Slovenija

Milan M. Cvikl

Ljubljana, 02. 04. 2004 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Milan M. Cvikl, ki ga je premier Anton Rop predlagal za novega ministra za evropske zadeve, je trenutno zaposlen v Novi Ljubljanski banki kot direktor Centra za finančno upravljanje.

Milan Martin Cvikl
Milan Martin Cvikl FOTO: POP TV

Pred časom je bil Cvikl državni sekretar na ministrstvu za finance, januarja pa kandidat za šefa računskega sodišča, pri čemer je državni zbor njegovo imenovanje zavrnil.

44-letni Cvikl je direktor Centra za finančno upravljanje in pomočnik uprave od leta 2003. V NLB je odgovoren za vprašanja oblikovanja in nadziranja izvajanja celovitega sklopa politik in aktivnosti finančnega upravljanja za banko in skupino NLB.

Leta 1983 je diplomiral iz ekonomije in se naslednje leto vpisal na magistrski študij, smer ekonomska analiza in planiranje. Izobraževal se je tudi v ZDA in Kanadi, magistriral pa je leta 1990. Od leta 1983 je bil analitik v Analitsko-raziskovalnem centru (Narodne) Banke Slovenije, leta 1990 pa je postal pomočnik direktorja tega centra. V tem obdobju je sodeloval pri pripravi osamosvojitvene denarne zakonodaje.

Cvikl je v 90. letih deloval na različnih projektih v okviru Svetovne banke, predvsem v Srednji in Jugovzhodni Evropi, in tudi v NLB. Na ministrstvu za finance, kjer je leta 1998 postal državni sekretar za vprašanja proračuna in javnih financ, je med drugim sodeloval pri pripravi zakonodaje za področje javnih naročil in revizij javnega naročanja.

Leta 2000 se je vrnil v NLB in postal pomočnik izvršnega direktorja direkcije za finančno upravljanje in podporo, spomladi leta 2001 pa izvršni direktor direkcije za finančno upravljanje, kjer je začel delovati kot glavni finančnik NLB.

Med letoma 2001 in 2003 je bil tudi predavatelj in občasni koordinator priprave in izvedbe programov na temo upravljanj javnih odhodkov za domače in tuje slušatelje v mednarodni instituciji Center of Excellence in Finance.

Kot rečeno, je Milana M. Cvikla 13. januarja letos predsednik države Janez Drnovšek predlagal za predsednika računskega sodišča, vendar so člani državnega zbora njegovo imenovanje zavrnili z 42 glasovi za in 30 glasovi proti.