Slovenija

Marušič rešuje zdravstvo

Ljubljana, 13. 04. 2010 09.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Minister za zdravje ima polne roke dela. Z direktorji bolnišnic se je pogovarjal, kako "zvoziti" letošnje leto brez primanjkljajev. Pri primarni zdravstveni ravni pa želi, da bi se specializanti bolj aktivno vključili.

Minister za zdravje Marušič
Minister za zdravje Marušič FOTO: Aljoša Kravanja

Minister za zdravje Dorjan Marušič je s predstavniki zdravstvenih ustanov govoril o položaju v zdravstvu. Med ukrepi, da se letošnje leto "zvozi" brez primanjkljajev, je izpostavil racionalizacijo dežurne službe ter prenos obravnave bolnikov iz bolnišnične na specialistično ambulantno dejavnost. Pri tem pričakuje sodelovanje direktorjev.

V ljubljanskem UKC že začeli varčevati

V UKC Ljubljana so se že lotili racionalizacije dežurne službe, je kot primer izpostavil Marušič. Po njegovih besedah so zmanjšali število dežurnih ur na posamezno mesto, začeli so meriti opravljeno delo v dežurni službi, na podlagi tega pa želijo pripraviti mrežo dežurnih mest za celotno Slovenijo.

Direktor Splošne bolnišnice Celje Marjan Ferjanc v zvezi s tem pravi, da se pri poskusih reorganizacije dežurstev pojavi vprašanje povečanja kadra; "dežurstvo se iz ene stroškovne oblike spreminja v drugo", pravi Ferjanc. Še največ možnosti za dodatno varčevanje sam vidi pri materialu, a management lahko pravzaprav vpliva na največ 20 odstotkov vseh stroškov v bolnišnici. Ostalo je pogojeno z zakonodajo, pravi.

ZZZS bo odigral ključno vlogo

Direktor Splošne bolnišnice Celje Marjan Ferjanc je poudaril, da racionalizirati bodo sicer poskušali, a večjih rezerv ne vidi več. Nekaj jih je mogoče še v organizaciji, nekaj malega v kadrih, pri materialih pa zelo malo. "Na koncu se bo zgodilo, da bomo poslovali negativno," pravi Ferjanc in dodaja, da se bo verjetno na koncu treba soočiti s tem, da tudi zavarovanci ne bodo mogli uveljaviti vseh svojih pravic.

Med ukrepi za varčevanje v letošnjem letu je Marušič izpostavil tudi varčevanje na terciarni ravni, kar bo veljalo za univerzitetne ustanove, ter prenos obravnave nekaterih bolnikov iz bolnišnične v specialistično ambulantno dejavnost.

Pri slednjem bo po prepričanju ministra pomembno vlogo moral odigrati Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS), ki bo moral pristopiti k pogajanjem z vsakim izvajalcem. Ta bo moral predstaviti izpeljan program v preteklem letu in seznam čakajočih v bolnišnici ter na specialistični ravni in v sodelovanju z ZZZS pripraviti tak program, ki ne bi vplival na dostopnost do zdravstvenih storitev. Minister je glede tega ukrepa prepričan, da se dostopnost do storitev ne bo znižala.

Sankcije za neupoštevanje pravil

Kar se tiče čakalnih dob, je Marušič danes napovedal tudi ukrepe za tiste izvajalce, ki ne spoštujejo pravil. Ponekod namreč ne ažurirajo seznamov čakajočih. Tiste, ki ne bodo spoštovali pravil glede čakalnih dob, bo ZZZS sankcioniral, eden od možnih ukrepov je po oceni ministra zamik plačila za opravljene storitve. ZZZS te možnosti doslej ni izkoriščal, Marušič pa napoveduje, da bo zahteval, da bo odslej to praksa.

Kje bi še lahko privarčevali?

Minister ocenjuje, da bo v prihodnje zelo težko še dodatno krčiti programe, sploh na sekundarni in terciarni ravni. Danes so se z vodstvi bolnišnic pogovarjali o triodstotnem zmanjšanju za letošnje leto. Na skupščini ZZZS bo zato odprl razpravo o tem, kako bi poskušali pridobiti dodatna sredstva, je napovedal danes.

Med možnostmi za pridobitev dodatnih sredstev je Marušič znova izpostavil širitev prispevnih osnov ter prevetritev košarice pravic iz zdravstvenega zavarovanja. V zvezi s tem je tudi Ferjanc opozoril, da se "okrog pravic zavarovancev prav nič ne pogovarjamo".

Kako odpraviti nekatere težave?

Po mnenju direktorja Splošne bolnišnice dr. Jožeta Potrča Ptuj Roberta Čeha bo v bolnišnicah v naslednjih letih pač treba varčevati, koliko, bo odvisno od recesije. A denarja ne bo prav kmalu dovolj. V plače se sicer po oceni Čeha ne bo mogoče spuščati, a dvigov plač, ki so bili dogovorjeni v času konjukture, ne bo mogoče uresničiti, saj se bo recesija v zdravstvu še okrepila. "V tem trenutku se ne bojim, da bi zaradi recesije kak bolnik ostal na cesti. Bi pa bilo dobro, če bi lahko kdo od sodelavcev, ki ne ustrezajo, ostal na cesti," ob tem pravi Čeh.

Možnosti za večjo učinkovitost oz. racionalizacijo v bolnišnicah Marušič vidi predvsem v mreženju bolnišnic oz. strokovnem povezovanju ter v racionalizaciji dela tako na specialistični ambulantni dejavnosti in v akutni obravnavi. "Razlike med povprečnimi specialisti so tudi od 40 do 50 odstotkov," pravi Marušič, ki ob tem poudarja, da odpraviti tak problem ni tako preprosto.

Ministrstvo je pripravljeno pomagati

Minister ob tem priznava, da vsi ti ukrepi za bolnišnice ne bodo lahek zalogaj, a so jim pri vseh teh spremembah na ministrstvu pripravljeni pomagati. "Pričakujem tvorno pripravo aneksa ena k splošnemu dogovoru za letošnje leto. Sicer se bo zavlačevalo in bo morala odločati vlada. Ta pa bo težko rešila razlike med izvajalci. To bi bilo boleče za izvajalce in državljane," pravi Marušič.

'Primarno zdravstvo se mora tudi v času krize krepiti'

Metlika - zdravstveni<br>dom
Metlika - zdravstveni<br>dom FOTO: POP TV

Glede primarne zdravstvene ravni Marušič ugotavlja, da bi se morali bolj aktivno vključiti specializanti, kar so predstavniki primarne ravni podprli. Treba bo le še določiti model.

Po sedanjem modelu specializanti v času specializacije nimajo svojih bolnikov, je pojasnil Marušič. "Po modelu, ki smo ga že pred leti uporabili za področje ortodontije, bomo poskušali tudi tu vpeljati določeno število specializantov v sistem," je pojasnil. Razpravljali so tudi o tem, kako bi privabili nazaj tiste zdravnike, ki se upokojujejo, odprli pa so še razpravo o "uvozu" zdravnikov iz tujine. V tej točki minister opozarja na vprašanje kompetenc, znanja in poznavanja jezika.

Tema današnjega pogovora je bila tudi mreža izvajalcev na primarni ravni. Ob tem Marušič ugotavlja, da bo verjetno treba iskati vzpodbude že v času specializacije. Zadnji razpis za področje primarne ravni je namreč po njegovih besedah zelo odprl vrzel, saj že srednje velika ali manjša mesta nimajo zasedenih vseh zdravniških mest.

Pomanjkanje denarja v zdravstvu, ki bo na sekundarni in terciarni ravni zahtevalo veliko varčevanja, primarne ravni ne bi smela prizadeti. Primarna raven bi se morala oplajati, da bi bila pripravljena za priliv bolnikov, pravi Marušič. Če se bo na sekundarni ravni res zmanjševalo število bolnikov na akutni obravnavi in povečevalo število bolnikov v specialistični obravnavi, bodo na primarni ravni morali prevzeti večji del kroničnih bolnikov in kontrolnih pregledov. Težko bo sicer kaj takega uresničiti v dveh letih, a začeti je treba razmišljati o tem, je prepričan minister.

KOMENTARJI (31)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bog-je
13. 04. 2010 21.27
A nekaj tacga kot je Drni reševal Darfur, pa so se nam smejal po svetu. Koliko milijonov € gre za direktorske plače v bolnišnicah, pa tako lagodna službica na nivoju sekretarja občinskega komiteja ZKS.
nash.fido
13. 04. 2010 20.53
"Marušič rešuje zdravstvo" Kako pa?. Reševal ga bo samo takrat, ko bo zdravnikom znižal astronomske plače.
am_staff
13. 04. 2010 20.02
Kje je bil tako dolgo, da ga niste prej našli. Vseh problemov bi se izognili. Čas bo prinesel tudi to, da ni vsemogoč.
Cobra007
13. 04. 2010 19.06
Pa imamo spet enega simpatičneha ministra ;))
alterego
13. 04. 2010 18.52
kot pravi Tonček B., največji problem so investicije in druga javna naročila! to je vedel vsak minister za zdravje, kaj naredit zoper to pa nobenemu niso pustili! je pa pri nas v elektru ista scena
brejakuzla
13. 04. 2010 17.31
samo v sloveniji: državni sekretar pod SDS, minister pod SD! demokratična štala!
brejakuzla
13. 04. 2010 17.30
jnj: smo ga že ocenli pod Brućčanom!
brejakuzla
13. 04. 2010 17.30
ukinte že to plačevanje dežurstev (nedela)
brejakuzla
13. 04. 2010 17.29
tam ni več kaj rešiti!
JanezNovakJohn
13. 04. 2010 16.08
Težko ga je ocenjevati. Dajmo mu 100 dni.
cokos
13. 04. 2010 14.00
SAMO NEKAJ POVEM NA KRATKO!JE MOGOČE ZDRAVNIK NAREDU MINUS V BLAGAJNI KI ŽE TAKO FULL DELA,DA NE GOVORIM O ZAHTEVNOSTI DELA,RAZNE ENE SEMINARJE,DEŽURSTVA??JE MOGOČE BOLNIK NAREDU MINUS,KI GA JE DELODAJALEC OŽEMAL IN OŽEMAL V DELU,KO VEČ NISI PRODUKTIVEN PA IZVOLI NA CESTO IN BOLNICO!!NAJLAŽJE BO VZET DELAVCU IN BONIKE NA CESTO,TO JE ZA KOZLAT!!UNMU FAKINU NAJ TRGAJO SAM GLEJ GA KAK VAMP MA OČITNO NIMA ZA KRUH!!??AJA SEJ RES ŠPARAT BO TREBA KOT SO NA KOPIJAH PAIRJA,SVINČNIKIH HAHAH!!TKO TO LAUFA V NAŠI DRŽAVICI!!
Milan Koleznik
13. 04. 2010 13.41
Najbolje je da zaprejo bolnice,zdravstvene domove,zdravniki pa letajo po hodnikih,še bolj sestre in naj lepo vlečejo plače,pa naj nič ne delajo da ne bo preveč zanje,pacienti pa naj si pomagajo sami doma,kupijo zdravila,kaj preberejo,in naj ne motijo bolnišnic,zdravstvenih domov ,da ne bodo okrnili zdravstvenega sistema in plač ubogih sestr in direktorjev in nazadnje še zdravnikov.Potem bo od kraje in privilegijev ostalo kaj za uboge ki bodo že na smrtni postelji,brez dobrih zdravil.
m0dridirkac
13. 04. 2010 13.15
@masni O, še en tekmovalec v slovenskem nacionalnem športu: foušiji. Ja, re, na podlagi enega soseda lahko posplošimo kar na vse zdravnike. Jaz tudi poznam en kup ljidi, ki imajo neto plačo nad 1000€, pa nobenega pod to mejo. Torej so vsi tisti, ki protestirajo in stavkajo eni bleferji in zabušanti.
Tonček Balonček
13. 04. 2010 13.06
masni, če boš ti dežural petrak na mesec in en vikend, prihajal domov ob petih in medtem hodil še na "strokovne sestanke", izobraževanja (obvezna) itd., bosta z ženo, npr. tudi zdravnivco, prej ali slej morala najeti čistilko, vzojiteljico, vrtnarja in še kaj, sicer se bosta doma utopila v svinjariji in umazaniji! Pa kako enostavno si enkateri predstqavlajte delo zdravnikov? V stari Joslaviji, kraljevini, je imel vsak ljubljanski dohtar ženo do, pa še kakšno čistilko, vsem se je to zdelo popolnoma normalno, tu pa se mi dozdeva, kot da bi bral neke prispevke komsomolcev ali kakšnih romunskih partijskih aktivistov, ki so "ugotovili", da je socializem "oblast delavcev plus elektrika!" Naj živi Lenin? Napravimo referendum, zdravnike zamenjajmo s korporativnimi komunikologi ter novinarji ter policijo, zrdavilci ter duhovniki, pa bomo prihranili še dodatnih par milijard EUR! Ta miselnost ne vodi drugam kot v klerofašizem in komunizem! Ali se mora takšen kolektivni scenarij človeške neumnosti scenarij resnično vsakih nekja deset let ponavljati? Adijo pamet! Potem na pogoriščih itak nihče nič ne ve, se ne spominja, so bili taki časi, smo bili zavedeni....... tako je pač bilo....!itd.
Uporabnik113189
13. 04. 2010 13.05
Tonček Balonček13.04.2010, 11:59 Zanimivo, ko je komentar dober so takoj minusi. Verjetno zato ker so rdeče barve, pa gre najbržza ostanke komunizma. (takrat je bila menda rdeča barva pozitivna, črne skrinjce pa negativne). Težave s pozitivno orientacijo so torej za slovence zgodovinsko pogojene..
nikana
13. 04. 2010 12.56
masni se kar strinjam s tabo, so pa res ubogi ti zdravniki, kaj vse morajo pokriti s svojo plačo. Res pa se strinjam tudi, da ne morejo biti enako ovrednoteni kirurgi in internisti, nasproti pa splošni zdravniki in denimo dermatologi. Po drugi strani pa tako nikjer ni pravice v plačnem sistemu, ker očitno je, da nekateri potrebujejo več hrane in obleke kot drugi. Da luksuza sploh ne omenjam. Seveda morajo eni zaslužiti več kot drugi, že zaradi izobrazbe, narave dela in tako naprej. Ampak razlike so očitno prevelike.
kure bedne
13. 04. 2010 12.25
Še ena nova lutka, ki bo plesala po direktivi od zunaj.
masni
13. 04. 2010 12.18
Tonček Balonček Se popolnoma strinjam ,da plače zdravnikov niso nevem kako visoke.Će pogledam mojega soseda zdravnika ,ki kljub temu,da ima doma zdravo mlado ženo,mora svojo plačo deliti še z svojo čestilko,ima tudi žensko .ki mu kuha,vsak teden pa odpelje privat firma polno vrečo stvari za likanje.Če vse prilepiš na njegovo plačo res ne ostane veliko.
Tonček Balonček
13. 04. 2010 12.02
Freca, seveda je narobe, da nek npr. dermatolog ali endokrinolog za vikend prejme toliko kot traumatolog ali internist na urgenci ali podobnih klinikah! Ampak tega zdravniški ceh ne bo nikoli rešil, ker jih pač bvečina zdravnikov en dežura na urgentnih zadevah! Pa kaj naj se na neki dermatologijio npr. za vikend sploh dogaja? Lahko kakšnega pacienta zadane kap ali napravi samomor, se mu vname slepič, to je pa tudi vse!
Tonček Balonček
13. 04. 2010 11.59
Če ljudstvo misli, da jih bodo zdravili, operirali itd. ljudje za manjše plačilo kot frizerji in pedikerji, živijo v totalni temi. Sploh pa plače zdravnikov v zdravstvu ne pomenijo bistvenega stroška, zakaj politika ljudi zavaja s tem? Naj si ogledajo strukturo stroškov, naj s evprašajo, zakaj je vsak investiciaj na koncu 5x dražja kot po planu, zakaj kupujejo opremo, s katero potem nihče ne dela (ker ni kadra ali pa je predrag!), zakaj so pri ans zdravila in material bistveno dražja kot na Zahodu, zakaj je toliko ljudi "bolanih", zakaj po ambulantah toliko hipohondrov in namišljenih bolnikov in podobno! To so problemi, ne pa plače zdravnikov! Zaakaj ima Klinični center med zaposlenimi na klinikah tako malo zdravnikov, zakaj enormno število drugih kadrov,, pa ne v negi!!!