Slovenija

Ministrstvo nas nagovarja s figo v žepu

Ljubljana, 04. 08. 2010 14.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Umik soglasij za prostovoljno dodatno nadurno delo je doslej podalo 2011 zdravnikov in njihovo svobodno ter jasno izraženo voljo bodo morali delodajalci v celoti upoštevati, pravijo na Fidesu.

Sindikat Fides se je na današnji seji opredelil do dopisa, s katerim je zdravstveno ministrstvo obvestilo zdravnike, da njihovi umiki soglasij za prostovoljno nadurno delo 'niso racionalni'. Kot so sporočili iz Fidesa, so vlado več mesecev opozarjali, da bodo, v kolikor ne bo spoštovala socialnega dialoga in bo vztrajala pri neusklajenem ZSPJS in razvrednotenju dela zdravnikov v najtežjih pogojih dela, zdravniki umaknili soglasja za dodatno nadurno delo in 1. septembra začeli uveljavljati svoje pravice iz dela.

Cepljenje zdravnikov-4
Cepljenje zdravnikov-4 FOTO: Blaž Garbajs

''Umik soglasij za prostovoljno dodatno nadurno delo je doslej podalo že 2011 zdravnikov in njihovo svobodno ter jasno izraženo voljo bodo morali delodajalci v celoti upoštevati. Četudi je novi zakon o sistemu plač v javnem sektorju, ki prinaša razvrednotenje nadurnega dela zdravnikov, že v veljavi, bodo umiki soglasij zdravnikov za prostovoljno nadurno delo stopili v veljavo šele 1. septembra, saj smo želeli dati vodstvom zdravstvenih zavodov čas, da organizirajo delo po novem,'' pravijo v Fidesu.

Po njihovem mnenju pa zdravstveni zavodi ta čas namenjajo predvsem različnim pritiskom na zdravnike, ki želijo uveljaviti pravice iz dela, ki jim gredo po zakonu. Vlada bi sicer želela problematiko umika zdravniških nesoglasij potisniti v čas po lokalnih volitvah, a ker to počne izključno zaradi politično-oblastnih razlogov, ki ne vključujejo skrbi za zdravnike, bolnike ali zdravstveni sistem – na to igro ne pristajamo, še pravijo.

Fides se je vedno pripravljen pogovarjati, vendar vztraja, da mora vlada pred tem vzpostaviti prvotno stanje oziroma drugače nadomestiti tisto, kar je zdravnikom enostransko odvzela, da bi prihranila skromnih 13 milijonov evrov v zdravstveni blagajni. Skeptični so tudi do napovedi ministrstva za zdravje o vzpostavitvi t. i. 'dežurnega mesta', ki naj bi po napovedi ministrstva prinašalo 'bolj uravnoteženo in logično plačevanje'.

Kot tudi ocenjujejo na Fidesu, zdravstveno ministrstvo zdravnike tudi tokrat nagovarja s figo v žepu. Še zlasti, ker do sedaj še ni našlo ne politične volje in ne moči za konstruktiven pogovor z zdravniki, zdravniškim sindikatom in drugimi socialnimi partnerji, kaj šele za nasprotovanje zakonodaji, ki slabi in destabilizira zdravstveni sistem.

KOMENTARJI (60)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tv1
17. 08. 2010 13.57
ta minister se zavzema za psihiatrijo, in res zdravnik ni ekonomist in nebi smel bit minister, posledično ker nima osnovnega znanja vodenja ministerstva ima en kup svetovalcev, ki žerejo davkoplačevlaski denar, le zakaj je toliko menežerskih šol, če ne orejo tega poklica opravljat, vsak direktor je zdravnik, le komu na čast, da vleče dve plači, naj bo direktor iz stroke, zdravnik pa naj dela zdravniški poklic, ...-)
bozap
05. 08. 2010 15.48
Mislim, da ni prav, da se kar vsevprek udriha po zdravnikih, saj so eni res preveč obremenjeni, nekateri pa bistveno premalo - in to z dovoljenjem šefov, saj se jim le- ti ne želijo (nočejo)zameriti. Dejstvo pa je, da v organizacijo dela zdravnikov nihče ne uspe prodreti, saj so kot "klan" nedotakljivi in nikomur ne dovolijo, da bi se njihovo delo racionaliziralo. Nenazadnje so njihovi šefi večinoma zdravniki in bi z raconalizacijo dela pljuvali v lastno skledo. Kakor koli že, vsi na urgenci, vsi na intenzivnih negah ter tisti, ki opravljajo posebej zahtevne operacije (možgani, srce, hude poškodbe ...) si zaslužijo več, kot prejemajo sedaj (vse osebje ne le zdravniki). Zato pa naj uredijo plačna razmerja in plačila dežurstev le zdravnikom, ki imajo "povprečno"odgovorno delo, ker so sedaj precenjeni. Dejstvo pa je, da zdravnikom dobro plačana dežurstva niso nikoli "smrdela" in so se vse od časov globokega socializma "borili" zanje, nenazadnje pa tudi ohranjali politiko, da čim manj medicincev dobi licenco in začne samostojno delati. Zato imamo tudi tolikšno pomanjkanje zdravnikov. Vedno ko so bila dežurstva dobro plačana, ni bilo težko dobiti zdravnika za dežuranje in vedno, ko so bila dežurstva slabše plačana so "jokali" kako so obremenjeni in utrujeni (na Hipokrata malce pozabijo). V to kislo jabolko bo torej moral nekdo ugrizniti, sicer ne bo nikoli bolje, kot tudi ne izsiljevanja - upravičenega in neupravičenega. Poudarjam, da gre za premočan "klan", ki ima tudi sicer izjemno moč nad človekom - saj ga nenazadnje tudi rešuje.
Tonček Balonček
05. 08. 2010 14.48
Točno tako je medikus. Največja smešnica je, da dipl. zn. trdijo, d aimajo enako izobrazbo kot zdravniki brez specializacije. ormalno ers, saj imajo oboji končan fakultetni študij. Na Zdravstveni fakulteti traja študij 6 semestrov plus diploma (recimo raje seminarska naloga), na MF pa 12 semestrov. Primerjajmo še število ur predavanj in vaj, vnemar pa vzemimo zahtevnost predmetnika. Študij an ZF spomnja na kakšno visoko strokovno šolo, primerjajmo krerditne točke! Ko je diplomant ZF že končal pripravništvo in opravil strokovni izpit ter po dveh elti postal morda že kakšen šef, se študent medicine še pripravlja na zadnji izpit iz sodne medicine... Primerjajte plače sester pri ans in v Avstriji ercimo ter enako napraviet še za zdravnike! Zakaj pa nihče iz Trsta ne hodi dežurat v Izolo ali Valdltro, če so pri nas dežurstva tako bajno plačana?!
Andrej Lesjak 1
05. 08. 2010 11.57
Dvignali so plače vsem v zdravstvu, ne samo zdravnikom. Srednjim medicinskim sestram so odvzeli skoraj vsa pooblastila in so sedaj še samo negovalke. Diplomirane pa imajo seveda več pooblastil kot srednje in plačo takšno kot zdravnik začetnik oz. še večjo, če pogledaš, da so lahko že napredovale med tem ko je zdravnik še študiral. Takšna so sedaj razmerja v zdravstvu. Kar je Virant et company skuhal je ta vlada še samo potencirala z Miklavčičem in Fakinom, ki sta razlagala po medijih kako smo zdravniki preveč plačani. V zadnjem letu se je klima proti zdravnikom s to vladno propagando tako zaostrila, da je v zdravniških vrstah prišlo do pričakovanega poka. Razvrednotenje zdravniškega dela, da bo ura zdravniškega dežurstva vredna toliko kot ura dela študenta preko študentskega servisa pa seveda ni sprejemljivo. Sedaj pa upam, da se bodo v dobro vseh zaposlenih v zdravstvu in bolnikov začeli aktivno ukvarjati s to problematiko. V vseh razvitih državah je jasno, da je poklic zdravnika najbolj zahteven in odgovoren. Pri nas se je to uspešno propagandno primerjalo s plačo delavca za trakom. Niso zdravniki krivi, da vlada ni sposobna uvesti delitve dobička med zaposlene!
Tonček Balonček
05. 08. 2010 08.56
Pa akj vse naredijo sestre, večino naredijo pacienti! Pol sester je itak zaposlenih v administraciji, producirajo nove formularje in obrazce.
cirenij
05. 08. 2010 07.41
Izboljšajo naj se socialni in ekonomski pogoji, delovne razmere, prepoved uvoza gensko spremenjene in nasploh vprašljive hrane, pa bo potebno veliko manj zdravnikov. Ker le zadovoljen človek je zdrav človek.
NDM
05. 08. 2010 07.38
ubogi zdravniki, za tisto kar delajo so se prevec placani. vse naredijo sestre. ko pa kaj zasustrajo so krivi drugi, ce jim pa kaj uspe so slinasti okrog ust in se nastavljajo pred kamere.
cirenij
05. 08. 2010 07.37
Vlada in Fides govorjo v prazno. Naredijo naj analize in ločijo dežurstvo od "dežurstva". Eni zdravniki garajo, drugi pa prespijo.
Tonček Balonček
05. 08. 2010 07.20
P=?a zakaj s epa vojaki od doma na Ptuju vozijo v službo na Vrhniko ali Ljubljano in iz Postojne v Celje? Zakaj imamo skoraj 30 generalov, vojakov pa amnj kot jih je imela JLA v šentviški kasarni ali v Ajdovščini? Zakaj je zdravnikov premalo, občin pa 250, komunikologov kot listja in trave, politikov pa še več, vsi plačani iz proračuna!
Tonček Balonček
05. 08. 2010 07.17
Bolj kot boste udrihali po zdravnikih, slabše zdravstvo boste imeli, kaj ni to jasno! 30 let so zdarvstvo uničevali, zdaj pač imamo, kar imamo! Če pa kdo misli, da bo bolej, ko bodo sami privatniki, se globoko moti! Mentaliteta ljudi je pač taka, da se jim zdi popolnoma normalno, če država plačuje 24 urno stražo nekih samostanov na Kosovu in stabilnost razmer v Afganistanu, nekaj nezaslišanega pa se jim zdi, če hočejo zdravniki v Sloveniji tarive v 4 kratnem zbnesku študentskega dela! Vs eskupaj pa je erzultat nemoči, fovšije! Ker si sami en morejo izboriti boljših dohodkov, vidijo rešitev v tem, da tudi drugi ostanejo reveži in izkoriščani! Takšna pot je kratkovidna in gre politikom izredno na roko! Če ne morem sam, tudi ti ne smeš!!!
cupofmarja@email.si
05. 08. 2010 06.58
......zakaj recimo mora zdravnik ginekolog in Maribora hodit dežurat na Ptuj, ginekolog iz Ptuja dežura v Ljubljani, ginekolog iz LJubljane dežura v Novem mestu, ginekolog iz NM hodi dežurat v Slovenj Gradec, iz SG u Brežice.....mogoče zaradi kasiranja še potnih stroškov poleg dežurstev......:-)))))))))))))))))))
JAMAN
05. 08. 2010 05.15
Ja BOGI ZDRAVNIKI edini ste ki imate dežurno službo a ne? Imate pa nadvomnu najbolj plačano dežurstvo v javnem sektroju. Veste obstajajo tudi poklici, kjer je prav tako nujna dežurna služba in ti poklici so tudi v javnem sektroju in prav tako rešujejo življenja. Da pa sedaj uporabljate te podle fore na račun bolnikov pa ste pokazali svoj PRAVI OBRAZ,ki je skregan z zdravniško etiko, kaj pravite, da pa morale sploh ne omenjam. In še nekaj ne vem, kaj ne razmuete, vsem v JAVNEM sektorju bodo vzeli, VAM pa naj NE SMEJO a kaj?. A res mislite, da ste nekaj več, nekaj izjemnega in neponovljivega očitno misilte da ste NADLJUDJE ali kaj! P.S. ampak kot sem že enkrat napisal, boste pa najbolj skoz prišli v kar sem prepričan, saj vedno ste priviligiranci!
papaaa!
05. 08. 2010 04.54
pustite zdravnike pri miru! koliko vas je na tem portalu takih, ki poleg redne službe naredite še 300 nadur na mesec?
Dr.Rugelj
05. 08. 2010 04.26
Tisti , ki ne delate v zdravstvu nimate pojma koliko dobi zdravnik za 24 urno dežurstvo !!! ...psihiater v Celjski regiji je dobil 4372 eur redne plače in 4964 eur za 6 dežurstev,..... ...se pravi da lahko oddela le 6 dni na mesec , potem pa lepo uživa ostale dni,..?!! ...res pravično ja,...
Vito Dorojevi?
05. 08. 2010 01.25
bobby: -ne more (več) - prisilno (politika kriva, ne zdravniki) - je možno, očitno so našparali s članarin. - folku se ne da bit v sluzbi za one zneske ko sem napisal (prepolovljene), kr ne životarijo in majo dovolj keša (večina)
caps1
05. 08. 2010 01.07
Podpiram zdravnike! Vlada hoce na zdravnikih, katerih tako manjka, privarcevatih 12mil eur. En Janković pa obrne dve parceli v zazidljivi pa pokasira 8mil eur. In Ljubljancani ga slavijo kot boga.. Adijo pamet!
Javoje
05. 08. 2010 01.04
Vito Dorojevič: - kako lahko potem nekdo v javnem zdravstvu (menda) zasluži 18.000 EUR bruto? - ali zdravniki prostovoljno plačujejo članarino, ali pa je članstvo v Zbornici obvezno (torej prisilno?)? - ali je res možno, da so si na višku gospodarske krize omislili prostore za 7 mio EUR? - zakaj po 30% dvigu plač (in molku o njem!) in po desetletju in več prekomernega dežuranja, sedaj tak upor zaradi 12 mio EUR v celotnem sistemu?
xkfr1
05. 08. 2010 00.48
tv1: Saj je bilo v vseh medijih.. hm in zato ti ni treba razmišljati z lastno glavo? Od nekje so valda morale te nadure pridet. Mogoče je prejšnji mesec potem toliko več delal. Sodniki ne vem, če so ravno kaj veliko nadur delali. Ne vem kako je glede števila sodnikov, ampak odvetnikov je sigurno preveč. Če hočeš služit ponavadi nimaš koncesije, ampak vse delaš samoplačniško. Zavarovalnica vmes sigurno odžre večji kos. Tudi v tem pogledu se lepo vidi, da so plače prenizke glede na trg - folk gre privat in tam dobi precej več kot v javnem zdravstvu. Dokler se to dogaja očitno nekaj ne štima. Pri ljudeh s pravosodnim izpitom primerjava ni tako enostavna. Po eni strani nimaš obveznega zavarovanja za pravne zadeve, po drugi strani pa tudi ni privat sodnikov. Ampak pomoje sodnik sigurno dobi več kot en povprečen pravnik. Se pravi se ti bolj splača javni sektor, pri zdravstvu je pa ravno obratno.
Vito Dorojevi?
05. 08. 2010 00.47
V članku piše da je zakon v veljavi že.
Vito Dorojevi?
05. 08. 2010 00.46
Bobby, zdravniška zbornica ima denar od mesečne članarine ki jo plačajo zdravniki, ne od blagajne zdravstvene, zato se ne govori (mislim vsaj). Ti podatki tudi zdaj menda ne držijo več, saj so jih razpolovili. Torej bi zdravnik dobil na dežurstvo med tednom: (NA URO) 130 /20 (da je lažje, v bistvu je 23) - 6,5 eur BRUTO URNO 330 /20 = 18 BRUTO uro 410 /20 = 21 BRUTO na uro. Neto pa očitno daš še tretjino vstran pa prideš na: 4 evre na uro, 12 evrov na uro, in 15 evrov na uro. Bi ti bil celo nedeljo v službi za 15 evrov na uro? Če denar rabiš, potem definitivno. Če pa nisi ravno zakreditiran ali ne načrtuješ večjega nakupa pa dvomim :) tv, zdaj ne bo več nadur tolko (kot sem napisal) tako da se bo verjetno tudi navadna delovna obveznost poravnala, ane?