Slovenija

Miha Kovač: Vlada ne deluje usklajeno

Ljubljana, 05. 05. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

<slika_1>O padcu javnomnenjske podpore vladi, o kateri pričajo najnovejše raziskave, smo se pogovarjali s političnim komentatorjem Mihom Kovačem.

Kaj je po vaše povzročilo takšen padec podpore vladi?

Vzrokov je zagotovo več. Eden, verjetno največji, je ta, da ne smemo pozabiti, da smo prejšnji mesec izpolnili dva pomembna strateška cilja: izvedli smo referenduma za članstvo v Natu in Evropski uniji, tako da je članstvo v teh dveh organizacijah samo še vprašanje časa in je vlada ostala brez velikih pozitivnih projektov, to praznino pa bi z nečim morala zapolniti. Drug razlog pa je seveda ta, da se je vladi v zadnjem času zgodilo kar nekaj drobnih nerodnosti: recimo, finančni minister govori o tem, da je treba varčevati, medtem ko se predsednik vlade in predsednik države kregata o tem, kdo se bo vozil okrog v večjem mercedesu; predsednik vlade pravi, da bomo verjetno prodali letalo, hkrati pa se praktično v istem dnevu sproži postopek gradnje hangarja za isto letalo. Potem ne smemo pozabiti na afero SIB banke, ki je sicer lokalne narave ampak vendarle prizadeva dve članici koalicije, LDS in Združeno listo. Tukaj so še problemi z zunanjo politiko, v zvezi z Vilensko koalicijo je bilo kar nekaj časa videti, da vlada ne deluje usklajeno.

Ali bi bilo kaj bolje, če bi denimo premier Rop zamenjal nekatere ministre?

Morda da, morda ne. Odvisno pač od tega, kdo bi prišel na njihova mesta. Dejstvo je, da nekateri ministri, v zdravstvu, v zunanji politiki, generirajo konflikte s tem, kar počnejo in to zagotovo ni dobro za ugled vlade. Bi pa rad k temu dodal še to, da ta padec podpore vladi sam po sebi ni katastrofalen, ker tako nizko podporo je vlada imela recimo vso prvo polovico leta 1999, pa se zaradi tega ni nihče pretirano razburjal. Problem je res v tem, da je ta podpora hitro padla v kratkem času, da je hkrati padla podpora tudi vsem politikom LDS-a v javnomnenjskih anketah in seveda, če vlada ne bo zapolnila te praznine in korigirala tega svojega obnašanja, bo ta padec še globlji v naslednjih mesecih.

Zanimivo je, da pada tudi podpora predsedniku države Drnovšku. No, za njegovega predhodnika je bila značilna stabilna podpora. Zakaj menite, da je tako?

Mislim, da sta dva razloga. Prvi je ta, da ima predsednik države Drnovšek precej drugačen stil predsednikovanja kot ga je imel predsednik Kučan, ki je zelo pogosto hodil med ljudi in si je tudi na ta način nabiral podporo. Drug problem pa je seveda spor okrog tega, kdo bo govoril v Atenah, ker konflikti med politiki praviloma škodijo obema stranem in tega bi se morali naučiti tudi v LDS-u.

SORODNI ČLANKI

  • MERCATOR zivalice
  • ŽAN
  • ŽIGA
  • ROK
  • VESNA
  • SAŠA
  • BRUNO
  • LIZA