Slovenija

Minister za posrednika

Ljubljana, 16. 02. 2006 18.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Obratovalnega časa trgovin ne bi bilo treba urejati z zakonom, meni Vizjak, ki se zavzema za dogovor.

Minister za gospodarstvo Andrej Vizjak je prepričan, da je najboljša rešitev za vprašanje nedeljskega odpiralnega časa trgovin dogovor med delodajalci in sindikati. Zato je obe strani pozval, naj pripravita predloge rešitev in jih predstavita na skupnem sestanku, ki naj bi bil prihodnji četrtek na ministrstvu za gospodarstvo. Vizjak bo v pogajanjih prevzel vlogo posrednika.

Trgovine so po novem letu v nedeljo večinoma samevale
Trgovine so po novem letu v nedeljo večinoma samevale FOTO: POP TV
Ustavno sodišče je že zadržalo izvajanje zakona v delu, ki omejuje odprtost prodajaln z nujnimi življenjskimi potrebščinami na do deset nedelj v letu. Kot so še poudarili na ministrstvu, so se že ob sprejemanju zakona v Državnem zboru zavedali, da nobena od predlaganih rešitev ne bo prinesla zadovoljivih rezultatov in da bo prav zaradi tega v javnosti povzročeno precej zmede in negotovosti.

Na ministrstvu ugotavljajo, da je problematika odpiralnega časa trgovin ob nedeljah nastala zaradi uveljavljanja pravic zaposlenih iz naslova delovnega časa. Dogovor trgovcev in sindikatov glede delovnega časa bi tako pomenil, da nedeljskega obratovalnega časa trgovin ni treba urejati v zakonu o trgovini. Ministrstvo za gospodarstvo bo pri predlogu zakona dosledno spoštovalo sklenjeni dogovor, poudarjajo. Nov predlog sprememb in dopolnitev zakona bo namreč ministrstvo pripravilo, če bo ustavno sodišče razveljavilo del zakona o trgovini oziroma ga razglasilo za neustavnega.

NSi: Ustavno sodišče proti volji ljudstva

Maribor ima eno največjih smučarskih središč v tem delu Evrope, tudi romarsko središče s Slomškovim grobom, pokopališča, železniško in avtobusno postajo, staro mestno jedro, Maribor je sedež ene največjih vinorodnih pokrajin ... Torej ima skoraj vse izjeme zakona, po katerih so lahko trgovine ob nedeljah odprte. Mariborski župan Boris Sovič

Poslanska skupina Nove Slovenije je medtem izrazila nezadovoljstvo z odločitvijo ustavnega sodišča o ponovnem odprtju trgovin z nujnimi življenjskimi izdelki ob nedeljah. "Po najnovejši odločitvi ustavnega sodišča se lahko z vso resnostjo vprašamo, kaj sploh pomeni svobodna odločitev volivcev o konkretnem vprašanju?" je dejal Martin Mikolič. Nadaljeval je, da se na stranki zavedajo, da je potrebno sklepe ustavnega sodišča spoštovati, to pa pomeni, da lahko od zdaj naprej vse trgovine z nujnimi življenjskimi potrebščinami ponovno delajo tudi ob nedeljah in praznikih. Poslansko skupino skrbi obseg zadržanja sklepa, saj bodo ob nedeljah lahko odprte trgovine z nujnimi življenjskimi potrebščinami, prav tako pa bodo lahko odprte trgovine, ki poleg omenjenih izdelkov ponujajo tudi vso ostalo blago.

"Začudeni smo, da ustavno sodišče ni poseglo tudi na področje izjem in odprtje tako imenovanih priročnih trgovin ob nedeljah in praznikih. Naše stališče ostaja, da je potrebno trgovkam materam omogočiti, da nedelje preživljajo s svojo družino in pri tem bomo vztrajali," je dodal Mikolič. Poslanska skupina se strinja, da so za sklepanje dogovorov najbolj kompetentni predstavniki sindikatov in delodajalcev, a ker do dogovorov v preteklosti ni prišlo, je o vprašanju odločal referendum. Alojz Sok je dodal, da je ustavno sodišče s svojo odločitvijo premike v reševanju zakona o trgovini zaustavilo vsaj za leto dni.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.