Slovenija

Milijonar iz Žirovnice: Vsak si sam kroji usodo

Žirovnica, 18. 07. 2024 15.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Barbara Golub Ferenčak
Komentarji
137

Še preden je začel hoditi v osnovno šolo, je sosedu napeljal elektriko. Namesto da bi šel študirat, je odprl svoje prvo podjetje. Danes je Roman Bernard eden najbogatejših Slovencev, solastnik uspešnega mladega podjetja, ki bo letos najverjetneje podvojilo prodajo. Čeprav bi lahko živel kjerkoli na svetu, ostaja v domači Žirovnici in je hvaležen, ker sta tudi poslovno ob njem dve najpomembnejši ženski v njegovem življenju – žena in hčerka.

V današnji rubriki Vaš svet v oddaji Svet na Kanalu A vam bomo pokazali, kako je Roman Bernard iz očeta, ki svojemu otroku ni mogel kupiti zimskih škornjev, postal 79. na Managerjevi lestvici najbogatejših – skupaj z ženo Zorko imata premoženje, ocenjeno na 43,9 milijona evrov. "Vsebino vsak posameznik določa sam. Pogosto slišim, da nam krojijo usodo drugi, nekateri v vsem vidijo zaroto močnejših. Ne! Vsak človek je kreator svoje zgodbe, vsi smo dobil svojo pamet. In če se že moramo s kom pogovoriti, včasih rečem, imamo ogledalo, pojdi pred ogledalo pa se pogovori. Kaj si želiš od življenja, kaj bi rad naredil, kako boš to storil?" nazorno opiše svoj pogled na življenje. In Bernard se je sam s sabo temeljito pogovoril vsaj štirikrat v življenju – vsakič, ko je začenjal nov posel. Njegova prva služba je bila v najstarejši hidroelektrarni na Savi, v Hidroelektrarni Moste, in ko so nadrejeni ugotovili, kako nadarjen je, so ga želeli poslati študirat. Račun brez krčmarja, se danes smeji njegova žena Zorka Bernard: "Njegov šef mu je rekel, da imajo zanj pripravljen denar za vpis na fakulteto. Pa je mož rekel: 'Veste kaj, jaz sem pa zdaj že svojo prvo firmo odprl in ne bom imel časa za šolo'." In res je ob njeni opori poslovno prvič oral ledino, ko je na Zgornjo Gorenjsko pripeljal kabelsko televizijo. Gorenjski kabel je postal poslovni uspeh in ko ga je na koncu prodal Telemachu, sta z ženo, ki je do takrat prav tako pustila službo v Elanu in v moževem podjetju prevzela računovodske posle, obogatela. 

Roman in Zorka Bernard sta par od srednje šole.
Roman in Zorka Bernard sta par od srednje šole. FOTO: Svet na Kanalu A

"Vsebinsko se nisva spremenila, rada živiva v normalnem okolju z normalnimi ljudmi. Zame je denar sredstvo za doseganje zgodb, ciljev. Zato sem s tem, kar sem zaslužil, vedno ustvarjal naprej. Nikoli ni bila motivacija denar," pravi Bernard. Tako je po prodaji Gorenjskega kabla z ženo razvil in ustanovil helikoptersko podjetje Flycom, s katerim se je specializiral za vzdrževalne storitve v zraku – oskrboval je planinske koče, preverjal elektrovode in plinovodno omrežje, ponujal laserski zajem terena, izdeloval topografske karte ... A po duši energetik je leta 2018 začutil, da je znova čas za povratek h koreninam. "Idejo sem imel že prej. Ampak ko je bila takrat v Sloveniji sprejeta regulativa, da je to tržna storitev, sem si rekel: 'To ima smisel, to gremo delat'. Spoznala sva se z Damianom (Merlakom, poslovnežem in investitorjem, ki je obogatel s kriptovalutami, op. a.), s hčerko sta bila sošolca v sredni šoli, in on je verjel vame, vložil denar," opisuje začetke podjetja NGEN, s katerim bo, je prepričan, Sloveniji in tudi Evropi tlakoval pot v zeleni prehod. Konec maja 2018 sta ustanovila podjetje, poldrugo leto postavljala baterije, razvijala programsko opremo, v začetku leta 2020 pa je začel pritekati denar. "Praktično z ničle smo lansko leto prišli na 56 milijonov evrov prihodkov, letos se približujemo stotim milijonom," zgovorno opiše rast podjetja in doda, da je to šele začetek. Vizionar pred sabo že vidi samooskrbo z električno energijo, velike baterije, ki jih bo imelo vsako gospodinjstvo, skoraj v celoti električno energijsko prihodnost. Lani se je v lastniško strukturo vključil še Boštjan Bandelj, ustanovitelj in direktor podjetja Belektron, ki trguje z emisijskimi kuponi: "Mislim, da smo zdaj res skupaj pravi ljudje, taki, da lahko naredimo širšo evropsko zgodbo, ki ima korenine v Sloveniji".

In Slovenijo ima iskreno rad, zato je že pred časom sklenil, da se ne bo selil v tujino, pač pa ostal v domači občini, vračal družbi, kar je dobil. Živi čez cesto od podjetja, ki ga je zgradil in ga bo v prihodnje še širil. In je srečen, ker je v družbo kot performance manager in vodja marketinga vstopila tudi njegova hčerka. Z ženo sta ji pustila, da je najprej našla svojo pot, nista je silila v družinski posel. Prav tako pa ji nista dovolila postati princeska v zlati kletki, pač pa sta jo učila odnosa do denarja: "Ko sem imela 17 let smo sklenili dogovor, da mi bosta onadva kupila avto, izpit za avto pa si moram plačati sama. In sem šla pač takrat čez poletje delat v gostinstvo, za šank, med počitnicami sem zaslužila za izpit za avto," se spominja Mirjam Bernard. V podjetju delata oba z njenim možem in pravi, da to ni služba – delo v družinskem podjetju je življenje: "Tako kot moja starša živita s to zgodbo, živiva tudi midva. In me ljudje sprašujejo, kako izgledajo naša praznovanja rojstnih dnevov ali dopusti, se sploh lahko povsem odklopimo. Ne, se ne, ampak saj s tem ni nič narobe," še pove Bernardova edinka in sklene, da z mamo vsako jutro pred službo popijeta kavo v bližnji kavarni, nato pa se odpravita pogledat, kaj novega je medtem spet iznašel oče. 

  • MERCATOR zivalice
  • ŽAN
  • ŽIGA
  • ROK
  • VESNA
  • SAŠA
  • BRUNO
  • LIZA

KOMENTARJI (137)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

lakala28
20. 07. 2024 10.58
+1
Kapo dol. Odkar se je na ravni EU uvedlo obračunavanje omrežnin, ki preglasijo ceno proizvedene elektrike na strehi in se jo takorekoč šenka, pridejo trije prekupčevalci s kapitalom in strokovno ugotovijo, da se izplača imeti baterijo oz. tranilnik energije. Sanjsko, še tesla pleše v grobu, da ima naslednike. Ob znanem dejstvu kako zelo invazivna in umazana tehnologija je proizvodnja baterij, ki so dandanašnji v uporabi, bo izjemno sporen zeleni prehod. A ni pred leti en Gorenjc objavilo, da ja izumil neko poceni in nenevarno snov, ki bi jo enostavno napolnuil v odslužćeno cisterno za kurilno olje, jo nato med poletjem napolnil z elektriko s strehe in se potem pozimi ogreval s to elektriko? Je bil to nateg ali pa so ga ubili, da se ni več nič slišalo o tem? Podobni prekupčevalci s kapitalom bi to po moje le stežka gledali, še posebej tisti, ki so vezani na baterije in njih proizvodnjo.
brezcasni
19. 07. 2024 19.13
+0
bravo cestitke....očitno nekdo ki ve kaj dela .......
PARTIZAN PEPE
19. 07. 2024 11.37
+2
Sliši se lepo a da pride članek sem ni slučaj....
aleksandar1964
19. 07. 2024 11.27
+4
Čestitam gospodu, verjamem da je vse naredil prav verjamem tudi da se zaveda da baterije v vsakem domačinstvu ni možna. Seveda če se bodo baterije izdelovale na drugačni osnovi kakor se danes. Se bomo morali vrniti idejam Tesle in upam da se rodi nekdo ki njegov patent prenosa energije zna spraviti v življenje. Seveda potem bo lobi skočil v zrak.
As48125
19. 07. 2024 10.09
+4
Žalostno je, da smo kot narod taki, da ko gre nekomu bolje, samo pljuvamo po njem, namesto da bi ga spodbujali in se zahvalili za to, kar je naredil, in da ostaja v Sloveniji, saj odpira nove službe in možnosti za mlade, da sami uspejo v svetu. Upam, da družina ne bere teh komentarjev, saj niso vredni ogleda.
Misija1
19. 07. 2024 10.13
+6
Drži, ampak drži tudi to, da večina zaslužka gospoda in gospe prihaja iz naslova preprodaje bonov za emisije. Tu pa so v igri veliki denarji in zelo malo dela. Ampak moraš priti na pravo mesto s pomočjo prave osebe. In njemu je to z vezami očitno uspelo. To pa še ne pomeni, da pljuvamo po njem. Gospod je definitivno priden in kolikor se bere v komentarjih tudi človek v pravem pomenu besede. Ampak mimo dejstva, da je postal milijonar šele takrat, ko je bil vključen v preprodajo emisijskih bonov, pač ne moremo in tako ti, kot tudi jaz bi lahko na ta način obogatela, če bi imela prave veze!
Mukec
19. 07. 2024 10.08
-2
Roman, nač nauš s sabo nesu 😁
puspan
19. 07. 2024 13.11
+1
Mukec, veš kako se veselim, da se tako sekiraš zaradi Romana. Za vsako sekundo favšarije, ki jo stresaš zanj, je en dan manj življenja zate.
Julijann
19. 07. 2024 09.54
+3
Iz nič ni nič. Na začetku je pač bil na pravem kraju in na pravem mestu. Da je tja prišel pa brez vez in poznanstev ni nič. Potem pa lahko gradiš naprej in si res sam svoje sreče kovač.
Misija1
19. 07. 2024 09.50
+7
Super. Ampak pozabili so poudariti, da se je pravi zaslužek začel takrat, ko se je gospod vključil v prodajo bonov za emisije. In niti en, ki je zraven teh prodaj bonov, ni reven. Ampak priti zraven ni namenjenu vsakomur. Tako da zavajajoč članek. Gospod do vključitve v prodajo bonov za emisije ni bil posebno bogat. Je pa definitivno priden, to pa drži!
Grma53
19. 07. 2024 09.35
+6
Vsa čast mu. Človek ima pač nos za posel, zraven pa še malo zdrave kmečke pameti in sreče. Fovšljivci zgledujte se po njem.
zdravkob
19. 07. 2024 09.32
-1
Zeleni prehod je izcedil! Dober je. Ni ne vem kaj, ampak dober je. Zdaj vemo kako se meče denar na vse strani.
_Heisenberg_
19. 07. 2024 08.45
+1
Ce imas okolje idijo tou sam postanes idij ot. Ce pa te kdo spodbuja je pa drugace.
Odgovorno
19. 07. 2024 08.29
+0
Drugače pa svaka čast, čudežni deček, samo jing gang pu je naredu vozniško pri štirih letih, ta omrežje pri šestih... direkt za v parlament, z vso žlahto vret
tom74
19. 07. 2024 08.22
+5
Preveč ga poznam, da bi mi bil zgled. Mu privoščim naj ma. Sposoben, ostalo pa.....
puspan
19. 07. 2024 08.58
+7
Tom, jaz pa ravno obratno, čeprav ga poznam samo indirektno. Mož beseda in, če bi imela Slovenija samo 100 takšnih ljudi, kot je on, bi izgledala danes mnogo bolje, kot sicer. Več ne bom napisal.
Odgovorno
19. 07. 2024 08.11
-1
Subvencije matere Slovenije.. kok gre gor gre ponavadi tudi dol. 50mio v plan enega leta?? Upam da jih že ni porabu
Arguss
18. 07. 2024 21.53
+2
Taki in podobni bi potem radi dobili kvalificiran delovni kader za 1k eur neto.
Glas civilizacije
18. 07. 2024 21.47
+9
Pa super. Lepo, če komu rata. Na kak način mu rata je seveda zelo pomembno. Pa tut ni ravno lepo krivdo za neuspeh valit na malo manj srečne, revne. V življenju je veliko faktorjev, ki vplivajo na uspeh ali neuspeh. Ljudje se celo življenje trudijo in jim pač ne uspe. Niso vedno krivi sami. Treba je fejst delat pa imet veliko sreče. Razmišljanje v naslovu je zato malce najivno, če uporabim lep izraz.
Arguss
18. 07. 2024 21.46
+3
Tukaj pol more bit plača zaposlenega vsaj okoli 2k eur neto.
srecnii
18. 07. 2024 21.44
+0
Ja poglej se v ogledalo, lopov pokvarjeni, brez državne pomoči bi ti smeti pobiral za minimalca
Gutenberg
18. 07. 2024 21.43
+7
Spletno stran imajo tako, da izgleda, kot da imajo 2.500 ljudi zaposlenih in da delajo - vključno s proizvodnjo - vse in še več. Verjetno pa je večina prometa s trgovanjem z elektriko levo-desno gor-dol, nekaj prosentov v verigi pa ostane. In če kdo misli, da lahko to dela kar en Roman ... tle moraš imeti veze in poznanstva, drugače ne gre. Kot tudi co2 kuponov ne more preprodajat kar en Janez iz Thinske doline ... Glede prodaje kabelskega omrežja pa verjamem, da je veliko zaslužil; ker vredni so naročniki in omrežje, ki je bilo na podeželju zgrajeno s prostovoljnim delom, on pa je te prostovoljne udarniške ure kopanja jarkov prodal za fine denarje. Moje mnenje.
Infiltrator
18. 07. 2024 21.31
+8
Se eden izmed nategov zeleni prehod za zelene slovence in spet se bo služilo