Slovenija

Medvedi za izvoz

Kočevje, 21. 04. 2006 12.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Na Mašunu so predstavili odlov slovenskih medvedov, namenjenih za naselitev v francoskih Pirenejih.

Skupina strokovnjakov je najprej predstavila teoretičen potek odlova
Skupina strokovnjakov je najprej predstavila teoretičen potek odlova FOTO: Dare Čekeliš

Strokovnjaki so najprej predstavili potek odlova, nato pa na bližnjem krmišču še praktično prikazali kratko demonstracijo tehnike odlova, je povedal vodja oddelka za gozdne živali in lovstvo ter vodja izvedbe odlova medvedov Marko Jonozovič.

Odlov na dva načina

Past je kombinacija vzmeti in jeklenice
Past je kombinacija vzmeti in jeklenice FOTO: Dare Čekeliš

Odlov lahko poteka na dva načina, je pojasnil Jonozovič. Prvi se imenuje odlov na prosto, pri katerem medveda iz neposredne bližine omamijo s puščico iz uspavalne puške. Medved zaspi, nato ga strokovnjaki pregledajo in ocenijo njegovo primernost za preselitev.

Tveganje poškodbe medveda pri lovu sicer obstaja, vendar pri nas do sedaj v takem postopku še nobena žival nikoli ni bila poškodovana. Marko Jonozovič

Pri drugem načinu vzpostavijo okoli lovišča sistem posebnih pasti, opremljen z radijskim oddajnikom, ki oddaja signale v logistično bazo. "Past je kombinacija vzmeti in jeklenice," je povedal Jonozovič. Ko se medved vanjo ujame, ga pregledajo in nato določijo odmerek uspavala. Ko ga uspavajo, tudi v tem primeru sledi ocena primernosti za preselitev.

Prevoz bo trajal 24 ur

Odlov medvedov se bo zaključil s koncem avgusta
Odlov medvedov se bo zaključil s koncem avgusta FOTO: Dare Čekeliš

Medved je uspavan približno tri do štiri ure. Če ga določijo za preselitev, ga naložijo v posebno prirejeno vozilo v obliki soda, v katerem ima medved stalen dotok vode in klimo, hkrati pa je ves čas nadzorovan prek videokamere. Pri prevozu je vedno navzoč tudi veterinar. Prevoz v Francijo sicer traja en dan.

Odlov medvedov po dogovoru med Slovenijo in Francijo sicer traja od začetka aprila in se bo zaključil s koncem avgusta. Pri odlovu bodo strokovnjaki uporabili oba zgoraj opisana postopka ulova. Na željo francoske strani javnosti o preselitvi posameznega medveda ne bodo obveščali, dokler žival ne bo v Franciji. S tem naj bi onemogočili proteste nasprotnikov naselitve.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.