Slovenija

Mate: Še možnost za širitev

Tampere, 22. 09. 2006 13.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Notranji minister Dragutin Mate ocenjuje, da je vstop Slovenije v schengensko območje oktobra 2007 še mogoč.

Mate ocenjuje, da je vstop novih članic EU v schengensko območje do oktobra 2007 še mogoč.
Mate ocenjuje, da je vstop novih članic EU v schengensko območje do oktobra 2007 še mogoč. FOTO: POP TV

Dragutin Mate meni, da je vstop Slovenije v schengensko območje kljub napovedani zamudi pri vzpostavljanju schengenskega informacijskega sistema druge generacije (SIS II) oktobra 2007 še mogoč.

Dragutin Mate se skupaj z ministrom za pravosodje, Lovrom Šturmom, udeležuje neformalnega zasedanja sveta EU za pravosodje in notranje zadeve. Na zasedanju je Evropska komisija predstavila predlog za ukinitev veta pri odločanju na področju policijskega in pravosodnega sodelovanja, ki je močno razdelil države članice EU. Najbolj proti so Nemčija, Velika Britanija, Irska in Danska.

Minister za notranje zadeve ocenjuje, da bi se to lahko zgodilo, če bo izvedljiv predlog o multipliciranju portugalskega schengenskega informacijskega sistema, ki ga je Lizbona v sredo predstavila na srečanju predsedujoče EU Finske in prihodnje predsedujoče trojke, Nemčije, Portugalske in Slovenije.

Portugalski predlog pomeni, da bi že delujoči schengenski informacijski sistem prenesli tudi na nove članice. Mate je postopek primerjal s prenosom operacijskega sistema Windows z enega računalnika na drugega, a pri tem poudaril, da gre za veliko bolj zapleteno operacijo. Prav zato bodo v prihodnjih dneh možnost temeljito proučili strokovnjaki.

Če je ta možnost odprta, računamo, da smo pripravljeni in da izpolnjujemo vse kriterije za vstop v schengenski prostor in računamo na to, da bomo lahko vstopili. Vrata pa bodo odprta vsem novim članicam, ne le Sloveniji. Dragutin Mate

"Zdaj je treba tehnično preučiti, ali ne prihaja do kakšnih napak pri multiplikaciji, in če je to možno, bo verjetno sprejeta ta alternativa," je bil prepričan Mate. Kot je še dodal, to pomeni možnost vstopa novih članic v schengeski informacijski sistem, ki bo deloval, dokler ne bo vzpostavljen SIS II.

Če bo dejansko prišlo do zamud pri širitvi schengena, bo treba najti dodatna finančna sredstva za kritje operativnih stroškov in plač tistih policistov, ki so jih že zaposlili, je pojasnil Mate.

Portugalski predlog naj bi preučili do 2. oktobra, ko bo v Berlinu srečanje ministrov treh prihodnjih predsedujočih EU. Konkretne odločitve pa se bodo sprejemale na formalnem svetu.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.