Slovenija

Ministrstvo bo podprlo 58 naložb v javno turistično infrastrukturo

Ljubljana, 28. 07. 2023 15.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport je turističnim ponudnikom, ki so se prijavili na javni razpis za sofinanciranje vlaganj v javno in skupno turistično infrastrukturo ter naravne znamenitosti v turističnih destinacijah, odposlalo 58 pozitivnih sklepov o podpori. S tem je razporedilo vseh 15,5 milijona evrov in je zato razpis zaprlo.

Kolesarska pot
Kolesarska pot FOTO: Shutterstock

Javni razpis za sofinanciranje vlaganj v javno in skupno turistično infrastrukturo ter naravne znamenitosti v turističnih destinacijah je naletel na izjemno zanimanje in odziv slovenskih turističnih ponudnikov, so zapisali na ministrstvu za gospodarstvo, turizem in šport. 

Največ prijaviteljev vidi priložnost v obnovi sprehajalnih, tematskih, planinskih, dostopnih poti do turističnih znamenitosti. "Pričakujemo, da bodo te naložbe prispevale k razvoju turistične infrastrukture, omogočile boljši dostop do naravnih lepot in povečale privlačnost slovenskih turističnih destinacij za domače in tuje obiskovalce," so danes sporočili z ministrstva.

Po njihovih navedbah bo 27 investicij namenjenih v sprehajalne, tematske, planinske in dostopne poti do znamenitosti, 18 v označevalne table in opremo za podajanje interaktivnih vsebin, 17 v znamenitosti, 16 v urbane parke in zelene javne površine, 12 v razgledne površine ter površine za oddih, rekreacijo in igro, devet v parkirne površine, šest v plaže in obale morja, rek, jezer in ribnikov, tri v javne pitnike vode in vodnjake ter dve v drugo naravno dediščino.

V okviru prvega odpiranja je prispelo 91 vlog, skupaj s še eno dopolnitvijo že prispele vloge. Zato je ministrstvo minuli teden k sprva razpisanim 10 milijonom evrov dodalo 5,5 milijona evrov lastnih sredstev za sofinanciranje projektov. Skupna predvidena višina sredstev, ki je na razpolago za izvedbo razpisa, je tako 15,5 milijona evrov. "Zaradi povečanja sredstev bo financiranih 20 prijavljenih naložb več, kot bi jih lahko financirali s sredstvi iz sklada za okrevanje in odpornost," so zapisali.

Z današnjim dnem smo prijaviteljem odposlali 58 pozitivnih sklepov o podpori. Sredstva na razpisu so v celoti razdeljena, zato drugega roka odpiranja vlog ne bo.

  • MERCATOR zivalice
  • ŽAN
  • ŽIGA
  • ROK
  • VESNA
  • SAŠA
  • BRUNO
  • LIZA

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

JApajaDAja
31. 07. 2023 11.09
-1
gospodarski geniji v vladi r slo....han, židan, frangež... :-)
ti?2
30. 07. 2023 16.35
+2
Spet neke kvazi investicije. Table, markacije, in podobno. Bodo za en rdeč krog na drevesu računali 1000 eur. Eni si res oblikujejo prste na legalni kraji davkoplačevalskega denarja. A bodo osvetlili pot do Triglava. Ali naredili progo za vlak okoli bohinjska in blejskega jezera?
zibertmi
29. 07. 2023 14.46
+3
tudi tu so priviligiranci.že leta nazaj so na bledu morali podret privez za pletnarje.v kranjski giri se pa na jezeru jasna gostilničar kar širi in dodaja dejanosti.supov je toliko v vodi ,da se ga niti obrnit ne da.baje,po besedah domačinov je to območje triglavskega narodnega parka kar kupil.če se prav pišeš, imaš prave politične botre ,je vse mogoče