Slovenija

Ministrstvo pod drobnogledom

Ljubljana, 17. 12. 2007 14.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Zdravstvena ministrica je pritrdila, da so se kriminalisti v sektorju investicij pogovarjali o Pediatrični kliniki.

Ministrica za zdravje Zofija Mazej Kukovič je na današnji novinarski konferenci glede Pediatrične klinike povedala, da gradnja intenzivno poteka. Ni pa mogla zagotoviti, ali bo končana v aprilu, ko se izteče rok. Na novinarsko vprašanje je pritrdila, da so se kriminalisti v sektorju investicij pogovarjali o Pediatrični kliniki, sama pa ne pozna podrobnosti. Tudi za Pediatrično kliniko pa je zdaj narejena "ključna zgodovina vseh pogodb", je dejala.

Kot je znano: gre za sum korupcije, saj je nekdanji svetovalec Janeza Janše dobil 250.000 evrov honorarja za davčno svetovanje pri polaganju električnih kablov na Pediatrični kliniki. Izvajalsko pogodbo je s podjetjem Makro 5 takrat podpisal nekdanji zdravstveni minister Andrej Bručan.

Ponovili bodo razpis za opremo za Nevrološko kliniko

Mazej Kukovičeva je izrazila pričakovanje, da bodo do konca letošnjega leta ali v začetku januarja prihodnje leto ponovili javni razpis za nakup opreme za novo stavbo Nevrološke klinike. Kar je bilo tehnično dogovorjeno in usklajeno, po besedah ministrice ne bodo spreminjali, saj bi za takšno usklajevanje lahko porabili eno leto.

Na nevrologiji bo kmalu nov razpis za nakup opreme
Na nevrologiji bo kmalu nov razpis za nakup opreme FOTO: POP TV

V zvezi z opominom iz EU glede transparentnosti pri postavljanju cen zdravil, je Mazej Kukovičeva opozorila, da pripravljajo spremembe zakona o zdravilih, ki naj bi se nanašale na določanje najvišjih dovoljenih cen zdravil.

Glede predloga zakona o pacientovih pravicah je opozorila, da so pri dopolnjevanju upoštevali vidike civilnih združenj in drugih, ki so dajali pripombe. Z varuhinjo človekovih pravic Zdenko Čebašek Travnik pa je dogovorjeno, da bo varuhinja imenovala namestnika za varovanje bolnikovih pravic.

Ministrica je o petkovem sestanku s predstojniki klinik in direktoricama na ljubljanskem Univerzitetnem kliničnem centru dejala, da imajo velik pozitiven naboj. O razpadu centra tako po njenem mnenju ne bi mogli govoriti.

Na novinarsko vprašanje o projektu za presejanje raka dojk Dora je poudarila, da projekt "mora iti v izvedbo". "Tu ni odstopanja," je dejala. Poudarila pa je, da je potrebnih nekaj mesecev, da se vse organizira.

Po njenih besedah ministrstvo za zdravje ne razmišlja o nakupu helikopterja in ne o naročilu zunanjih prevozov. Pač pa po dogovoru z ministrstvi za obrambo in za notranje zadevo potrebe po helikopterskih prevozih pokrivata ti dve ministrstvi.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tirolec
17. 12. 2007 21.02
Dvomim, da JJ sploh ve, kaj se dogaja na MZ in ostalih ministrstvih-mu zelo spretno zakrivajo vse svinjarije...itn., revež bo plačal vse za nazaj in v njihovem imenu...Ni pošteno!
doki007@email.si
17. 12. 2007 14.45
joj ,...me kar zanima kaj dej ta grofica kukovičeva spet naklepa ,....??? ----joj joj ,..če bi tako nabavljal opremo za mednarodni center na brdu ,...še sedaj ne bi mel nič .,....!!!! ----kaj je pa to drugače od opreme nevrološke in drugih klinik ,....???!!