Slovenija

Meščani proti vzpenjači

Ljubljana, 11. 04. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

O vzpenjači na ljubljanski grad je v zadnjem času veliko slišati. Večina Ljubljančanov, vsaj tistih, ki so sodelovali v anketah, je proti gradnji, mestni veljaki, pa so se kljub vsemu odločili, da projekt izpeljejo.

Vzpenjača na Ljubljanski grad
Vzpenjača na Ljubljanski grad FOTO: POP TV

Ni še znano kako bodo gradnjo financirali, niti kdaj bodo začeli graditi. Trdijo pa, da bo vzpenjača za Ljubljano izjemna pridobitev.

Na spletni strani 24 ur. com smo v začetku aprila ljubljančane spraševali o tem kaj Ljubljana najbolj potrebuje. 34 odstotkov ljudi je menilo, da je v Ljubljani potrebno posodobiti mestni promet, 24 odstotkov jih je bilo za graditev novega stadiona, 19 odstotkov jih je bilo za graditev garažnih hiš, 19 odstotkov za graditev podzemne železnice, le dva odstotka pa jih je menilo, da potrebujemo vzpenjačo.

Lojze Kastelic
Lojze Kastelic FOTO: POP TV

Leta 2000 je civilna pobuda zbirala podpise za referendum o gradnji, a so zamudili z vlogo. Lojze Kastelic, Civilna pobuda Podgrajci pa meni, da se "logistični problemi z gradnjo vzpenjače samo še povečujejo, ker bodo potrebne garažne hiše in tako naprej. Ves dovoz pa se da urediti čisto enostvano tako, da se ukine osebni promet in uredi vozni red za avtobuse." Menijo, da vzpenjača ne bo prinesla nič dobrega. Na krušljivem grajskem pobočju, ki se že zdaj ruši na vrtove hiš, ne bo zdržala.

Samo Kuščer
Samo Kuščer FOTO: POP TV

Samo Kuščer, mestni svetnik, vodja liste Rad imam Ljubljano, je za 24ur povedal, da se mu zdi to nesmiselno. "Investicija je v celoti nesmiselna, ne glede na to, za kakšne denarje gre in od kod bo denar," meni Kuščer.