Slovenija

Meddržavna komisija zahteva obratovanje novih odlagališč odpadkov z 2028

Krško, 02. 10. 2023 15.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Meddržavna komisija za operativno izvajanje določb meddržavne pogodbe med slovensko in hrvaško vlado o krški nuklearki (Nek) je pristojnima službama Hrvaške in Slovenije naložila, naj čim prej izvedeta gradnjo odlagališč za radioaktivne odpadke. Prevzem nizko- in srednjeradioaktivnih odpadkov pričakujeta najpozneje v začetku 2028.

Meddržavna komisija za spremljanje izvajanja pogodbe med slovensko in hrvaško vlado o ureditvi statusnih in drugih pravnih razmerij, povezanih z vlaganjem v Nek, njenim izkoriščanjem in razgradnjo, je zahtevo na pristojne naslovila v luči zamude pri gradnji odlagališča nizko- in srednjeradioaktivnih odpadkov (NSRAO) na Vrbini pri Krškem in dolgoročnega skladišča Čerkezovac na Hrvaškem, je po seji pojasnil slovenski minister za okolje, podnebje in energijo Bojan Kumer.

Kumer je zatrdil, da bo Hrvaška, "absolutno povabljena k soinvestitorstvu" pri Jeku 2.
Kumer je zatrdil, da bo Hrvaška, "absolutno povabljena k soinvestitorstvu" pri Jeku 2. FOTO: Damjan Žibert

Komisija je Neku naložila tudi, naj s ciljem premostitve do začetka prevzemanja odpadkov leta 2028 nadaljuje vse aktualne dejavnosti za zagotovitev zadostnih zmogljivosti za začasno skladiščenje, po potrebi pa sproži še nove. Po prvotnih načrtih naj bi se sicer odlaganje v NSRAO na Vrbini začelo letos.

Hrvaška: Državi bosta odpadke odlagali ločeno

Na vprašanje, ali bi državi odpadke lahko odlagali na skupno mesto, je Kumer odvrnil, da upanje za to še obstaja, a je majhno. Sicer pa mora biti to vprašanje do konca leta "stoodstotno in absolutno zaključeno", je dodal.

Hrvaški minister za gospodarstvo in trajnostni razvoj Davor Filipović, ki je vodil hrvaško delegacijo, je na drugi strani dejal, da sta se strokovni skupini obeh držav dogovorili za ločeno odlaganje odpadkov, v zvezi z možnostjo skupnega hranjena odpadkov pa, da se bosta s Kumrom dogovorila tako, da bosta zadovoljni obe strani.

Glede projekta gradnje nove krške nuklearke (Jek 2) v Krškem je Filipović zatrdil, da je Hrvaška zainteresirana za sodelovanje. Kot je napovedal, se bosta državi na to temo še pogovarjali, pobudi za gradnjo pa da se bodo vsekakor pridružili.

Kumer je zatrdil, da bo Hrvaška, "ko bo dozorel čas", "absolutno povabljena k soinvestitorstvu" pri Jeku 2, a je projekt v fazi, ko je za ugotavljanje modelov financiranja še daleč.

Meddržavna komisija se je sicer danes med drugim seznanila s poslovanjem Neka, ministra in njuni delegaciji pa so si ogledali suho skladišče za izrabljeno gorivo v nuklearki.

Naslednjo sejo meddržavne komisije bo hrvaška stran sklicala v prvi polovici prihodnjega leta.

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zmerni pesimist
03. 10. 2023 08.11
Do takrat še bo veliko save preteklo hrvaška pa na j svoj del čimprej odpelje
za naše
02. 10. 2023 21.24
Glede na to ,koliko krat so vas že naplahtali najboljši sosedje , jih ne bi vabil v to investicijo! A zdaj bo admine?
zasvobodo22
02. 10. 2023 19.56
+5
ce bi se resili hrvatov ko bila prilika bi mel sedaj elektrike vec kot dovol nobene kompanije z njimi.si ne smejo dovolit oni vedno vsakega izigrajo
Narkodefinkica
02. 10. 2023 16.32
-2
Naj si te odpadke razdelijo na enake dele Člani kriminalnega jedrskega lobiua, zagovorniki gradnje NEK a, poslanci in ostali, ki trdijo, da je to poceni EKO pridobivanje ele. energije, zraven pa naj pojasnijo zakaj vam računajo čiščenje deževnice ko Japonci radioaktivno vodo spuščajo direktno v morje. Baje se ribe že svetijo tam, kot našim poslancem oči od Coke.
Delavec_Slo
02. 10. 2023 16.27
-1
Ko so pa to eno novi fikusi, vsak dan spoznamo koga ali nekaj, ki se dodatno pase na proračunu!
Delavec_Slo
02. 10. 2023 16.27
+0
Ko so pa to eno novi fikusi, vsak dan spoznamo koga ali nekaj, ki se dodatno pase na proračunu!
Nace Štremljasti
02. 10. 2023 16.05
+2
v bunker parlamenta tam bo na varnem pa tudi poslancem ne more škoditi ane
Narkodefinkica
02. 10. 2023 15.47
+3
43. let se ta skorumpirani, kriminalni jedrski lobi skupaj nz politiko ni niti dogovoril z Hravati, kaj kako in kje z VRO odpadki, nimajo niti volje, niti mesta niti centa za to gradnjo odlagališča kaj je pa najbolj sporno njihove laži o poceni in Ekološkem pridobivanju elektrike, tako nesramno koti lažejo ne laže nihče. Obnašajo se po sistemu stroški odlaganja in ostalo ne bo naš problem s tem naj se ubadajo naši zanamci.
kiropraktik
02. 10. 2023 15.45
+2
Hrvaška se že trese!