Slovenija

Mesec dni več o koncesijah

Ljubljana, 22. 01. 2007 07.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Javna razprava o koncesijah v zdravstvu se podaljša za en mesec. Bručan poudarja, da je treba zakon sprejeti čim prej.

Predsedniki strank, ki so pristopile k Partnerstvu za razvoj, so se pri predsedniku vlade Janezu Janši seznanili s seznamom zakonov, ki bodo letos obravnavani v okviru partnerstva. Med njimi je tudi zakon o koncesijah v zdravstvu, za katerega je partnerski svet sklenil, da podaljša razpravo o njem še za mesec dni. V tem času se bo minister za zdravje Andrej Bručan sestal s pogajalskimi skupinami tistih članic partnerstva, ki so zainteresirane za usklajevanja.

SD so predlagali podaljšanje razprave o koncesijah na tri mesece. Ob koncu so sprejeli, da se razprava podaljša za en mesec
SD so predlagali podaljšanje razprave o koncesijah na tri mesece. Ob koncu so sprejeli, da se razprava podaljša za en mesec FOTO: Dare Čekeliš

Podaljšanje javne razprave o zakonu o koncesijah je partnerskemu svetu predlagal predsednik SD Borut Pahor. Sprva je predlagal trimesečno podaljšanje, a so predsedniki strank na današnjem sestanku prišli do kompromisa, po katerem bo razprava podaljšana za en mesec. V SD imajo namreč na predlagani zakon številne pripombe, ki jih želijo predstaviti ministru Bručanu.

Bručan je poudaril, da podaljšanje javne razprave v nedogled nima smisla
Bručan je poudaril, da podaljšanje javne razprave v nedogled nima smisla FOTO: POP TV

Tudi premier Janša je potrdil, da bodo ministru Bručanu predlagali podaljšanje roka za razpravo, Pahor pa naj bi zagotovil, da bodo k zakonu podali vrsto konkretnih pripomb in ne le pavšalnih očitkov. Sestankov ministra Bručana s strankami, članicami partnerskega sveta, bo več, pri čemer gre za normalno proceduro usklajevanja, je še zatrdil predsednik vlade.

Bručan pripravljen podaljšati razpravo

Minister Bručan je pripravljen še enkrat podaljšati javno razpravo o predlogu zakona o koncesijah za izvajanje javne službe v zdravstveni in lekarniški dejavnosti in o svobodnih zdravnikih specialistih, je današnjo pobudo na partnerskem svetu komentiral minister. Na današnji novinarski konferenci je poudaril, da podaljšanje javne razprave v nedogled tudi nima smisla, saj je zakon treba sprejeti čim prej. Kljub morebitnemu podaljšanju javne razprave, sicer ne več kot za 30 dni, pa Bručan vztraja, da je skrajni rok za sprejem zakona konec junija letos.

Upokojenci zahtevajo podaljšanje javne razprave

Zveza društev upokojencev Slovenije sicer podpira prizadevanja, da se problematika koncesij pravno celovito uredi z zakonom, vendar meni, da predlagani koncept zakona o koncesijah ne rešuje bistvenih vprašanj, pomembnih za nadaljnji razvoj zdravstva v Sloveniji. Predsednik zveze Vinko Gobec je še posebej poudaril nekorektno obnašanje ministrstva za zdravje pri pripravi zakonodaje, saj je rok za razpravo "nerealen in prekratek". Zato zahtevajo podaljšanje javne razprave za najmanj tri mesece.

Upokojenci zahtevajo zagotovitev strokovnega pristopa. Tako bi ugotovili pomanjkljivosti sedanjega delovanja in izboljšanja tega. Potrebno je še postopno uvajanje koncesij, da se dosedanje napake koncesionarjev lahko popravijo, in izvajanje kontrole nad delom koncesionarjev, poudarja predsednik zveze Gobec.

Upokojenci ministrstvu očitajo še nestrokoven pristop. Kot je povedal Gobec, bi moralo ministrstvo najprej pripraviti program dolgoročnega razvoja zdravstva, potem zakon o zdravstvu in šele nato zakon o koncesijah. Prav tako bi bilo potrebno na osnovi nalog v zdravstvu opredeliti organiziranost zdravstva in naloge koncesionarjev.

Kot je povedala predstavnica zveze društev upokojencev Mateja Kožuh Novak trenutno po Sloveniji že potekajo razne okrogle mize, na katerih upokojenci razpravljajo o svojih predlogih glede zakona o koncesijah. Da bi njihove zahteve upoštevali, bodo poslali starejše ljudi k vsem poslancem v njihovih domačih okoljih. Prav tako bodo poslali več tisoč pisem odgovornim za novelo zakona o koncesijah in predsedniku vlade Janezu Janši. Slednjega bodo opozorili, da so volitve zelo kmalu in da bodo upokojenci krepko premislili, koga bodo volili, če bo dovolil, da se zdravstvo privatizira. V kolikor želje upokojencev še vedno ne bodo upoštevane, bodo po besedah Kožuh Novakove organizirali proteste po vseh krajih v Sloveniji.

  • MERCATOR zivalice
  • ŽAN
  • ŽIGA
  • ROK
  • VESNA
  • SAŠA
  • BRUNO
  • LIZA

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.