Slovenija

Mežiška dolina znova prometno povezana, brez pitne vode še vedno 13 tisoč ljudi

Mežiška dolina, 18. 08. 2023 19.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Žana Vertačnik
Komentarji
4

Mežiška dolina je po katastrofalnih poplavah znova prometno povezana. Glavna cesta, ki so jo lahko uporabljala le intervencijska vozila, je odprta tudi za civilno prebivalstvo. Pristojni pa opozarjajo na previdnost, saj je cesta na več delih poškodovana, pretočnost pa močno omejena s prometno signalizacijo. Pozorni so tudi na večji zemeljski plaz med Poljano in Mežico. V nekaterih občinah se izboljšuje tudi preskrba s pitno vodo, brez nje pa je še vedno kar 13 tisoč prebivalcev občin Prevalje in Ravne.

Opustošena Črna na Koroškem se počasi pobira. Županja pričakuje, da se bo pomemben premik zgodil prihodnji teden, ko naj bi iz pip že pritekla čista pitna voda. V mežiški občini so to že dočakali, nam pove direktorica komunalnega podjetja Meta Tasič Bukovec. "Mežica je vzpostavila, ta vodovod gre v glavnem po hribu navzdol, tako da mu voda dejansko ni prišla do živega." Kompleksnejša je situacija na Prevaljah."Pri nas pa vodovod poteka od Mežice do Prevalj ob vodotoku ob reki Meži, ki je podrla pred sabo dejansko 90 procentov vodovoda."

Občine v preteklosti denarja za sanacijo salonitnih cevi, kar bi morda preprečilo zdajšnje stanje, niso našle. Od izvira Šumc odvisnih okoli 13 tisoč prebivalcev prevaljske in ravenske občine bo moralo vodo še prekuhavati oziroma koristiti tisto, ki je prepeljana iz Kotelj in Avstrije ter v kanistrih dostopna na ulicah."Predvidevamo, glede na tehnologijo ki jo imamo predvideno in s katero začenjamo z deli v ponedeljek v Mežici, da bi morala biti ta sanacija zaključena približno v roku treh mesecev,"  napove direktorica Meta Tasič Bukovec. 

Nadomestni montažni most v Mežici
Nadomestni montažni most v Mežici FOTO: Slovenska vojska

Ker bodo trgali cestišče, je k strpnosti že pozval prevaljski župan Matic Tasič. "Če smo dve leti semaforjev skozi Prevalje preživeli, potem bomo naslednje tri mesece preživeli še dodatne semaforje proti Mežici." Prav na Prevaljah, ki med občinami mežiške doline beleži največje število poplavljenih objektov, več kot tristo, je z delom danes zaključila nemška enota inženirjev. Po leškem je postavila nov montažni most še pri bencinski črpalki. "Prevaljčani so nas podpirali z zahvalami, pozdravi in dobrodošlicami, s prigrizki in pijačo," izkušnje opiše Florian Wigger iz THW Freising.

V dolini je pretočnost večja tudi zaradi končno prevozne glavne prometnice, ki je bila še nedavno na več delih prekrita z Mežo in naplavinami. Previdnost sicer ni odveč, pozivajo iz občin, cesta je še poškodovana, promet zato ponekod poteka enosmerno.  

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Dragica Cegler
19. 08. 2023 08.55
-1
Zdaj pa takole.Medijska podpira poplavljencem popušča.Kolokor mi je znano so ljudje počistili domove,sedaj je na vrsti sušenje.Tistim,ki nimajo kam,je vlada dolžna zagotoviti stanovanja.Nadomestna ali stalna za tiste,,ki so vse izgubili.Zdaj je čas za sanacijo infrastrukture,to pa naj Golib prepusti svojim sodelavcem,saj jih ima veliko,pa dobro so plačani in naj zadevo peljejo naprej.Pa za EU sredstva se je treba pobrigati taki,da konec slikanja in na delo.Vse druge stvari stojijo,recimo zdravstvo.Golib je tudi zdravstveni minister.Ljudje umirajo,ker nimajo pravočasne pomoči in morajo dolgo čakati na specialiste.Jaz sem v 2 mesecih rabila 2 specialista,ker je čakalna doba 1 leto,sem jih morala plačati,čeprav plačujem zp že 45 let in sem vseh teh letih koristila 2 krat bolniško in 1krat porodniško.
Abrams
19. 08. 2023 08.15
+2
Sam, da so kolesarske steze, razgledni stolpi sprehajalne potke, tičje opazovalnice. Primer BUTALSKE SPREHAJALNO VZLETNE STEZE. Ob njej pa neurejena cesta, na kateri je umrl otrok zaradi nepreglednosti. Sramota za ljudi, ki so sodelovali v tem projektu !!!! SRAMOTA !!!
Smuuki
21. 08. 2023 08.46
+1
Bravo. To je slika iz Cerkniškega konca drugje ni bistveno drugače. Ko damo nvo je na trajni počitek in se teh dejavnosti lotijo pristojna ministrstva se bo začelo hoditi po poti napredka. Do takrat pa nič drugega kot dobro organizirano plenjenje davkoplačevalskega denarja
Tone 12345
18. 08. 2023 21.54
+2