Slovenija

Ministrica ne bo popustila

Ljubljana, 19. 10. 2007 17.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Ministrstvo za zdravje meni, da je sobotni bojkot neprimeren način spodbijanja protikadilskega zakona.

Kadilnica
Kadilnica FOTO: POP TV

Novela zakona o omejevanju uporabe tobačnih izdelkov je bila v času priprave deležna široke javne razprave in jo je ves čas sprejemanja in tudi po sprejemu podpirala velika večina javnosti. Ob napovedanem sobotnem bojkotu novele zakona Združenja ponudnikov gostinskih storitev na ministrstvu za zdravje ne načrtujejo posebnih aktivnosti, saj menijo, da gre za neprimeren način spodbijanja pravkar sprejetih sprememb zakona, so sporočili iz ministrstva za zdravje.

Po drugi strani se na ministrstvo obračajo tudi tisti, ki se z bojkotom ne strinjajo in opozarjajo, da je zakon pomembna pridobitev za večino Slovencev.

Redke kršitve

Združenje ponudnikov gostinskih storitev se je v javno razpravo vključevalo že v procesu sprejemanja zakona, vendar pa jih je takrat skrbela predvsem odgovornost lastnikov za kajenje obiskovalcev v lokalih. Njihova skrb, da bodo lastniki kaznovani zaradi državljanske nepokorščine kadilcev, je bila, kot kažejo inšpekcijski nadzori, odveč. Od uveljavitve novele zakona do 15. oktobra je Zdravstveni inšpektorat RS (ZIRS) opravil 6434 pregledov. Ugotovljenih je bilo 79 kršitev, ki so ustrezno sankcionirane.

Gostinci bodo v soboto izvedli množičen protest in gostom dovolili kajenje v 500 izbranih lokalih. Gostinci in kadilci bodo tako morali, v primeru, da jih odkrije inšpektor, plačati kazen, ki se giblje od 2 do 32 tisoč evrov.

Mali lokali niso izjema

V ministrstvu za zdravje poudarjajo, da je Združenje ponudnikov gostinskih storitev tudi predlagalo, da bi male lokale izločili iz zakona kot izjemo, lastnik, najemnik ali upravitelj pa naj bi se sam odločil, ali v lokalu dopusti kajenje. Ta predlog ni bil sprejet, ker je v neskladju z osnovnim ciljem zakona, da se zaščiti vse delavce, brez izjeme, pred s tobačnim dimom onesnaženim zrakom, navajajo in pojasnjujejo, da zaposleni v barih, pa naj gre za natakarje ali priložnostne delavce, kot so na primer študenti, ne morejo biti izvzeti iz zaščite pred tobačnim dimom iz okolja, zaradi katere je samo v EU popolno prepoved kajenja tudi v restavracijah in barih sprejelo že 11 držav (Irska, Italija, Malta, Švedska, Litva, Estonija, Finska, Velika Britanija, Francija, Nizozemska in Slovenija).

Ukrep ne bodo umaknili

V nasprotju z nekaterimi novicami v nobeni od teh držav ne načrtujejo, da bi ukrep umaknili. V Italiji se na primer pogovarjajo o uvedbi prepovedi kajenja v osebnih avtomobilih, kadar se v njih vozijo otroci. Švedska je pred kratkim ukinila tudi možnost kadilnic v restavracijah in barih in jih dopušča zgolj še v delovnih organizacijah.

Nadzor ZIRS nad izvajanjem zakona bo tudi v soboto potekal po programu, ki je bil pripravljen ob uveljavitvi novele tega zakona. Inšpektorji opravljajo nadzor tako v okviru rednega delovnega časa, kot tudi v popoldanskem in večernem času preko celega tedna, še dodajajo na ministrstvu za zdravje.

Prepoved kajenja uvajajo tudi v tistih državah, ki so slovele po liberalni politiki do kajenja, kot je na primer Nemčija. Prav pred kratkim so v Nemčiji popolnoma prepovedali kajenje v zgradbah zveznega javnega transporta, popolna prepoved, vključno z restavracijami in bari, pa je v veljavi v nekaterih zveznih enotah. Na frankfurtskem letališču se tako že od 1. oktobra dalje ne kadi. Tudi v Avstriji pod budnim očesom mednarodne javnosti pravkar poteka razprava o tem, kakšen naj bo novi avstrijski zakon. Gre za proces, ki temelji na mednarodnih zavezah, kot so Okvirna konvencija za nadzor nad tobakom ter zaveza ministrov EU junija 2005, da zagotovijo okolje brez tobačnega dima, navajajo na ministrstvu.

Od uveljavitve novele zakona pa do 15. oktobra je inšpektorat opravil 6434 pregledov, ugotovljenih je bilo 79 kršitev.
Od uveljavitve novele zakona pa do 15. oktobra je inšpektorat opravil 6434 pregledov, ugotovljenih je bilo 79 kršitev. FOTO: Reuters

Prekmalu za končno oceno

Ministrstvo za zdravje se je v tem tednu pogovarjalo tako s predstavniki Združenja ponudnikov gostinskih storitev kot s predstavniki Obrtne zbornice. V razgovorih so predvsem pojasnjevali osnovni cilj zakona, ki ne dopušča možnosti kadilskih lokalov. Dogovorili so se tudi, da ministrstvu obe instituciji posredujeta ustrezne preverljive podatke o upadu prometa in zapiranju lokalov.

Za dokončno oceno, kaj se na tem področju dogaja, je iz izkušenj drugih držav nekoliko prezgodaj. V državah, kjer se je takšna zakonodaja že uveljavila, so izkušnje pozitivne in tudi tam, kjer so v prvih mesecih beležili manjši upad prometa, že po nekaj mesecih poročajo, da prepoved kajenja v restavracijah in barih ni imela večjega vpliva na prihodke ali zaposlovanje v tej panogi. V primeru, da bo v Sloveniji ugotovljeno drugačno stanje, se bomo morali vprašati, zakaj smo tako drugačni, opozarjajo na ministrstvu.


KOMENTARJI (153)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bil je sprejet zakon, ki je urejal ločevanje kadilskih in nekadilskih prostorov v kafičih, ki je par mesecev bil nadzorovan s strani inšpektorata, kasneje pa so vsi nanj pozabili, tako bo tonil v pozabo tudi trenutni kadilski zakon, če se seveda nebo spremenil. Vse več je lokalov v katerih zakona ne upoštevajo več, saj so lokali nenormalno prazni. Meni osebno je bedasto iz na kavo, iz dveh razlogov: 1. raje pijem kavo doma in zraven kadim, sasj če ne morem kadit na toplem raje ne pijem kave, in 2. lokali so prazni in dolgočasni,l v njih ni družbe, ki se je nekoč zbirala, da pa grem v lokal sedet pa gledat prazne stene pa mi je kratkomalo bolano. Lokali so za druženje, v njih so zmeraj prevladovali kadilci, sedaj pa so prazni zunaj in tudi not! Tudi nekadilci se predvidevam da ne počutijo prijetno v praznem kafiču. V diskotekah se pa tako ali tako kadi.. Če pa se ne, pa raje ostanem doma! Lani istega časa je bil moj obisk lokalov povprečno 2x na dan. Letos se to zgodi 1x tedensko. Žal mi je za gostince, saj jim zima in ta nepremišljeni zakon odganjata večino gostov. Kadilska populacija ima drugačen način druženja in življenja kot nekadilska. Usmerjena je bila na jutranji cigaret ob kavi, druženje v lokalih ob cigaretu..Iz lastnih oipažanj vem, da je bilo v lokalih večina kadilcev. Nekadilci so bili manjšina (kar se tiče lokalov). Glede natakarjev pa mislim, da ima vsak pravico izbirati kakšen poklic in delo bo imel, vsak je seznanjen s slabimi in dobrimi stranmi službe, zato tudi ima vsak pravico reči delu v gostilni NE in si poiskati drugo (bolj zdravo=)) zaposlitev.. Prijetno pitje kave v svežih lokalih! =)tistim, ki še sploh zahajate v njih z veseljem... Jaz sem namreč raje doma!!!!
Draža
04. 11. 2007 21.10
Smo v EU,zato se držimo reda,no smoking,please.
gboy@mail386.com
31. 10. 2007 03.13
Popolnoma podpiram protikadilski zakon in bom šel protestirat, če bi ga hoteli umaknit. Kajenje samo nima niti ene pozitivne lastnosti razen tega, da živčni krotijo svojo nervozo, zastruplajo vse okoli sebe in tudi svoje otroke (tisti ki jih imajo), in kako se lahko otroci branijo pred tem zastrupljanjem? Ta zakon je ena redkih dobrih stvari, ki jih je izpeljala ta vlada in upam, da bodo vsaj na tem vztrajali!
hecate
20. 10. 2007 19.51
"V nasprotju z nekaterimi novicami v nobeni od teh držav ne načrtujejo, da bi ukrep umaknili. " kaj se LAŽEJO!!! v ITALIJI so že 2 TEDNA NAZAJ ta zakon UKINIL!!!!! vem k mam frenda ikz italije in je povedu!
Prvo Bore
20. 10. 2007 10.34
Lastovka dober dan Ti želim. Glede tega zakona !!! Zahtevam znižanje cen po lokalih in ne kakor VI nekadilci zahtevate izgon kadilcev, ker to ne pelje nikamor. Kadilcev ni, Vi plačujete dražjo pijačo. Namesto, da bi se združili proti gostincem, jih VI podpirate nevede. Meni se zdi, da je ta pogovor nekaj takšnega ,kot pogovor od dogodkih po letu 45. Namesto da bi se združili, nas politika razdvaja. Oni želijo to, da skregajo ljudi med seboj in tega Vi nekadilci ne opazite.
DarthRevan
20. 10. 2007 09.35
...če seveda nimaš šihta za vikend zjutraj, to je še bolj zabavno kot na mrazu kadit :)
DarthRevan
20. 10. 2007 09.32
Doki, in kaj imaš ti od tega, če njih gledaš? Najdi si raje eno pošteno dečvo pa mrzla jutra preživi ob ogrevanju na prastari način, pa še pri srcu ti bo toplo...
doki007@email.si
20. 10. 2007 09.23
kak lep hladen dan je dans ,...taprav za kadilce da lahk puhajo na hladnem zraku ,... vidm eno beznico pod mojim oknom ,...kako stojijo v strelcah pa še kelnarca zraven puha ,.....noben ne sedi vsi se prestopajo z noge na nogo .....
Nina Fišer
20. 10. 2007 09.12
ta zakon je totalno brezvezen, čeprav ne kadim. podpiram prepoved kajenja pred določenimi javnimi prostori in podobno, ne pa v gostilni. poleg tega večina natakarjev kadi, tako da jih ta zakon bolj kot ne moti. pa mislim, da obstajajo še bolj zdravju škodljivi delovni prostori, kot je zakajen kafič. po moje je bil prejšnji zakon čisto okej, ni pa bilo njegovo izvajanje dosledno - saj vsi vemo, kako so bili ločeni kadilski in nekadilski prostori...
hinko.murovec@siol.net
20. 10. 2007 09.00
Lastovka3, res me zanima, zakaj se ne vrneš na jug tako kod druge. Veš tako vsestransko razgledanih in z nestrpnostjo do drugih in drugačnih imamo že med JJ čuki dovolj. To da se zdi sedanji Ministrici to neprimerno je logično, če bi jo vprašali kako komentira lastn " pošteno in brezmadežno " preteklost bi tudi izjavila, da je vprašanje neprimerno. Skratka, ko vprašaš butastega birokrata za mišljenje je logično, da dobiš butast odgovor brez obrazložitve vredne komentarja. Torej ljuba Lastovka3, pohiti dokler je še dovolj toplo in prezimi v miru na sončnem jugu.LP
mogvaj
20. 10. 2007 08.27
Zakaj pa ne bi naredili nekadilnice za nekadilce in bi po mili volji vdihavali svež zrak še odišavil bi jim zrak ki bi bil obogaten z kisikom. Problem bi se pojavil ker bi bile te nekadilnice tako polne kot so sedaj lokali,in bi bila investicija butasta in denar stran vržen. Lastovka3: v slovenskem jeziku imamo lepo besedo za to tvojo >whatever< in se nehaj spakovat po > jenkijevsko<.
DarthRevan
20. 10. 2007 07.54
Heus, modo itera omnia quae mihi nunc nuper narravisti, sed nunc Anglice?
230
20. 10. 2007 07.49
"Komentarjev, ki so žaljivi ali izražajo sovražni govor, ne bomo objavili. Uporabnikom, ki bodo večkrat pošiljali komentarje, ki niso v skladu s pogoji objave, bomo trajno preprečili pošiljanje komentarjev." Ne vem, kako "mojster_jaka25 " še lahko pošilja komentarje!!!24 ur dobro jutro!!!
clox
20. 10. 2007 04.40
Najbolj smešni komentarji so tisti, ko folk primerja kajenje v soboto z namernim kršenjem cestnih predpisov. Ubistvu se jaz popolnoma strinjam z njimi. Za vsak prometni prekršek, prehitro vožnjo ali pijanega vozika si lahko prižgem en cigaret v baru. Sprejmem takoj!
kriss714@amis.net
20. 10. 2007 03.30
Ampak naslov članka je enkraten. Demokratičen. "Ministrica ne bo popustila" Popustila? Pred kom? Hojla, mi jo plačujmo!!!!!!!!!!! Popušila? ..... Tri strani komentarjev na en članek podlage. Kot sem rekel. Vox populi, vox dei. Vaš problem pa je kako dolgo se boste še pustili j.........
McMxL
20. 10. 2007 02.55
loastovka3: kake ti to pišeš, škoduje tudi to, da v vsaki novici napišeš 100 komentarjev, kot ti. Namesto, da bi se gibala in pustila kadilce na miru, vsak dan čepiš pred ekranom po 3 ure!
kriss714@amis.net
20. 10. 2007 02.46
Kosobrinček, lex populi, lex dei.
kosobrincek
20. 10. 2007 02.40
Glede na vse pomisleke o zdravju, vonju, počutju in še o čem, me resnično čudi, da v Sloveniji še kdo sploh kaj dela. Za zdravje škodljive snovi so tako v kemični, kovinsko predelovalni, lesni, avtomobilski, tekstilni in kaj je še teh industrij, da se o rudarstvu, gradbeništvu, kmetijstvu, cestnih podjetjih, policajih in carinikih na terenu, bolnišničnem osebju…, ki so poleg neprijetnih vonjav marsikdaj deležni veliko hujših in stresnih situacij, sploh ne pogovarjamo. In tudi ostali pogoji dela (razen škodljivih snovi in vonjav) v teh industrijah in panogah niso za zdravje nič kaj prijetni. Vendar zakon, je zakon. Kakršen je, naš je in potrebno ga je spoštovati. Kakor tudi to, da ima vsak pravico, da se nanj sklicuje. A že stari Grki so dejali: »največja pravica je pogosto največja zloba«.
kriss714@amis.net
20. 10. 2007 02.19
Ni problema, lastovka, važno, da si se malo umiril, in da si gor počil en pameten post. Glej, tudi jaz ne trdim, da je kajenje zdravo, nasprotno, res je odvisnost. Po definiciji je bolezen. A se je potem moralno izživljati nad bolniki na tak način, da se jih izobči? Boj proti kajenju je tek na dolge proge, to kar pa sedaj poskušajo je pa zgolj teror oblastujočih nad oblastovanimi. Roka? Naj jim bova za vzor.
slivov knedl
20. 10. 2007 02.05
kriss714:Global - dva komentarja o domnevnem posilstvu,zadnjega tragičnega dogodka pa sploh ne.Obstojajo trije nicki:Jaz,lastovka3 / Lastavka in Lastovkam1. Moji posti načeloma niso uperjeni proti kadilcem samim kot takim,prosta izbira,ampak proti škodljivosti kajenja.Oblast se je tega problema lotila precej neposrečeno in na napačnem koncu.