Slovenija

Med petimi kandidati tudi 'subtilna ženska roka'

Kranj, 07. 09. 2010 15.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Za župansko funkcijo v četrtem največjem slovenskem mestu kandidira pet ljudi. Vsi s podporo strank, lahko pa se zgodi, da se jim bo pridružil še kdo. Sedanji župan Perne ne bo kandidiral.

Kranj je četrto največje mesto v Sloveniji, središče neuradne regije Gorenjske in sedež istoimenske mestne občine Kranj. V Kranju in okolici je dobro razvita elektronska in gumarska industrija. Mesto je ohranilo staro jedro nad sotočjem Kokre in Save.

Uspešni plavalec se ne boji izzivov

Mohor Bogataj
Mohor Bogataj FOTO: B.T.

Na lokalnih volitvah je svojo kandidaturo že napovedalo pet kandidatov. Darjan Petrič, uspešen plavalec, ki je tudi trikrat nastopil na olimpijskih igrah in bil 21-krat državni prvak Jugoslavije, bo kandidiral s podporo SD, LDS, SMS in stranke Glas žensk Slovenije. Predsednica LDS Katarina Kresal je županskega kandidata predstavila kot človeka, katerega plavalne kolajne so tesno povezane z mestom Kranj in je imel z mestno občino trdno vez že pred samo najavo županske kandidature. Hkrati je poudarila, da je Petrič "sinonim za vrhunske rezultate".

Petrič je ob predstavitvi julija letos povedal, da je vajen težkega dela, prizadeval pa si bo, da bo Kranj spet postal zgled drugim, saj je "v zadnjih letih tonil v sivino povprečja" in ni izkoristil razvojnih potencialov. Kranj je bil po njegovih besedah "na svetovno gospodarsko krizo pripravljen, saj je v krizi že 20 let". Dodaja, da kot župan ne bo podlegal pritiskom različnih interesnih lobijev, infrastrukturne projekte bo vodil s sredstvi EU po kriterijih akutnosti. Pravi še, da pri županovanju ni prostora "za polovičarstvo ali sedenje na dveh stolih". Želi predvsem povezovati in iskati rešitve.

Nekdanji župan zopet kandidira

Za županski stolček se bo bo po neuspehu pred štirimi leti letos ponovno potegoval Mohor Bogataj. Njegovo kandidaturo je podprla Stranka za napredek krajevnih skupnosti, saj Bogataj v primeru izvolitve veliko pozornosti obljublja prav krajevnim skupnostim. Prav tako si želi prevetriti občinsko upravo. Pojasnil je, da se je za kandidaturo odločil tudi zato, ker mu skoraj polovica občanov ničesar ne zameri iz časa njegovega osemletnega županovanja.

Obljub tokrat Bogataj noče dajati, to pa zato, ker je realizacija odvisna od proračuna in zato ni vedno mogoča, kar se je že pokazalo pri načrtovanih spremembah hotela Jelen in avtobusne postaje, se spominja županski kandidat. V ospredju njegove kampanje bo sončnica, ki pomeni energijo, svetlobo in zvestobo. "Dali bomo vse od sebe, da bi zmagali v prvem krogu, kar je pri petih napovedanih kandidatih zelo optimistično," je dejal Bogataj.

SDS in SLS predlagajo skupaj, da bodo močnejši

Dolgoletni član SDS Bojan Homan ima pri svoji kandidaturi tudi podporo SLS. Ob predstavitvi kandidature je predsednik mestnega odbora in državnozborski poslanec SDS Branko Grims dejal, da naj bi župansko mesto združevalo, zato tudi obe stranki Homana skupaj podpirata pri kandidaturi. Tudi Homan verjame, da bodo skupaj močnejši.

Zavzemal se bo za Kranj kot uspešno regijsko središče Gorenjske, ki bo slonelo na znanju lastnih prebivalcev in se razvijalo z učinkovito mestno upravo, zavzemal se bo tudi za izgradnjo severne obvoznice in izgradnjo priključka na avtocesto na relaciji Kranj–Britof ter energijsko bolj varčno občino. Po njegovem mnenju je kranjsko podeželje turistično premalo izkoriščeno, na področju šolstva pa podpira združevanje servisov in služb vrtcev in šol, gradnjo telovadnice pri osnovni šoli Stražišče, na področju zdravstva pa spodbujanje alternativne medicine.

NSi: 'Čutil, da je na vrsti, da pokaže, kaj zna'

Nova Slovenija za funkcijo kranjskega župana predlaga Matevža Kleča, dolgoletnega svetnika stranke v mestnem svetu. Sam napoveduje, da bo kot župan mestu vrnil stari ugled, več pa bi postoril za oživitev starega mestnega jedra. Predsednica stranke Ljudmila Novak sledi trem glavnim smernicam: politiki za skupno dobro, zavzemanju za dolgoročne pozitivne posledice za občane, s sinergijo pa bodo skušali zagotoviti boljšo kakovost življenja vseh generacij.

Za kandidaturo se je Kleč odločil, ker je "čutil, da je na vrsti, da pokaže, kaj zna in da tudi on nastavi svoje lice". Tri mandate je že kranjski svetnik, dva mandata je bil predsednik krajevne skupnosti Besnica. Po njegovih besedah zadnjih 15 let mestu ne more biti v ponos, saj je izgubilo nekdaj vodilno gospodarsko mesto v državi. Zavzema se za postavitev obrtne in komunalne cone, morebitno rešitev pa vidi v stotih hektarjih degradiranega zemljišča v občini.

'Prednost v subtilni ženski roki'

Vladna stranka DeSUS se je v Kranju odločila za podporo Hermini Krt, ki sicer kandidira kot neodvisna kandidatka. Njena vizija je združena v preprost moto Zdravo mesto, ki povezuje dobre ideje, pozitivne ljudi in najboljše rešitve za izzive v prihodnosti. Predstavila je tudi stran Pobudnik na svoji spletni strani, preko katere sprejema najrazličnejše pobude ljudi, ki želijo biti proaktivni in soustvarjati program dela za naslednjih osem let. Nevajeni elektronske komunikacije pa ji svoje predloge lahko pošljejo preko brezplačnih dopisnic.

Predsednik DeSUS Karl Erjavec je ob predstavitvi kandidatke povedal, da so bila ključna za podporo njena programska izhodišča in vizija občine, ki odsevajo vrednote in ključne programske točke stranke. Po njegovih besedah je mestna občina v zadnjih desetih letih glede na ostale občine precej zaostala. Prednost v stranki vidijo tudi v "subtilni ženski roki, ki se je že izkazala z občutkom za solidarnost in humanitarnost."

Pod vprašajem za zdaj ostaja še kandidatura podžupana Staneta Štrausa, ki naj bi, če bo do odločitve prišlo, kandidiral s podporo stranke Zares. Sedanji župan Damijan Perne je napovedal, da za drugi mandat ne bo kandidiral, saj se želi vrniti v svojo stroko.

  • MERCATOR zivalice
  • ŽAN
  • ŽIGA
  • ROK
  • VESNA
  • SAŠA
  • BRUNO
  • LIZA

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

albertinum@excite.com
09. 09. 2010 15.58
@alibaba Med njimi je tudi arogantna tajkunska kandidatka.
financnik
09. 09. 2010 08.01
Vsi kandidati sam vidijo mesto, kako zamira, pozabljajo pa na podeželje. V staro mestno jedro vsako leto vložijo tok milionov eurov, da kr glava boli
alibaba
08. 09. 2010 12.51
@narko se strinjam glede fotk. ampak to je pač strankarski lobi v medijih. mene bolj zanima, zakaj kandidirata v kranju vsaj 2, ki sploh nimata spodobne službe!
Dante123
08. 09. 2010 10.40
narko s teboj se popolnoma strinjam imaš prav dela se velika razlika samo v naši državi bo na žalost to stalo želim ti obilo uspeha le tako naprej
Peter Kralj 1
08. 09. 2010 08.59
Ni mi všeč namišljena enakopravnost, ko slike enih kandidatov prilepijo v tekst, drugih pane. Vsaj tu bi lahko bili demokratični in pravični. V kolikor bi bil volilec v Kranju, bi se že iz principa na volitvah odločil za enega izmed zapostavljenih.
bluestar
08. 09. 2010 07.21
Seveda, noben se ne boji izzivov, ker jih nobenmu nio treba plačat, vsi dobijo samo plačane....