več, kot s sponzoriranjem katerikoli vojne. Zavrnitev prehoda ameriškega orožja preko slovenskega ozemlja je dejanje globalne odgovornosti do prebivalcev celega planeta, so v četrtkovem pismu še zapisali v Zvezi mirovnih društev, skupin in posameznikov.