Slovenija

Ministrstvo poziva k predložitvi dokazil za predplačila za obnovo poškodovanih stanovanj

Ljubljana, 20. 09. 2024 15.49 | Posodobljeno pred 2 urama

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Ministrstvo za naravne vire je poslalo 662 pozivov lastnikom v lanskih poplavah poškodovanih stavb, ki so prejeli predplačila za stroške obnove, da predložijo dokazila za dodelitev sredstev. Če se na poziv ne bodo odzvali, bodo morali prejeta sredstva vrniti v državni proračun, so opozorili pristojni.

Po pojasnilih ministrstva so prvih 93 pozivov poslali že v avgustu, v nadaljevanju pa bodo sledile nove tranše pozivov, v okviru katerih bodo te prejeli preostali od skupno okoli 7500 upravičencev.

Pravno podlago za izplačilo predplačil za obnovo predstavlja novela zakona o interventnih ukrepih za odpravo posledic poplav in zemeljskih plazov iz avgusta 2023. Ta je določila, da je vlada prvič doslej tudi fizičnim osebam, ki so lastniki poškodovanih stanovanj in hiš, zagotovila predplačila za obnovo. Do izplačila predplačil so v skladu z zakonom upravičeni tisti, katerih predhodno ocenjena škoda, ki je bila zavedena v spletni aplikaciji Ajda, znaša več kot 6000 evrov.

Kot je v današnji izjavi medijem pojasnil Matej Voršič iz sektorja za zmanjševanje posledic naravnih nesreč z ministrstva za naravne vire, je poziv za predložitev dokumentacije v veliki meri predizpolnjen s podatki o posamezni stavbi in do sedaj prejetih predplačilih. "Od upravičencev pričakujemo, da si res vzamejo čas, ga preberejo in nam pošljejo čim bolj popolno dokumentacijo z dokazili," je poudaril in dodal, da se lahko za dodatna vprašanja in informacije obrnejo na številko 114.

Uničujoče poplave 2023
Uničujoče poplave 2023 FOTO: Luka Kotnik

Med dokazili, ki jih morajo predložiti, so med drugim računi o izvedenih delih obnove, nabavi materiala in potrdila o prejetih zavarovalninah. Ob tem je mogoče poslati tudi predračune za načrtovana, a še ne opravljena obnovitvena dela. "Oprema stanovanj v to ne spada. Gre samo za tisti del stavbe, ki predstavlja funkcionalno celoto stavbe. Klimatska naprava in toplotna črpalka, ki je vgrajena, ter peč – vse to spada med upravičene stroške za dodelitev sredstev," je ponazoril.

Na podlagi prejetih odgovorov in dokumentacije bo nato ministrstvo začelo z upravnim postopkom ugotavljanja upravičenosti in obsega upravičenih sredstev za obnovo za vsak stanovanjski objekt posebej. Pri končnem izplačilu pa se bodo upoštevala že izplačana predplačila. Upravičenci, ki so stalno bivali v poškodovanem objektu, lahko v skladu z zakonom o odpravi posledic naravnih nesreč pričakujejo od 40 do 60 odstotkov dodeljenih sredstev od zneska, za katerega bodo z računi oz. dokazili izkazali, da so njega upravičeni. Če v objektu lastnik ni stalno bival, je ta odstotek dodelitve sredstev nižji, in sicer od 30 do 40 odstotkov.

Kot opozarjajo pristojni, se morajo državljani na prejeti poziv zaradi pravil upravnega postopka odzvati v roku 120 dni oz. štirih mesecev. "Če se upravičenci na poziv ne bodo odzvali, bodo morali prejeta sredstva vračati, ker ne bodo dokazali upravičene porabe prejetih sredstev iz naslova predplačil," je opozoril Voršič.

Na vprašanje, kdaj bodo dokončni znesek izplačil pomoči nakazali na račune upravičencev, pa je Voršič odgovoril, da v roku 90 dni od prejetja popolne dokumentacije.

Kot je še opozoril, so do izplačila predplačil za obnovo domov upravičeni tudi lastniki objektov, ki so bili sprva uvrščeni na seznam za odstranitev in potem naknadno z njega odstranjeni. Nekateri od njih so ta sredstva prejeli v okviru šestega svežnja predplačil, nekateri pa jih še bodo v okviru sedmega. Ta sredstva bo Finančna uprava RS nakazala prihodnji teden.

Za primere lastnikov stanovanjskih objektov, ki sprva niso izpolnjevali pogojev za dodelitev predplačila, a njihova ocenjena škoda v aplikaciji Ajda presega 6000 evrov, pa je Voršič dejal, da bodo na dom prejeli obvestilo o možnosti dodelitve sredstev za obnovo.

Tisti, katerih ocenjena škoda v aplikaciji Ajda ni presegla 6000 evrov, se lahko v postopek vključijo s pisnim zaprosilom, ki ga morajo posredovati na elektronski naslov ministrstva za naravne vire gp.mnvp@gov.si ali po navadni pošti na naslov ministrstva. V teh primerih bo ministrstvo po prejemu prošnje lastniku poslalo obvestilo o možnosti dodelitve sredstev za obnovo. Do teh, kot opozarjajo pristojni, bodo upravičeni le v primeru, da bodo predložili dokazila, da višina sredstev, ki so bila potrebna za odpravo škode na stanovanjskih objektih, v resnici presega 6000 evrov.

Država bo v zvezi z upravičenostjo do izplačil sredstev za obnovo v lanskih avgustovskih poplavah poškodovanih objektov vzpostavila tudi sistem nadzora. Kot so opozorili na ministrstvu za naravne vire, bodo še posebej pozorni na morebitna velika odstopanja v primeru predloženih dokazil, takšne primere bodo preverili tudi na terenu. Morebitne prejete prijave bodo odstopili v obravnavo inšpektoratu za naravne vire in prostor.

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

levnuh, ne svecko
20. 09. 2024 18.17
+1
Kdaj bo oblast pocukala za ušesa slavnega župana, ki ima stalno v nakladanju besedo sodelovanje, pa pozabi na to, grešnika, ki je izvedel brez vednosti in overjenega pisnega soglasja lastnika gozda, rekonstrukcijo celotne trase gozdne ceste, čeprav je bil poškodovan v ujmi samo ovinek s prepustom in je tam na cestišče nanosilo blato, veje in dva štora, ter podrlo dve smreki in en javor. Cesta je bila na tistem delu počiščena in normalno prevozna. Ampak zlodej ni dal miru. V novembru so izvedli tajno akcijo, cesto razširili iz 2,4 m na 3,5 m, s težko gradbeno mehanizacijo uničili del ceste, sprožili usad dela cestišča in nato na hitrico naročili pri firmi z Doberne elaborat rekonstrukcije, nato pa na delu pri ovinku, ob grabnu kamnito betonsko zložbo v dolžini 45 m in popedenali na škodo lastnika gozda, v korist sosedu, ki edini uporablja to cesto za vsakodnevno vožnjo sem in tja, čeprav bi si z lahkoto uredil dostop do svoje bajte po svojem zemljišču, pa še bližje in po soncu, brez nevarnosti padajočega drevja, bi se vozil. Aja, še to. Lastnik gozda, čeprav je na njegovi posesti skoraj cela trasa ceste, ni sodeloval, ker ni bil vabljen, ko se je določal režim uporabe te gozdne ceste. V popisu škode, je ocenjena le ta v višini 14000 Eur, rekonstrukcija ceste pa je olajšala občinsko blagajno za skoraj 100000 Eur.
Delavec_Slo
20. 09. 2024 18.08
+1
Jaz s.p. moramtudi kovid dodatke vrnit, A BO KAK DOHTAR TUDI VRNIL DODATKE!!!!!
levnuh, ne svecko
20. 09. 2024 18.21
Delavec_Slo
20. 09. 2024 18.06
+1
Določeni v mozirju v 2 nadstropju bloka, ki niso bili poplavljeni, so tudi dobili nove kuhinje, preverite!
Nightingale
20. 09. 2024 17.55
+1
To bi morala biti stalna praksa...
EU Dig. Cenzura
20. 09. 2024 17.41
-1
Pa to ni res. z dokazom poplavljrnja in unicenja so dobili denar, porabili so za obnovo, seveda brez racuna kar je PRAVILNO, cim mank drzavi dat, ze tako kradejo. in sedaj hoce drzava dokazila, naj si gredo ogledat obnovljene hise ij stanovanja in to je DOKAZ….
brabusednet
20. 09. 2024 17.23
+0
Država jim bo zaračunala humanitaro delovno pomoč prostovoljcev.Ti so vsega zmožni.
Bagzii
20. 09. 2024 16.48
+1
EU je namenila 4,5 MILIJARDE ali 3,5. Decembra je nakazala MILIJARDO - namen evropskega denarja je bila POMOČ PRIZADETIM torej zgolj ta milijarda za 7500 pomeni v povprečju 133.000 po osebi (ampak verjetno 115.000€ bo šlo za postopke gradbenih dovoljenj itd)
kiropraktik
20. 09. 2024 16.45
+4
Blagajna je prazna!
kakorkoliže
20. 09. 2024 16.43
+1
Ko je bila poplavljena leta 2010 Ljubljana ni država plačala prizadetim ljudem niti centa.
kr en 123
20. 09. 2024 16.35
+0
Zdaj pa panika, ker so vsi brez računa obnavljali... hehe
Boka972
20. 09. 2024 16.23
+5
Upam, da so bili ljudje o tem obveščeni, ko so jim sredstva dodelili.