Slovenija

Za bolnike kljub stavki poskrbljeno

Ljubljana, 18. 09. 2008 07.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Srednje medicinske sestre v KC so začele belo stavko. Da bi delo potekalo nemoteno, je moralo vodstvo bolnišnice na pomoč poklicati sestre z drugih oddelkov.

Srednje medicinske sestre Centra intenzivnih terapij v UKC Ljubljana so danes pričele z napovedano belo stavko. Opravljale bodo le delo, ki ga morajo oziroma za katerega so plačane.

Srednje medicinske sestre poudarjajo, da zahtevajo le enako plačilo za delo, ki ga opravljajo, kot za to delo dobijo diplomirane medicinske sestre.
Srednje medicinske sestre poudarjajo, da zahtevajo le enako plačilo za delo, ki ga opravljajo, kot za to delo dobijo diplomirane medicinske sestre. FOTO: POP TV

Sestre, ki gredo po besedah njihove predstavnice Nataše Belgič na vse ali nič, zahtevajo zagotovitev v torek s strani ministra Gregorja Viranta ponujenih 30 odstotkov povišice in uveljavitev sistema nacionalnih poklicnih kvalifikacij, ki jim bo prinesel višji plačilni razred. Zavezo o taki rešitvi zahtevajo na papirju in je zanje edina sprejemljiva. Znanja, potrebna za delo na CIT, namreč ni mogoče pridobiti v šoli, temveč le s prakso, zatrjujejo.

Z Univerzitetnega kliničnega centra so za 24ur.com sporočili, da delo medicinskih sester poteka normalno in da "bo za vse bolnike poskrbljeno".

Predsednica Konference bolničarjev, zdravstvenih tehnikov, medicinskih sester, babic in fizioterapevtov v hišnem sindikatu UKC Vesne Rugelj je za 24ur. com dejala, da "to ni nobena stavka“ oziroma, da sploh ne gre za stavko, saj opravljajo svoje delo. Dodala je, da si prizadevajo predvsem za to, da bi se srednje medicinske sestre, ki v skladu z novo reorganizacijo dela opravljajo pri negi in terapiji bolnikov enako zahtevna dela kot diplomirane sestre, izenačile.

Po njenem mnenju jim zaradi narave dele pripada skoraj enako plačilo, ki pa bilo za 12 odstotkov nižje od medicinskih sester. Ponovila je dejstvo, da so se z ministrom Gregorjem Virantom že uskladili za povišanje plač, kar pa bi izhajalo iz podpisa posebnega aneksa k pogodbi za povečanje obsega dela.

"Ne moremo govoriti o beli stavki, te sestre bodo svoje delo opravljale normalno. Začenja se nova organizacija v intenzivni negi. Ponedeljkov dogovor ( z Virantom) je bil podpisan za vse intenzivne nege po vseh zavodih po Sloveniji," je še za 24UR ZVEČER dejala Rugljeva. Poudarila je še, da bo v skladu z novo organizacijo dela v intenzivni negi "za istega pacienta skrbelo več oseb, vsak v skladu s svojimi kompetencami, ki se med seboj prepletajo, in za te sestre je ponedeljkov dogovor sprejemljiv“.

Dejansko znižanje plač

Medicinske sestre in UKC Maribor so nas opozorile, da se v medijih pojavljajo določene netočnosti. Poudarile so, da se je osnovna plača res dvignila za 20 odstotokov, vendar pa so se po njihovem mnenju ukinili vsi dodatki: za nočno delo, za sobotno in nedeljsko delo in dodatek za delovno dobo.

Delo na Centru intenzivnih terapij (CIT) v UKC Ljubljana danes poteka po spremenjenem režimu.
Delo na Centru intenzivnih terapij (CIT) v UKC Ljubljana danes poteka po spremenjenem režimu. FOTO: Kanal A

"Ti dodatki so se v procentih znižali za polovico, nedeljsko delo pa se je znižalo še več kot za polovico, zato je tudi prišlo do tega, da so sedaj izplačila kljub povišanju plač manjša, kot so bila pred novo sistematizacijo. Vendar pa tega nismo vedeli vse do prvih izplačil, saj v aneksu to ni bilo nikjer zapisano, da so se dodatki razpolovili“, so zapisale. Opozarjajo še, da so tako kljub povišanju plač, ob koncu meseca dejansko dobile nižjo plačo.

Delo poteka po spremenjenem režimu

Delo na Centru intenzivnih terapij (CIT) v UKC Ljubljana danes poteka po spremenjenem režimu. Vodstvo zavoda je na enoto prerazporedilo sedem diplomiranih medicinskih sester iz drugih enot. Srednje medicinske sestre pa opravljajo manj zahtevna dela.

Tako se je vodstvo zavoda odzvalo na napoved 37 srednjih medicinskih sester v CIT, da bodo zaradi neugoditve njihovi zahtevi po 10-odstotnem dodatku na zahtevnost dela opravljale le še dela skladno z njihovo izobrazbo.

Enako plačilo za delo

Ob tem srednje medicinske sestre poudarjajo, da ne bodo stavkale, ker želijo višjo plačo, ampak zahtevajo le enako plačilo za delo, ki ga opravljajo, kot za to delo dobijo diplomirane medicinske sestre.

Strokovni kolegij intenzivnih terapij Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana (UKC) je v sredo sicer zavrnil predlog ministra za javno upravo Gregorja Viranta, po katerem bi srednje sestre v CIT poleg že dogovorjenega 20-odstotnega povišanja plač za srednje sestre v najzahtevnejših intenzivnih terapijah dobile še za 10 odstotkov višje plače.

Soglasno so namreč ocenili, da si višje plače na račun zahtevnosti svojega dela ne zasluži le 37 srednjih sester v Centru intenzivnih terapij, temveč vseh 450 srednjih sester, ki delajo v vseh najzahtevnejših intenzivnih terapijah v ljubljanskem UKC.

Zobozdravniki tudi finančno oškodovani

Poleg medicinskih sester pa so s plačno reformo nezadovoljni tudi zobozdravniki. Poudarjajo, da je treba pri uvrstitvah zobozdravnikov v plačne razrede upoštevati posebne pogoje njihovega dela (PPD). Vendar pa so javni zavodi „zobozdravnike uvrščali v plačne razrede na osnovi njihove dosedanje plače, neupoštevajoč obremenitve in dejanske pogoje dela. Odbor za zobozdravstvo opozarja, da je tako prišlo do finančnega oškodovanja zobozdravnikov“, so še sporočili iz odbora za zdravstvo pri Zdravniški zbornici.

Poudarili so še, da vodstva zdravstvenih zavodov zobozdravnikov niso uvrščala v plačne razrede skladno z njihovimi obremenitvami in delovnimi pogoji, pač pa so sledili zgolj finančnim navodilom politike in ZZZS. Pri tem so bili zobozdravniki finančno oškodovani. Poleg tega pa je problematična uvrstitev specializantov v kolektivni pogodbi za zdravnike in zobozdravnike. Po njihovem mnenju pa smo tudi priča plačnemu nazadovanju nekaterih specializantov v primerjavi s prej doseženo stopnjo.

Novo izhodišče za pogajanja

Po besedah predsednice Konference bolničarjev, zdravstvenih tehnikov, medicinskih sester, babic in fizioterapevtov v hišnem sindikatu Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana Vesne Rugelj so sindikatom, ki v UKC zastopajo interese srednjih sester, predlagali novo izhodišče za pogajanja o plačah, po katerem bi vsem sestram v najzahtevnejših intenzivnih terapijah, to je intenzivnih terapijah tri, plače povišali za skupno 25 odstotkov.

Povišico bi tako dobile srednje in tudi diplomirane medicinske sestre. A Rugljeva je ob tem opozorila, da to ne bi rešilo problema, zaradi katerega srednje medicinske sestre v CIT tudi napovedujejo belo stavko: da so za isto delo plačane manj kot njihove kolegice z diplomo.

Kor je znano, je minister za javno upravo Gregor Virant že obiskal sestre, skupaj pa so našli rešitev glede plač, ki je bila za sestre sprejemljiva. Ta je predvidevala, da bodo zaposleni v tej enoti plačani bolje kot kader v ostalih intenzivnih terapijah po Sloveniji, vendar bi to moral potrditi še strokovni kolegij intenzivnih terapij UKC, ki pa je predlog zavrnil.

KOMENTARJI (129)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Refluks
20. 09. 2008 15.54
Zavistne kolegice, ojej . Krenkren. Ni zavisti, le razočaranje. Vsekor je tale afera dobra za nas. Končno se bo začela dosledno spoštovati delitev dela in kadrovski normativi. Razlika pa bo in mora biti. Glede na izkušnje, izobrazbo in težavnost dela, ki se zelo, zelo razlikuje med npr. ambulanto in intenzivnim oddelkom.
szt
20. 09. 2008 11.59
@krenkren točno tako...le avtobus mora biti zadosti velik.... riti pa.......
Petrovec
19. 09. 2008 23.11
@Lolek latinski pregovor pravi Nomen est omen. Pa kake ti serjes tukaj??? A si kdaj bil v intenzivi da ves kako in kaj tam delo poteka? A je kdo kdaj slisal, da so sestre v intenzivkah v Evropi boljse placane od zdravnikov v splosnih ambulantah??? Le zakaj neki??? Njabrz gre spet za kaksno zaroto proti sedanji vladi ali kaj. Predno opletate s svojimi jeziki pojdite za en dan v intenzivko in delajte to kar tam delajo srednje sestre - ali pa bog ne daj diplomirane, potem pa pisarite po forumih kreteni. Sicer pako sem danes videl Markovicko (strokovno direktorico KC ) na Jambrekovem zboru za republiko mi je bilo vse jasno. MI smo se zemraj popolnoma komunisticna drzava kjer s na polozaje pride samo ce si v pravi stranki. Ce se mi to zdi vseeno v telekomu, se mi sploh ne zdi v zdravstvu. Zdaj je tud jasno kako \"spontano\" se je Virant narisal v CITu. Dobil je klic strankarskek olegice, da naj pride malo porihtat, potem jih jepa strokovni kolegij in zavistnekolegice iz cele Slovenije zejne pripeljal cez vodo. To je najbrz tista sproscena SLovenija od Jambreka in Janse iz volilnih obljub 2004... Ampak ljudje, ko vas bo povozil avtobus, vam riti na CITu ne bo brisal Jansa ali Virant, ampak sestra, ki bo slabe volje ker jo degradirajo in ponizujejo s sramotno placo. Ob tem pa prostodusno priznajo da KC dobiva denar za visoke sestre, nastavlja pa tja srednje, denar pa pospravi v zep...
Buena Vita
19. 09. 2008 17.46
SENCI ČIGAV SI PA TI-- S tega planeta nisi,zagotovo,če ti je titoizem tako všeč,ga je na kitajskem dovolj,no,kaj jedo je sicer vprašanje,pice vsak drug dan v piceriji zagotovo ne,vozijo bičiklete,ali peš-cafuz,riža tudi menda imajo,za priboljške pa si privoščijo psa,kačo črve itd,zakaj ne tečeš veš,za titovimi časi jokajo danes samo totalni lenuhi,samo njim bodočnost ni jasna,vsak ki z prsti miga,in ima le kanček pameti v glavi pa živi kraljevsko,pa mi dokaži nasprotno,greva pogledat jutri in v nedeljo nakupovalne centre,malo v sloveniji,malo te pa peljem v tujino,ve se,na moje stroške- pa boš potem klobase zvijal,
SPICELJ
19. 09. 2008 16.47
Po tv je kazalo štrajk visokih medicinskih sester,jaz sem tam videl same male sestre?????
ServerAUTOMATIC
19. 09. 2008 15.12
Sploh ne vem, čemu bi bila zadušena bela stavka. Pač diplomirane medicinske sestre so zavihale rokave in oprijele delo, katerega bi morale že zdavnaj opravljati. Upam, da bodo srednji kader premestili, kamor sodi- na manj zahtevna dela.
ServerAUTOMATIC
19. 09. 2008 15.07
Itak pa delo srednje medicinske sestre zna in mora znat opravljati tudi diplomirana medicinska sestra. Zato sem mnenja, da to tudi opravljajo.
ServerAUTOMATIC
19. 09. 2008 15.05
Jaz bom povedal tako, da v zdravstvu je treba še mnogo uredit, da se ve kdo kaj dela, kaj so njegove odgovornosti, itd. Diplomirane medicinske sestre se rade izognejo delu pa naložijo svoje delo srednji medicinski sestri. Še posebej v nočni izmeni, če gredo spat.
ServerAUTOMATIC
19. 09. 2008 14.59
Sem pa za to, da srednji kader išče delo v sosednji Avstriji in Italiji, ker je baje to delo tam bolj spoštovano in bolje plačano. Dosti kadra se je izšolalo za diplomirane medicinske sestre, da bo prejemalo višjo plačo, delalo pa manj. To ne gre skupaj, razen v socijalizmu.
ServerAUTOMATIC
19. 09. 2008 14.56
Naj diplomirane medicinske sestre opravljajo bolj odgovorno delo, delo za katro so hodile v šolo in naj srednje medicinske sestre opravljajo primerno delo glede na njihovo izobrazbo. Prav pa je, da se strednjim medicinskim sestram, ki so vsa ta leta opravljale delo diplomiranih da nek dodaten denar, ker so bile izkoriščane. Problem je treba rešiti na pošten način. Problem je hitro rešljiv.
SPICELJ
19. 09. 2008 14.53
SENCI...mej ni več,razen v nekaterih glavah...
ServerAUTOMATIC
19. 09. 2008 14.48
Problem sega še v čas Drnovškove in Kučanove vladavine, kjer je sistem omogočal izkoriščanje srednjih medicinskih sester glede dela in odgovornosti. Plačane pa so bile slabo. In to je ta problem.
ServerAUTOMATIC
19. 09. 2008 14.44
Vsa ta leta so bile nekatere srednje sestre izkoriščane, ker so delale delo diplomoranih. Za to ni kriva današnja vlada, kriva je stara, bivši LDS oziroma sedanji trio (Zares, SD , LDS), ker so takrat vladali. Zakaj inšpekcija za delo ni delovala vsa ta leta? In če bodo levičarji prevzeli ponovno oblast se bodo krivice ponavljale. Komunizma ni več, da bi delavec moral trpet. SDS dela red in pravico in verjame v njih. Prav je, da vsak opravlja delo za katero je izšolan pa bodo tudi plače pravične.
ServerAUTOMATIC
19. 09. 2008 14.39
Ja, pametno. Dobro je, da so delo zasedle diplomirane sestre, ker so za to izobražene in plačane. Srednje sestre so pač priučene za bolj odgovorno delo zaradi nižjih stroškov, kar je znak da so bile izkoriščene.
exim@t-2.net
19. 09. 2008 13.17
Še ena spodletel svizčev napad na demokracijo. Odbij, svizec s pergamom vred!
senci
19. 09. 2008 12.47
SPICELJ Glede na evropske cene in neevropske plače marsikdo še danes hodi čez mejo po kafe pa še fasungo zraven.
vanili
19. 09. 2008 12.32
pa še nekaj. Da bi rade sestre s 5. stopnjo imele iste plače kot s 7. stopnjo se mi pa zdi noro. Potem se bodo spomnile te s 7. stopnjo in se bodo pritoževale, da imajo visoko zahtevna dela in da hočejo imeti vsaj toliko kot zdravniki:) Jaz bi tako predlagal. Osnovna plača za sestro cca. 600-650 eurov za današnje razmere v gospodarstvu dodatek, če res dela na zahtevnem delovnem mestu (0 - 150 eur odvisno od težavnosti). To je to. Za 7. stopnjo bi bila primerna 850-900 eur dodatki
vanili
19. 09. 2008 12.27
lažejo vsi po vrsti, kakšne plače 600 eurov. je že pred mnogimi leti moja bivša dobila na kliničnem 160.000 SIT s 5 stopnjo. Vem, pa da kolegica od mojega frenda dobi 1000 eur izplačila v CE za normalno delo. Ima tudi 5 stopnjo. Pa ne bo mi noben rekel, da dela non stop, ker smo ogromno skupaj in poznam situacijo. Meni se zdi to dobra plača, za tiste v zdravstvenihi domovih v manjših krajih bi pa morali zmanjšat saj nimajo kaj za delat. LP
SPICELJ
19. 09. 2008 11.31
SENCI...to pa ne boš govoril,a bi spet rad za kilo kafeta hodil v avstrijo in se vozil vsak drug dan..ja,ja...par,nepar je vladal....
senci
19. 09. 2008 11.29
Aja še nekaj, glede Tita. V času Tita je bilo vse boljše, življenje je bilo boljše, lažje si dobil službo,plače so bile normalne....Eni pravijo da se je kradlo na veliko. Kradlo se je, a so vsi imeli, danes se krade in nobeden nima nič.Le kako?