Slovenija

Ministrica na Krasu: Treba bo poenostaviti pridobivanje soglasij lastnikov zemljišč

Komen, 22. 07. 2024 14.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Za vzpostavitev protipožarne infrastrukture, predvsem na Krasu, bo treba poenostaviti pridobivanje soglasij lastnikov zaraščenih zemljišč, so danes na pogorišču pri Škrbini dejali pristojna ministrica Mateja Čalušić ter predstavniki zavoda za gozdove in občine Komen. Na Trstelju je sicer davi znova zagorelo, a so ogenj hitro pogasili.

Za vzpostavitev protipožarne infrastrukture, predvsem na Krasu, bo treba poenostaviti pridobivanje soglasij lastnikov zaraščenih zemljišč, so na pogorišču pri Škrbini dejali pristojna ministrica Mateja Čalušić in predstavniki zavoda za gozdove ter občine Komen. Na Trstelju je sicer davi znova zagorelo, a so ogenj hitro pogasili.

Po zadnjih podatkih je v požaru na pobočju Trstelja nad vasjo Škrbina v občini Komen od četrtka do sobote pogorelo približno 90 hektarov gozda in ne od 120 do 150 hektarov, kot so ocenjevali med požarom, je povedal pomočnik direktorja za strokovne zadeve na Zavodu za gozdove Slovenije Aleš Poljanec.

Med gašenjem so interventno posekali 60 hektarov manj kakovostnega gozda in grmičevja, pa je pojasnila vodja sežanske krajevne enote zavoda Branka Gasparič.

Ministrica na Krasu
Ministrica na Krasu FOTO: POP TV

Po besedah ministrice za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Čalušićeve so danes govorili predvsem o tem, kako lahko država pomaga lokalnim skupnostim, da bodo lažje prišle do javnega denarja in opravile sanacijski načrt. Kot je dejala, so jo sogovorniki opozorili na pomen vzpostavitve infrastrukture na državni ravni. V ta namen bo treba izboljšati postopke javnih razpisov. Velika birokratska ovira pa je predvsem pridobivanje pooblastil lastnikov zasebnih zemljišč, je povzela.

Priznala pa je, da za zdaj "razen tega, da vedo, da so določene zakonske spremembe potrebne, nimajo mehanizmov" za odstranitev teh ovir. Po ministričinih besedah se pri zakonskih spremembah vedno lahko zatakne, a je varnost državljanov nacionalni interes, kar mora razumeti tudi vsak zasebni lastnik zemljišča. Obljubila pa je, da bo država zagotovila finančna sredstva in podporo za obnovo gozdov.

Na Krasu so požari vse pogostejši predvsem zaradi zaraščanja kmetijskih zemljišč. Za preprečitev tega oziroma za vzdrževanje prometnih poti država z razpisom ponuja nepovratna sredstva, vendar mehanizem ni dovolj učinkovit, je ocenila Gasparičeva. Po njenih besedah imajo v šestih kraških občinah 270 kilometrov poti, namenjenih intervencijskim vozilom, a niso vse prevozne.

Občina Komen je na razpisu pridobila 300.000 evrov, veliko večino denarja pa je porabila za ureditev hidrantov, saj protipožarnih poti niso mogli urejati, ker niso dobili soglasij, je povedal župan Uroš Modic. Meni, da je zaraščanje mogoče ustaviti samo s spodbujanjem živinoreje. V trenutnih razmerah pa za to dejavnost ni zanimanja, je poudaril.

Lastništvo zemljišč pogosto ni znano. Ponekod niso zaključeni postopki dedovanja, posebej na Primorskem pa je veliko gozdov tudi v lasti agrarnih skupnosti. Nekatere od njih še niso izpeljale registracijskih postopkov in zato ne morejo odločati o soglasjih. Tudi na pobočju Trstelja so med lastniki tri agrarne skupnosti.

Ministrica na Krasu
Ministrica na Krasu FOTO: POP TV

Čalušić je ob tem omenila novo strategijo Sklada kmetijskih zemljišč in gozdov RS, po kateri zakupnik, ki želi najeti zemljišče v določenem obsegu, dobi tudi zaraščen del, na katerem mora vzpostaviti predvideno rabo.

Zavod za gozdove je ob tokratnem požaru na Trstelju koordiniral čiščenje protipožarnih prometnic oziroma zagotavljanje dostopa gasilskih vozil. Zdaj mora najprej sestaviti poročilo o intervenciji, nato še oceno neposredne škode, tako da tega ne bo treba delati lastnikom, zatem pa še načrt sanacije, je povedal Poljanec.

Poudaril je, da je načrt sanacije namenjen izključno obnovi gozda. Kot je dejal, se je po velikem požaru pred dvema letoma napačno pričakovalo, da bodo s tem načrtom rešili tudi druga vprašanja, ki so kdaj tudi pomembnejša, na primer zaraščanje kmetijskih površin ali ohranjanje suhih zidov kot kulturne dediščine.

Za izvedbo sanacijskega načrta so odgovorni lastniki, je pojasnil Poljanec. Zavod jim bo nudil podporo, svetoval, katere vrste dreves naj posadijo, in pomagal pri obračunavanju subvencij. V izvedbo ukrepov pa jih lahko prisili le, ko je pogozditev pomembna za preprečevanje erozije ali ko so zaradi zaraščenosti neposredno ogrožena naselja, je dodal.

Kot je poročal Radio Robin, je sicer davi nekaj po 8. uri na Trstelju ponovno zagorelo. Po besedah vodje intervencije, poveljnika PGD Komen Blaža Rogelje, je prišlo do ponovitve požara, ki pa so ga hitro pogasili.

"Prišlo je do ponovitve požara znotraj samega požarišča, na oplazu, kjer še ni pogorelo. Požarišče smo zalili in prekopali in pregledali širše območje požara preventivno, da ne bi prišlo do vžiga še na drugih straneh," je dejal. Na območju je sicer še vedno požarna straža. "Požarno stražo izvajamo dnevno, vse enote, tudi zaradi velike požarne ogroženosti, in istočasno naredimo še pregled območja požara," je za Radio Robin dejal Rogelja.

  • MERCATOR zivalice
  • ŽAN
  • ŽIGA
  • ROK
  • VESNA
  • SAŠA
  • BRUNO
  • LIZA

KOMENTARJI (38)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kranjski janezz
23. 07. 2024 11.42
+3
zavod za gozdove je sama korupcija,ministrica pa pojma nima za kaj se gre..skratka katastrofa hujša od požarov
Smuuki
23. 07. 2024 09.16
+1
Obstaja pa še ena varianta kako vzdrževati krajino. Mesto izplačevanja socialtranaferjev kras. Plačevanje v gotovini pogojeno z oddelanimi urami pri čiščenju podrasti. Urna postavka naj bo zelo visoka. Izplačilo število oddelanih ur krat vrednost delovne ure. Manjkajojoči na trajni delovni akciji so lahko izključno na podlagi zdravniške bolniške. Komur prvi mesec ni do dela mu izostane nakazilo. Ko poudejo vse zaloge se bodo vsi pojavili na delovišču. Prostovoljni gasilci bodo lahko v miru delali pri svojih delodajalcih in air traktorji bodo v stalni pripravljenosti na izvidniških letih.
zoran pušenjak
23. 07. 2024 08.24
+1
Ta nima pojma
Smuuki
23. 07. 2024 13.30
+1
To pa že ni res. Ona je prava kmečka bunka. 😀😀😀😀😀😀
Smuuki
22. 07. 2024 21.19
+2
Zdaj se bo sestankovalo,obljubljalo marsikaj. Pride mokra jesen in vse bo pozabljeno. Drugo leto vse znova. Požar, sklic vseh gasilcev iz cele slovenije,fotografiranje goloba in ministrice in spet znova po utečenih tirih naprej. Pozimi bo levica staknila glave in iskala novo možnost kako omejevati kmete. Živalska policija,širjenje njenih pristojnosti,nove dajatve itn. Za konec ta vlada si prav želi izrednih dogodkov da postanejo za dan medijske zvezde. Škoda ni pomembna
Hribovito2020
22. 07. 2024 20.20
+1
Ministrica veliko govori ampak brez vsebine
Rdečimesečnik
22. 07. 2024 18.56
+1
Levaki imajo v mislih nacionalizacija zaplemba
paru
22. 07. 2024 18.31
+7
Ko vidim na sliki tole ministrsko Matejo, si ne vem kaj storiti...bi se zjokal ali smejal? To pa je Golobova stroka...Minister je lahko vsak, kdor pač ima poleg službe čas opravljati za hobi še ministrovanje...Bog, reši Slovenijo!
razumi če lahko
22. 07. 2024 18.24
+2
Država oziroma njeni birokrati niso sposobni dobiti soglasja niti na parceli , ki je v državni lasti kaj šele od privat lastnine treba bo spet odpreti tehnične pisarne !
bojer
22. 07. 2024 17.59
+6
Kaj bo treba.........? Če že nekdo vodi kmetijsko ministrstvo pač naj se dokazuje z ukrepi , projekti, .......
Smuuki
22. 07. 2024 21.23
+3
Za to vlado je ukrep, projekt novo omejevanje kmetov. Vsako leto nova omejitev. Širjenje nature 2000, vedno nove omejitve iz tega naslova. V bistvu kmetijstvo v sloveniji vodijo naravovarstveni nvo ji in porabljajo denar, ki je bil v osnovi namenjen kmetom, kmetijstvu
Smuuki
22. 07. 2024 17.50
+4
Ceneje je drago plačati kozjerejcem opravljeno delo kot enkrat gasiti. Zastonj pa zagotovo ne bo nihče vzdrževal kozjih čred in iz drugih virov financiral kmetije. To je rezultat brezglavega odločanja mestnih škricov o slovenskem kmetijstvu. Šolski primer napačnih odločitev
Smuuki
22. 07. 2024 17.46
+7
Švica, Avstrija so bolj hriboviti kot kras ali Slovenija. Tam za razliko od nas se zavedajo pomena obdelanih površin in urejene krajine. Kmetom omogočijo dostopen nakup drage hribovske opreme. Po mnenju svobode, levice in sd je treba pa kmeta še obdavčiti. Rezultat? Tam vse obdelano, pokošeno pri nas robide,borovci in grmovje super pogoji za požar. Še finančno plat poglejmo. Kolikor si tam dali ljudem vspodbude za drago gorsko opremo krat 10 smo mi plačali stroške gašenja. Cela Slovenija je ves čas gasila kras. Če bi ga kraški kmetje obdelali bi imeli obdelan kras in prihranek . Verjetno ne bom razumljen kaj sem hotel s tem povedat. Za denar ki smo ga nanenili gasilski opremi, gorivu zanj, strošek nadomestila gasilcem za izostanek iz dela bi imel cel kras nove stroje in denarja bi ostalo 90%. Toliko nevidnega dela opravi kmet. Trenutno so obdelavo opustili na krasu. Če se bo ta trens prenesel še drugam po Sloveniji bo Slovenija vsako leto gorela. To so Avstrijci in Švicarji že zdavnaj ugotovili in te marljive ljudi podpirajo na polno. Zdaj pa mi bodo pametni svobodnjaki stiskali minuse in zabiti avstrijci in švicarji delali po svoje naprej. Rezultat je viden. Že jutri bomo kmetje sovražnik št 1 levi opciji. Slovenija bo še gorela
Smuuki
23. 07. 2024 12.34
Pričakoval sem kanonado minusev. Priznam uštel sem se. 😀😀😀😀😀
neodvisen
22. 07. 2024 17.35
+4
Ministrica, a ti niso povedali, da imate večino v parlamentu ? Čakate, da bo JJ vse uredil ?
Banion
22. 07. 2024 17.17
+4
ko začno ministri in olitiki govoriti o poenostavitvah vedite da bo še slabše, saj pojma nimajo kako potekajo stvari ko jih dobijo v roke občinski birokrati, za katere imaš včasih občutek da so pol pismeni, službe so pa tako ali tako pop večino dobili po vezah ne glede na znanje in sposobnosti
NeXadileC
22. 07. 2024 17.16
+2
Poenistavitev: nacionalizacija
Prototip
22. 07. 2024 17.14
+7
Zakaj si potem ministrica,če ne moreš nič storiti...aja,plača pade vsak mesec..če delaš,al pa ne.
brabusednet
22. 07. 2024 17.11
+5
Kaj pa vzrok požara.Hrvati so že dobili požigalca pri Trogirju.Pri nas pa še pojma nimajo,da je gorelo.
Smuuki
22. 07. 2024 21.24
+1
Tudi če ga najdejo bodo orvo preverili čigav je. Če je naš ga pač ne bodo našli
proofreader
22. 07. 2024 17.05
+10
Od vodje lokala do ministrice. Pod Golobom se hitro napreduje.
proofreader
22. 07. 2024 17.03
+7
Prihodnji teden bo Golob predstavil, kaj je v letu dni naredil za poplavljence.
misterbin
22. 07. 2024 17.00
+4
Čalušič ?Od kod je mož ?
boslo
22. 07. 2024 17.21
+3
Monster_cat
22. 07. 2024 17.00
+2
pride dečua na kraj pozara k je ze vse pogaseno.....v tomi hilfingerju...in nardijo par slikic za narod kao kk jo to zanima....pogledas tiste zravn na sliki kk so zdolgocaseni...nevejo kam bi roke vtaknal....spet drugi pa po telefonu prčkajo...tko je to
boslo
22. 07. 2024 17.14
+1