Slovenija

Minister ne razume študentov

Ljubljana, 03. 05. 2006 19.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Avtor
N.Š.K./STA
Komentarji
16

Vlada in predstavniki študentov so že tretjič sedli za pogajalsko mizo. Minister Zupan je študente obtožil nakladanja.

Vladna stran z ministrom Zupanom na čelu je na pogajanjih nasprotovala določilu, po katerem bi diplomantom zagotovili delo, primerno njihovi izobrazbi
Vladna stran z ministrom Zupanom na čelu je na pogajanjih nasprotovala določilu, po katerem bi diplomantom zagotovili delo, primerno njihovi izobrazbi FOTO: Dare Čekeliš

Vladna stran se je v današnjih pogajanjih vrnila na izhodišča, ki so bila začrtana že s predlogom gospodarskih in socialnih reform. V skladu s tem je zavrnila večino študentskih zahtev. Vodja vladne pogajalske strani, je ocenil, da je okvir gospodarskih in socialnih reform za njih zavezujoč, zato pri teh vprašanjih ne morejo popuščati. Kljub vztrajanju študentov minister za visoko šolstvo Jure Zupan ni želel razpravljati o umiku novele Zakona o visokem šolstvu iz procedure v državnem zboru. Študentje so se z ministrom naposled dogovorili za naslednja pogajanja čez teden dni.

Po novem bodo v maso vseh obdavčljivih prihodkov všteti vsi prihodki študentov in dijakov
Po novem bodo v maso vseh obdavčljivih prihodkov všteti vsi prihodki študentov in dijakov FOTO: Dare Čekeliš
Po mnenju ministra Zupana je Zakon o visokem šolstvu iz leta 2004, ki določa način implementacije bolonjske reforme v Sloveniji, stvar preteklosti, vladna stran pa se je v pogajanjih vrnila na stališča iz predloga gospodarskih in socialnih reform.

Na sestanku je minister Zupan, po besedah predstavnikov študentov, deloval živčno in je študentske pogajalce obtožil, da »želijo samo nakladati« ter večkrat poudaril, da jih nič ne razume. Študentje so ministru odvrnili, da mu bodo vse argumente predložili tudi pisno ter predlagali, da bi se sestajali bolj intenzivno, kar je minister zavrnil, z obrazložitvijo da nima časa.

Na socialnem področju je vlada odstopila od obveze po zagotovitvi 20.000 dodatnih štipendij in predlagala dikcijo »10.000 do 20.000 novih štipendij do leta 2010«.

Pogajalski strani sta na prejšnjih dveh pogajanjih že dosegli soglasje v točkah, ki se nanašajo na študentsko prehrano, okrepitev nadzora nad izvajanjem posredovanja začasnih in občasnih del dijakov in študentov ter na skupno urejanje problematike skupin s posebnimi potrebami (invalidov in študentskih družin).

KOMENTARJI (16)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

pomi@auspuh.com
08. 05. 2006 13.58
pa večjo rodnost tudi. ampak vedite nespoštovani klerikalski impotentneži in desničarski ritolizniki: NI RODNOSTI BREZ SEXA. (ne mi reči, da sem žaljiv, ker bom še bolj). Travca, rock'n'roll pa so dobra vspodbuda za sex. ni mi jasno le kam s tolikim prirastkom, ki bo potem odžiral delovna mesta in kradel kruh našim strumnim šljakerjem, zasedal fakultete, šole, delal gužvo na cestah vsak s svojim avtom.....
kgb@akcija.net
08. 05. 2006 12.57
vojsko imamo,je pa zanimiv da vlada poudarja da moramo ostvarjati večjo dodano vrednost-te pa ni brez izobraženga kadra
jsmazarot@email.si
08. 05. 2006 12.49
V SLO SPLOH NE RABIMO ŠTUDENTOV; mi rabimo vojsko! Hahahahahahahaha LP
Mary Jane 1
08. 05. 2006 11.58
aaaaaaaa folk ne morem verjet, a res ne vidite tistih, ki majo 200 SIT na dan, da preživijo v ljubljani?? valda, eni itak mislite, da če vaši očiji in mamice imajo dost, da vam dajo 100k na mesec, da je to povsod al kaj? pa uni ki pravite "mi smo preživel včasih..."saj v tem je poanta - vi ste preživli, mi pa ne bomo mogli. še posebej pa uni še iz časov jugoslavije, tisti ki takrat ni preživel pa je bil butl
pomi@auspuh.com
08. 05. 2006 11.20
tomazbodner - tvoja trditev drži samo če ne stoji več
tomazbodner
08. 05. 2006 09.50
Davki, solnine in dolgovi vsaj niso smrtno nevarni, torej bolje kot seks, droge in rock'n'roll
pomi@auspuh.com
08. 05. 2006 08.36
V SLO SPLOH NE RABIMO ŠTUDENTOV. ne rabimo te lene, potrošne, zabite, pokvarjene, požrešne drhali, ki dela gužvo na cestah in jo itak manipulira LDS. ukiniti jih takoj. važno je, da imamo čimveč strumnih fizikalcev, ki za "tuje investitorje" ponosno pol dneva sukajo kladivo, drugo polovico pa stokajo o svojem socialnem položaju. eventuelno si kot nadstandard privoščijo popoldansko pivce, odigrajo loto in upajo na staro kripo, ki jo mogoče v primeru zadetka kupijo od faliranega študenta. časopise in novinarje takoj ukiniti. za širjenje novic in absolutne resnice so zadosti naši vrli fukotožni župniki. pa internet, to leglo nemorale in anonimnega pluvanja ukiniti takoj. pod nujno in kot prvi ukrep. tudi burek prepovedati. konec koncev pa je potrebno spremeniti državno ureditev v ustavni klerikalizem.
tadej.mrak@s5.net
04. 05. 2006 13.42
mislm da je tukej edino sporno šolnine, ker si jih nekateri mogoče res ne bi mogl privoščt. vse ostalo kar je v reformah je pa načeloma v redu in dobro za prihodnost.
jungle@email.si
04. 05. 2006 13.33
totimaribor upam da veš da v povprečju vsak drug študent vozi svoj avto to pomen, da finančno stanje ni tako slabo. Za mene je dejansko nesprejemljiva šolnina vse ostalo je pa čist brez zveze.Nevem kaj vam je hudga zdaj, saj men kot študentu ni blo prav nič. TO JE VSE POLITIČNO NABIRANJE TOČK STRANKE SMS, vi ste pa nihove marionete, pa rec če ni res.....
svastapickarodi
04. 05. 2006 12.53
jungle...zakaj potem ostali to rešujejo s protesti. odkdaj imate v burekđinci internet ?
kgb@akcija.net
04. 05. 2006 12.50
najprej bojo uvedl šolnine za fakse, sledile pa bodo še šolnine za srednje šole.
jungle@email.si
04. 05. 2006 09.29
študenti noben vas ne sil da morate študirat, z protesti ne boste nikol rešili svojih problemov, če boste hotel zaslužt se boste moral hočeš- nočeš zaposlit, druge ni. Protestirajo zmeraj tisti ki imajo časa na pretek in hodijo večinoma " okoli faksa ".....
jaka37
04. 05. 2006 08.46
Te "študentje", ki se kvazi pogajajo, sploh niso študentje, ampak navadna požrešna drhal, ki se sploh nima namena pogajati se, ampak nagajati po navodilu Kacina. Mimo grede, pošteno bi bilo, da bi v registru članov LDS preverili, koliko od teh "študentskih pogajalcev" je članov. Viri pravijo, da skoraj vsi. SKratka, sploh ne gre za pogajanja, ampak za teženje in nagajnje. Če bi bil jaz minister, bi jih vrgel ven in jim pokazal kje jim je mesto...v predavalnicah in doma za knjigo. Ne pa, da se študentje borijo za svoje "delavske pravice", študent mora študirati in za brezplačen (??!!!) prevoz. Mislim, da so te "pogajalci" in hujskači prava sramota za študente.
tadej.mrak@s5.net
03. 05. 2006 22.26
dejstvo je da je študentsko življenje v Sloveniji ena sama uživancija. Tok privilegijev k jih mamo v sloveniji za študente jih ni nikjer po svetu. Študentsko delo se pa na veliko zlorablja. Je pa nekaj res. Zakaj mamo pa inšpektorje. da se po ritih praskajo in nadlegujejo tiste k pošteno delajo. Jest sm za to da obdavčjo. študenti majo že tko vse na pol zastonj pa še bolš zaslužjo kt marsikateri redno zaposleni delavec. ps: tud jest sm študent.
DIDAKTIK@SIOL.NET
03. 05. 2006 20.43
NE-to pa ni prav---študent, ki hoče študirat naj študira in se ga pri tem podpre z nadzorom, da ne bo več takih, ki se samo vpišejo da imajo status! Zato je pa treba združit šolo in industrijo, da bodo študiral , pa določeno število ur opravli prostovoljno v podjetjih, da vidijo za kaj se sploh izobražujejo! Tisti, ki ne študirajo pa na delo- to pa imaš prav! Gospodarstvo mora sodelovat s šolstvom, ne da študent naredi fakulteto, nič ne zna, maha z diplomo, pa nikjer ga nočejo ker ne rabijo takega, ki ga bojo vse učil ! Premajhni smo, da bi si lahko privoščili izobraževanje vsepovprek! treba je vedet za vnaprej kam kdo paše in kaj bo počel vse dokler ne bo bolj sposoben za napredovanje!
ebola@siol.net
03. 05. 2006 20.31
Študebtje delat se spravite ne pa nakladat..