Slovenija

Ministrstvo obljublja spremembe

Ljubljana, 19. 02. 2007 18.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
P.Č./M.S./N.Š.K.
Komentarji
0

Šolsko ministrstvo se je odzvalo na očitke računskega sodišča, ki opozarja na težave v predšolski vzgoji.

Revizijsko poročilo Računskega sodišča na ministrstvu za šolstvo ocenjujejo za koristnega, saj ga bodo upoštevali pri nekaterih spremembah. Med drugimi bodo zaradi visoke progresivne lestvice razbremenili tudi starše z višjimi dohodki.

Ministrstvo obljublja, da bo prisluhnilo opozorilom Računskega sodišča
Ministrstvo obljublja, da bo prisluhnilo opozorilom Računskega sodišča FOTO: POP TV

Tretjina otrok ne hodi v vrtce, opozarja Računsko sodišče v revizijskem poročilu. Sistem predšolskega varstva pa je neučinkovit tudi na drugih področjih. "Ministrstvo ne spremlja stanja glede dolžine čakalne dobe pri vpisu otroka v vrtec in ne vodi evidenc o potrebah po prostih mestih in razpoložljivih kapacitetah vrtcev. V revidiranem obdobju ministrstvo ni sprejelo učinkovitih ukrepov za zmanjšanje števila otrok, ki ne obiskujejo vrtcev, ukrepalo je zgolj posredno," v revizijskem poročilu navaja Tomaž Vesel, namestnik predsednika Računskega sodišča.

Minister Zver večjega vmešavanja države v pristojnosti lokalne samouprave na področju vzgoje ne podpira. Minister hkrati poudarja, da vključevanje v vrtce pri nas ni obvezno in da je slovenska ureditev primerljiva z evropsko.

Če bi na ministrstvu to upoštevali, bi se izognili drugačnim načinom varstva otrok in s tem tudi širjenju sivega trga, na katerem po podatkih sodišča država izgublja okoli 30 milijonov evrov letno.

Minister Milan Zver se je odzval tudi na očitke računskega sodišča o velikih razlikah pri dostopnosti vrtcev. Skrb vzbujajoča je tudi visoka progresivna lestvica, ki v družbi najbolj bogatih državah na svetu Slovenijo postavlja na 3. mesto, takoj za Švico in Francijo. Starši z višjimi dohodki za vrtec tako avtomatično plačujejo višjo ceno. Razlike pa so razvidne tudi med posameznimi vrtci. Za enak program tako nekateri starši plačujejo po 300 evrov na mesec, drugi pa celo do 500.

Poročilo bo vplivalo na prihodnjo politiko v predšolski vzgoji, pravijo na pristojnem ministrstvu. V 90-ih dneh pa bodo pripravili odzivno poročilo, ki bo vsebovalo tudi pripombe na ugotovitve Računskega sodišča.

Novosti v šolstvu

Pobuda za šolo po meri človeka podpira predlog, da bi v zadnje tri razrede čimprej uvedli še drugi tuji jezik po dve uri na teden. Povečali bi število ur telesne vzgoje, saj so po podatkih ministra 14-letniki danes v precej slabši fizični kondiciji kot njihovi vrstniki pred leti.

Na ministrstvu za šolstvo so predstavili tudi spremembe zakona o osnovni šoli, ki med drugim ukinja splošni učni uspeh. Ta predlog je nastal na pobudo osnovnošolskih ravnateljev. Ti menijo, da je učni uspeh le ostanek starega šolskega sistema in so ga ob koncu šolskega leta podeljevali kot nekakšno nagrado. Učenec tako ob koncu leta ne bo več odličen, pravdober, dober, zadosten ali nezadosten. Pokazatelj njegovega znanja bodo le ocene pri posameznih predmetih.

Zmanjšalo pa bi se število izbirnih predmetov. Tisti učenci, ki obiskujejo glasbeno šolo, pa bi bili izbirnega predmeta oproščeni. "Ni mi najbolj všeč, da mešamo sisteme med seboj, kot je priznanje glasbene šole, ker imamo občutek, da se bo skušal potem še kdo v sistem vplesti na tak način, da bo lahko priznan," pravi Oton Račečič, ravnatelj OŠ Majde Vrhovnik.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.