Slovenija

Ministrstvo prejelo številne pripombe na predlog zakona o psihoterapiji

Ljubljana, 10. 09. 2024 15.01 | Posodobljeno pred 6 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA, K.K.
Komentarji
1

Predlog zakona o psihoterapevtski in klinično psihoterapevtski dejavnosti je v javni razpravi, ki se je končala konec avgusta, naletel na ostre kritike. Pristojno ministrstvo številne prejete pripombe še preučuje, so pojasnili. Med drugim se te tičejo izobrazbe in usposabljanja psihoterapevtov.

Ministrstvo s predlogom zakona, katerega cilj je večja dostopnost psihoterapevtske obravnave, med drugim uvaja poklic psihoterapevt in klinični psihoterapevt. Vpeljuje tudi nosilca pooblastila, ki bi psihoterapevtom podeljeval licence.

Tako psihoterapevti kot klinični psihoterapevti bi za opravljanje dejavnosti morali imeti veljavno licenco ter bi morali biti vpisani v register psihoterapevtov in kliničnih psihoterapevtov. Predlog zakona določa več pogojev za pridobitev licence, med katerimi sta ustrezna izobrazba in usposabljanje za samostojno izvajanje obravnave.

Tako bi kandidati za pridobitev licence morali imeti izobrazbo, pridobljeno po univerzitetnem študijskem programu druge stopnje oziroma izobrazbo, ki ustreza tej ravni izobrazbe in je v skladu z zakonom uvrščena najmanj na raven osem. Morali bi skupno opraviti najmanj 1900 ur različnih usposabljanj.

Številne zveze, organizacije in strokovna združenja so medtem do predloga kritični. 

Psihoterapija
Psihoterapija FOTO: Shutterstock

'Psihoterapija bi morala biti samostojen poklic na različnih področjih'

Delitvi psihoterapevtov na dva poklica so med javno razpravo nasprotovala številna druga združenja in zveze. Tako na Teološki fakulteti Univerze v Ljubljani, Univerzi Sigmunda Freuda Dunaj – podružnica Ljubljana in Združenju zakonskih in družinskih terapevtov Slovenije menijo, da je psihoterapija samostojen poklic na različnih področjih.

Na Zvezi prijateljev mladine Slovenije pozdravljajo namero zakonodajalca, da uredi področje psihoterapije. "Otrokov razvoj je edinstven in neponovljiv. Zamujeni dnevi, tedni, meseci, v Sloveniji celo leta, lahko posameznika zaznamujejo za vse življenje," so poudarili v nedavnem sporočilu za javnost. Ministrstvo so pozvali, naj zakon med drugim uredi tako, da bo psihoterapevtsko pomoč nudil otrokom in mladostnikom v stiski ter zagotovil ustrezno število psihoterapevtov, usposobljenih za delo z otroki.

Klinični psihologi vztrajajo pri delitvi klinične psihoterapije in psihoterapije

Toda več strokovnih združenj opozarja, da to ni dovolj. Zbornica kliničnih psihologov Slovenije, Združenje za otroško in mladostniško psihiatrijo, Združenje psihiatrov pri Slovenskem zdravniškem društvu ter Združenje psihoterapevtov Slovenije so v ponedeljkovem sporočilu za javnost znova opozorili, da predlog zakona niža izobrazbene standarde za zdravljenje ljudi z duševnimi motnjami, torej občutljivo skupino.

Tako bodo ljudi, ki so zboleli za depresijo, motnjami hranjenja ali psihotičnimi motnjami, še naprej obravnavali posamezniki, ki so po osnovni izobrazbi lahko gradbeniki, ekonomisti ali diplomanti zasebnih neakreditiranih študijskih programov, so navedli.

Ministrstvu so predlagali, naj predlog zakona spremeni tako, da postavi jasno ločnico med klinično psihoterapijo in psihoterapijo. Želijo si, da bi klinično psihoterapijo še naprej regulirala področna zdravstvena zakonodaja kot dejavnost v zdravstvu, psihoterapijo pa bi v predlogu preimenovali v psihosocialno svetovanje in jo dovolili izven zdravstva, denimo ljudem kot pomoč pri osebnostni rasti.

Opozorili so še, da je treba oboje nujno ločiti od pristopov, ki ne sodijo v nobeno od teh področij, in so povsem brez znanstvene osnove ali učinkovitosti. Še naprej bi morali širiti mrežo zdravstvenih delavcev na področju duševnega zdravja, so poudarili.

Med političnimi strankami se je oglasila zunajparlamentarna stranka Vesna. Menijo, da mora predlog zakona, ki še ni primeren za obravnavo, med drugim določiti jasne pogoje, pod katerimi lahko posamezniki opravljajo to delo, ter kdo in pod katerimi pogoji se lahko za ta poklic izobražuje.

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Levcekk
10. 09. 2024 16.09
+2
Žalostno,da država ne more urediti red na področju psihoterapije in omogočiti ustrezno obravnavo tistim,ki so jo potrebni.Lahko pa država učinkovito zlorablja zdravstvo zoper drugače mislečih in ni noben problem.Tako so npr..zoper mene,iz razloga,ker me ne morejo imeti v oblasti in sem.glasen in kritičen zoper politik/oblasti ustrahovanj,zlorab institucij in pa korupcije v vrhu politike oz.države zoper mene zlorabili oz.je zlorabila država moje težave tako,da so mi po ukazu države v UKCL načrtno z neustreznimi odmerki imunnosupresivne terapije in istočasno z zavlacevanjem z biopsijo(diagnozo)transplantirane ledvice povzročili odpoved te.Drugi del načrta pa je bil ,da zlorabijo moje nestrinjanje z obravnavo kot povod za prisilno hospitalizacijo na psihiatriji ter so mi tako hitro predpisali diagnozo psihoza oz.sizofrenija po transplantaciji ledvice in to brez vsakih simptomov pač pa z namenom,da me država tako prikaže kot neveredostojnega govorca oz.pričevalca.Dejstvo je namreč,da je prioriteta države/družbe in v službi policije,ki jo je treba posebej izpostaviti saj je v njeni domeni,da ima vse pod nadzorom v zvezi z menoj in se me utiša ter daje navodila kako in kaj postopati zoper mene,zavajati,itd..in delujejo kot koordinator med,institucijami,družbo,politiko itd..želi že dolgo spraviti ob pamet(zapirati na psihiatrijo) in etiketirati ter tako utišati/uničiti oz.rešiti težavo z menoj.Istocasno pa naredijo vse,da prikrijejo pravi vzrok in vpletenost države itd...Tako sta nedavno skupaj nastopila celo PV.Golob in gospa z transplantirano ledvico na POP.TV v oddaji Focus na temo zdravstvo z namenom,da bi me zavajali in bi politika oz.drzava prikazana kot nič kriva oz.vpletena.Družba pa to pozdravlja in v nasprotju z mojimi pričakovanji obsoja mene in me ogovarjajo oz.komentirajo v smislu,da je prav,kar mi država počne in naj raje zaprem gobec itd...Glej moj Facebook, Instagram Borut Zabret in zdravstveno dokumentacijo,ki sem jo objavil vpogled kot dokaz mojim trditvam.