Slovenija

Ministrstvo odločilo: Magnifico lahko nastopi v Tivoliju

Ljubljana, 29. 07. 2024 13.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Maja Pavlin, A.K.
Komentarji
270

Sagi prireditve Pridi nocoj v Tivoli ni videti konca. Magnifico je koncert napovedal, a mu Zavod za varstvo narave soglasja za izvedbo ni podal, vmešal se je celo ljubljanski župan Zoran Janković, glasbenik pa se je naposled odločil, da lokacijo vseeno spremeni. "Pridi nocoj, ampak v Stanežiče," je svoje oboževalce pozval prejšnji teden. Zdaj pa je padla še odločitev ministrstva, ki je z odločbo Magnificu kljub vsem preprekam odobrilo prireditev v Tivoliju. V Magnicifovem taboru odločitev pozdravljajo, pravijo pa, da koncerta ne bodo selili nazaj v Tivoli. Kljub temu se bomo držali dogovora z ministrom Jožetom Novakom, s katerim smo se pretekli teden dogovorili, da letos v parku Tivoli množičnih prireditev ne bo, so sporočili iz mestne občine Ljubljana.

Ministrstvo za naravne vire in prostor je odločilo glede izvedbe prireditve, ki je zadnje mesece polnila medijske naslovnice. Z odločbo je ministrstvo Magnificu kljub neizdanemu soglasju in pritožbam naravovarstvenikov odobrilo prireditev v Tivoliju. A koncert bo vendarle v Stanežičah. Igor Arih, organizator koncerta, direktor družbe Dom Svobode: "Seveda je bila skušnjava, Tivoli je sladek, ko smo dobili odločbo smo takoj pomislil: o gremo v Tivoli. Ampak ne, saj smo žal smo v tem postopku postali ne kulturno-umetniški dogodek ampak politična tema delitve ljudi. Magnifico ni politična tema. Tako da še enkrat ponovim, kar se nas tiče, vsi vabljeni v Stanežiče."

Magnifico
Magnifico FOTO: Miro Majcen

V dokumentu je zapisana tudi pritožba pritožnika, ki se je med drugim skliceval na to, da je prvostopenjski organ v prvi odločbi zavrnil izdajo soglasja, ker naj bi bila ogrožena evropska gomoljčica in hrošč puščavnik, v ponovnem postopku pa da so ugotovili, da so bili razlogi za zavrnitev napačni, saj ugotavlja, da tu dve zavarovani vrsti ne bosta ogroženi. Prav tako je pritožnik izpostavil tudi dejstvo, da je na travniku že vrsto let dovoljena primerljiva prireditev DM tek za ženske.

"Glede na to, da je prvostopenjski organ v konkretni zadevi napačno uporabil določbe odloka, na podlagi katerega je odločil v konkretni zadevi, je pritožbeni organ izpodbijano odločbo  v skladu z Zakonom o splošnem upravnem postopku odpravil," so zapisali v odločbi, ki Magnificu dovoljuje koncert ob njegovi 30-letnici samostojne kariere na kraju, ki si ga je prvotno zamislil.

Pritožbo je na ministrstvo zoper Zavod RS za varstvo narave vložila gospodarska družba Dom Svobode d. o. o.

Ob tem so dodali, da je pritožbeni organ v izreku odločbe določil tudi pogoje, ki morajo biti izpolnjeni, da se nameravana prireditev lahko izvede. So pa na ministrstvu zavrnili zahtevo gospodarske družbe za povrnitev stroškov.

Kje bo torej Magnifico izvedel koncert? Na novoimenovanem kraju v Stanežičah ali v Tivoliju?

Odziv Mola: Množičnih prireditev v Tivoliju letos ne bo 

Iz mestne občine Ljubljana so sporočili, da potem ko je Zavod RS za varstvo narave dvakrat izdal negativno mnenje glede organizacije koncerta Magnifica v parku Tivoli, je Ministrstvo za naravne vire in prostor v upravnem postopku odločilo, da koncert v Tivoliju lahko poteka pod strogimi naravovarstvenimi pogoji: "Kljub temu se bomo držali dogovora z ministrom Jožetom Novakom, s katerim smo se pretekli teden dogovorili, da letos  v parku Tivoli množičnih prireditev ne bo.  V tem času pričakujemo, da bo sprejet Načrt upravljanja Krajinskega parka Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib. Izjema je le Ljubljanski festival športa, za katerega smo že prejeli predhodno soglasje Zavoda RS za varstvo narave. Organizatorji so zato lokacijo Magnificovega koncerta že prestavili v Stanežiče."

Omenjena odločitev ministrstva pod vprašaj postavlja strokovnost Zavoda RS za varstvo narave, na katero se je sklicevala mestna svetnica ob vložitvi predloga za razpis občinskega referenduma o noveli odloka o krajinskem parku Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib, so še dodali. 

Kakšni so pogoji za izvedbo koncerta?

Drevesa na prireditvenem prostori in drevesa, ki neposredno na prireditveni prostor, je pred izvedbo prireditve in med prireditvijo treba zaščititi z ograjo na razdalji, ki je enaka ali večja, kot je projekcija krošnje na tla, povečana za dva metra in na način, da bo udeležencem in obiskovalcem prireditve onemogočen dostop do dreves in na rastišče dreves.

Prav tako je v povezavi s pripravo prireditvenega prostora za izvedbo prireditve in med prireditvijo prepovedana izvedba kakršnihkoli zemeljskih  in gradbenih del in kakršnikoli poseg v debla in krošnje dreves ter njihova rastišča.

Park Tivoli
Park Tivoli FOTO: Shutterstock

Vsa spremljajoča infrastruktura in oprema ter začasni objekti za izvedbo prireditve se morajo do prireditvenega prostora dostaviti po utrjenih poteh, kot je razvidno iz načrta transporta, ki ga je organizator priložil k vlogi za pridobitev soglasja.

Na prireditveni prostor je treba začasne objekte, opremo in spremljajočo infrastrukturo za izvedbo prireditve iz utrjenih površin prenesti ročno in s transportnimi vozički, vsa dostavna vozila, razen intervencijskih vozil, pa morajo biti med izvedbo prireditve umaknjena izven Krajinskega parka Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib. Za udeležence in obiskovalce, ki pridejo do prireditvenega prostora s kolesi, morajo medtem zagotoviti parkirno mesto na utrjeni površini.

Med pripravo in potekom prireditve mora biti opravljen tudi strokovni nadzor s strani upravljavca krajinskega parka, organizator pa je po izvedeni prireditvi dolžan prireditveno območje in uporabljene površine v krajinskem parku v zvezi z izvedbo prireditve počistiti in povrniti v prvotno stanje.

 

KOMENTARJI (270)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Smuuki
31. 07. 2024 20.30
+2
Mene bolj skrbi zadah po čebuli. Bo okolje preneslo to koncentracijo? 😀😀😀🙂. Narodno nošo tokrat preskočimo. 😀😀😀🙂🙂. Bele štunfe in trenirko nikakor pozabiti. 😀😀😀😀😀
Volja
30. 07. 2024 08.21
+1
Res ne razumem, kako si dotični kot ljubljanska uboga para ne more privoščiti prizorišča, ki so zgrajena, da lahko prenesejo tudi njegov koncert?
brezcasni
29. 07. 2024 21.55
+3
odličen glasbenik ,a mocno priviligiran v Ljubljani pod Jankovičevim okriljem .Do sedaj je imel termine in nastope kjerkoli je hotel ,tokrat se je zataknilo a če si osebni prijatelj s šerifom se vedno najde resitev ,saj on nikoli ne more zgubiti ker vsi jamrajo kot šerif reče.....
Karikiram
29. 07. 2024 21.39
+3
Zdj pa tožit državo
nikolinormalen
29. 07. 2024 21.37
+6
Koliko nekih frustracij zaradi enega koncerta, ki ga v Tivoliju sploh ne bo. Bogi narod... 😂
bossanoga
29. 07. 2024 21.34
+4
Je bo te bosangjero!
Defragment
29. 07. 2024 21.26
+10
To je samo en kamenček v mozaik, ki ponazarja kaos in brezvladje. Diktatura pozicij. Lahko počnejo kar hočejo! Folk pa samo gleda. Neumen narod! Do amena neumen!
odpisani zasedli vlado
29. 07. 2024 21.18
+10
Dokler ne bodo odstranjeni copatarji z balkana kateri so na kakem funkcijskem mestu bo vedno tako.Copatar janković z prirejenimi glasovnicami zmaga na volitvah tako,da se ve kaka je korupcija v sodstvu in ministrstvu.Sicer pa perjasti golob mora poslušati ukaze tega copatarja kateri ga je namestil v vlado.Lajnanje magnifika pa seveda lahko posluša samo balkanec,ker poznavalec glasbe tega ne bi prenesel.
UsliŠana
29. 07. 2024 21.16
+4
Potem vsako odvženo poxno zaračunati 100 eurov...
Cenb77
29. 07. 2024 21.16
+10
ste mu pa naredil EPP... svaka vam čast... in to gratis...
ibasumik
30. 07. 2024 09.22
+0
magnifico me rabi epp. on je preprosto magnifico, tu nimaš kaj za nardit.
Mekenzi
29. 07. 2024 21.00
+14
Jugo Slovenija odlucila. 🤪
Mekenzi
29. 07. 2024 21.00
+12
Jugovici so odlucili, moze, Manifiko i na Triglavu imati koncerant. U kako mi vladamo. 🤪
Balerion
29. 07. 2024 20.54
+5
iskriv
29. 07. 2024 20.23
+15
Park Tivoli nikoli ni bil namenjen množičnim prireditvam , ampak sprehajalcem in ljubiteljem narave ! Že sama Magnifikova ideja o koncertu v Tivoliju je vredna graje , ne glede na njegovo pesem , na osnovi katere je želel pripraviti koncert v Tivoliju , kajti uničenje mestnega parka bi bilo neizogibno in da sedaj temu kloni tudi ministrstvo je pa vprašanje , zanje kaj jim pomeni kulturna dediščina in kaj trenutna muha nekega pevca ?
Slavko BabIč
29. 07. 2024 20.20
-12
bravo ministrstvo
HeavyDxxx
29. 07. 2024 20.11
+18
Hahaha. Banana republika.
Slavko BabIč
29. 07. 2024 20.20
-12
EnakiVatli
29. 07. 2024 20.06
+8
Merjenje egov (če ne tudi kaj drugega) se očitno nadaljuje.
Arhaist
29. 07. 2024 19.43
+4
evo Zoki lahko samo potegne…
_Heisenberg_
29. 07. 2024 19.37
+9
Dej Magnifico pojdi raje dol najugo...zakaj ti juznaki tako rinejo v slo?
SDS_je_poden
29. 07. 2024 19.44
-5
Heisenberg desnula, zafrustriran ljubitelj Jufkine sekte.
medusa
29. 07. 2024 19.22
+15
Fujjj.Slovenci hlapci juznakom!!!To ste nam naredili pokleljenci!!!Ogabnezi predpraznikarski!!!