Slovenija

Med žrtvami ni Slovencev

Ljubljana, 14. 10. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
V.P./V.S./D.J./STA
Komentarji
0

Po zaenkrat znanih podatkih med žrtvami sobotne eksplozije na indonezijskem otoku Baliju ni Slovencev. Po navedbah ministrstva za zunanje zadeve so se vsi Slovenci, ki so bili na otoku, že oglasili in niso poškodovani.

Zunanje ministrstvo je sporočilo, da so vsi Slovenci, ki so se v času napadov nahajali na otoku Baliju, že vzpostavili stik z njimi. Večinoma gre za turiste, ki so se v Indonezijo odpravili s turističnimi agencijami. Še vedno pa obstaja možnost, da se še niso oglasili popotniki, ki so Bali morebiti obiskali na lastno pest.

Na avstrijskem veleposlaništvu v Džakarti, ki je pristojno tudi za Slovenijo, so dejali, da noben slovenski turist pri njih ni poiskal pomoči ter potrdili, da se po njihovih podatkih na Baliju še vedno zadržuje deset slovenskih državljanov. Avstrijski veleposlanik je za 24 ur še dejal, da mu je konzularni predstavnik na Baliju potrdil, da "Slovencev ni med mrtvimi ali pogrešanimi."

Kraj sobotne eksplozije
Kraj sobotne eksplozije FOTO: Reuters

Med slovenskimi turisti na Baliju je tudi sedemnajst turistov, ki so na Bali odpotovali s kranjsko agencijo Oscar travelers Tours. Direktor agencije Oskar Savarin je za 24 ur povedal, da se je skupina v času bombnega napada nahajala približno štiri kilometre od prizorišča eksplozij. Predstavnik turistične agencije Kompas Brane Preša pa je zagotovil, da je vseh osem kompasovih gostov nepoškodovanih. Kot je zatrdil, gostje niso bili v bližini prizorišč nesreče, saj so nameščeni na drugih krajih otoka.

Prepoznavanje žrtev sicer poteka počasi, saj so številni ranjenci opečeni, trupla umrlih pa iznakažena in zoglenela. Doslej so identificirali posmrtne ostanke 27 žrtev eksplozije - devetih Indonezijcev, osmih Avstralcev, petih singapurskih državljanov, dveh Britancev in po ene žrtve iz Nemčije, Ekvadorja in Nizozemske.

MZZ odsvetuje pot na Bali

Turisti zapuščajo Bali
Turisti zapuščajo Bali FOTO: Reuters

Ministrstvo za zunanje zadeve je pozvalo slovenske državljane naj do umiritve razmer preložijo potovanje v Indonezijo. Slovenski državljani, ki pa se trenutno nahajajo na tem območju, lahko nujno konzularno pomoč poiščejo na avstrijskem veleposlaništvu v Džakarti. Veleposlaništvo je dosegljivo na telefonskih številkah +62 21 33 80 90 ali +62 21 33 81 01, po faksu +62 21 39 04 927 in preko elektronske pošte jakarta-ob@bmaa.gv.at, ima pa tudi svojo spletno stran http://www.austrian-embassy.or.id.