Slovenija

Mednarodni preiskovalec o primeru Petek

Ljubljana, 10. 04. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

V Slovenijo bo popoldne pripotoval posebni preiskovalec Mednarodne zveze novinarjev Alexander Sami, ki ga je zveza izbrala za pripravo poročila o primeru Petek.

V okviru preiskave mednarodne zveze se bo Sami danes srečal s predsednikom Društva novinarjev Slovenije Gregorjem Repovžem, novinarjem Mirom Petkom, generalno državno tožilko Zdenko Cerar, na neformalnem pogovoru pa bo tudi z varuhom človekovih pravic Matjažem Hanžkom. Jutri pa se bo srečal z generalnim direktorjem policije Markom Pogorevcem, direktorjem Uprave kriminalistične policije Stjepanom Kovačevičem in predstavniki Policijske uprave Slovenj Gradec, v petek pa načrtuje srečanje še z notranjim ministrom Radom Bohincem, predsednikom parlamentarne preiskovalne komisije za primer Petek Mirkom Zamernikom in svetovalko predsednika države Milana Kučana za odnose z javnostmi Špelo Furlan.

Sami je eden od generalnih sekretarjev Švicarske zveze novinarjev (SVJ), zadolžen za področje izobraževanja, pravnega svetovanja, mednarodnega sodelovanja, med drugim pa je tudi svetovalec Evropske zveze novinarjev (EFJ) za avtorske pravice. SVJ je največje in najstarejše poklicno združenje švicarskih novinarjev, ki je bilo ustanovljeno leta 1883 in danes združuje več kot 6000 novinarjev.

Kot so sporočili iz DNS, preiskovalec Mednarodne zveze novinarjev do petka ne bo dajal izjav za javnost, po končanih srečanjih v petek pa bo predvidoma novinarska konferenca oziroma izjava za javnost na sedežu Društva novinarjev Slovenije.