Slovenija

Medsebojne obtožbe o zlorabah

Ljubljana, 14. 10. 2005 17.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V DZ so se sprli glede pristojnosti parlamentarne komisije pri ugotavljanju okoliščin prodaje delnic Mercatorja.

Komisija za nadzor proračuna in javnih financ: Vladne in opozicijske stranke v parlamentu vsaka po svoje gledajo na primer prodaje delnic Mercatorja
Komisija za nadzor proračuna in javnih financ: Vladne in opozicijske stranke v parlamentu vsaka po svoje gledajo na primer prodaje delnic Mercatorja FOTO: POP TV

Predstavniki poslanskih skupin so na današnjem kolegiju razpravljal tudi o "zapletih", povezanih z obravnavo vprašanja odprodaje Mercatorjevih deležev v parlamentu.

Vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko je sprožil vprašanje o "povsem neustreznem" načinu dela komisije DZ za nadzor proračuna in drugih javnih financ, katere predsednik je poslanec opozicijske LDS Milan M. Cvikl in o kateri bi se "moralo izreči vodstvo parlamenta ter kolegij". Po mnenju Tanka namreč delo te komisije poteka v nasprotju s poslovnikom, predsednik komisije pa naj bi, "prekoračil svoja pooblastila in zlorabljal poslovniška pravila". Tankovo opozorilo se je nanašalo zlasti na zadnje dogajanje na komisiji, povezano z obravnavo odprodaje deležev KAD in SOD v Mercatorju. Koalicijski poslanec Cviklu očita, da spreminja nadzorno komisijo v preiskovalno.

Tako Miran Potrč (SD) kot tudi Cvikl sta Tankove očitke zavrnila. Potrč je namreč prepričan, da je prav Tanko s takšnimi ocenami "grobo kršil poslovnik in prekoračil pristojnosti kolegija, ki nima pristojnosti ocenjevati dela delovnih teles". Cvikl pa je Tankove besede označil za "zavajajoče", saj želi vladajoča koalicija, ravno nasprotno od tega, kar trdi Tanko, blokirati delo komisije pri pojasnjevanju okoliščin "velikega oškodovanja državnega premoženja" v primeru Mercator.

Cukjati se je opravičil SOD-vim možem

Cviklov nastop pa je "izzval" Cukjatija, da se je priglasil k besedi in poslancu odgovoril, da "govorimo o postopku dela vaše komisije, ki ni zgledno". Cukjati je namreč že pred sestankom kolegija prejel pobudo poslancev vladne koalicije, naj zadevo Mercator obravnava parlamentarna preiskovalna komisija. Cukjati je prepričan, da je Cvikl z zastavljanjem vprašanj predsednikoma upravnega odbora SOD Milanu Podpečanu in direktorju SOD Marku Pogačniku "v duhu zasliševanja" storil spodrsljaj in presedan. "To je v opravičilu Pogačniku in Podpečanu, ki sta se po seji komisije pritožila na vodstvo parlamenta," je odgovoril Cukjati.

LDS in DS: Cukjatijevo ravnanje je "brez primere"

Vodstvo državnega zbora še vedno išče vodjo zakonodajno-pravne službe. Dolgoletna sekretarka te službe v obdobju koalicijske vlade LDS, ZLSD in DeSUS Tina Bitenc Pengov je z oktobrom dala odpoved, njeno delo pa zdaj opravlja namestnica. Nikolaj Abrahamsberg, ki naj bi s 1. septembrom zamenjal Bitenc-Pengovovo, je že pred nastopom funkcije zaradi razlogov, povezanih z javno izraženimi dvomi o njegovi primernosti, odstopil.

Cvikl je Cukjatiju repliciral, da gre "za orkestrirano dejanje vodje poslanskega kluba SDS in predsednika DZ" in da je zakonodajno-pravna služba tudi povedala, da ni zadržkov za obravnavo omenjene tematike na komisiji. "To, kar ste si danes dovolili, je brez primere," je Cukjatiju odgovoril Potrč, ki "ne pomni, da bi si kdajkoli predsednik državnega zbora dovolil, da pri drugih organih kritizira delovanje parlamenta in se jim opravičuje, ne da bi se pred tem pogovoril s predsednikom komisije".

Potrč je predsedniku državnega zbora očital, da je z današnjim nastopom "zlorabil kolegij" in da je predsednik parlamenta z ocenjevanjem dela komisije sam "storil zelo slab in nesprejemljiv presedan".

Cukjati je zavrnil očitke o zlorabi poslovnika, saj lahko "v skladu s poslovnikom kolegij razpravlja tudi o zadevah, povezanih z delom parlamenta". Prav tako je prepričan, da ni ravnal narobe, ko se je opravičil Pogačniku in Podpečanu. Komisija za nadzor javnih financ bo, tako Cukjati, "imela veliko možnosti razpravljati o vprašanju Mercatorja, vendar ne kot preiskovalna komisija in ne kot zasliševanje ljudi, kjer se jim podtika namene, ki jih niso imeli".

SORODNI ČLANKI