Slovenija

'Mir bo, ko bo Hitler imel spomenik v Ljubljani'

Portorož, 15. 09. 2009 21.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

"Dokler Hitlerju ne bomo v Ljubljani postavili spomenika, dotlej ne bo miru," je dejal Stanovnik, ki ga čudijo spori ob sprejemanju zakona, ki naj bi končno prinesel spravo. Govoril je tudi o izhodu na odprto morje.

Janez Stanovnik je bil gost ministra za promet Patricka Vlačiča na prvem v nizu večerov Socialnih demokratov v Portorožu.
Janez Stanovnik je bil gost ministra za promet Patricka Vlačiča na prvem v nizu večerov Socialnih demokratov v Portorožu. FOTO: Dare Čekeliš
Če bomo pristali na arbitražo, si bomo Slovenci sami zaprli okno v svet, za katerega smo se bojevali pol stoletja. Janez Stanovnik

"Vprašanje meje na morju ne more biti vprašanje arbitraže ali mednarodnega sodišča, je vprašanje naše pravice," je dejal predsednik Združenja zveze borcev za vrednote NOB Janez Stanovnik. Po njegovi oceni problema meje med Slovenijo in Hrvaško ni, obstaja pa problem razmejitve na morju, saj bi nekateri našo državo želeli razglasiti za kontinentalno državo. Izhod na odprto morje Sloveniji po Stanovnikovih besedah pripada, saj je pravico do morja uživala tudi v Jugoslaviji.

Ponesrečen datum za praznik

Stanovnik se je dotaknil tudi praznika vrnitve Primorske k matični domovini, ki ga v Sloveniji praznujemo danes. Poudaril je, da z datumom ni zadovoljen, "saj gre za datum, ko je bila ratificirana mirovna pogodba, ki je 100.000 Slovencev prepustila Italijanom". Pač pa imamo Slovenci, kot je dejal Stanovnik, "veliko razlogov za praznovanje 16. septembra, ko je vrhovni plenum Osvobodilne fronte (OF) sprejel odlok o priključitvi slovenskega Primorja k združeni Sloveniji".

Stanovnik je orisal tudi dogajanje na Slovenskem pred in med drugo svetovno vojno. Kot je dejal, so na nastanek OF pomembno vplivale ugotovitve Edvarda Kocbeka in Edvarda Kardelja. "Kocbek je ugotovil, da pri španski vojni ne gre za verski, ampak socialni konflikt, Kardelj pa, da je nacionalni problem tudi socialni," je dejal. Tudi iz njunih ugotovitev se je po Stanovnikovem "pokazalo bistvo OF, ki je bil odpor nacizmu in fašizmu v povezavi s komunizmom".

Ostre Stanovnikove besede bodo brez dvoma dvignile veliko prahu.
Ostre Stanovnikove besede bodo brez dvoma dvignile veliko prahu. FOTO: Dare Čekeliš

Ko bo imel Hitler spomenik v Ljubljani ...

Žalosti me, da je zakon, ki bi moral prinesti spravo, med Slovence ponovno vnesel razprtije. Janez Stanovnik

O nedavno izglasovani noveli zakona o žrtvah vojnega nasilja pa je Stanovnik dejal, da je sprejetje zakona podpiral, saj naj bi med Slovence prinesel spravo. Je pa ostro obsodil obstrukcijo poslancev SDS in SNS. "Žalosti me, da je zakon, ki bi moral prinesti spravo med Slovence, ponovno vnesel razprtije," je dejal. Dodal je, da "sprave ne bo dotlej, dokler ne bomo priznali, da smo bili mi premagani in so oni zmagali. Dokler Hitlerju ne bomo v Ljubljani postavili spomenika, dotlej ne bo miru," je sklenil Stanovnik.
 

  • MERCATOR zivalice
  • ŽAN
  • ŽIGA
  • ROK
  • VESNA
  • SAŠA
  • BRUNO
  • LIZA

KOMENTARJI (243)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Terezinka
10. 06. 2013 12.06
Čas bi bil, da predstavniki RKC (pkofje) in predstavniki borcev (g, Stanovnik) v dobro naroda nehajo. Dejstvo pa je kljub vsemu, da je RKC predstavnike tistih, ki jih zagovarja naredila v popolne žrtve in mučenike. V tistem medvojnem času, ki je bil povod za krivične poboje, pa so bili tudi domobranci vojaška enota in nobene žrtve. Bili so vojaška enota s strani RKC nahujskana v borbo na strani Hitlerja proti partizanom, ki so bili takrat na strani zaveznikom. Domobranci pa so se na osnovi nauka RKC peljali brata proti bratu
klemenp15
04. 07. 2010 21.25
Jas bi se raje naredil sklop večerov, ki bi vladi pomagali ustaviti ti. krizo in izboljšati stanje v državi, kot pa da spet mečemo žogico med levimi in desnimi(ki se bodo na stanovnikove besedi sigurno ostro odzvali ...)
FAUSTOS1
04. 07. 2010 19.54
-1
da po cerkvenem nauku so nas osvobodili belogardisti crkveni krvniki ki so sodelovali pri pobijanju lastnega naroda ki se zelel prikloniti ukopatorju kot je to storila slovenska cerkev prav biblo da pokesa ne pa da nas ponovno locuje na tiste ki slepo ubogajo cerkev ..rek pravi ce nimas boga v sebi ko gres vcerkev ga trudi tam ne bos nasel..zakaj bi torej ze sel v cerkev morda je v meni vec boga kot v cerkvenih dusah aMEN
šlogar
04. 07. 2010 17.38
Tam nekje sem prebrala, da bo vse dobro, ko bodo stari krepci pocrkali. Ne bo dobro. Ker so stari krepci svojim otrokom povedali kako in kaj. Na savskem mostu v Radovljici je domačin belogardist pri živem dekletu /16 let) iztaknik oči in jo ubil. Veste, njena sestra je to povedala otrokom, otroci svojim otrokom itd. Zatp pa ne enačite belogardističnih riti, ki so se greli na zapečku zs partizani, ki so krepko prezebali v hosti.Pa še to, moj oče je bil zaprt v Nemćiji, mož pa v Gonarsu. (star je bil 16 let) Ni kaj, kajne zagrizen komunist, čeprav ni vedel kaj je komunizem. In ima gospod prav, ko pravi, da še nihče ni daroval maše za verne partizane ampak samo za belogardiste. In strinjam se z g.Stanovnikom.
Bflat
04. 07. 2010 15.49
Nabukodonezar to je čisto vse res, vem, kaj počne RKC, vem, kaka je razlika med partizani in njihovimi šefi, vem, da ta beli niso nikoli rekli, - žal nam je, ker smo pobili in izdali te in te partizane, Janša je tudi lepo opisal, kaj so zavržena dejanja, (vem, kak vrstni red si je izbral), ampak pomisli: tu in sedaj, sredi Ljubljane in Slovenije so živi akterji II Sv. vojne in povojnih pobojev, rdeči in beli, pa nikome ništa. Tisti, ki je hotel zmagat in je zmagal v II sv. vojni, se mu je zmešalo od sovraštva, cela Evropa je bila bolna. Obstaja tihi politični konsenz, pa tudi, če se mi državljani na glavo postavimo na tem forumu. Preziram belogardiste in tiste, ki so ukazali pobiti njih in njihove svojce, ki so bili nedolžni.
SS_allgemeine
14. 03. 2010 23.45
00000_______00000000000000000 00000_______000000__...
Krasinius
17. 09. 2009 15.25
Mars ste se vsi razkokodajsal, sam da je stari ovaduh Stanovnik spregovoril par salonarsko udarniških misli
naivna
17. 09. 2009 08.12
kar tuji avtorji pisejo o nasi zgodovini, ne mores vse verjeti, ker ravno to je prava propaganda. Ne morem verjet kaj vse sem ze brala , slisala in videla na svoje oci, prav o nasi bivsi Jugo. Jaz vem kar vem in vem , da nic ne pomaga pripricevat, nekoga , ki ima cisto drugacno domislijo.
arhimed_33
17. 09. 2009 07.19
-2
Ne po krivem obsojat NOB-ja
Gox Digweed
16. 09. 2009 23.43
+1
Miru ne bo dokler bodo ti staruhi živi in dokler jim bo uspevalo to svoje sovraštvo vceplat naprej mladim, ki pojma nimajo kaj je bila vojna.In posledica futranja s to psiho je lahko samo vojna in sovraštvo.Žalostno je da se vi ljudje na komentarjih še kar spopadate zaradi teh staruhov in da politiki nonstop delajo razprtije med nami zaradi stvari iz prejšnjega tisočletja. Komunizem, nacizem,totalitarizem vse je isto. Narod ga je vedno naskrkal.Če ne med režimom pa zarad njegovih posledic.Tito, Hitler,Stalin - politični egotriperji , vsak s svojo barvo maske , spodej pa vsi enaki.Vprašanje kaj bi blo, če bi bil Tito še živ. Kolk bi bla njemu všeč ideja o samostojni Sloveniji. Mislm, da bi mal več k pa 10 dni pokal po deželi.
bučar
16. 09. 2009 20.20
+1
ne potrebujemo spomenika , potrebujemo obsodbo krvnikov stanovnik, kje so sedaj tvoji neustrašni heroji?
coccolinetta@email.si
16. 09. 2009 17.13
+1
Hitlerju spomenik, ja... Kaj pa še! Hitler, Tito, Stalin itd. - NOBENA izmed teh oseb ni spoštovanja vredna, kaj pa še da bi jim spomenike postavljali!
vinadap
16. 09. 2009 14.16
pkorosec - koliko te je pa že stala RKC od 91-ga,pa do danes ?
kceh011
16. 09. 2009 14.10
-1
grozodejtva so bila pa še bodo, to je v človeški naravi,Hitler in njegovi hlapci domobranci itd.niso zmagali so pa za seboj pustili posledice, ki pa pripadajo prav njim, ne pa krivdo metat na nase osvoboditelje, ki so morali storit to kar so..
ciaobella
16. 09. 2009 14.00
Nabukodonezar 16.09.2009, 10:01 S tem kar si napisal SE STRINJAM ! A razni Vlačiči ipd. šlosmajstri mi ne bodo pridigali o NOB in vrednotah NOB. Zame so PARTIZANI = POZITIVNI ! KOMUNISTI pa so enake barabe kot nacisti in fašisti. Po vojni so se obnašali kakor KRIŽARJI na pohodu. IN NIHČE NE IŠČE SPOMENIKA HITLERJU, BELI GARDI ALI DOMOBRANCEM. A tudi tistemu, ki je te pokole "požegnal"...Jospiu Brozu...ne bomo postavili spomenika ali ulice !
arhimed_33
16. 09. 2009 12.39
NABUKODONEZAR,hvala za vse komentarje ki si jih napisal,te do popolnosti podpiram.
arhimed_33
16. 09. 2009 12.33
CHI,sprave ne more biti,ker želite kolaborante izenačiti z partizani inželite prirediti zgodovino,češ da so bili domobranci ravno tako slovenski branilci kakor partizani.NE PARTIZANI SO BILI BRANILCI SLOVENSKE ZEMLJE,DOMOBRANCI,BELA GARDA,...PA NACISTIČNI HLAPCI ALI KOLABORANTI.
-qp-
16. 09. 2009 12.27
"Power tends to corrupt, and absolute power corrupts absolutely." -Lord Acton In to velja za vse, fašiste, naciste, komuniste, klerikalce, koloniste...! Hitler, Stalin, Tito, RKC... tu ni nobene razlike! Vsi so v nekem določenem trenutku na nek določen način prišli do velike družbene in politične moči in pol so naredili sranje! I zdaj seveda vsak pere svoje roke in istočasno drugemu pljuva v skledo! Sram vas je lahko vse, ki zagovarjate grozodejstva, ki so jih naredili. Ne verjamem v pekel, ampak za takšne bi blo pa res fino, če bi obstajal.
Ivo Zbogar
16. 09. 2009 12.04
Gospodje oprostite... to ni partijski sestanek. To je samo osvetlitev in prikaz stvari take kot so. Naj se jaz postim ali ne, stvari take so. Mimogrede: vsi sestanki so partijski - strankarski (partija = stranka, part = del celote), samo udelženci so lahko različni. Sicer je to moj zadnji zapis, ker na drugi strani ni enega dovolj resnega in razgledanega, da bi se lahko soočil z resničnimi dogodki in dogajanji. Razmislite: kako velika bi bila Slovenija, če ne bi bilo NOBja. LP
pkorosec
16. 09. 2009 11.51
-1
TIŠINA belogardisticna zalega. Enkrat ste ze dobli po gobcu, pa ste meli vso podporo Hitlerjeve Nemčije. Sedaj imaste le še RKC ... malo v razmislek. 50 let se je po vojni dalo živet skupaj in delat skupaj, seveda ob pogoju da je RKC jasno vedela, kje je njeno mesto v neki realni moderni druzbi. Sedaj pa ko spet velja enacka RKC == OBLAST, smo pa spet razdvojeni kot takrat. Malo bodite previdni. Vsi vemo, da znaste hujskat in nakladat o časti in pogumu, ampak v resnici vemo kak je bilo in kako bo. Če bo kdaj spet drzavljanska vojna v Sloveniji, potem upam da bomo vedli, kdo jo je hotel. Kdo bo pa tepen, pa sploh ni vprasanje.