Slovenija

Mate: Slovenija je pripravljena

Luxembourg, 05. 10. 2006 16.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

EU je napovedala, da bo schengenski informacijski sistem druge generacije operativen junija 2008.

Dokončna odločitev o izvedbi schengenske širitve bo sprejeta decembra
Dokončna odločitev o izvedbi schengenske širitve bo sprejeta decembra FOTO: POP TV

Notranji ministri Evropske unije so danes sprejeli okvirni časovni načrt za širitev schengenskega območja, po katerem naj bi bil schengenski informacijski sistem druge generacije (SIS II) operativen junija 2008. Hkrati so ministri napovedali preučitev izvedljivosti portugalskega predloga za vzpostavitev t. i. sistema SIS I plus, ki predvideva "kloniranje" SIS I za vse nove članice in naj bi preprečil zamudo schengenske širitve.

Slovenija se zavzema za uveljavitev portugalskega predloga, po katerem bi obstoječi sistem SIS I "klonirali" in dovolj pripravljenim novim članicam omogočili vstop v schengensko območje v skladu z načrti oktobra 2007, hkrati pa podpira nadaljnje vzpostavljanje sistema SIS II.

Cilj, ki so ga danes zastavili notranji ministri, je, da bi bil do njihovega decembrskega zasedanja oblikovan izvedljiv načrt za ukinitev nadzora na notranjih mejah med starimi in novimi članicami. Ob tem so napovedali preučitev portugalskega predloga, a poudarili, da je takšna rešitev lahko zgolj začasna.

V okviru teh prizadevanj so se dogovorili za vzpostavitev delovne skupine strokovnjakov, ki bo Evropski komisiji pomagala razvijati sistem in ki bo o napredku pri vzpostavljanju SIS II poročala Svetu EU.

Finsko predsedstvo je zatrdilo, da bo v sodelovanju s komisijo naredilo vse, kar je v njegovi moči, da bi se schengenska širitev zgodila čim prej, ne da bi bila pri tem ogrožena varnost v državah članicah, je na zasedanju dejal predsedujoči svetu, finski notranji minister Kari Rajamaki.

Medtem ko bi bile članice pri uveljavljanju sistema SIS II v letu 2007 upravičene zaprositi za dodatna finančna sredstva Evropske komisije, pa je finančno breme pri vzpostavljanju sistema SIS I plus popolnoma na njihovih ramenih, ob tem opozarja komisija, ki sicer zavrača očitke nekaterih novih članic, da nasprotuje alternativnim rešitvam za širitev schengenskega območja.

Poleg Slovenije portugalski predlog po navedbah diplomatskih virov podpirajo tudi Češka, Slovaška, Madžarska in Litva, medtem ko je Poljska danes izrazila zaskrbljenost zaradi morebitnih negativnih posledic sočasnega izvajanja dveh projektov - vzpostavljanja SIS II in SIS I plus v novinkah.

Komisija je pripravljena preučiti možnost nadomestila dodatnih stroškov zaradi zamude vzpostavljanja SIS II, na primer v obliki novega sklada za zunanje meje, ki naj bi bil vzpostavljen januarja prihodnje leto, ali v obliki posebnih nacionalnih pogodb, ki naj bi bile sklenjene do marca prihodnje leto. To so konkretni predlogi, s katerimi želi komisija izpolniti pričakovanja novih držav članic, je pojasnil komisar za pravosodje, svobodo in varnost Franco Frattini.

Dokončna odločitev o časovnem načrtu vzpostavljanja SIS II in izvedljivosti uvedbe SIS I plus ter posledično o izvedbi schengenske širitve bo sprejeta decembra.

Mate: Rešitev zamude s SIS I plus vedno bolj realistična

V okvirni časovnici za vzpostavitev schengenskega informacijskega sistema druge generacije (SIS II), ki so jo danes sprejeli notranji ministri EU, je edini opredeljeni datum 6. junij 2008 kot začetek operativnosti tega sistema in začetek integracije starih članic. Ni pa datuma, kdaj bi se lahko integrirale nove članice, zato se je tudi začelo razmišljati o alternativnih rešitvah in alternativna rešitev s SIS I plus je vedno bolj realistična, je v Luksemburgu pojasnil slovenski minister Dragutin Mate.

Alternativna rešitev je SIS I plus, meni minister Mate
Alternativna rešitev je SIS I plus, meni minister Mate FOTO: POP TV

"Podprli smo sklepe, ki so pripravljeni, to pomeni, da se nadaljuje delo za možnost vstopa v schengenski informacijski sistem SIS I plus, nadaljuje se usklajevanje tehničnih podrobnosti, decembra na svetu pa bo sprejeta dokončna odločitev o možnosti vstopa članic v schengenski sistem SIS I plus in posledično o odpravi nadzora na notranjih mejah," je povedal Mate.

Vzpostavitev "kloniranega" sistema SIS I plus je tehnično izvedljiva, sedaj je treba preučiti še finančne in organizacijske vidike, je dejal minister. Druga stvar je po njegovih besedah pripravljenost članice - oba kriterija sta potrebna za vstop v schengensko območje in Slovenija je dobro pripravljena na to, je poudaril.

Dodatna sredstva, ki bi bila potrebna za vzpostavitev SIS I plus so "glede na celoten sistem zanemarljiva", je dejal minister. "Gre za kloniranje programske opreme portugalskega sistema in takšno kloniranje bi stalo med 250 in 300 milijonov tolarjev, kar je približno milijon evrov na državo. S strateškega vidika so to zanemarljiva sredstva," je pojasnil.

Nove članice portugalski predlog podpirajo, danes se ni nobena izrekla proti njemu, vse pa so zaskrbljene, ker SIS II ne bo deloval po načrtu, je dejal Mate. "Tudi nekatere stare članice, ki so imele resne pomisleke, danes temu predlogu niso nasprotovale," je dodal.


  • MERCATOR zivalice
  • ŽAN
  • ŽIGA
  • ROK
  • VESNA
  • SAŠA
  • BRUNO
  • LIZA

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.