Slovenija

Milijarde za vojsko

Ljubljana, 14. 07. 2006 17.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Slovenija bi morala za obrambni sistem nameniti 170 milijard tolarjev, da bo zveza NATO zadovoljna, je dejal Erjavec.

Zakon o izvajanju temeljnih razvojnih programov Slovenske vojske (SV) v letih 2008 do 2015 je primeren za nadaljnjo obravnavo, je z 49 glasovi za in 22 proti sklenil državni zbor.

Morebitno nesprejetje zakona o izvajanju temeljnih razvojnih programov Slovenske vojske bi ogrozilo načrtno zagotavljanje planiranih vojaških zmogljivosti, s katerim računajo tudi v NATU, trdi Erjavec.
Morebitno nesprejetje zakona o izvajanju temeljnih razvojnih programov Slovenske vojske bi ogrozilo načrtno zagotavljanje planiranih vojaških zmogljivosti, s katerim računajo tudi v NATU, trdi Erjavec. FOTO: Dare Čekeliš
Nesprejetje ali večja zakasnitev pri sprejemu zakona po mnenju ministrstva neposredno ogrozilo nadaljnje zagotavljanje načrtovanih vojaških zmogljivosti, na katerega računajo tudi v zavezništvu. Te zmogljivosti bi moralo zavezništvo zagotoviti pri drugih članicah, kar pa bi po mnenju Erjavca pomenilo svojevrstno nezaupnico v kredibilnost države kot polnopravne članice zveze NATO in Evropske unije. "V najboljšem primeru lahko pride do bistvenega zamika pri realizaciji zmogljivosti, ki pa jih ne bo mogoče nadoknaditi niti v več letih," je še ocenil Erjavec.

Slovenija bo za investicije v obrambni sistem od leta 2008 do leta 2015 namenila 170 milijard tolarjev oziroma 710 milijonov evrov, je pred glasovanjem o zakonu o izvajanju temeljnih razvojnih programov Slovenske vojske za omenjeno obdobje povedal minister za obrambo Karl Erjavec. "Morebitno nesprejetje ali večja zakasnitev pri sprejemu zakona bi neposredno ogrozilo nadaljnje načrtno zagotavljanje planiranih vojaških zmogljivosti, s katerim računajo tudi v zavezništvu," je opozoril minister.

Zakon sicer ne daje zakonske podlage za zagotavljanje sredstev, temveč predstavlja samo okvir, na podlagi katerega se lahko sklepajo večletne pogodbe in prevzemajo tudi obveznosti. Z zakonom je določeno, da lahko letna poraba za obrambni sistem znaša največ 105 milijonov evrov, kar je okoli 20 odstotkov več kot bi bilo letno povprečje. Taka rešitev je potrebna, da bi lahko izvajanje pri projektu prilagodili dejanskim možnostim oziroma različnim objektivnim pogojem, je pojasnil minister.

Predlog zakona o izvajanju temeljnih razvojnih programov slovenske vojske v letu 2008 do 2015 je sicer eden od temeljnih dokumentov, s katerim bo vlada zagotovila nadaljnji načrtni razvoj Slovenske vojske. Zakon pa zagotavlja tudi preoblikovanje obrambnega sistema kot ključnega podsistema nacionalne varnosti tako z vidika kolektivne kot tudi nacionalne obrambe.

Predlagane rešitve tako "v ničemer ne odstopajo od prepisanih sistemskih rešitev pri proračunski porabi, bistveno pa je, da se z zakonom ureja namembnost dela investicijskih obrambnih sredstev v celotnem obdobju od 2008 do 2015". Ob tem je upoštevana tudi obveznost države, ki je bila prevzeta ob vstopu v polnopravno članstvo v zvezo NATO, in sicer da bodo obrambni izdatki z letom 2008 dosegli dva odstotka bruto domačega proizvoda.

V okviru dolgoročnega in srednjeročnega obrambnega programa je načrtovan tudi nakup opreme, ki bo s tem zakonom uresničen. Tu gre zlasti za raketni sistemi (120 milijonov evrov), rakete (20 milijonov evrov), transportne zrakoplove, navigacijo in podobno opremo (140 milijonov evrov), za nadaljevanje in zaključek projekta pehotno orožje ter streliva (30 milijonov evrov), za elektronsko in komunikacijsko opremo (130 milijonov evrov) in za bojna vozila 8X8 (140 milijonov evrov).

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

pomi@auspuh.com
17. 07. 2006 13.10
Seveda bo NATO propadel. Ne samo propadel ampak se lako obrne celo proti nam. Zgodovina nas uči, da ni Slovenije, kamorkoli je že pripadala, nikoli rešila regularna vojska ampak vedno, recimo temu, paravojaške vojske: Maistrovi borci, partizani, manevrska struktura. Država dela napako, ker je ukinila dobro razvit koncept splošnega ljudskega odpora. Ta je konec koncev nazadnje obranil Slovenijo.
jsmazarot@email.si
17. 07. 2006 11.50
Čim boljše vojne sisteme kupit! Varšavski pakt je tudi čez noč propadel... in zato lahko NATO tudi! In kaj boste storili potem? adijo Slovenija
pikijakob1@email.si
17. 07. 2006 10.07
kupujmo orožje, ker hrana, zdravstvo in socialna varnost nista pomembni. ko bo vsega zmanjkalo bomo lizali puške za se nahranit. vsak tolar iz proračuna za orožje. pa še davek zvišajte na 30 odstotkov. IDIOTI