Slovenija

Minister ali sindikalist?

Ljubljana, 05. 07. 2006 18.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Minister za delo Drobnič je pripravljen sam zastopati delavce. Sindikati upajo, da gre za ''trenutno slabost ministra''.

Drobnič je v skrajnem primeru pripravljen delavce zastopati sam.
Drobnič je v skrajnem primeru pripravljen delavce zastopati sam. FOTO: POP TV

Minister za delo, družino in socialne zadeve Janez Drobnič je v pogajanjih o spremembah zakona o delovnih razmerjih v skrajnem primeru pripravljen delavce zastopati sam. Drobnič meni, da bi bilo v korist vseh delavcev, če bi se socialni partnerji zavzeli za čimprejšnje dokončanje usklajevanj in bi tvorno sodelovali pri iskanju najboljših rešitev, če predstavniki delojemalcev pri tem ne bodo želeli sodelovati, pa bo delavce zastopal sam, so sporočili iz ministrstva.

Slovenija si, kot ocenjuje Drobnič, ne more privoščiti kar devet let usklajevanja zakona o delovnih razmerjih, kot se je zgodilo pri prejšnjem spreminjanju zakona. Sindikati sicer poudarjajo, da se zavzemajo za bolj evropski zakon, vendar niso pripravljeni sprejeti sprememb, ki bi to omogočile, so pred nadaljevanjem pogajanj sporočili iz ministrstva.

Trenutna slabost?

Sindikati so nad sporočilom ministra presenečeni. "Če bi se to res zgodilo, smo ogorčeni. Upamo, da je to znak trenutne slabosti ministra," je sporočilo ministrstva komentiral predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Dušan Semolič. Minister naj opravlja svoje delo kot minister za delo, je dejal Semolič in dodal, da pristojnosti sindikatov izvirajo neposredno iz ustave in zakona.

Da sindikati legitimno zastopajo interese delavcev je zatrdil tudi predsednik Pergama Dušan Rebolj. "Minister za delo nima nobenega mandata niti pravice zastopati delavcev," je dejal in dodal, da je minister tisti, ki je do zdaj vedno zastopal stališča delodajalcev.

Ministrova teza, da sindikati naj ne bi sodelovali na pogajanjih je velika laž, je še izpostavil Rebolj. Kot je še zatrdil, sindikati na pogajanjih "preverjeno zagovarjajo" stališča delavcev.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kgb@akcija.net
06. 07. 2006 22.01
če ukinejo potne stroške se lahko pripravijo na morje odpovedi v policiji in vojski, pa tud dost drugih firm lahko računa s tem!
Tone Anžlovar
06. 07. 2006 20.06
postenjak, pimo si ne želi slovaškega standarda temveč njihove hitrosti povečevanja standarda. Če želimo to doseči, moramo biti dobri, odlični, boljši od konkurence, sicer ne bomo prodali nič (in je tudi vse delo zastonj). Delček tega mozaika konkurenčnosti so tudi t.i. delavske pravice. Z zagovarjanjem smiselnih delavskih pravic se tudi Drobnič strinja, ne strinja pa se z vzdrževanjem navideznih delavskih pravic, ki jih propagirajo predvsem slovenski sindikalisti. Podpiranje lenobe, goljufije, lagodnega življenja na tuj račun itd. niso delavske pravice, ampak pravice lenuhov in goljufov. Večina slovenskih sindikatov se bori ravno za te, saj so jim po mentaliteti podobni oz. ščitijo "svoje" - zato so poleg njihovih komunističnih botrov v podobi večine slovenskih strank tudi najbolj odgovorni za neperspektivnost države.
postenjak
06. 07. 2006 12.44
Pimo tvoj komentar je zmeden...očitno si želiš slovaškega standarda, jaz si ga sigurno ne. Pri panogah, kjer je potrebna cenena delovna sila ne moremo konkurirati vzhodni Evropi še manj pa kakšni Indiji ali Kitajski. Tudi kapitalizem bo spoznal, da bo enkrat cenene delovne sile zmanjkalo.
vladimir_gajsek@yahoo.com
06. 07. 2006 12.32
Kako, mar spet "ogorčeni", pa sindikalno, enkratni delovmesniki za stalno? Še kure kokodajsajo o delavskih pravicah, je že tako, da se zrnijo kje na pičlih žlicah. Ali se drobni v teh pravicah še minister Janez Drobnič? Govor, utihni! Sicer bo počil bobnič. Vladimir Gajšek, Intely way
pimo
06. 07. 2006 10.50
Rebolj in Semolič imata botre visoko v vrstah bivše udbe, od kjer jim tudi sugerirajo njihove destruktivne akcije. Primer : vsi vemo, da je v Slo. ogromno neupravičenega izkoriščanja bolniške, a sindikati direktno podprejo tovrstne goljufe in lenuhe, največja bedarija pa je protestirat proti vladnim reformam, za katere se sploh še niso začela niti pogajanja, a ti bebci napeljejo v Lj. nekaj avtobusov ljudi od katerih jih ogromno ne pozna niti povoda demonstracij. Pa vsak otrok ve, da bo moralo priti do velikih gospodarskih sprememb, če bomo hoteli obdržati vsaj zdrava delovna mesta in konkurirati vzhodno evropski konkurenci. Seveda pa ni problema naščuvati delavcev, ki so na grbi proračuna in s tem gospodarstva, saj tam ni potrebno trepetati , če bo plača ob mesecu in vsi ostali dodatki prav tako. Pa naj sindikati povejo kako konkurirati slovaškemu podjetju, katero ponudi izdelek za švedsko ikeo, za 60 odstotkov nižjo ceno kot konkretno podjetje v Slo. Kako brez odločnih reform. Nič novega ne povem če rečem, da sistem v katerem bi vsi samo molzli in izkoriščali NI še nikjer v svetu preživel, lep primer je prav naš tako opevani titov socializem, ki nas je mimogrede pahnil daleč nazaj od kjer bomo še dolgo plezali za ostalimi državami.
knes
06. 07. 2006 10.03
kdo je sploh pooblastil LDS-SD sindikate, da zastopajo delavce? kdaj se je nazadnje zgodilo splosno preverjanje stanja? koga nasi polit-sindikati zastopajo? (razen interesov LDS, SD in ostalih komunajzarjev). mene, kot delavca, Semolic in podobni pac NE zastopajo - nikoli jih nisem prosil za to in z moje strani NIMAJO mandata. koga zastopate, b**** rdeca?
bbcaf
06. 07. 2006 08.54
Drobničeva slabost je nemara trenutna, Semoličeva pa traja že 15 let.
gadni@email.si
05. 07. 2006 23.51
Drobnič ga že malo preveč serje. On je tisti, ki je izvoljen od ljudstva in za ljudstvo bi moral delati ne proti ljudstvu tako kot je dosedaj. Glede na izkušnje z preteklosti mu ni za zaupati, saj je le lutka v rokah JJ.
Tone Anžlovar
05. 07. 2006 22.22
Vsekakor Drobnič bolje zastopa delavce kot sindikalisti. Npr.: sindikalisti se "borijo" proti lažjemu odpuščanju in s tem škodijo vsem brezposelnim, ki se jih delodajalci zaradi težkega odpuščanja (kljub upravičenim razlogom) ne upajo zaposliti. Škodijo tudi vsem tistim zaposleni, ki delajo dobro in pošteno, lenuhi in foleranti pa prejemajo plačo (ali previsoko odpravnino) na račun njihovega dela. Sindikalisti se "borijo" tudi proti ukinitvi plačevanja potnih stroškov, kar spravlja v zapostavljen položaj vse tiste, ki so od delovnega mesta bolj oddaljeni kot drugi, saj so za delodajalca dražji in jih zato noče zaposliti oz. daje prednost tistim, za katere bo plačeval manj potnih stroškov. Tehtanje, ali se komu splača zaposliti v bolj oddaljeni službi, bi morala biti stvar odločitve tega posameznika in ne nekega dekreta, ki so si ga zamislili kratkovidni sindikalisti. Praktično vse stvari, za katere se zavzemajo sindikalisti, vodijo v slabšanje položaja delavcev, zato je Drobničeva namera povsem na mestu.
kgb@akcija.net
05. 07. 2006 19.37
zadnji izpad Drobnića je višek nesramnosti trenutne vlade do delavcev
Marko Weber
05. 07. 2006 19.17
Minister Drobnič, dovolj dobro "zastopa", nas delavce! Naj gre zastopati, še nekoga drugega! Delavci ga imamo dovolj!