Slovenija

Ministrica za zdravje o noveli, mariborski onkologiji in odhodu zdravnikov

Ljubljana, 19. 10. 2024 06.55 | Posodobljeno pred 2 urama

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
24UR ZVEČER
Komentarji
43

Po veliki šlamastiki in sprenevedanju pri gradnji mariborske onkologije je šef urada za nadzor, kakovost in investicije v zdravstvu pri ministrstvu za zdravje Tomaž Pliberšek vendarle ponudil odstop. Ministrica Valentina Prevolnik Rupel ga je sprejela, a s tem težav še zdaleč ni konec. Kdaj bodo bolniki z rakom prišli do človeku dostojnega zdravljenja, je velika neznanka. Po odkrivanju novih dokumentov ta teden v naši večerni oddaji, ki črno na belem dokazujejo, da je urad pod taktirko šefa Pliberška že pred enim letom vedel, da lahko nastanejo visoke pogodbene kazni, če ne bodo dobili soglasij stanovalcev, Pliberšek pa se ni odzval, dokumenti so ostali v predalu, smo v oddajo 24UR ZVEČER povabili zdravstveno ministrico.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Prevolnik Ruplova o mariborski onkologiji
    11:31
    Iz 24UR ZVEČER: Prevolnik Ruplova o mariborski onkologiji
  • Iz 24UR ZVEČER: Nov zakon o zdravstvu deli javnost in stroko
    02:38
    Iz 24UR ZVEČER: Nov zakon o zdravstvu deli javnost in stroko

Direktor urada za nadzor, kakovost in investicije v zdravstvu Tomaž Pliberšek je po pregledu dokumentacije o širitvi mariborske onkologije, ki je pokazal, da postopki niso potekali optimalno, ponudil svoj odstop. "Po pregledu dokumentacije je postalo jasno, da bi lahko postopki, predvsem tisti, povezani z odkupom stanovanj, potekali učinkoviteje in hitreje," je v oddaji 24UR ZVEČER dejala zdravstvena ministrica Valentina Prevolnik Rupel, ki je odstop Pliberška sprejela.

Urad trenutno ostaja brez direktorja, urgentno iščejo novega vršilca dolžnosti, a konkretnega imena sicer za zdaj še nimajo. Zagotavlja pa, da bo vodenje prevzela oseba, ki ima ustrezno znanje in kompetence, da do takih zamikov ne bo več prišlo.

V vmesnem času se bo ministrica sama sestala z Družbo za razvoj infrastrukture in z mariborskim kliničnim centrom, da bi našli rešitev in projekt vodili naprej. Pravi pa, da vajeti na uradu ne bo vzela v svoje roke. "Na ministrstvu pripravljamo veliko zakonodaje, veliko sistemskih sprememb tako na področju financiranja kot drugod. V pripravi imamo 12 zakonov in absolutno ne morem prevzeti še vodenja urada za investicije." 

A zakaj na ministrstvu niso že predhodno opazili, da nekaj ni v redu? Zakaj niso strožje izvajali nadzora? "Urad je samostojen organ v sestavi ministrstva, odgovornost pa je korektno prevzel direktor. Kar se tiče nadzora s strani ministrstva, na ministrstvu je za investicije odgovoren državni sekretar Pinter. Oba s Pliberškom sta mi poročala o poteku investicij in sta mi zagotovila, da vse poteka v redu," je pojasnila. Njunim besedam pa je zaupala in verjela, dokler se niso pojavili dokumenti.

In čeprav gradnja mariborske onkologije že poteka, pa gradbeno dovoljenje še ni pravnomočno. Je pa dokončno, je poudarila ministrica. "To pomeni, da gradnja, ki je že v polnem zamahu, lahko poteka. Pogajanja s stanovalci Masarykove bomo prioritetno nadaljevali. Verjamem, da se bomo dogovorili in uredili pravna razmerja z lastniki stanovanj. Če bomo s pogajanji dosegli neko sporazumno ceno in s tem odkup stanovanj, se lahko upravni spor umakne, četudi bo ta že sprožen," je povedala. A sama sicer verjame, da bodo s pogajanji uspešni.

Dražja tudi dvigala

Kaj pa se je zgodilo z investicijo v dvigala kliničnega centra? 2,6 milijona evrov za osem dvigal, 332.000 torej na dvigalo. Ministrica razlaga, da je do razlike prišlo iz več razlogov; pet dvigal se bo po novem dvignilo vse do devetega nadstropja, prav tako pa je višji strošek tudi zaradi protipotresne ojačitve dvigalnih jaškov. "Ta ojačitev bi morala biti v vsakem primeru izvedena," je jasna gostja, ki je pojasnila, da so dvigala v bolnišnicah od tistih v zasebnih stanovanjih dražja tudi zato, ker so drugačna, močnejša, zmogljivejša, vgrajen pa imajo tudi kartični sistem.

Valentina Prevolnik Rupel
Valentina Prevolnik Rupel FOTO: Aljoša Kravanja

Povedala pa je še, da je bil projekt pripravljen že dlje časa in da težko komentira, kako so se odločali in zakaj slednjega niso v prvotni pogodbi upoštevali že takrat. 

'Ne smemo si privoščiti nadaljevanja slabe regulacije zdravstvene dejavnosti'

Mnoge medtem razburja tudi zakon o zdravstveni dejavnosti. Proti so Zdravniška zbornica, zasebni zdravniki, mladi zdravniki, številni onkologi, radiologi, direktorji zavodov ... Številni zdravniki zaradi zakona grozijo tudi z odhodom, kar pa se ministrici ne zdi smiselno. "Da zdravniki odidejo še preden poznajo člene in novelo. Utemeljitev, da odhajajo zaradi nje, se mi zato zdi nesprejemljiva, saj se sploh še ne ve, kaj bo v noveli, ki je komaj končala javno razpravo, nanjo pa smo prejeli 100 komentarjev, ki jih še moramo pregledati," je dejala.

"Dejstvo pa je, da moramo regulirati sistem zdravstvenega varstva. Moramo določiti, kaj je javna zdravstvena mreža, kakšna so razmerja, kdo lahko dela kje, kaj se dela v samoplačniški dejavnosti in v kakšnih oblikah lahko zdravstveno osebje dela pri drugih delodajalcih," je dodala. 

Poudarila je še, da je namen novele, čeprav se bolnišnice bojijo še večjega upada zdravnikov, ravno nasproten: zadržati zdravnike v javni zdravstveni mreži. Zato je Prevolnik Ruplova poudarila: "V tem trenutku si ne smemo privoščiti nadaljevanja slabe regulacije zdravstvene dejavnosti. Dejavnost moramo regulirati tako, da bodo bolniki prišli do storitev, ki jih potrebujejo." Meni namreč, da v trenutnem sistemu bolniki niso deležni neprekinjenega zdravstvenega varstva.

Na vprašanje o tem, ali so naredili kakršne koli analize na tem področju, ki bi jim zagotovile rezultat novele zakona, pa je dejala, da imajo precej podatkov o tem, koliko storitev je trenutno narejenih v zasebnem in javnem sektorju. O napovedi presoje ustavnosti novele pa je povedala, da sama sicer ne vidi nobene točke, ki bi bila sporna, a da o tem ne more soditi ne ona ne Zdravniška zbornica, ki je presojo napovedala. "O tem bo sodilo ustavno sodišče."

KOMENTARJI (43)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Rumpi
19. 10. 2024 09.31
Ekonomistka z zakonom, v katerem ni izračunov tipa "kaj pa če bo to povzročilo to".
Bolfenk2
19. 10. 2024 09.30
Golobova vlada je dokončno sesula javno zdravstvo. Morda je bolje tako. Privatno zdravstvo bolje funkcionira in tam ni čakalnih vrst.
Hribovito2020
19. 10. 2024 09.30
Pliberšek je prav da je odstopil. Ministrica ne govori odkrito. Zanima me, če je tudi odstopil državni sekretar?
mijavci
19. 10. 2024 09.26
Upam da še čim dlje traja ta vlada, ker se mora očitno res porušit do tal, da bodo pacienti začeli odgovorne loviti po hišah, le tako se bomo takih osebkov znebil. drugače slovencelj vse potrpi, samo da ima še za kavo in burek, pa da ni Janša pa kr gre.
jank
19. 10. 2024 09.18
+1
Sedaj je zadnja priložnost, da se končno in dokončno potegne rez med javnim in zasebnim. To da se javno siromaši na račun vse bolj polnih žepov zasebnikov in zdravnikov dvo in večživk, je potrebno zaključiti. Mastijo se z našim denarjem, ki ga pa je vse manj za nas. Dr. Brecelj zagotovo ve, kaj govori. Predolgo opozarja na barabije in sedaj je prevzel odgovornost za nujne spremembe.
iskriv
19. 10. 2024 09.13
+0
Evidentno je , da zdravniška srenja meni , da so bogovi v belem in kot taki nedotakljivi in da nihče nima pravice posegati v njihov način dela ! Ker je ta vlada , vlada Roberta Goloba prva in edina , ki je po 30 letih posegla v udobje in samozadostnost zdravnikov in želi urediti delovna in statusna razmerja , da se bo točno vedelo kdo kaj dela in za koga , je ranjen ego zdravnikov postavil ogromne ovire pred to vlado in pri tem pomaga tudi opoticija s hujskanjem FIDESA , Zdravniške zbornice , da se zoperstavijo zdravstveni in plačni reformi , ker sami niso imeli toliko poguma in znanja , da bi se sploh lotili tega sistema , ki je počasi razpadal nam vsem pred očmi , pa niso ukrenili nič , ker so se bali za stolčke v vladi .
Rumpi
19. 10. 2024 09.28
+1
Pri enostranskem gledanju imaš prav. V kolikor se bo zmanjšal delež zdravnikov v js, se bo pa še dlju čakalo, ali pa bo potrebno v žep seči. Potem boš pa spet cvilil.
xzigit13
19. 10. 2024 09.11
+2
Zalostne kake poslusamo. Brez kakrsnekoli ideje o posledicah… nobenih izracunov… dejmo sprejet zakon takloe malo cez prst
Rodion Raskolnikov
19. 10. 2024 09.08
+3
Že vsi plešemo. Plešimo, plešimo vsi! Plešimo po sodni palači, med računalniki, po hodnikih onkologije, v ambulantnih čakalnicah, na čakalnih spiskih, na spiskih presežnih delavcev…plešimo!
zoran pušenjak
19. 10. 2024 09.04
+6
Je sploh kdo v Svobodi, ki ne laže in se ne norčuje iz ljudi
štajerski janezek
19. 10. 2024 09.03
+3
Odstopiiii! Ce bi to vceraj naredila, bi bilo prepozno...
Julijann
19. 10. 2024 09.01
+5
Seveda vsi zdravniki ne bodo odšli iz javnega sistema. Nekaj pa, toliko kot so močni v zasebnih centrih ali toliko kot imajo koncesionarji dela. Je že par zasebnih centrov, ki izvajajo tudi operacije in imajo potem bolnišnično okrevanje. Seveda je to za premožnejše in tudi tiste, ki si lahko poleg obveznega zdravstvenega prispevka plačujejo še dodatno zdravstveno zavarovanje, ki so namenjena za tako obliko storitev. Kot sem pisal, vsa velika državna podjetja , HSE, GEN, Telekom, Triglav .... plačujejo zaposlenim za take storitve v zasebnih ustanovah. Zato si ne misliti, da ne bodo imele dela. Žalostno pa je, da vlada tako rada govori o javnem zdravstvu, o njegovi ohranitvi, a so storitve iz njega vse bolj odmaknjene.
jank
19. 10. 2024 09.11
-1
Ali veš, koliko bi se nas lahko zdravilo v privatnih centrih? Kakih 10 %. Npr. za menjavo očesnih leč bom dal okoli 5.500 €. Da ne govorim o kakih drugih zahtevnih operacijah. Ali si to zares želi večina državljanov?
štajerski janezek
19. 10. 2024 09.17
Jank... kaj jokaš? Po eni strani si največji zagovornik Goloba, po drugi pa jokaš... plačaj pa šuti... to kar si volil imaš. Lp
St. Gallen
19. 10. 2024 08.59
+3
yaj ste sami videli na Tarci kako se dogovarja, mimo volje volilne baze
devlon
19. 10. 2024 08.58
+4
To je bil ukrep..da gredo vsi privat..in bomo koncno imeli privat 'amerisko' zdravstvo
zoran pušenjak
19. 10. 2024 08.57
+4
Dejansko sploh ne delajo za ljudi. Ali pa nimajo pojma ali pa nosi pri zdravi pameti nekaj od tega drži ali pa vse
Kviz
19. 10. 2024 08.56
+5
Ta govori kot holob, vsak intervju je drugačen. Verjetno tudi ona zamenjuje kaj je govorila zadnjič, ali pa se že izgublja ob tolikih laži.
jank
19. 10. 2024 08.55
-5
Bravo ministrica, ne popuščati pred pohlepneži in njihovimi zlobiranci od politikov do novinarjev. Rosvita Pesek se je sinoči izkazala za primerek političnega nastopaštva.
JaKugaPa
19. 10. 2024 08.53
+7
Naslednjič volite spet nov obraz in zdravstvo bo na konju - ki je na poti v klavnico
luksi123
19. 10. 2024 08.49
+5
Problem te vlade je ta, da misli , da lahko stvari rešiš s pisanjem zakonov.
PEPINA
19. 10. 2024 08.34
-1
Spoštovana voditeljica, pustite gostu, da odgovori na postavljeno vprašanje, ne pa prekinjat in skakat v besedo in preusmerjat odgovor, ki vam ni po godu. Povsod, v zasebnem sektorju kot v javnem spremembe niso po godu tako zaposlenim kot vodstvenim delavcem, ker morajo uvajat spremembe, vendar je to potrebno. Delovni procesi se spreminjajo tako zaradi samo tehnologije kot drugih vplivov na tem temelji napredek.
Dragica Cegler
19. 10. 2024 09.13
+1
Seveda je treba gostu dovoliti,da odgovori.A to nakladanje politikov ima tudi meje Če gost ne odgovori ba zastavljamo vprašanje ,ampak govori vse drugo ,je dolžnost novinarja, da prekine to nakladanje.Saj pa ne more v nedogled nekaj govoriti,kar nima veze z vprašanjem.Nase novinarstvo je še preveč tolerantnosti do vladajočih.Namesto,da kontrolirajo vladajoče, oni kontrolirajo opozicijo.
ARNO50
19. 10. 2024 08.34
+13
A ona tudi že prepisuje svoje premoženje na žlahto?
Julijann
19. 10. 2024 08.54
+9
Sajovic je to že naredil. Se je vsaj nekaj naučil iz LDS.