Slovenija

Medvedov manj, kot trdijo

Ženeva, 14. 02. 2007 16.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Odstrel 106 slovenskih medvedov bo imel dramatične posledice za vrsto po celi Evropi, opozarja WWF.

Odstrel 106 slovenskih medvedov bo imel drastične posledice za vrsto
Odstrel 106 slovenskih medvedov bo imel drastične posledice za vrsto FOTO: Dare Čekeliš

Svetovni sklad za naravo (WWF) Slovenijo opozarja, da bo imel za letos načrtovani odstrel 106 rjavih medvedov dramatične posledice za vrsto po celi Evropi, saj si slovensko medvedjo populacijo delijo številne države v regiji, piše na spletnih straneh organizacije.

"Populacija je še posebej pomembna saj je vir za ponovno naselitev medvedovv Avstrijo, Italijo in Francijo, kjer so populacije majhne in razkropljene," je poudaril Gerald Dick s programa za zaščito živalskih vrst.


V WWF tudi dvomijo o točnosti uradnih ocen, da naj bi bilo v državi med 500 in 700 medvedov. Menijo, da je precej verjetnejša nižja številka.

Čeprav je Slovenija ena prvih držav EU, ki je zaščitila rjavega medveda, načrtuje zvišati letno kvoto za odstrel teh živali na 106, kar bi lahko zdesetkalo medvedjo populacijo, opozarjajo v WWF.

Do leta 2002 so v Sloveniji letno odstrelili 50 rjavih medvedov, nato pa je vlada to kvoto dvignila na 100 živali. Letos naj bi jih odstrelili 106, odločitev o tem pa naj bi v kratkem sprejelo okoljsko ministrstvo.

WWF opozarja, da v kvoto niso vštete tiste živali, ki poginejo na cestah. Leta 2005 je bilo takih kar 40.

Skupaj z načrtovanim odstrelom 106 medvedov in medvedi, ki vsako leto poginejo na cestah in železniških tirih, pa se številka dvigne na okoli 130 medvedov. Leta 2005 je na cestah v Sloveniji poginilo 40 medvedov in stopnja smrtnosti medvedov bi se tako približala 30 odstotkom celotne populacije. WWF zato pričakuje jasne podatke o številu medvedov in argumente za uradno določeno kvoto lova medvedov, ki letno znaša preko 20 odstotkov, kar je, kot piše na spletnih straneh sklada, neznanstveno in netrajnostno.

Ker bo Slovenija v prvi polovici leta 2008 predsedovala EU, bi morala to priložnost izkoristiti in dokazati, da je lahko vodilna v uveljavljanju evropskih smernic upravljanja z velikimi zvermi, še poudarja WWF.

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

grega83@mail386.com
14. 02. 2007 19.47
končno neki članek, ko se strinjam.