Slovenija

Minister Rupel kuri?

Celovec, 17. 04. 2006 14.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Haider protestira, ker je Rupel dejal, da bi lahko položaj manjšine postalo mednarodno vprašanje.

Haider je izjavo Rupla označil za "moteč ogenj".
Haider je izjavo Rupla označil za "moteč ogenj". FOTO: Reuters
Minister Rupel je v pogovoru z veleposlanikom Inzkom izpostavil visoko število in vsebino pritožb, ki sta jih on sam ali slovenska vlada v zvezi s položajem slovenske manjšine v Avstriji naslovila na avstrijsko vlado oziroma njene najvišje predstavnike.

Rupel je pojasnil, da ne želi posegati v predvolilni boj v sosednji državi niti v koroško lokalno politiko, ki si morda celo želi konfrontacije s slovensko državo. Vendar je Avstrija kot članica Evropske unije in zaščitnica pravic slovenske manjšine, ki izhajajo iz mednarodnih pogodb, vključno z Avstrijsko državno pogodbo, upravičena in dolžna varovati pravno veljavne in dogovorjene evropske standarde, ko gre za položaj manjšin in njihove jezikovne pravice. Zato utegne to notranje ali dvostransko vprašanje zaradi najnovejših zaostritev - predvsem po volji dejavnikov v sami Avstriji - postati širše mednarodno vprašanje, so takrat sporočili s slovenskega zunanjega ministrstva.

Deželni glavar avstrijske Koroške Jörg Haider je od avstrijskega kanclerja Wolfganga Schüssla zahteval, da v imenu Avstrije uradno protestira proti izjavi slovenskega zunanjega ministra Dimitrija Rupla. Slednji je v pogovoru z avstrijskim veleposlanikom v Ljubljani Valentinom Inzkom dejal, da bi položaj slovenske manjšine v Avstriji lahko postalo širše mednarodno vprašanje.

Haider je omenjeno izjavo vodje slovenske diplomacije označil za "moteč ogenj". Odnose med Slovenijo in Avstrijo ovirajo "provokacije s strani Slovenije" in ne manjšinska politika na avstrijskem Koroškem, je zatrdil. Zato bi po besedah koroškega deželnega glavarja moral protestirati avstrijski kancler, če že veleposlanik Inzko ni našel "ustreznih besed". Tako je sedaj na Schüsslu, da "poravna sliko", je še dodal Haider.

Po njegovih trditvah je manjšinska politika na avstrijskem Koroškem "vzorna", pri čemer je kot primer izpostavil dvojezične šole, vrtce in podporo slovenskim kulturnim združenjem. V nasprotju s tem je nemškogovoreča manjšina v Sloveniji prikrajšana za vse pravice, še posebej na področju topografije, je še dejal Haider.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

goso
17. 04. 2006 18.01
Haider se lahko zvija kot jegulja. Dejstva govorijo sama zase. Od podpisa državne pogodbe se slovenska manjšina zmanjšuje. Table so že bile pa so jih populili. Jih je dal Haider nazaj?
red_
17. 04. 2006 17.15
Bravo Rupel !