Slovenija

Ministrica namesto Drobniča?

Ljubljana, 04. 12. 2006 09.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
I.H./V.V./STA
Komentarji
3

Pogovori o Drobničevem nasledniku se nadaljujejo. Za resno kandidatko velja Cotmanova.

Marjeta Cotman velja za najbolj resno kandidatko za ministrsko mesto. V stranki naj bi čakali zgolj na njeno formalno privolitev
Marjeta Cotman velja za najbolj resno kandidatko za ministrsko mesto. V stranki naj bi čakali zgolj na njeno formalno privolitev FOTO: POP TV

Po petkovi razrešitvi ministra za delo, družino in socialne zadeve Janeza Drobniča naj bi Nova Slovenija predsedniku vlade Janezu Janši kmalu predlagala novega kandidata za ministra. Predsednik NSi Andrej Bajuk je danes ponovno potrdil, da se pogovori o Drobničevem nasledniku nadaljujejo. Potrdil je tudi, da sta se o tem pogovarjala z premierjem Janšo.

Najresnejši kandidat za novega ministra naj bi bil Marko Štrovs, ki v okviru ministrstva za delo vodi direktorat za delovna razmerja in pravice iz dela, omenjata pa se tudi imeni sedanje državne sekretarke na ministrstvu za delo Marjete Cotman in poslanke Nove Slovenije (NSi) Mojce Kucler Dolinar. Pogovori o kandidaturi so potekali tudi z podpredsednico stranke in evropsko poslanko Ljudmilo Novak, ki pa si želi za zdaj ostati evropska poslanka.

Marko Štrovs, direktor direktorata v ministrstvu za delo, ugibanj glede kandidature ni želel komentirati
Marko Štrovs, direktor direktorata v ministrstvu za delo, ugibanj glede kandidature ni želel komentirati FOTO: POP TV

Glede na to, da si premier na ministrskem mestu bolj želi žensko, ostaja tako najbolj resna kandidatka Cotmanova. V stranki naj bi čakali zgolj na njeno formalno privolitev. Sicer pa je Cotmanova uspešno končala pogajanja s študenti, prav tako naj bi se dokazala v pogajanjih z marginalnimi skupinami in reševanju brezposelnosti.

Štrovs in Cotmanova ugibanj glede kandidature za 24ur.com nista želela komentirati, Novakova pa je že v soboto potrdila, da so pogovori potekali tudi z njo. "Seveda pogovori o novem kandidatu potekajo, tako da bo v prihodnjem tednu kandidat ali kandidatka znan," je dejala ob robu kongresa NSi. Dolinarjeva pa prav tako ni bila dosegljiva za komentar o morebitni kandidaturi.

Glede kandidata ni še nič novega, je ponovil Bajuk
Glede kandidata ni še nič novega, je ponovil Bajuk FOTO: POP TV

Informacije, da naj bi NSi že danes predlagala novega kandidata, nam na stranki niso želeli potrditi, kakor tudi ne, da naj bi bilo novo ime znano najkasneje do srede. "Ko bo kandidat znan, bomo o tem pravočasno obvestili javnost," je za 24ur.com povedal tiskovni predstavnik NSi Janez Cigler. Iste besede je na današnji tiskovni konferenci ponovil tudi finančni minister in predsednik NSi Bajuk. "Glede kandidata ni še nič novega," je dejal in povedal: "Najprej se bomo o novem kandidatu posvetovali znotraj vlade, potem pa bomo o tem obvestili širšo javnost," je dejal.

Kot je znano, so poslanci in poslanke na predlog predsednika vlade Janše v petek razrešili Drobniča z mesta ministra za delo, družino in socialne zadeve. Njegovo funkcijo je začasno prevzel minister za gospodarstvo Andrej Vizjak, Drobnič pa se vrača v poslanske klopi. Predsednik NSi je napovedal, da bo stranka v "relativno kratkem času" predlagala novega kandidata in začela pogovore z mandatarjem. Vizjak lahko funkcijo začasnega ministra opravlja največ tri mesece, nato pa mora Janša predlagati Drobničevega naslednika.

Kacin: Vlada potrebuje okrepitve

Prvak LDS je med drugim tudi menil, da bi vlada morala veliko več narediti na področju zunanje politike. Predsedovanje EU zahteva koordinacijo 27 držav, pri čemer je sem uvrstil tudi Romunijo in Bolgarijo.

Vlada nujno potrebuje reorganizacijo in kadrovske okrepitve, je dejal predsednik največja opozicijske stranke LDS Jelko Kacin. Povod za to opozorilo je po njegovih besedah predvsem predsedovanje EU, saj je "kredibilnost nekaterih ministrov že dolgo resno načeta", Slovenija pa potrebuje močnejšo in bolj kompetentno vlado.

Kakor je pojasnil Kacin, bo LDS, če bo primorana, nadaljevala z interpeliranjem najbolj nekredibilnih ministrov, a "lažje za vlado in državo bi bilo, če bi premier Janez Janša sam potegnil take poteze". Če in ko jih bo potegnil, ga bo LDS v načelu podprla, čeprav bodo vsakega kandidata posebej ocenili, je pojasnil Kacin.

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bnam 2707
05. 12. 2006 01.51
Očitno nisi razumel sporočila,tudi ti si kupi kako knjigo.
victoriosus
04. 12. 2006 22.00
A ti sploh veš, kako ena vlada funkcionira?! Daj, zagrabi kakšno knjigo, saj ne grizejo!
bnam 2707
04. 12. 2006 15.21
-2
Ker je odstavljeni minister Drobnič nenadomestljiv,bo težko najti nekoga,ki bo dostojno nadomestil odstavljenca. Morda bi ga morali iskati drugje v kaki drugi partiji in ne v isti. Odstavljenec si želi pa malo miru po burnem dogajanju.