Slovenija

Avtobusni prevozi: kdo je 'kriv', da dva ponudnika obvladujeta trg?

Ljubljana, 06. 09. 2024 11.09 | Posodobljeno pred 9 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Javni potniški promet v Sloveniji v zadnjih letih doživlja dramatične spremembe. S trga so "izbrisali" vrsto manjših prevoznikov, zdaj ga obvladujeta le dva ponudnika, ki – tako ministrstvo za okolje – kršita koncesijsko pogodbo in opuščata izvajanje prevozov. Toda: kako smo prišli do te točke? Zakaj je državna revizijska komisija razveljavila razpis, ki bi manjšim ponudnikom omogočal dostop do trga in zakaj, tudi zahvaljujoč Agenciji za varstvo konkurence, konkurence danes praktično ni?

"Prelaganje odgovornosti za trenutno stanje v javnem potniškem prometu samo na DUJPP (Družbo za upravljanje javnega potniškega prometa)  je nekorektno," so v odzivu na kritike ob številnih težavah, s katerimi se soočajo uporabniki avtobusov, zapisali na ministrstvu za okolje, podnebje in energijo, ki ga vodi Bojan Kumer

Nomago
Nomago FOTO: Bobo

"Zapleti te dni so sicer res neprijetni za uporabnike, a verjamemo, da bodo v doglednem času rešljivi," so še dodali, ob tem pa spomnili, da je bilo stanje na področju javnega potniškega prometa slabo, prenova pa nujna, zato "v zadnjih letih poteka največja reforma sistema javnih prevozov v zgodovini Slovenije". 

Toda: kaj je privedlo do tega, da sta več manjših ponudnikov, ki so imeli določeno regijo zelo dobro pokrito, zamenjala dva velika, ki jima je, zdaj je že jasno, v prvem planu dobiček? In ki bosta ob naslednjem podeljevanju koncesij toliko trša pogajalca?

Slovenija je bila z evropsko Uredbo o javnih storitvah železniškega in cestnega potniškega prevoza, ki je stopila v veljavo 3. decembra 2009, zavezana skleniti pogodbe o izvajanju javne službe na podlagi odprtega razpisnega postopka, ki omogoča konkurenco. Skrajni rok za izvedbo konkurenčnega postopka se je iztekel 3. decembra 2019, so spomnili na ministrstvu.

Prvi poskus konkurenčne oddaje koncesij za medkrajevne avtobusne prevoze je bil izveden leta 2010, vendar se je zaradi kartelnega dogovarjanja med ponudniki prevozov končal neuspešno, sodni postopki pa so se vlekli še osem let. Naslednji poskus oddaje koncesij je bil šele leta 2022, a je bil prav tako neuspešen. Državna revizijska komisija (DKOM) ga je namreč na podlagi revizijskih zahtevkov Agencije za varstvo konkurence in Računskega sodišča RS razveljavila. Javno naročilo je bilo nato v ponovljenem postopku uspešno zaključeno aprila 2023. 

"Pri prvem poskusu podelitve novih koncesij je bilo na slovenskem trgu prisotnih nekaj večjih prevoznikov, kot so npr. Izletnik Celje, Kam-bus, Koratur, Alpetur, Ljubljanski potniški promet – LPP, AP Murska Sobota, Brebus itd. Vendar se je pozneje s soglasjem Agencije za varstvo konkurence avtobusno prevozništvo koncentriralo samo v dveh večjih prevoznih podjetjih, in sicer ARRIVA in NOMAGO, ki sedaj obvladujeta približno 80 odstotkov trga. Poleg njiju sta na trgu ostala le še dva manjša igralca, LPP in AP Murska Sobota, ki izvajata svojo dejavnost omejeno, zgolj v osrednjeslovenski in prekmurski regiji," pojasnjujejo na Kumrovem ministrstvu.

Tretji razpis brez varoval za manjše prevoznike

Razveljavljen razpis iz leta 2022 je manjšim prevoznikom še omogočal, da se potegujejo za koncesije. Ministrstvo je namreč kot socialno merilo pri izboru dalo prednost ponudnikom, ki so v svoji ponudbi imeli večje število podizvajalcev, torej manjših prevoznikov. Vendar je bil to eden izmed razlogov, da je državna revizijska komisija razveljavila razpis, pojasnjujejo. 

Tretji razpis je bil zato pripravljen brez posebnih varovalk za manjše prevoznike. "Konkurenčni razpis je tako pripeljal v situacijo, da imamo na trgu duopol, dva koncesionarja, ki sta skoraj v celoti prevzela trg javnega prevoza v Sloveniji," so zaključili.  

Aprila 2023 so bili tako na razpisu izbrani štirje koncesionarji, in sicer Nomago, Arriva, Avtobusni promet Murska Sobota in Javno podjetje Ljubljanski potniški promet. Oktobra lani so z njimi podpisali koncesijske pogodbe za obdobje petih let, z možnostjo podaljšanja še za tri leta z začetkom izvajanja 1. julija 2024.

Avtobus družbe Arriva
Avtobus družbe Arriva FOTO: Bobo

Koncesionarji ne izvajajo pogodbenih zavez – opustili so izvedbo prevozov

Kot še pojasnjujejo na ministrstvu, so sami želeli, da bi se koncesije začele izvajati že prej, vendar so koncesionarji prosili za dodaten čas za pripravo. Nazadnje so imeli na voljo 15 mesecev oziroma celo 17, glede na to, da so julija in avgusta šolske počitnice. Na DUJPP v vmesnem obdobju pripravljali nove vozne rede, koncesionarji pa naj bi v tem času zagotovili zadostne vire. S prijavo na razpis in s sklenitvijo koncesijske pogodbe so se namreč zavezali, da zagotovijo dovolj kapacitet, vozil in voznikov, da bodo sposobni odpeljati vse linije, ki so določene v novih voznih redih. 

Okvirni vozni redi, ki so določali pogostost odhodov avtobusov v časovnih oknih, so bili del razpisa, podrobne so izdelali po sklenitvi pogodb s koncesionarji. Te so na ministrstvu tudi pozvali, naj upoštevajo urnike vseh šol ter prilagodijo odhode. "Vozni redi, ki so trenutno objavljeni, so torej bili usklajeni in potrdili so jih koncesionarji, ki so se zavezali, da jih bodo tudi v celoti izvajali," poudarjajo na ministrstvu. Osnutke podrobnih voznih redov je DUJPP poslal v uskladitev vsem občinam. 

"Prve dni septembra se je izkazalo, da je na terenu prišlo do številnih zapletov. V nekaterih primerih je res šlo za nedoslednosti v samih voznih redih, v številnih primerih pa se je izkazalo, da so koncesionarji preprosto opustili izvedbo prevozov, kar je seveda kršitev koncesijske pogodbe. Družba za upravljanje javnega potniškega prometa je za reševanje zapletov z voznimi redi angažirala vse svoje moči, ne more pa reševati izpadov prevozov, ker so za izvedbo zadolženi koncesionarji, ki morajo na teren poslati avtobuse, skladno z uradnimi pogodbenimi voznimi redi in ne skladno s tistimi, za katere so se sami odločili, da jih lahko izvedejo. Posebej je treba poudariti, da sta se koncesionarja sama prijavila na razpis, poznala sta pogoje in zavezala sta se, da bosta to izvajala," opozarjajo na ministrstvu. 

Ob tem dodajajo, da so največje težave na območju jugovzhodne Slovenije. 

Poudarili so, da mora javni potniški promet ostati javen. Če bo treba, bodo angažirali inšpektorje, neizvajanje koncesionarjev pa kaznovali s 1000 evrov kazni za neizvedeno vožnjo. "Tudi v nadaljevanju bo potekalo usklajevanje s terenom in z lokalnimi deležniki, tudi šolami, predvsem pa ne bodo dopustili, da bodo posamezni akterji zaradi osebnih parcialnih in tudi ekonomskih interesov izvajali pritiske na plečih uporabnikov javnega potniškega prometa. Javni potniški promet je namenjen ljudem, kjer ne sme biti prvi in glavni cilj dobiček podjetij.

KOMENTARJI (162)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Smuuki
08. 09. 2024 13.41
+1
V firmah prevoze organizirajo tajnice pa vse špila. A vlada in njene službe res predstavljajo stroko? Še peskovnik ne smemo napisat ne pa stroka. Kjer b a a b a gospodari volk mesari je preverjen slovenski pregovor
Smuuki
08. 09. 2024 13.38
+1
Z nesposobnimi se je lahko pogajat. En komercislist iz teh firm je zavrtel sekretarje in vlado v celoti. Kdo je dober? Kdo je šibek? Ta kolalicija je na vseh področjih najšibkejši člen. Vsak jih nasmoli. Rezultati kažejo tako. 😀😀😀😀😀.
Grma53
07. 09. 2024 12.21
+0
Levičarji bodo prisegali, da je tega kriv Janša, čeprav imajo oni vse vzvode v svojih rokah.
123soba
07. 09. 2024 11.03
+1
Mafijska banda....
231koak
07. 09. 2024 10.01
+4
Politika prepletena z lobiji
oježeš
07. 09. 2024 09.50
+3
Še za vsakega se je našla palica, pa se bo za ta dva prevoznika tudi, slej ali prej.
janez Kovač 1
07. 09. 2024 09.40
+3
Država gre na roko monopolistom,drugih ne spusti zraven,zakaj pa, že vedo!
Iteb Tona
07. 09. 2024 10.08
+2
Ne gre država na roke monopolistom, ampak je šla na roke monopolist vlada jj !!!!!!!!!, po dosedanjih izkušnjah po sđs je kriv Golob!!!,,,!!!🍇🍇🍇🍇🍇🍇🍇🍇🍇
Ramzess
07. 09. 2024 10.42
jahta
07. 09. 2024 08.15
+3
Odlična poteza ta DUJPP,z majhno podrobnostjo,predvsem za tiste,ki so dobili dobro plačane službe in nobene odgovornosi..žal tako kaže....
BrkoBrki?
07. 09. 2024 08.13
Nesposobni državni organi so privedli do tega. Daj je na vseh področjih tako in ne se slepiti, da smo v svobodnem gospodarstvu, kot so nam svoj čas prodajali, da zdej bo pa vse boljše, če bo tako
oježeš
07. 09. 2024 09.51
ap100
07. 09. 2024 08.11
+1
ministrica za infrastrukturo - od nastopa te vlade se je že tretjič začelo šolsko leto nehajmo se sprenevedat- zasebnik bo vedno deloval v svojo korist naloga vlade pa je da postavi okvirje in pogoje
gongash
06. 09. 2024 21.47
+3
To da sami uničijo konkurenco je odraz tega kakšni loleki so. Verjetno so tisti drobiž podkupnine samo kimali s svojo prazno glavico.
drimtim
06. 09. 2024 21.36
+1
Prevoze bodo mogoče imeli samo šoferjev ne bo.
TEDYC
06. 09. 2024 21.36
+11
Nekje so pogodbe in podpisi! Ajde novinarji gremo, če z organi pregona ni nič
avgust.
06. 09. 2024 21.31
+2
To pa bo ga. Bratuškova. Ona ima ceste in železnice čez in baje služi milijone, za novinarje pa je po navodilih nedotakljiva, ker je v bistvu neke vrsta "mama" Robija - pri njej se je učil.
Groucho Marx
06. 09. 2024 21.20
+3
Golobizem nam je vsem v pogubo.
culokafrija
06. 09. 2024 21.18
+7
Glavni in odgovorni krivec je, naša republika banana..!!!
petb
07. 09. 2024 09.22
+1
Glavni krivec je Bruselj, kjer si izmišljujejo nove in nove zakone in potem moramo vse, kar je utečeno postavit na glavo in rezultati so tu.
oježeš
07. 09. 2024 09.57
+1
Ampak dober politik mora najti načine kako iz butastih direktiv, potegniti nekaj dobrega za svojo državo. Ampak pri nas nas tepe v glavnem to, da se namesto, da bi politične stranke delovale v dobro vseh, delajo neumnosti in se med seboj kregajo. Potem tistim v Bruslju ni težko uničiti vse kar je še dobrega. Kakor so aktivni tukaj med političnimi strankami z bedarijami in kregi, pa zgleda da so v Bruslju pridni in poslušni učenci, ki se ne upajo potegniti za svoje dobro. Sami domoljubi so v Bruslju, ki pomagajo uničevati našo domovino.
drejc79 1
06. 09. 2024 21.11
+4
Kriv je pohlep nekaterih in pa Agencija za varstvo konkurence, ker so Arrivi in Nomagu dovolili tako koncentracijo moči, da bodo zdaj oni določali cene in ne trg. Še ena od hudo neumnih odločitev naše politike, ki vse gleda kratkoročno.
Dejan Krk
06. 09. 2024 21.06
+3
Glede na podrazitev solskih prevozov za 5x bi vsi vozniki morali zahtevat takojsen dvig plac na najmanj 10000e v nasprotnem primeru parkirajte buse naj si jih furajo kar sami.
NisemBot
06. 09. 2024 20.08
+10
JAVNI POTNIŠKI PRONET V SLOVENIJI JE NOVODOBNA OBLIKA MUČENJA
Gorje
06. 09. 2024 19.49
+10
Politika, ker je dovolila plenjenje.