Slovenija

'Mercator - sredstvo za izsiljevanje'

Ljubljana, 22. 12. 2007 13.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Delo je bilo vseskozi Janšev cilj, Mercator pa je bil le sredstvo za izsiljevanje, je povedal predsednik uprave Pivovarne Laško Boško Šrot.

Šrot je dejal, da je posel z nakupom delnic Mercatorja "potekal ob hudih izsiljevanjih in celo grožnjah predsednika vlade"
Šrot je dejal, da je posel z nakupom delnic Mercatorja "potekal ob hudih izsiljevanjih in celo grožnjah predsednika vlade" FOTO: Dare Čekeliš

Delo je bilo vseskozi cilj predsednika vlade Janeza Janše, Mercator pa je bil le sredstvo za izsiljevanje, je v pogovoru za Delovo Sobotno prilogo povedal predsednik uprave Pivovarne Laško Boško Šrot. Pri Delu Laščane zanima le poslovni rezultat je dejal in dal zavezo, da ga ne bo "zlorabljal za svoje zasebne potrebe ali za potrebe skupine Pivovarne Laško". Prvi mož pivovarne je še pojasnil, da delnic Mercatorja ne nameravajo prodati, prav tako ne načrtujejo menedžerskega prevzema laške družbe.

Šrot: Izsiljevanje in grožnje predsednika vlade

"Delnice Mercatorja smo pošteno plačali," je Janševo izjavo, da je bila prodaja Mercatorja napaka, komentiral Šrot in dejal, da je celoten posel "potekal ob hudih izsiljevanjih in celo grožnjah predsednika vlade". Po Šrotovih besedah nakupa Mercatorja Laščani niso načrtovali, saj so tisti čas zaključili prevzem Pivovarne Union, prav tako niso nameravali prodati delnic Dela. "Celotna zgodba se je pričela zaradi ambicij predsednika vlade po obvladovanju časopisa," je dejal.

"Celotna zgodba se je pričela zaradi ambicij predsednika vlade po obvladovanju časopisa (op. Dela)," je dejal Šrot
"Celotna zgodba se je pričela zaradi ambicij predsednika vlade po obvladovanju časopisa (op. Dela)," je dejal Šrot FOTO: Dare Čekeliš

Kot je povedal, je sodelovanje Janši prvi ponudil Zoran Janković, ki naj bi predsedniku vlade zagotovil, da jih lahko v prodajo Dela prisili tako, da umakne njihove proizvode s polic Mercatorja. Tako so bili prisiljeni v pogajanja in za kupca Dela je bil, tako Šrot, določen Matjaž Gantar. Za nakup delnic Mercatorja so se dogovorili 12. avgusta 2005. "Janez Janša je Pivovarni Laško in Istrabenzu takrat dejansko prodal delnice Mercatorja," je dejal Šrot. Povedal je, da so se posla držali, "ko pa so stvari na Delu šle tako daleč, da niti Janševi izbranci niso mogli več funkcionirati, smo se odločili in Delo prevzeli nazaj v svoje roke".

'Ali je UVK piarovska agencija vlade?'

"Mercator je za podjetja v skupini Pivovarna Laško dolgoročna naložba, ki je ne bomo prodali," je dejal Šrot in sklep Urada RS za varstvo konkurence (UVK), ki pivovarni in nekaterim družbam okoli Laškega prepoveduje prodajo ali nakupe delnic Mercatorja brez predhodnega soglasja urada, iz tega vidika označil za povsem nepotrebnega. Ob tem se je vprašal, ali je UVK, "ki utemeljuje svoje odločitve na podlagi navajanja člankov iz dnevnega časopisja", "piarovska agencija vlade z namenom vplivanja na javno mnenje".

'Ali je UVK piarovska agencija vlade?', se sprašuje Šrot
'Ali je UVK piarovska agencija vlade?', se sprašuje Šrot FOTO: POP TV

Tezo urada za varstvo konkurence, da obvladujejo Mercator, je Šrot označil za debelo laž. Pojasnil je, da je delež podjetij v skupini Laško v Mercatorju 23,34-odstoten in ne 27,39-odstoten, kot je navajal urad, in napako tudi priznal. "Ko je napako priznal, pa začetnega postopka ni ustavil, kar je dovolj zgovorno," je dejal Šrot.

Za "prijateljske družbe", s katerimi naj bi obvladovali Mercator, je Šrot dejal, da gre za samostojne družbe, ki so lastniki Pivovarne Laško. "Na njihovo naložbeno politiko pa nimamo nikakršnega vpliva ne prek lastništva ne prek nadzornega sveta," je dejal in še pojasnil, da na skupščinah Mercatorja ne delujejo usklajeno, kar je ugotovila tudi Evropska komisija.

"Očitno je edino usklajeno delovanje, ki smo mu priča, med UVK, predsednikom vlade in ministrom za gospodarstvo... Sumimo, da dela direktor UVK pod takim pritiskom, da ne utegne niti prebrati odločb, ki jih podpisuje," je dejal prvi mož pivovarne.

Šrot je zanikal tudi ugibanja o morebitnem menedžerskem odkupu Pivovarne Laško. "Menedžerskega odkupa v Laškem ne bo. Pivovarna Laško bo ostala družba v lasti 10.000 delničarjev. Med delničarji so in bodo tudi zaposleni. V Laškem smo vedno čutili veliko pripadnost do Pivovarne Laško," je še povedal Šrot.

Matjaž Gantar pa je povedal, da v vsem skupaj vidi le borbo v politiki, saj se normalni gospodarstveniki v takšne borbe po medijih ne podajajo. ''Verjetno se Šrot počuti napadenega ali pa se je spustil v aktivno politiko,'' je še komentiral.

KOMENTARJI (163)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

manjakranjc@hotmail.com
24. 12. 2007 16.57
Neti en nasvet, na podorčje naravoslovja pa res nebi zašli, verjami da mi tam ne pariraš....nisem ljubiteljica teoretične ekonomije ali "slo"ekonomije tipa Lahovnik, kjer je veliko floskul brez dokazljive podlage. Sama si odgovorila zelo neumno, omenjaš relativno in absolutno vrednost in s tem si saj delno dala vedeti, da se ti sanja ne o čem govoriš! Lucasa; še eden ki rad prebira časopise! Zamisli se! Res je včasih bolje molčati! doki007, verjetno niti ne veš kaj stroka pomeni. Otrok božji, ti pa medicinc; ja za rit brisat je vsak dobr!
hinko.murovec@siol.net
24. 12. 2007 15.09
Tomi Passion, 09:25, Izvoli nekaj tajkunov za katere prosiš. Takoj po volitvah se bodo čudežno prikazali : Vizjak, Bajuk, Janša, Bavčar ( že viden ) itd. Enostavno vzemi listo SDS , NS, SLS in si izpiši od vsakih vsaj prvih cca 5-10 imen, delo niti ni teško celo za tvoj razum. LP
pahor?ek
24. 12. 2007 13.41
politik, borec, prašek...prav imate, naj vam bo. Bomo nadaljevali v prvem "resnem" tednu v januarju. Mirne praznike!
politik70
24. 12. 2007 13.06
Baby barby Pa se ti zavedaš koliko nas bo stal tale tvoj "Socialni mir" ... Nekdo bo moral poseči po reformah ,ki pa ne bojo fletne pa raje prekinimo bomo po praznikih nadeljevali z zmerjanjev! Mi po vaši definiciji paradajzarji nismo taki kot Tabeli in damo za vaše praznike MIR! Velja? Pozdrav Politik70
SEJ BO
24. 12. 2007 12.39
tomi cerkev je večna samo vernikov je vse manj,zakaj,ker so vsi v nedeljo v trgovskih centrih in je za njih edini bog €. Vse to je prinesel vaš kapitalizem,ki je napravil še večjo razliko med Slovenci in ne enake možnosti za vse SLOVENCE,ZA KAR SE BORIŠ TI!!!!! Bivši papež je sam priznal,da je mislil,ko je padel komunizem,da se bodo ljudje masovno spremenili v vernike,ne pa v potrošnikein. Dodal je,da so prazniki s tem izgubili na vrednosti uničene pa so tudi družinske vrednote ZA KATERE SE BORIŠ TI!!!! Čudno tudi v vojski in policiji ne morejo popolniti kadra,čeprav so znižali kriterije in jemljejo na pol pismene. Kje je ta nacionalni ponos KI GA TI ZAGOVARJAŠ!!!!! Kar se tiče Jankoviča je veliko naredi,glede na to,da mu je tvoj kolega JJ pobral ogromno denarja,kje je tu logika gospodarskega razvoja ZA KATERO SE TI BORIŠ!!!!! Tvoj kolega Bajuk je prodal SLOVENSKO BANKO v večini tujcem vam pa so ostale le drobtinice,kje je tu državni interes,ZA KATEREGA SE TI BORIŠ!!!!! Kot vidiš si osamljeni jezdec na tej poti,zato te še enkrat pozivam,da začni uporabljati svojo glavo tako kot so jo začeli uporabljati ostali državljani,kar dokazuje nedavni hud poraz Peterleta na volitvah in izredno slaba podpora JJ po zadnjih anketah. Zdaj,ko ste spoznali,da se vam bliža konec,pa iščete neke tajkune in podobne nezemljane,da bi prestrašili narod. Zate tomi,ker praviš,da si mnogo starejši od mene pa ene skladbica,ki ti bo mogoče odprla oči...BOLJ STAR BOLJ NOR.
Prvo Bore
24. 12. 2007 12.30
pahorček ker vaša vlada tega ni napravila , imate potem proteste. Logično je to !!
pahor?ek
24. 12. 2007 12.22
prašek...to so morali narediti, saj so si na ta način kupili socialni mir...
pahor?ek
24. 12. 2007 11.11
borec...spet se smešiš pred drugimi s svojimi posti, ki so navadno nakladanje... prašek...dober vic, še posebej tisti del, ko da "dober" mož denar ženici; si vsaj priznal, da so komunisti (in sedaj njeni nasledniki Pahor s svojo SD, LDS, Zares) živeli na račun ljudstva.
tomi.passion@gmail.com
24. 12. 2007 10.58
Prvo Borec...po tvoje sedaj vlada levica, ker je zraven DeSus. Ali boš zopet obrnil zadevo, češ, takrat, ko so komunisti blili na oblasti pa privesek SLS, je vladala desnica, sedaj pa, ko je desus pa zopet desnica. In ja, sem desničar, ker zagovarjam nacionalni ponos, Slovenijo, domači interes, uspešen in zdrav razvoj gospodarstva, družinske vrednote, enake možnosti za vse Slovence, ker zagovarjam osamosvojitveno vojno kot edino ključno za samostojno Slovenijo, predvsem pa, ker preziram parazite komuniste, ki so klali in ropali, da so prišli na oblast, mučili in zapirali drugače misleče, poneumljali narod in ustvarjali enoumje, zatirali razvoj in napredek. Zato sem desničar. Šrotu,Bavčarju in ostalim so pomagali komunisti, tisti, ki so bili na oblasti (Kučan, Drnovšek, Golobič, Pahor) Menda ja ne boš rekel, da jim je pomagal Janša? Naj te spomnim, da je bil vedno v opoziciji, če neštejemo 6 mesečne Bajukove vlade. Tajkune so ustvarjali tisti, ki so imeli v rokah škarje in platno, torej tisti, ki so vladali 12 let...komunisti. pooo .....kaj pa sta Janković in Pahor tako konkretnega povedala. Ok...te povabim na nov štadion, ki ga je zgradil Janković kot se je širokoustil in čestitajva Katancu, za katerega je Janković rekel, da bo selektor. Vse se je uresničilo...hahahaha. Ok pojdiva kupit stanovanje v Ljubljani za 1800 EUR na m2 kot se je širokoustil Janković....dajva....mater so to konkretne besede. Kar se pa Pahorja tiče pa sploh ne bom zgubljal besed. Človek je konkreten edino pri nabavi vlažilne kremice in lubrikanta. Sicer pa sem sodiš tud sam, očitno. Kar pa se Tita tiče...na koncu je prošlo zgolj njegovo in vaše vrijeme....kar poglej kdo je na oblasti in kaj je ostalo od Titove Juge in komunistov. Pa še to....zagotovo sem mnogo starejši od tebe, saj bi v nasprotnem primeru ti uporabljal pravilne citate. Pa naj ti jaz citiram še kardinala Rodeta, ko je partijskim novinarjem in politikom iz vrst komunajzerjev....tovariši volitve so vsake 4 leta in vas ne bo več...cerkev pa je večna in še kako prav je imel.
jurrr
24. 12. 2007 10.58
zanimiv odgovor ni kaj?
SEJ BO
24. 12. 2007 10.45
jurrr zanima tvojo mamo,če ostane cerkev na oblasti in ukinejo splav,se bo rodilo na tisoče debilov kot si ti.
Prvo Bore
24. 12. 2007 10.40
tomi.passion Ti si nevedni desničar. V času, ko so vladali levi, pa za moje pojme niso, ker je vedno prisotna SLS, kjer se največ krade, ni bilo tajkunov, ampak so bili samo direktorji in na sumljiv način pridobljen denar. Sedaj Ti misliš, da bomo domobranskim izdajalcem prepustili, da bodo kradli in pokradli vse ( elektro gospodarstva ter vodna so že na tapeti ). Kdo je pomagal Šrotu, da je postal močen ?? Kdo je pomagal Bavčarju ?? Tomi, malo si prevetri možgane in pozabi na božič. Take neumnosti že pišeš, da je joj. Zakaj misliš, da ste se skregala Zagožen in Vizjak ?? Zaradi denarja !!!
jurrr
24. 12. 2007 10.40
pooo koga zanimajo tvoje floskule?
SEJ BO
24. 12. 2007 10.12
tomi ne blebetaj neumnosti ne moreš spremenit zgodovine,zakaj ne uporabljaš svoje glave,ampak trosiš tujo propagando.Kar se tiče Pahorja in Jankoviča sta oba fejst možakarja za razliko od tvojih močeradov in govorita konkretno ter stojita za svojimi besedami. Tvoj JJ pa govori eno in isto,prvo proda mercator nato pa pravi,da je bila to napaka,čisti spreobrnjenec,govori in govori na koncu pa nič ne pove,še Križaj je 1984 na OI v Sarajevu povedal več.Nič ne spremeni dejstva,da ste spreobrnjenci in izdajalci.Tito je nekoč rekel,ko si se ti verjetno še igral v peskovniku VAŠE VREME JE PROŠLO.
jurrr
24. 12. 2007 10.01
pooo koga to zanima? :roll:
tomi.passion@gmail.com
24. 12. 2007 09.15
Hehehe, komunajzerji imate vsi isto taktiki, ki je tako očitna, da je vidna iz Marsa. Najprej se spravite pljuvati, kritizirati, pozivati k revoluciji, žaliti in kaj vem še vse, prti cerkvi in vladi, potem pa meni nič tebi nič, kot užaljeni in prizadeti otročiči jokcate, češ, kako ste prizadeti, ker ste vi (kao) tisti, ki ste napadeni. Pogljete malo po forumih, poglejte malo prispevke naših vrlih partijskih medijev, poglejte po mestu vse te grafite, kjer vlado in JJ označujejo s fašistom, čeprav avtorji niti najmanjše ideje nimajo, kaj je to fašizem, kdo so bili to fašisti itd..... Zato pooo ne bodi bebec in se ne smeši s to primitivno PR taktiko, ki vam jo narekujejo na sestankih Mladega foruma in foruma 21. Je preveč očitna. Človek bi od partijske drhali prčakoval kaj več in kaj bolj spretnega, ali pa ste pregoreli in vas je volilvni poraz tako prizadel, da se še danes ne morete več pobrati? Vsem pa, ki imate toliko za povedati čez stanje v državi in gospodarstvo ter vlado, polna usta so vas, ko je treba metati floskule, ko pa vas kdo pozove h konkretnim podatkom in dejstvom, ki jih lahko dokažete, vas pa zmanjka. Dejstvo je, da vlada ni ustvarila tajkune, ustvarili so jih komunisti. Vsi ti tajkuni so prišli do svojega premoženja pod Drnovšek-Rop-Pahorjevo vlado in pod Milanom Kučanom. Saj te ljudje niso postali tajkuni v in po letu 2004. Sedaj, ko želi Janša narediti red, bi človek pričakoval, da boste dosledni in ga podprli, a ne...raje ste kot gliste in se izvijete ter poskušate ščititi tajkuje, kot to počne Pahor. Pahorčka so polna usta sociale, sam pa podpira, zagovarja in novači tajkune kot so Šrot, Kordež itd. Prav vsi tajkuni, z izjemo Bavčarja, imajo SD-jevo izkaznico, no nekateri kot je npr. fašistični diktator Janković, pa bodo kmalu ponosni lastniki ZARES-ove izkaznice. Naj mi nekdo našteje vsaj dva tajkuna, ki sta člana vlade oz. Janševe stranke. Pa da vas vidimo.
SEJ BO
24. 12. 2007 08.58
Zdravo zelo me moti ena stvar,če kdo poda svoje mnenje,ki samo malo odstopa od vaše bele logike je takoj komunist,čefur in cigan.Resnica je samo ena in to pozna cel svet,pravi borci za Slovenijo so bili PARTIZANI.Vsi ostali ste bili nacisti in DOMAČI IZDAJALCI Ko so vas partizani razbili ste se razbežali po celem svetu in se skrivali celo življenje.Sedaj,ko vladajo beli ste se vrnili in serjete po ljudjeh,ki so se borili in zgradili to državo. Dejstvo je,da smo bili samo pod komunisti ponosni narod,prej in zdaj pa smo hlapci.Tako ,kot ste bili izdajalci v 2. sv. vojni ste sedaj izdali to oblast.Glede na to ,da spet prihajajo komunisti vam toplo priporočam,da obesite sliko od PAHORJA vašega bodočega voditelja ali pa se poberite od koder ste prišli PI****E IZDAJALSKE!!!!!!!!!
Prvo Bore
24. 12. 2007 06.05
mich vidi se, da si si bil včeraj izmučen, ker sploh ne vidiš, kaj sem napisal-
Michonz
24. 12. 2007 02.19
Prvoborec, kako si ti to predstavljaš da podjetja ne bodo več plačevala davkov? Dobiček Save (po davkih) je last Goodyeara in kaj? Če bi bil pa lastnik Save ti bi torej kar bi ti ostalo po davkih namenil za Slovenski javni dolg? Sploh ti zopet ni jasno kolikšen del proračuna predstavljajo NEDAVČNI PRIHODKI (npr. dobički podjetij v državni lasti). "Poglej si Krko, koliko ima sedaj dobička ?? NIČ proti bruto prometu"- KAJ SI PA S TEM HOTU POVEDAT? RAZEN TEGA DA O GOSPODASRTVU NIMAŠ POJMA? Prvoborec, po nivoju tvojega razmišljanja sem prepričan da imam vsaj 2 stopnji višjo izobrazbo kot ti, državi pa škodo delajo predvsem bedaki kot si ti s svojimi patetičnimi intelektualnimi sposobnostmi, ki se gredo strokovnjake na področjih, o katerih NIMAJO POJMA.
Prvo Bore
24. 12. 2007 00.18
mich del dolgov že plačujejo preko davka na dobiček. Naprej pa nihče ne bo več palčeval. Kar poglej Savo, koliko ima dobička , ki je last Goodyear. Poglej si Krko, koliko ima sedaj dobička ?? NIČ proti bruto prometu. Mich ,malo se uči in zaradi takih bedakov, gre naša država v propast.