Slovenija

Kosovi zelena luč odbora: Zame so vrednote in cilji Evropske unije sveti

Ljubljana, 18. 09. 2024 07.20 | Posodobljeno pred 13 urami

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA, M.S., A.K.
Komentarji
873

Odbor je z devetimi glasovi proti petim podprl kandidaturo Marte Kos za evropsko komisarko iz Slovenije. Mnenje odbora sicer za vlado ni zavezujoče, bo pa ta sedaj lahko ime kandidata posredovala v Bruselj.Kosova je izrazila zadovoljstvo z dodeljenim resorjem za širitev, saj da je eden pomembnejših tako za Slovenijo kot EU. Prepričana je, da je to področje, na katerem bodo še najbolj do izraza prišle njene kompetence.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER:  Marta Kos pred odborom
    03:37
    Iz 24UR ZVEČER: Marta Kos pred odborom
  • Iz 24UR: Predstavitev v Bruslju
    01:21
    Iz 24UR: Predstavitev v Bruslju
  • Iz 24UR: Opozicija nasprotuje nominaciji
    03:29
    Iz 24UR: Opozicija nasprotuje nominaciji
  • Iz 24UR: Marta Kos pred odbor
    03:00
    Iz 24UR: Marta Kos pred odbor
  • Iz SVETA: Konec komisarske sage
    04:02
    Iz SVETA: Konec komisarske sage

Pristojni odbor DZ  je podprl kandidaturo Marte Kos za evropsko komisarko. Člani odbora so med razpravo večinsko podprli kandidatko in izpostavljali, kako pomemben portfelj je širitev. S tem bo lahko vlada v Bruselj uradno posredovala predlog o kandidaturi Kosove za evropsko komisarko.

Poslanec SDS Žan Mahnič je uvodoma, še pred predstavitvijo, predlagal, da se da kandidatki čas, da premisli in odstopi od kandidature, saj da je bruseljski Politico poročal, da v Evropskem parlamentu morda ne bo dobila podpore. Njegov predlog ni šel na glasovanje, poslanci koalicije so ga označili za norčevanje.  

Marta Kos je v svoji predstavitvi sprva zagotovila, da izpolnjuje vse tri zahteve, ki veljajo za evropske komisarje, to so kompetentnost, zavezanost EU in neodvisnost. "Zame so vrednote in cilji Evropske unije sveti," je poudarila.

"Da sem dobila tako pomemben resor, je veliko zaupanje Sloveniji," je dejala glede svojega predvidenega bodočega resorja širitve EU.

"Širitev je zame sinonim za Evropsko unijo in Evropska unija je zame sinonim za mir. In poleg tega je zame mir sinonim za stabilnost, varnost, prihodnost, povezanost, vključenost," je dodala.

Ob tem je izpostavila prednosti Slovenije, ki je uspešen primer širitve unije, ki se ga lahko prenese tudi na druge države Zahodnega Balkana. Slovenija tako kot EU lahko napreduje, če bodo tudi sosede rasle in izboljševale svoje družbe, je dodala.

Zavzela se je še za tesnejše sodelovanje z državnim zborom in pri tem napovedala vsakoletni nastop pred parlamentom, ki bi ga imela po govoru predsednice Evropske komisije Ursule von der Leyen o stanju v uniji v Evropskem parlamentu.

V prvem odzivu na predstavitev sta poslanca SD in Svobode Jonas Žnidaršič in Dušan Stojanovič podprla kandidaturo Kos, medtem ko je bil poslanec SDS Andrej Poglajen precej kritičen do njenih nekdanjih izjav, češ da niso v skladu z njeno današnjo predstavitvijo.

Poslanec SDS in predsednik odbora Franc Breznik je nujno sejo odbora za zadeve EU sklical v torek, potem ko je Ursula von der Leyen v DZ posredovala pismo z dne 5. septembra, v katerem je premierja Roberta Goloba pozvala k zamenjavi komisarskega kandidata Tomaža Vesela.

Breznik je namreč sklic seje odbora pogojeval s posredovanjem odstopne izjave Vesela in omenjenega pisma.

 

Predsednica komisije je v torek v Strasbourgu že predstavila sestavo nove Evropske komisije. Čeprav v Sloveniji postopek imenovanja komisarske kandidatke uradno še ni zaključen, je sporočila, da bo Kosova v novi sestavi Evropske komisije pristojna za širitev EU.

Preden bo lahko zasedla položaj, pa bo morala Kosova prestati še zaslišanje v pristojnem odboru Evropskega parlamenta, kjer bo potrebovala najmanj dvotretjinsko podporo. Po zaslišanju vseh komisarskih kandidatov bo moral Evropski parlament celotno komisijo potrditi še na plenarnem zasedanju.

KOMENTARJI (873)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Karmen3
19. 09. 2024 12.10
Zmeraj bolj verjamem v to, da imajo strokovnjaki/nje za človeško psiho po vsej verjetnosti prav, ko trdijo, da je lahko med drugim arogantno dejanje tisto, ki onemogoča nek konsenz med ljudmi. Če pogledam eno svojo lastno izkušnjo, lahko vidim, da je temu res tako. Moja izkušnja je bila ta, da sem nekomu na tem portalu milo rečeno ob njegovem arogantnem pisanju, odgovorila enako nazaj. Verjetno se bo komentator, ki še vedno komentira tukaj, tega spomnil : ). Po razmisleku sem spoznala, da nisva delala drugega, kot če rečem zelo po domače, kot dokazovala eden drugemu, kdo ima večji ego. Ta izkušnja mi je potem pomagala razumeti tudi to, kar se trenutno dogaja na političnem parketu. Če pogledam v fran, je definicija za arogantnost ošabnost in vzvišenost. Tudi tukaj gre velikokrat za to, da se ima en pol za boljšega od drugega, čeprav to ne drži popolnoma. Ni ga namreč junaka/inje, ki bi lahko vse speljal/a brez napak in tako je tudi z našimi politiki. Po drugi strani pa sodelovanje terja dve osebi, ki sta enakovredni v pogovorih, kaj bi bilo za narod, ki je različen (levi, desni, sredinski, neopredeljen, itd...), najbolje. S tem nočem reči, da nobena stran nič ne naredi dobrega, temveč to, da imata vsaka svoje pomanjkljivosti, o katerih pa ne ena in ne druga stran, če se lahko malo pohecam, nočeta nič vedeti : ). Zaradi takega načina je potem nekako logično, zakaj se ne premaknemo iz položaja, kjer smo trenutno, v položaj, ko bi nam lahko šlo bolje. Res je, da je dobro, če je človek samozavesten in verjame v svoje sposobnosti, vendar je ob tem treba to priznati tudi sogovorniku/ci, če želimo doseči konsenz. Tako pa potem eden za drugim popravljajo tisto, kar je prejšnji naredil in plod tega je ta, da stagniramo. To je namreč isto, če lahko uporabim to primerjavo, kot da bi eden zgradil pol hiše, potem pa bi prišel drugi, to podrl in spet začel graditi od začetka. Koliko je to nelogično, pa se vidi po tem, da se že 30 let ukvarjamo z enimi in istimi zadevami. Kar pomeni, da bi za boljše napredovanje potrebovali tako miselno kot tudi čustveno inteligenco, kajti le človek, ki pozna svoje prednosti in vrline, zmore voditi dialog, v katerem sta obe strani enakovredni. Kdaj bomo do tega prišli, ne vem, upam pa, da bi se mogoče kdaj v šolah začeli učiti to, ker drugače ne vem, kako bi kot odrasli lahko napredovali, če nimamo osnovnega, ki je potrebno za dober konsenz. Upam, da se bo v svetu zmeraj bolj kazalo zanimanje za ta del, ki nam še manjka in da bomo sčasoma osvojili tudi to in da ne bomo tako kot jaz in tisti komentator, če se lahko malo pohecam, tekmovala v tem, kdo je bolj pameten, temveč znala speljati en dialog brez tega, da bi mogla obveljati samo moja ali pa njegova : ). Pa lep dan še naprej.
Vrhovni poveljnik
19. 09. 2024 12.06
+1
Janezs in njegovi podaniki pač ne morejo iz svoje kože večnega mešanja dreka, otročjega nagajanja in škodovanja Sloveniji. Nihče v EU jih ne mara, še najmanj njihova EPP. Orban in Janezs sta pač največji črni ovci v EU. V EU seveda spremljajo Janezsova sedanja ravnanja in ne pozabljajo njegovih preteklih dosežkov. Veliki Titov komunist je 1984, ko so ga zaradi prevelikega totalitarizma vrgli iz Partije, na vse načine hotel nazaj. Šele ko so ga 1993 (!!!) zavrnili na kongresu Socialistične internacionale in niso sprejeli SDSS (pozor: Social-Demokratske!!!) je postal (kvazi)desničar, ugrabil Pučniku stranko in jo preimenoval v SDS. Iz SDS je počistil vse misleče člane, na pozicijah so ostali le ponižni vojački, v članstvu pa veliki domoljubi, ki ne poznajo slovenskega pravopisa. Čas bi bil, da Slovenija dobi resno desno stranko, Janezs pa rešetke za vse svoje zlorabe oblasti in nakraden denar davkoplačevalcev, ki je v največji meri parkiran na Madžarskem in v Republiki Srbski. No, kletni tro(t)li, zaslužite svoj Pingo in navalite z minusi za podana in z lahkoto dokazljiva dejstva.
kekec9999
19. 09. 2024 11.25
+3
Narod... do kdaj boš še dopuščal, takšne poteze lažnivega diktatorja?
Perivnik
19. 09. 2024 11.24
-1
Bognedaj, da nas ta špijonka in ovaduhinja zastopa v Bruslju. Nas Slovence, ki smo bili proti komunizmu, je špecala komunistični politični policiji??? Sramota, da nas tak človek zastopa v Bruslju???
prinašalec2
19. 09. 2024 11.15
+2
Partijski bla, bla...to pa znajo perfektno.
apodgra
19. 09. 2024 11.12
-4
Nisem vedel ,da je svetovljan Breznik 3 meseci govoril z Bretom . O čem sta govorila in če sta sploh govorila. Ta moški ima kompleks manjvrednosti , zato, pa pogosta govori , nam laže kot pes teče , s kom se je srečeval in kaj vse je delal tujini pa osebnih delovnih . Sami imenitneži pomembni evropski gospodje , politiki in gospodarstveniki. On in Dimitrij Rupel sta edina posebneža , ki sta govorila in bila posebna prijatelja skoraj z vsemi svetovnimi politiki. Ni mi jasno , zakaj tako velika osebnost trga hlače v slovenskem parlamentu za ne preveč veliko plačo , Ta je tako, kot da bi Messi igral pri Olimpiji. Tega" gospoda " predsednika odbora za evropske zadeve ,ahko predlagamo za nagrad "Bodeča Neža" . Brez problema bo jo tudi dobil. Včeraj je dokazal ,kako si stranka SDS zamišlja vodenje seje po demokratični Janševi metodi . Zlo, hudobija , maščevalnost , laganje in en sam cilj uničiti drugače mislečega. Če je bog na svetu, ga prosim, da tega zlobneža pokliče pred svoje kraljestvo ( pekle ali vice )in tam naj dela nered .Samo tam bo moral biti pokorne in ubogati Hitlerja , Stalina in še koga .
lokson
19. 09. 2024 11.33
-1
Škoda časa za ta zapis. Zakaj ne zapišeš isto za UKZ, katera mimo vseh parametrov zganja demokracijo po njeno. Če bi bil predsednik komisije iz Svobode, bi pa pisal, kako je zgled pravne države. Prav naporni ste biciklisti. Ko ni po vaše, je vse narobe.
ruta66
19. 09. 2024 11.11
+1
Naenkrat je zdaj Svoboda stranka ok .Normalno da diši 24000 EUR plača.
ruta66
19. 09. 2024 11.08
+2
Nima kaj iskati v Bruslju prvič ni doma v Sloveniji.
Perivnik
19. 09. 2024 11.23
+0
drugič je špijonirala in špecala slovenske ljudi Yu politični komunistični policiji. Takšna ženska nas ne more zastopati v Bruslju.
Minovak
19. 09. 2024 11.02
+3
Evo, tudi nevtralna Švica je prišla na povsem enostaven način v EU parlament in to kar na komisarsko mesto. Tako je Slovenija zvisela!
Smuuki
19. 09. 2024 10.46
+2
Iz njene zgodovine je možno da se bo prodala drugi tajni službi drugim interesom. Za denar je pripravljena storiti vse. Tega me je pri njej upravičeno strah. Ko jo lobisti u denarjem dobijo v roke bo takoj pozabila na načela. Z udbo je dodelovala izključno zaradi osebnih koristi, denarja pozicije v družbi, kariere. Kdo jo bo pri tem oviral? Nihče. Za denar bo tskoj pozabila nacionalne interese. Bojim se je. Zelo rad bi se zmotil
Na pol ovca
19. 09. 2024 10.57
+2
zmago56
19. 09. 2024 10.46
+3
Kosova na odboru ni dobila zelene ampak rumeno luč, v Bruslju pa jo verjetno čaka rdeča
Maxx365
19. 09. 2024 10.50
+0
Malo si skregan z barvami na semaforju. Predvidevam, da še nimaš izpita, da bi poznal pomen rumene in zelene luči.
zmago56
19. 09. 2024 11.32
+1
Maxx......, pomena rumene luči verjetno ti ne poznaš, zato ti bom na kratko razložil. Pri rumeni luči na semaforju se moraš ustaviti, če je to možno pri normalni-predpisani hitrosti, sicer jo lahko prevoziš. Marta je rumeno luč prevozila na zaslišanju v Bruslju pa bodo povedali je s tem, ko je šla skozi rumeno storila prav ali ne.
apodgra
19. 09. 2024 10.40
+0
Poslanca demokratične stranke SDS Mahnič in Poglajn nista bila malo bolj kritična , bila sta nesramna , provokativna in ne kulturna S kakšno lahko s polno zavestjo lažeta in s svojimi argumenti(o od kod so jih dobili ) sodita ,kot sodnika in v naprej vesta, da Marta Kos ne bo prestala zaslišanje pred evropsko komisijo. Torej evropski poslanci SDS in NSi delajo noa polno , da bodo svoje krščanske demokrate prepričali ,da naša kandidatka nima referenc in da ima za sabo umazano udbovsko preteklost Kako je lahko dijakinja postala sodelavka Udbe . Ednini registrirani komunist s zanimivo partijsko preteklostjo Janez Janša , darovalec našega orožja Hrvatom, ker denarja Slovenija ni videla in ga tudi ni dobila tvorec številnih afer , se mirno s posmehom sprehaja po Sloveniji. Pardon ,država res ni videla tega denarja, so ga pa v vrečkah in potovalkah odnesli naši zvesti osamosvojitelji z generalom Janeom Jsnšo na čelu. V Ameriki in v drugih zahodnih za takšna dejanja smrtna zaporna kazen - Sedaj pa ti mladi Skojevci stranke SDS. Mahnič , Poglajn, Hoivnik pa tudi Kosi , ki so se rodil malo pred osamosvojitvijo vedno največ o tem , kako slabo smo živeli in kakšen teror se je izvajal nad nami v stari Jugoslaviji. Če si bil pošten in deloven , nisi občutil lahkote in nobenega terorja .Nisi imel omejeno gibanje ,potoval si lahko po celem svetu. Največ individualnih hiš se je zgradilo v star Jugoslaviji n so po tem fenomenu smo vodilna država na svetu. Vse kar je danes vidno , se je v veliki meri zgradilo v "totalitarni " državi. In kaj je od v sega tega nam delovnim poštenim Slovencev še ostalo. Dolgovi, ki jih dobo plačevali še vnuki naših vnukov. Da "šmrkavec " Mahnič grozi uglednemu gospod Gregočiču ,da bodo tudi za njega malo pobrskali po arhiv u in morda kaj odkrili. Kako l stranka SDS lahko pride do državnih arhivov brez dovoljenja sodišča, pa zgodba , ki je vredna posedne obravnave.
Jožica55
19. 09. 2024 10.48
+2
Apodgra.....BRAVO za ta komentar, se v celoti strinjsm !!!!!
Minovak
19. 09. 2024 10.56
+1
Kdor ovaja lastne ljudi je izdajalec in protiljudski element. To vse ona ima!
Maxx365
19. 09. 2024 10.56
+2
Točno tako. Avstrijsko vrhovno sodišče je 2015 potrdilo sodbo v zadevi Patria iz katere izhaja da je janšev potrčko Zagožen sprejel 900 tisoč evrov podkupnine od Riedla v gotovini in jih v kovčku prinesel v Slovenijo svojemu naročniku, vemo komu. Zdaj se pa pacient spreneveda.
ruta66
19. 09. 2024 11.19
-3
In tako je ko še eni vedno govorite,kako Jugoslaviji bilo fino ja če si bil pri korito.
Perivnik
19. 09. 2024 11.27
-2
apodgra - Nikar ne blatite ljudi, ki govorijo resnico. Reporter je objavil udbovski dosje gospe Kos. Tako je bilo, bila je ovaduhinja svojega slovenskega naroda. Sram naj jo bo. Kot takšna NE SME BITI SLOVENSKA PREDSTAVNICA V BRUSLJU. Pika. Konec. Amen!!
lokson
19. 09. 2024 11.37
-2
A bejš. Pa ne ga srat,a tako je to. Apodigra,kakšno noro razmišljanje in nepoznavanje pristojnosti posameznoh služb.
Vrhovni poveljnik
19. 09. 2024 11.59
+2
@apodgra - Vse imate prav! In dodajam: Ali kdo pri zdravi pameti verjame, da je bil Janezs lahko sprejet na Kardeljevo obramboslovje brez članstva v UDBI?
Jožica55
19. 09. 2024 12.06
Minovak....princ teme oz. SAVA je bil dokazano udbovec potem to velja predvsem za njega, ali pač ne, po tvoje !!!!!
Jožajoža
19. 09. 2024 10.39
-3
Kosova,bravo.
Sandx
19. 09. 2024 10.32
+4
Holandija danes izstopa iz EU azilnega sistema…EU je na propadu…Arabski denar ocitno ni dovolj za muslimanizacijo Evrope, ker nismo vsi naprodaj…Ursula ze po trepalnicah skace….🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
lokson
19. 09. 2024 11.39
-3
Tam bo še veselje, ko bo zblojena levuhad aktivirala aktiviste in migrante. Pa nihče ne bo od naših pisal, o nekih skrajnežih. Banda.
medekmali medekmali
19. 09. 2024 10.25
+5
udbašica komunistična ni sposobna 1 stvari
štrekeljc
19. 09. 2024 10.31
+4
»Želim delovati v ZK in doprinesti svoj delež pri izpolnjevanju zastavljenih nalog in se hkrati bolj izobraziti v marxistični ideologiji,« je mladi Janez zapisal v prošnji za članstvo. In potem kot eden najperspektivnejših partijskih kadrov v svojem okolju vodil pohod 1. čete mladinske brigade Ivo Lola Ribar v Titovo Jajce.
jutri_pa_res
19. 09. 2024 10.37
+0
Se da kako dobiti tudi Kučanova prošnja? Sigurno je v kakem arhivu, če niso vsega skurili...
JApajaDAja
19. 09. 2024 10.38
+3
..ko je pa spoznal sistem delovanja te partije in sfrj jo je pa začel sesuvati in jo sesul......ah ta mladostna zagnanost in slepota -pred 50-imi leti :-)
Jožica55
19. 09. 2024 10.50
+2
Ne, to ni zaradi nekega spoznanja, to je iz maščevanja in zlobe !!!!!
Maxx365
19. 09. 2024 10.58
+2
Mladostna zagnanost,,, ahahaha, kakšne izgovore iščejo janšisti v bran svojemu vodji sekte, bivšemu komunistu.
Minovak
19. 09. 2024 10.59
-2
Ovajal ni nikogar kot kosovka, bil je enako mlad a o njej same hvale. Res ste povsem na dnu!
JApajaDAja
19. 09. 2024 11.15
+0
enako lahko napišem za vse, ki jih partija vzela pod svoje okrilje, jim oprala glave še v srednji šoli !..pa če je to kučan ali janša...ni razlike do začetka razpada sfryu tvorbe!....
štrekeljc
19. 09. 2024 11.23
+2
JApajaDAja., in potem, ko so ga zaradi stalinističnih pogledov in zato, ker je razredno (delavsko) pripadnost postavljal pred nacionalno (slovensko) pripadnost vrgli iz Partije, je napisal jokajočo pritožbo in prošnjo za ponovni sprejem.
Vrhovni poveljnik
19. 09. 2024 12.03
+1
 Le tisti, ki nimate sreče z razmišljanjem, lahko verjamete da je bil Janezs lahko sprejet na Kardeljevo obramboslovje brez članstva v UDBI?
Jožica55
19. 09. 2024 12.08
Minovak....še enkrat, bil je udbovec z imenom SAVA in bil je ovaduh !!!!!
St. Gallen
19. 09. 2024 10.14
+6
sem vam ze mnogokrat rekel: Svicarji razmisljajo drugace :-)
apage
19. 09. 2024 10.13
+8
Svasta, nekdo, ki ne zivi v Europi je kar naenkrat branik Europe... Umazanci, dno dna ste
zmago56
19. 09. 2024 10.38
+3
Očitno Marti € še bolj dišijo kot Franki, pa še na manj dela.
JApajaDAja
19. 09. 2024 10.38
+3
AyrtonS
19. 09. 2024 10.03
+5
te "svete" vrednote EU bodo pogubile celotno Evropo
PARTIZAN PEPE
19. 09. 2024 10.00
-5
cilji EU....poveličevanje nacizma, povzročanje vremenskih katastrof, podpiranje vojne proti Ruskemu narodu....bravo Marta, sej zato so te pa slučajno izbrali a ne....viseli boste vsi na sramotilnih stebrih tko kot nekoč....
Jernej Sekirnik
19. 09. 2024 09.51
+8
pa če je rekla, da jo ne zanima ne Slovenija, ne politika, kaj zdaj govori???
matt82
19. 09. 2024 10.00
+8