Slovenija

Nov škandal v Sovi?

Ljubljana, 16. 06. 2007 13.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Sova naj bi posnela več pogovorov med Sanaderjem in Janšo. Če bi to bilo res, bi to bil velik škandal, meni slovenski premier.

Slovenska obveščevalno-varnostna agencija (SOVA) je v letu 2004 posnela več telefonskih pogovorov med predsednikom hrvaške vlade Ivom Sanaderjem in takratnim vodjo slovenske opozicije Janezom Janšo, piše današnji časnik Dnevnik. Nekdanji direktor Sove Iztok Podbregar trdi, da je Sova delovala zakonito, še piše časnik.

Sanader: Dvomim, da so prisluškovali meni

"Ne želim nikogar obtoževati, pričakujem pa pojasnilo nekdanjega slovenskega premierja (Antona Ropa)", je dejal Sanader
"Ne želim nikogar obtoževati, pričakujem pa pojasnilo nekdanjega slovenskega premierja (Antona Ropa)", je dejal Sanader FOTO: POP TV

"Dvomim, da bi Sova prisluškovala meni“, je poudaril Sanader in ob tem dodal, da bi na to notranjepolitično vprašanje moral odgovoriti tedanji slovenski premier Anton Rop. "Ne želim nikogar obtoževati, pričakujem pa pojasnilo slovenskega premierja nekdanje vlade, ki mora povedati, kaj se je tu dogajalo. Toda verjetno so prisluškovali Janši in potem seveda vsem tistim, ki so z njim komunicirali.“

Trditve, da je tik pred volitvami leta 2004, izdal ukaz za prisluškovanje vodji opozicije Janši, je nekdanji premier Anton Rop zanikal. "Take trditve so abolutno neresne in smešne. Nikoli iz mojega kabineta ni prišlo do naročila Sovi, da kaj takšnega počne. Po mojem vedenju je Sova v času mojega mandata delovala v skladu s svojimi pristojnostmi“, je še dejal Rop.

Janša ni bil uradno obveščen o prisluškovanju pogovorov

Predsednik vlade in prvak SDS Janez Janša je danes na strankinem pikniku v Imenem pri Podčetrtku povedal, da uradno ni obveščen o domnevnem prisluškovanju Slovenske obveščevalno-varnostne agencije (Sova) njegovim pogovorom s hrvaškim premierom Ivom Sanaderjem leta 2004.

Omenjeni časnik je zapisal, da je Sova med obveščevalnim pokrivanjem hrvaškega premierja Iva Sanaderja leta 2004 posnela tudi njegove pogovore z Janezom Janšo
Omenjeni časnik je zapisal, da je Sova med obveščevalnim pokrivanjem hrvaškega premierja Iva Sanaderja leta 2004 posnela tudi njegove pogovore z Janezom Janšo FOTO: Dare Čekeliš

Dejal je še, da naj bi o tem poročal nek časopis, ki vse od svoje ustanovitve zagovarja sporne metode tajnih služb.

Za Janševim odzivom pa se najverjetneje skriva predvsem vsebina pogovorov, ki jih je imel s Sanaderjem. Veljata namreč za politična somišljenika, zato nekateri namigujejo, da naj bi se pogovarjala tudi o morebitni insinuaciji obmejnih sporov, ki bi pomagali k padcu podpore vladajočim strankam na volitvah leta 2004.

"Jaz o tem nisem uradno obveščen, baje je o tem pisal časopis, ki itak od osamosvojitev naprej zagovarja sporne metode tajnih služb. Če bi to bilo res, se mi zdi to nezaslišan škandal.“, je dejal Janša. "Jaz nisem bral tega časopisa, tako da težko karkoli rečem in upam, da to ni res. Regairati samo na časopisne članke, še posebej, če gre za ta konkretni časošpis je neustrezno“, je še poudaril Janša. Janša dodatnih pojasnil Sove na strankarskem pikniku v bližini Podčetrtka, čeprav bi resničnost takšnih prisluhov potrjevala njihove sume, presenetljivo ne bo zahteval.

Nekdanji direktor Sove Iztok Podbregar pravi, da je agencija delovala zakonito, sa je v pristojnosti Sove tudi spremljanje mednarodnih zvez sistemov
Nekdanji direktor Sove Iztok Podbregar pravi, da je agencija delovala zakonito, sa je v pristojnosti Sove tudi spremljanje mednarodnih zvez sistemov FOTO: POP TV

Sova ima sicer v zakonu zapisano pristojnost, da spremlja mednarodne sisteme zvez (to se je dogajalo na Slovenski cesti v Ljubljani, kjer je Sova prisluškovala skupaj z nemško tajno službo) in tuje državljane v tujini. Vse to lahko počne zgolj na podlagi odredbe direktorja Sove. Zastavlja se vprašanje, kaj se zgodi, ko se v takšnih operacijah nadzora tujih državljanov znajde slovenski državljan, v tem primeru Janez Janša, piše omenjeni časopis.

Vodja takratne parlamentarne komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb Jožef Jerovšek pravi, da podatkov o prisluhih takrat niso dobili. "Jaz vem, da takrat nam tega v dokumentih ni uspelo najti, da je bil tudi naš predsednik pod prisluhom“, je dejal Jerovšek.

Časnik je od Sove dobil odgovor, ki pa ne pojasnjuje okoliščin iz leta 2004, povezanih s prisluhi Ivu Sanaderju, v katerih se je znašel Janez Janša. Nekdanji direktor Sove Podbregar je zagotovil, da je Sova delovala zakonito: "Programske naloge Sove so bile takšne, da smo spremljali dogodke v tujini z različnimi možnostmi, tako s tehničnimi sredstvi kot s človeškimi viri. Rezultati dela so bili zelo raznoliki."

Podbregar je povedal, da o konkretnih zadevah ne sme govoriti, vztraja pa, da je Sova delovala zakonito. "Če je določen priključek v tujini nadzorovan, se na njem najde kdorkoli, ki se javi na ta priključek. Nikoli nismo nadzirali šefa opozicije, ampak subjekte v tujini," je še dejal Podbregar.

KOMENTARJI (105)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Matej Rojc
21. 06. 2007 17.19
TRN V PETI - očitno imaš velik trn v peti, da kvasiš neke take umotvore :)))
TRN V PETI
21. 06. 2007 17.13
Prisluškovanje v komunistični vuko***ini. Nič posebnega. Prisluškovanje v normalni državi, vzrok za aretacijo velikega kroga osumljencev. Ampak nič bat, dragi partijci, Slovenija je še vedno veliko bolj komunistična vukojebina kot normalna država. To dokazujejo mediji, komentatorji, sodišča, zgodovinarji in plače vsak dan.
hura@email.si
18. 06. 2007 11.24
Prisluškovanje je povsem običajno delo tajnih služb - rutina. Se je pač slučajno JJ tam našel, pa kaj. Če bi dovolj dolgo brskali, se bi verjetno pa še kdo drug "pomemben politik" tako znotraj kot tudi zunaj naših meja ... To je naša CIA, kaj boljšega pač ne premoremo. Kaj in kako pa naj potem deluje naša "tajna" služba?! Po Bandljevem sistemu - kupi časopis Delo in vedel boš vse?! Vsaka informacija je dobrodošla, pa naj bo taka ali drugačna. Če se ne bi zapirali za zaprta vrata in tako preprodajali z različnimi nepremičninami, potem ... :-)
gadni@email.si
17. 06. 2007 19.01
Janši so prisluškovale vse evropske tajne službe in tudi CIA, saj gre za starega delikventa, ki je nevaren za stabilnost in mir v Evropi. In kaj je to takega, da bi lahko bil škandal? Škandal bo ko bodo spravili na dan kje je denar od prodaje orožja. Hrvati so orožje plačali, orožje je bilo last Juge, kar bo v delitveni bilanci, denar pa v JJ evem žepu.
Tonček Balonček
17. 06. 2007 18.16
Ne bi čudil, če bi kmalu prebral predlog o ustanovitvi prevzgojnih centrov, za preostanke paradajzarjev in podobnih ostankov meščanske levice ter ovir h končnemu zveličanju tega naroda že na tem svetu. Taki tipi obujajo ideje iz časa nacionalsocializma in komunizna, volk pač menja dlako, nravi pa ne. Skrajni čas je za ustanovitev "super Nove Revije", ki bo pričela z izgradnjo novega projekta te družbe, kajti to kar se dogaja zdaj, je res popolnoma slepa pot. Če Evropa ni dojela, da so razne Lizbonske deklaracije, skupna ustava, Bolonjski proces, Schengen, NATO in podobna šara totalno out in izguba časa, moramo to dojeti vsaj tu, kjer nas je malo in smo občutljivi. Nam to lahko povzroči ogromno škodo, večjo kot komunizem, za Nemce, Francoze, Britance, še najmanj pa za Lahe naj nas ne skrbi! Bilo bi fair, če nas ne bi s tem filali še lokalni (v evropskem smislu, ne mislim županov) veljaki in nam nakladali o tej Evropi, cesar je namreč nag!! Predlagam še en absurd, temelječ na izjavah Velikega Vodje: Da bo prihranil čas za vsakodnevno duhovičenje o varnostnih službah (SOVI), naj ustanovi posebno vladno glasilo, lahko tudi spletno, kjer bo delo tajne službe transparentno in tekoče obdelano, da bomo davkoplačevalci vedeli, kdo troši denar in kakšni so učinki, ne pa da ne evmo kdo to počne in za koliko denarja, da en govorimo o učinkih! Vse bo demokratično in "transparentno", mi bomo pa sproščeni!! To bo inovacija v evropskem, če ne celo v svetovnem obsegu. Še CIA se bo čudila in občudovala genij našega vrlega Vodje! Tam so s preganjanjem komunizma opravili že pred 30 in več leti in pospravili tistega McCarthyja, pri nas pa gre za permanenten proces, v skladu s stalinizmom: Če ni sovražnika, ga ustvari in neguj, reinkarniraj, da ga boš preganjal in te bodo rabili! Če jih ne najdeš, pojdi po domovih upokojencev, hiralnicah, kjerkoli, saj obstajajo!! Pa saj je vsakemu razumnemu človeku jasno, da Dnevnikovo "odkritje" prisluškovanja Janši in Sanaderju voda na Janšev mlin, saj bo moral zdaj odgovarjati Rop in je očnjena "levica". Ne nas nategovati! Zdrave sile napredka so očitno prodrle tudi do Dnevnika!?
figa.mac
17. 06. 2007 17.27
Bože mili,sedaj bodo rekli, da so delovali v tujini.Kakšna farsa.A,ste omejeni?
doki007@email.si
17. 06. 2007 13.46
HA HA HA HA HA HA HA HA ............
Tonček Balonček
17. 06. 2007 12.19
Janša in Sanader sta imela za svoje pomenkovanje posebne linije, ki je bila "čista", tisto, ki ji je prisluškovala SOVA pa sta uporabljala za zavajanje obveščevalnih služb. Po domače povedano sta nategnila Nemce in domače izdajalce. Tako so delali že partizani!!
jukister@gmail.com
17. 06. 2007 12.09
Kok jih je pa kej umrl za rakom v vaši družini? Kok jih je pa mal čudnih okol? (let's vote primate Sovite... Mr Putin rules doesn't he...)Mr. Bushi is king isn't he.. jah amerikanarji so pstavl prvi reaktor recmo 800 metrov od ljubljane.. eni smo pa velikodušni sploh ko smo vidl kaj pol rata z (testnimi) ljudmi).. zdej pa pejte u tri govna materna vsi kot bi rekla moja babica...
Vegos
17. 06. 2007 12.08
Janša v zadnjem času že tudi zase postaja grešni kozel....krog njegovih "prijateljev" je pa vedno manjši.
Adolph
17. 06. 2007 12.06
Kaj se cudite taksne morale.Vi vsak dan zijate z odprtim gobcem big brother,to je istotako nemoralno.
jukister@gmail.com
17. 06. 2007 12.05
..če je to škandal upam da ne veste kok je applova delnica (apple inc.) zrasal v zadnih 15 letih (ki jih kao nist mogl kupit takrat).. pol pa ko to veste je še posebej zanimivo kok so vas obseval ob črnobilu.. yeap res je fun ko zveš da je avstrija druga najbolj obsevana država po državi ki leži poleg države kjer je bil reaktor (the primat sovied and Mr Putin rules).. ja mi smo taki carji.. sam mal seva klele..
PraviSvobodnjak
17. 06. 2007 11.37
To metodo diskreditacije, likvidacije in eliminacije, je uporabljal Kučan in leva vlada, ves čas, ko so bili na oblasti. Bili smo edina država, kjer so za vse sranje obtoževali opozicijo. Janša je bil pa itak grešni kozel za vse.
Tonček Balonček
17. 06. 2007 10.00
Zahodni obveščevalci si ne mažejo rok s takim delovanjem, saj so iz demokratičnih držav, kjer vladata red in zakon. Oni plačajo par stotisoč EUR in dajo kombi da te zadeve počnejo zanje drugi. Udobno in čisto!
jukister@gmail.com
17. 06. 2007 10.00
Sicer pa se ve komu mora sova odgovarjat.. in to je trenutni predsednik vlade. Če ni tako nej jo pa zadavjo.. bomo mel pa miš al pa kar kol pač hočte..
jukister@gmail.com
17. 06. 2007 09.57
Sova je sova.. ušeč nam je da znajo stavri ki si jih še predstavlat ne znamo (večina).. zdej pa dejte mer pa nej jim spet zraste perje...
tomi.passion@gmail.com
17. 06. 2007 09.51
kgb. V zakonu lepo piše, da SOVA ne sme prisluškovati slovenskim državlajnom, prav tako SOVA ni ustanovljena za nadziranje slovenskih džavljanov, kar je pod Kučanom in Drnovškom, primarno počela. Sicer pa si več o delovanje te agencije, lahko prebereš na njihovi spletni strani in v zakonu.
jezero
17. 06. 2007 09.50
za prave podatke bodo poizvedeli pri prijateljici A, Merkel oz. nemški obveščevalni službi, ki ima sigurno vse arhivirano -seveda v Nemčiji. Seveda je ariviran tam tudi vsak vagon in cena prodanega orožja. V nemške in druge arive pa Sturma ne spustijo, da bi tam napravil red!
Tonček Balonček
17. 06. 2007 09.30
Kot sem že omenil, bi morali takrat, ko je Janša klical Sanaderja, dežurni v Kozolcu iti na malico in mašino postaviti v položaj STOP, ne pa da ju je poslušal in snemal. Janša zdaj čaka na novo številko Demokracije, mogoče bo tam kaj tehtnega pisalo, saj gre za resen in uravnotežen medij.
kgb@akcija.net
17. 06. 2007 09.25
poj naj pa en napise kaj sploh naj počne tajna sluzba. To kar pa sedaj se počnejo s sovo pa meji za na norost-in najboljse bi bilo da se sovo kar ukine