Slovenija

Ministri predajajo posle in pozivajo k spoštovanju navodil vlade glede koronavirusa

Ljubljana, 14. 03. 2020 12.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

Vrstijo se predaje poslov med nekdanjimi in novimi ministri. Vlada Janeza Janše je bila v državnem zboru potrjena v petek pozno zvečer. Slovenija je tako dobila 14. vlado, ki jo sestavljajo stranke SDS, SMC, NSi in DeSUS, njena prednostna naloga pa je spopadanje z epidemijo novega koronavirusa.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Zaprisegla 14. vlada
    05:16
    Iz 24UR: Zaprisegla 14. vlada
  • Iz 24UR: Prodaja zaščitnih sredstev
    02:24
    Iz 24UR: Prodaja zaščitnih sredstev

Novi minister za notranje zadeve Aleš Hojs, ki je danes prevzel posle od Boštjana Poklukarja, se zaveda velike odgovornosti, ki jo prevzema v času epidemije novega koronavirusa, ob tem pa verjame, da bo aktualna vlada uspela ta izziv ukrotiti. Državljane je pozval, da upoštevajo vsa navodila vlade v zvezi s koronavirusom.

Kanglerjevo imenovanje na mesto državnega sekretarja pa je, kot je pojasnil, posledica odločitve, da želi imeti ob sebi ljudi, ki so več let preživeli na policiji.
Kanglerjevo imenovanje na mesto državnega sekretarja pa je, kot je pojasnil, posledica odločitve, da želi imeti ob sebi ljudi, ki so več let preživeli na policiji. FOTO: Bobo

Hojs se je ob primopredaji zahvalil predhodniku, ki je po njegovih besedah poskrbel, da je resor dobil več sredstev. Stari in novi minister sta se pogovorila o vseh že storjenih in vseh odprtih zadevah na ministrstvu. Poklukar je ob tem spomnil na dosedanje delo v zvezi z migracijami, v zvezi z izboljšanjem statusa in opremljanja policistov, izpostavil je tudi delo na nočni seji vlade razrešene generalne direktorice policije Tatjane Bobnar, ki je policijo "vodila nekoliko drugače, bistveno bolj ambiciozno od svojih predhodnikov, in pripomogla k razvoju policijske stroke".
Poklukar je Hojsa seznanil tudi z dosedanjim delom, povezanim z izbruhom novega koronavirusa.

V zvezi s tem je Hojs dejal, da Slovenija še nikoli ni bila v tako kritičnih časih, da pa verjame, da bodo v vladi uspeli v prihodnjih mesecih ta izziv ukrotiti. Državljane je pozval, da v prihodnjem obdobju "striktno in iskreno upoštevajo vsa navodila vlade". "Zadeva je resna, stvari so kritične, verjamem pa, da bomo zmogli ubraniti ta napad," je poudaril.

Sicer pa se Hojs v izjavi po primopredaji ni mogel izogniti novinarskim vprašanjem o zamenjavi Bobnarjeve in imenovanja Franca Kanglerja na položaj državnega sekretarja na notranjem ministrstvu. Glede zamenjave Bobnarjeve je dejal, da je ta izključno posledica njegove želje, da si v ekipo pripelje ljudi, a katerimi lahko sodeluje in jim absolutno zaupa.

Kanglerjevo imenovanje na mesto državnega sekretarja pa je, kot je pojasnil, posledica odločitve, da želi imeti ob sebi ljudi, ki so več let preživeli na policiji in ki imajo izkušnje z delom v državnih organih. Hkrati gre po Hojsovih besedah za človeka, ki je na lastni koži izkusil, kaj pomeni politično preiskovati ljudi.
Hojs zagotavlja, da se v delo policije ne bo vtikal, je pa po njegovih besedah v zvezi s primerom Kangler veliko vprašanj. "Kako je mogoče, da se delo policije na koncu izkazuje kot povsem neuspešno oz. tako, da ne privede do nekih rezultatov. Če je Kangler karkoli storil narobe, bi pričakoval, da bi v 15, 16 postopkih bilo to že zdavnaj izkazano. Če pa se izkazuje, da ni bilo nič narobe, pa dvomim, da so bili postopki zoper njega korektni," je dejal.

"Po tej primopredaji takoj sledi sestanek s šefom kriznega štaba in civilno zaščito. O vseh nadaljnjih ukrepih boste seveda sproti in ažurno obveščeni.''
"Po tej primopredaji takoj sledi sestanek s šefom kriznega štaba in civilno zaščito. O vseh nadaljnjih ukrepih boste seveda sproti in ažurno obveščeni.'' FOTO: Bobo

Gantar ob primopredaji: Uporaba mask v vsakdanjem življenju nesmiselna

Novi minister za zdravje Tomaž Gantar je ob prevzemu poslov od Aleša Šabedra poudaril, da se morajo ljudje zavedati, da gre pri koronavirusu zares. Tudi poteza vlade, ki si je na prvi seji za krajši čas nadela zaščitne maske, je bila po njegovih besedah namenjena temu, "ni pa smiselno, da bi ljudje po mestu hodili z maskami".

Z zaščitnimi maskami je želel nov ministrski zbor po Gantarjevih besedah poudariti namen zaščite. "To je bil poudarek, meni je žal, če je bil narobe razumljen," je dejal.

Poudaril je, da je nesmiselno, da bi ljudje po mestu hodili z maskami, saj so te "dejansko namenjene zaščiti predvsem osebja, ki dela z bolniki in tistim, ki so okuženi, da ne bodo okužili svojih bližnjih". "Absolutno pa ne, da bi zdaj vsak nosil masko in bo s tem pričakoval, da bo kaj drugače," je ponovil ob prevzemu poslov od predhodnika Šabedra.

Prebivalce je pozval, da lahko sami za preprečevanje širjenja virusa naredijo največ. "Da se ne združujemo v skupine ljudi in da ustrezno upoštevamo higienska navodila," je dodal.

Zaščitna oprema je po Gantarjevih besedah sicer ena osrednjih tem današnje. "Da vidimo na kakšen način, koliko je tega zagotovljenega in kje bomo našli rešitve, da zagotovimo zadostno število zaščitne opreme. Ta je potrebna, je nujna, brez te tudi ukrepi izgubljajo pomen," je pojasnil. Ob tem je dodal, da drugi trgi zapirajo dobavo, ker se bojijo za svoje področje, verjame pa, da bodo našli rešitev.

Tonin: Resor ima le eno prioriteto, soočanje s koronavirusom

Na ministrstvu za obrambo je danes potekala primopredaja poslov med dosedanjim in novim obrambnim ministrom, Karlom Erjavcem in Matejem Toninom. Slednji je napovedal, da se bo še danes sestal s šefom kriznega štaba in civilno zaščito ter prioritetno vse začetne aktivnosti podredil soočenju z novim koronavirusom.

Tako dosedanji kot novi minister sta v izjavi poudarila, da je bila primopredaja poslov opravljena korektno in v skladu z navodili, Erjavec pa se je ob slovesu od slovenske politike in javnega življenja vsem tudi zahvalil za dobro sodelovanje v zadnjih 20 letih njegove politične kariere.

Novi minister za obrambo je medtem izpostavil oba sklepa s prve seje nove vlade premiera Janeza Janše. "Kot ste bili že seznanjeni, je vlada na prvi seji sprejela sklep, v katerem smo razrešili dosedanjo načelnico generalštaba (Alenko Ermenc, op. a.), prav tako pa je bil sprejet sklep, da se za novega direktorja obveščevalno-varnostne službe imenuje Andreja Osolnika," je dejal Tonin, ki se že danes posveča tekočim poslom.

V tem trenutku ima namreč njegov resor zgolj eno prioriteto, in sicer soočanje z novim koronavirusom. "Po tej primopredaji takoj sledi sestanek s šefom kriznega štaba in civilno zaščito. O vseh nadaljnjih ukrepih boste seveda sproti in ažurno obveščeni," je zaključil novi minister za obrambo.

Tudi Vrtovec ob prevzemu poslov kot primarno nalogo izpostavil zajezitev koronavirusa

Novi minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec je ob prevzemu poslov napovedal, da bo njegovo delo na začetku mandata primarno namenjeno usklajevanju ukrepov pri omejevanju in zajezitvi koronavirusa. "To je v tem času prva prioriteta tako vlade kot ministrstva," je dejal.

Posle predala Simon Zajc in Andrej Vizjak
Na Ministrstvu za okolje in prostor (MOP) je potekala primopredaja poslov med novim ministrom za okolje in prostor mag. Andrejem Vizjakom ter dosedanjim Simonom Zajcem. 

Mag. Andrej Vizjak se je najprej zahvalil za korektno primopredajo in sodelovanje že pred tem. Poudaril je, da so tri ključne prioritete: reševanje aktualnih problemov s kopičenjem odpadne embalaže, komunalnega blata in ostalih, tudi nevarnih odpadkov; zavzemanje za poenostavitve in skrajšanje vseh postopkov pridobivanja dovoljenj, ki so v pristojnosti MOP; izvedba ključnih nacionalnih projektov, ki so podprti z državnimi načrti. Simon Zajc je izpostavil, da je novemu ministru predstavil glavne izzive s katerimi se je srečal na MOP in ki jih novi minister tudi že dobro pozna.

Primopredaja na ministrstvu za zunanje zadeve
Danes je tudi potekala primopredaja poslov med dosedanjim ministrom za zunanje zadeve Republike Slovenije dr. Mirom Cerarjem in novim ministrom za zunanje zadeve Republike Slovenije dr. Anžetom Logarjem. Ob predaji je minister dr. Logar predstavil prve aktivnosti po prevzemu funkcije v luči izmenjave informacij z ministri sosednjih držav o širjenju koronavirusa. Minister dr. Logar je povedal, da bo najprej poklical predstavnike slovenskih diplomatsko-konzularnih predstavništev v najbolj ogroženi državi Italiji ter zunanje ministre vseh štirih sosednjih držav, da se seznani z razmerami in izmenja informacije o širjenju virusa.

Posle predali tudi na ministrstvu za delo

Na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je posle danes prevzel novi minister Janez Cigler Kralj. Z odhajajočo ministrico Ksenijo Klampfer sta se pogovorila o vseh aktualnih temah, v ospredju pa so bili ukrepi ministrstva in izvajalskih institucij za zajezitev epidemije koronavirusa. Vlada je sicer na nočni seji za državna sekretarja na ministrstvu za delo imenovala Cveta Uršiča in Matejo Ribič.

Kozlovičeva prevzela posle na pravosodnem ministrstvu
Nova ministrica za pravosodje Lilijana Kozlovič je prevzela posle od predhodnice Andreje Katič. Ta je ob primopredaji poudarila, da je veliko načrtovanih projektov žal ostalo nerealiziranih in pozvala novo ministrico, da z delom na začetih projektih nadaljuje. Kozlovičeva je dejala, da se zaveda poslanstva, pristojnosti in odgovornosti ministrstva.

Minister Boštjan Koritnik prevzel vodenje Ministrstva za javno upravo

Kot je ob tej priložnosti novemu ministru Boštjanu Koritniku dejal zdaj že bivši minister Rudi Medved: "Vodenje ministrstva prevzemate v resni situaciji. Marsikateri problem iz preteklosti se danes, v luči aktualnih dogodkov v zvezi s koronavirusom, zdi povsem drugačen." Novemu ministru je zaželel uspešno delo.

Minister Boštjan Koritnik se je odhajajoči ekipi zahvalil za opravljeno delo in poudaril, da že takoj ob začetku svojega delovanja v vlogi ministra ugotavlja, kako učinkovito dela javni sektor.

Ob tej priložnosti se je javnim uslužbenkam in uslužbencem, še posebej tistim, ki so v teh dneh zaradi epidemije izjemno obremenjeni, zahvalil za njihovo delo, obenem pa se zahvalil tudi državljankam in državljanom za potrpljenje in razumevanje ob udejanjanju vseh nujnih ukrepov.

KOMENTARJI (44)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Karantanija
15. 03. 2020 15.09
+1
TV ravnokar zopet predvaja zagovor novega kulturnega ministra. Za božjo voljo, ta človek ne ve o ničemer nič, kar nekaj blebeče, se spreneveda in ne odgovarja na vprašanja. Enkrat je že bil minister, slab minister, ampak, važno je, da je NAŠ, kajne?
Levcekk
15. 03. 2020 08.36
+0
SDS policija bo sedaj se uradno SDS policija korupcije.Kangler bo sekretar in bo nagrajen za necedne posle kot zupan MB,ki so ga potem resili in razresili z politicno uprizorjenimi protesti in naredili z Kanglerja zrtev na kar igra ves cas in pred pregoni sodisc.
Pati.x
14. 03. 2020 21.35
+1
kaj se čaka pri nas če smem vprašat? zakaj so še vedno gostilne odprte?
VAREN
14. 03. 2020 20.59
+3
ja tudi rokujte se vsi. Itak je nesmiselno če se ne. Saj itak ne vedo, kako se virus prenaša. Zato pa ne upoštevajo priporočil. To vžge le pri raji.
Arabella111
14. 03. 2020 20.51
+4
A tako, da se veselo rokujejo.
gostilnca
14. 03. 2020 20.31
-1
Bl si zabelzn na policiji vec moznosti mas v tej vladi
Kollerik
14. 03. 2020 20.27
-6
"Upal sem, da bo Slovenija ostala dovolj civilizirana, da bo zavrnila te grozote, ki se razraščajo".... Naom Chomsky o ponovitvi vzpona Slovenske neofašistične "vlade" in njenih priliznjencih, ter kolaborantih
Kollerik
14. 03. 2020 20.27
-4
bema1201
14. 03. 2020 20.57
-2
Ti si pa res prismojen in to krepko. Kolk si pa star da take kvasiš
SenecaLucius
14. 03. 2020 21.10
+2
Torej so stranke, ki so se borile za večstrankarski parlamentarni sistem neonacistične, tiste, ki pa so vztrajale na enopartijskem totalitarnem sistemu pa demokratične?
Tir1
14. 03. 2020 20.22
+6
Ne morem verjeti, koliko energije vlagajo v kadrovanje... je to za nas Slovence res zdaj najpomembneje?
ata_jez
14. 03. 2020 20.05
+3
Me zanima, če ima Bobo tudi kako fotko, ko so se kušvali ... ali je samo 'daj rokco, stari' ... :-(
fljfo
14. 03. 2020 20.04
-12
Iz ultraliberalne vlade smo prešli na zelo podobno ultraliberalno vlado...Ne bo večjih sprememb
borec91
14. 03. 2020 18.07
+0
sveckot ze mesec dni kricijo hocemo maske in obtozujejo sarca da jih je poslal kitajcem kar je laz poslal jih je kitajec ki dela pri nas se pa mogoce ravno zaradi tega nadamo kaksne pomoci v obratni strani no sveckoti vaz novi kvizlin vam govori ,da mask ne rabi rabi jih samo nova kriminalna vlada da ne gledamo njihovih pokvarjenih frisov
bema1201
14. 03. 2020 20.58
-2
xavi007
14. 03. 2020 14.46
+18
Za Janšo bi bilo dobro, da bi se s temi ministri resno pogovoril, saj s svojimi dejanji in nepremišljenom govorjenjem dajejo zelo slab zgled državljanom.Naj gredo za začetek v kak nakupovalni center, po gostilnah, bifejih itd.. in bodo videli kaj se dogaja. Ljudje, ravno tako kot oni, zadeve ne jemljejo resno. Potem se pa čudimo, zakaj je pri nas takšna rast števila okuženih in na žalost verjetno kmalu tudi umrlih. Najbolj me je razočaral Gantar s svojimi stališči glede nošenja mask. Zelo , zelo slab zgled državljanom. Mislim, da bi jih morali obvrzno nositi povsod, kjer je na kupu večje število ljudi. Nobene možnosti ni, da bi človek ocenil kdo je okužen in kdo ne. Kitajci že vedo zakaj so nošenje mask uzakonili. Očitno bomo pri nas tudi pri tej vladi to naredili šele, ko bo okuženih na tisoče ljudi.
Nabru3
14. 03. 2020 14.05
+14
Kaj je to "krizni štab", kdo ga je ustanovil, kakšna pooblastila ima, na osnovi katerega zakona je bil ustanovljen? A je to kakšno popoldansko združenje ministrov, ali kaj? Res sprašujem. A kdo ve?
vinogradnik33
15. 03. 2020 10.01
+2
Moraš nekaj razumeti nekateri lahko polno funkcionirajo samo v kriznih situacijah , zato jih naredijo , če jih ni !
Kontras
14. 03. 2020 13.42
+22
Spostovanje navodil glede koronavirusa. Pa se rokujejo Svaka cast pravi struckoti
bossanoga
14. 03. 2020 13.42
+19
Tako kot vi, smrkci, spoštujete Slovenijo in Slovence? Pred kamerami maske, potem pa kozlanje v vladnih prostorih.
divus
14. 03. 2020 13.37
+5
..no pa je šel nesposoben Poklukar...ta ni imel "tri čiste"o vodenju....zaradi njega imamo 141 okuženih in pa cel kup migrantov....
ivan.z Doba
14. 03. 2020 16.02
-1
Pokljukar je okužene napljuval, migrante pa s Falconom vozil v Slovenijo....Lahko bi povzeli, da je ivan kriv za težko obolele od korone. Pod Šarcem so bili samo okuženi.....Butl!
borec91
14. 03. 2020 18.08
-3
Miriyam
14. 03. 2020 13.33
-2
Levičarjem ni uspelo uničiti Slovenski narod, kljub temu, da so jim pobrali maske in bojkotirali zaščito pred okužbo z Virusom. Namerno so hoteli maximum okuženih ?
ivan.z Doba
14. 03. 2020 16.03
+1
Kar ni uspelo levičarjem, bo ivanu. Z ivanom do bridkega konca....
fljfo
14. 03. 2020 20.07
+1
Od kdaj je pa Šarčeva vlada bila leva? Saj v njej ni bilo niti ene leve stranke
Kollerik
14. 03. 2020 20.28
+0
hahaha, nekateri očitno ne znate šteti niti do pet...myriam...
optimist11
14. 03. 2020 20.48
+2
sigurno ni bilo v vladi toliko komunistov kot jih je v vladi (všteti državni sekretarji)JJ
RamzesII
14. 03. 2020 13.26
+17
"Državljane je pozval, da upoštevajo vsa navodila vlade v zvezi s koronavirusom." Težava jih da jih sami, morali bi biti vzor, česar pa slike ne dokazujejo.
ivan.z Doba
14. 03. 2020 13.12
+1
Hojs: "Nova 24 je bila ustanovljena, da se sliši tudi desno mnenje in ne samo NORMALNO."...
Nabru3
14. 03. 2020 14.07
+6
Ja, ta je ena njegovih boljših :) ! Twita še ni izbrisal.
ivan.z Doba
14. 03. 2020 16.03
+5
klobasa123
14. 03. 2020 20.27
+2
Kakor desničarje boli krivica, je zanimivo da levičarje najbolj boli, če se jim pove resnica
Kollerik
14. 03. 2020 20.29
-1
Rožice cvetijo
14. 03. 2020 13.03
+30
Rokovanje!!! Isto, kot zdravniki, ki pravijo,da je kajenje škodljivo, potem jih pa vidiš pred UKC, kako vlečejo, po višjih nadstropjih pa na zunanjih terasah. Iz tega bi človek sklepal, da je kajenje zdravo, samo večina ljudi ni dovolj osveščena,pa to ne ve. Parodija. Bo imel Klemen Slakonja veliko dela.
Metalkapodusi
14. 03. 2020 13.40
+16
Zakaj se še vedno rokujeo? Prosim politiki bodite vzgled ostalim državljanom!!! Mogoče pa je bil kaki vaš kolega, kolegica v Italiji, Avstriji, Nemčiji na smučanju. Nikoli se ne ve. Bodite previdni in zdravi.