Slovenija

Ministrstvo bo rekonstruiralo evidence

Ljubljana, 27. 05. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

O uničenih arhivih kmetijskega ministrstva je razpravljal odbor Državnega zbora za kmetijstvo.

Kmetijsko ministrstvo mora v dveh mesecih rekonstruirati evidenco od leta 1991 do leta 2000 o tem, komu in koliko proračunskih sredstev je dodelilo.

Odbor DZ za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, ki je obravnaval problematiko uničenja arhivov o razdeljevanju subvencij in drugih državnih pomoči v kmetijstvu, je je vladi predlagal podobno, kot že upravna inšpekcija, ki je nadzor na kmetijskem ministrstvu opravila 16. maja.

V ukrepih upravni inšpektor predlaga ministrstvu za javno upravo pripravo sklepa za vlado, s katerim se kmetijsko ministrstvo zadolži, da v določenem roku vzpostavi evidenco dokumentarnega gradiva za obdobje od leta 1991 do leta 2000 o tem, komu in koliko je bilo dodeljenih intervencij na podlagi takrat veljavnega zakona in vsakoletne vladne uredbe.

Evidenco ministrstvo vzpostavi na osnovi lastnih podatkov, podatkov ministrstva za finance in kmetijskih zadrug, ki so kot pooblaščene organizacije vlagale vloge za fizične osebe.

Poleg tega naj ministrstvo za javno upravo pripravi sklep za vlado, s katerim kmetijskemu ministrstvu naloži, da v določenem roku in v skladu z uredbo o upravnem postopku uredi stalno zbirko dokumentarnega gradiva od leta 1996 do leta 2000, ki se nahaja na različnih lokacijah. Upravni inšpektor bo po preteku določenih rokov izvedel vnovični nadzor.